Італійське різотто з птахом – це відмінна альтернатива набридлому рісу з смаженою куркою. Приготувати таку страву в домашніх умовах дуже просто, а за смаком воно нічим не буде поступатися ресторанному. Здивуйте себе і своїх близьких ніжним різотто!
Класичне різотто з куркою і грибами
Ніжне вершкове страву з курячого філе з додаванням лісових грибів – це шедевр італійської кухні, який усім доведеться по душі. Як правило, для приготування різотто, використовуються спеціальні сорти рису – це не колоті круглозерные сорти, однак, страва не стає гірше, якщо використовувати звичайний рис.
Інгредієнти на
5 порц.
- Рис білий 200 гр.
- Куряче філе 200 гр.
- Цибуля червона 1 шт.
- Селера 2 шт.
- Бульйон 750 мл курячого
- Гриби 150 гр. (лисички або печериці)
- Часник 2 зуб.
- Петрушка ⅓ пучка
- Вершки 50 мл 20%
- Масло вершкове 40 гр.
- Масло рослинне 20 гр.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати різотто з куркою по класичному рецепту? Для початку підготуємо всі необхідні інгредієнти і відміряємо то кількість, яке нам потрібно. Гриби можна брати як свіжі, так і заморожені (з лисичками смак виходить більш насиченим).
- Куряче філе відокремлюємо від кісточки, зачищаємо від білих плівок і жиру – нарізаємо невеликими кубиками однакового розміру. Лук «звільняємо» від лушпиння і дрібно шаткуємо, селера чистимо і також подрібнюємо.
- У сотейнику або сковороді з високими бортами, розігріваємо суміш з оливкової і вершкового масла, обсмажуємо раніше нарізані продукти до характерної прозорості.
- До розм’якшеним овочів додаємо куряче філе і ½ частину грибів, ретельно перемішуємо і смажимо близько 5-7 хвилин. Олія більше підливати не потрібно, але якщо вміст сотейника почне горіти – підливаємо трошки бульйону.
- Через 7 хвилин додаємо рис, перемішуємо і прогріваємо 2-3 хвилини на середньому вогні.
- Починаємо потроху вводити бульйон – відразу один ополоник і як тільки рис його вбере, то підливаємо далі, і так до готовності крупи. Саме час додати сіль і перець за смаком.
- На другий сковороді в розігрітій олії, на сильному вогні обсмажуємо залишилися гриби разом з подрібненим часником. За хвилину до готовності посипаємо нарубаної петрушкою і перемішуємо.
- Коли весь бульйон випарується вводимо вершки і знімаємо посуд з вогню, обов’язково щільно накривши кришкою.
- За 10-15 хвилин розкладаємо по пиалкам, прикрашаємо смаженими лисичками з зеленню і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Різотто з куркою і овочами в домашніх умовах
Дуже ситне і просте блюдо, з доступних інгредієнтів взяте з італійської кухні. Процес приготування не займе багато часу і не зажадає витрат сил, а результат вас здивує!
Час готування – 1 ч.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Рис «Арборіо» — 400 гр.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Бульйон курячий – 750 мл
- Горошок зелений – 200 гр.
- Філе куряче – 350 гр.
- Вершки – 150 мл
- Сир – 120 гр.
- Пармезан – 40 гр.
- Моркву – 100-150 гр.
- Перець жовтий – 1 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Спеції – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Курячу грудку відварюємо або запікаємо в фользі в духовці разом з улюбленими спеціями, остуджуємо і розбираємо руками на волокна.
2. У сотейнику розігріваємо олію і протягом 2-3 хвилин на сильному вогні, пасеруємо поросяти, ягняти цибулю.
3. Додаємо заздалегідь промитий рис і ретельно перемішуємо, щоб кожна крупинка була покрита гарячим маслом. Заливаємо ½ частиною курячого бульйону, солимо і перчимо за смаком.
4. Як тільки бульйон випарується – вливаємо другу частину і додаємо нарізані овочі, зелений горошок і жовтий солодкий перець. Доводимо масу до кипіння, зменшуємо вогонь і тушкуємо 10-15 хвилин, періодично помішуючи.
5. Коли рис майже готовий, додаємо залишилися інгредієнти: курку, сир і вершки – все ретельно перемішуємо і знімаємо з вогню. Накриваємо кришкою і даємо настоятися протягом 10 хвилин. Подаємо на стіл в гарячому вигляді. Приємного апетиту!
Як приготувати різотто з куркою в вершковому соусі?
Ніжне блюдо італійської кухні – різотто у вершковому соусі з додаванням витриманого пармезану. Будьте готові до того, що куряче філе буде танути в роті, а всі гості будуть просити добавки.
Час готування – 1 ч.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 8.
Склад:
- куряче Філе – 600 гр.
- Печериці – 300 гр.
- Рис «Арборіо» — 3 склянки
- Масло оливкове – 5 ст. л.
- Часник – 3 зуб.
- Цибуля-шалот – 1 шт.
- Вино біле сухе – 150 мл
- Бульйон курячий – 2 л
- Вершки – ½ склянки
- Пармезан – 1 склянка
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Куряче філе розрізаємо на довгі слайсы товщиною приблизно 1 сантиметр, обов’язково прибираємо всі білі плівки, прожилки і жир. Кожен шматочок обсушуємо з допомогою паперового рушника і гарненько натираємо сумішшю солі і чорного перцю.
2. У сотейнику розігріваємо три столові ложки оливкової олії і на середньому вогні обсмажуємо курячі слайсы до готовності і золотистого кольору скоринки. Потім остуджуємо і ріжемо невеликими шматочками або кубиками – як вам більше подобається.
3. Печериці нарізаємо тонкими пластинками і обсмажуємо на тому ж маслі, що і курку. Вогонь робимо максимальним, бо так волога швидше випарується і гриби приготуються за лічені хвилини.
4. Цибулю і часник очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібними кубиками. Прибираємо печериці з сотейника, підливаємо масло і пасеруємо цибулю-шалот і часник на середньому вогні до прозорості.
5. Далі засипаємо «Арбор», ретельно перемішуємо і гріємо близько 3 хвилин. У гарячу суміш вливаємо 150 мілілітрів вина і на повільному вогні выпариваем весь алкоголь.
6. Через кілька хвилин, ароматний рис заливаємо двома склянками курячого бульйону і знову выпариваем, постійно перемішуючи вміст сотейника. Як тільки крупа вбере в себе всю рідину, знову підливаємо бульйон. Продовжуємо цю маніпуляцію, поки не використовуємо весь бульйон або поки рис не буде готовий.
7. Коли «Арборіо» готовий зовні, а всередині залишається легка «твердинка» — додаємо кубики курки і слайсы грибів, солимо і перчимо за смаком і активно перемішуємо.
8. Через кілька хвилин вливаємо вершки і посипаємо тертим пармезаном – вимішуємо все до однорідності і буквально через 1-2 хвилини знімаємо різотто з вогню. Подаємо в гарячому вигляді і прикрашаємо гілочкою свіжого чебрецю. Приємного апетиту!
Дуже смачне різотто з куркою запечене в духовці
Дуже швидкий і не замороченный варіант приготування не класичного італійського різотто в духовій шафі. Рецепт дуже спрощений, тому впорається абсолютно кожен, а зіпсувати страву так і зовсім неможливо.
Час готування – 1 ч. 15 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6-7.
Склад:
- Рис «Арборіо» — 300 гр.
- Вода – 600 мл
- Курка – 600 гр.
- Аджика – 1 ч. л.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1-2 шт.
- Часник – 3-5 зуб.
- Спеції для плову – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
- Масло – для смаження.
Процес приготування:
1. Необхідно заздалегідь підготувати всі інгредієнти і відміряти потрібну кількість. Курку попередньо розморожуємо, промиваємо під струменем води і обсушуємо з допомогою паперових рушників.
2. Ніжки або стегна гарненько натираємо сіллю, улюбленими спеціями і аджикою – для гостроти. Прибираємо в сторону маринуватися і переходимо до овочів.
3. Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібними шматочками, обсмажуємо на суміші оливкової і вершкового масла до прозорості, потім додаємо нашатковану кубиками моркву і обсмажуємо до напівготовності. Гарячі овочі перекладаємо у форму для запікання і присипаємо спеціями для плову.
4. Рис ретельно промиваємо, бажано кілька разів і викладаємо рівним шаром на цибулю та моркву.
5. Заливаємо шари водою і додаємо сіль за смаком (за бажанням можна замінити соєвим соусом).
6. На сковороді обсмажуємо курячі ніжки до золотистої скоринки апетитною і знімаємо з вогню (у нас немає мети, довести м’ясо до готовності).
7. Викладаємо золотисту курочку на рис з овочами і присипаємо улюбленими спеціями. Хаотично розкладаємо кілька зубчиків часнику, який, до речі, не обов’язково очищати.
8. Запечатуємо форму фольгою і відправляємо на 55-60 хвилин в духовку при температурі 180 градусів. Приємного апетиту!
Домашнє різотто з куркою і сиром
Різотто – це справжній політ фантазії родом з Італії, адже рис можна поєднувати з безліччю інгредієнтів, таких як птах, лісові гриби, молюски та риба. Варіацій приготування маса, однак, сьогодні вашій увазі представлено ніжне вершкове різотто з курячим філе і твердим сиром Пармезан.
Час готування – 55 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Рис «Карнороли» — 200 гр.
- Грудка куряча – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Вино біле сухе – 200 мл
- Бульйон курячий – 800-900 мл
- Родзинки – 1 ст. л.
- Горіхи – 1 ст. л.
- Пармезан – 100 гр.
- Масло оливкове – для смаження.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Курячу грудку розбираємо: відокремлюємо філе від кістки і видаляємо білі плівки і вкраплення жиру. Потім нарізаємо кубиками середнього розміру, посипаємо сіллю і перцем по своєму смаку, перемішуємо і ставимо в сторону – просочуватися спеціями.
2. Витриманий пармезан натираємо на дрібній тертці, кількість можете регулювати в залежності від ваших уподобань.
3. Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібними шматочками, які за своїм розміром не будуть перевищувати розмір рисинок.
4. У сотейнику або каструлі з товстим дном розігріваємо кілька ложок оливкової олії і обсмажуємо нашатковану цибулю, близько 2-3 хвилин, потім додаємо курячі кубики і готуємо до того моменту, поки філе не побіліє.
5. Суміш цибулі і птиці засипаємо заздалегідь промитим рисом і ретельно перемішуємо з допомогою дерев’яної лопатки. Потім вливаємо вино і повністю його выпариваем – нам потрібен тільки аромат. Коли від вина залишився тільки запах – поступово вводимо бульйон і підливаємо у міру вбирання, як правило, займає це процес від 15 до 20 хвилин.
6. Приблизно через 10 хвилин додаємо в сотейник родзинки і горіхи, солимо, все перемішуємо і продовжуємо тушкувати нашу страву.
7. Коли рис готовий, посипаємо натертим сиром і закриваємо кришкою на 10 хвилин. Подаємо на стіл у гарячому вигляді, за бажанням можна прикрасити гілочками кропу і петрушки. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт різотто з куркою в мультиварці
Спрощений варіант приготування класики італійської кухні – різотто з птахом, приготоване в мультиварці. В рецепті використовуються доступні інгредієнти, які з легкістю можна знайти в кожному магазині.
Час готування – 4 ч.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Курка – 1 кг
- Гриби (сухі) – 30 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Вино біле сухе – 70 мл
- Бульйон курячий – 300 мл
- Рис – 300 гр.
- Масло оливкове – для смаження.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Спеції для плову – за смаком.
Процес приготування:
1. Цільну тушку курки або філе відварюємо в підсоленій воді, бульйон проціджуємо через марлю або металеве сито.
2. Відокремлюємо м’ясо від кісточок і нарізаємо кубиком або розбираємо руками на волокна.
3. У чашу мультиварки розігріваємо оливкову олію і пасеруємо поросяти, ягняти цибулю і натерту моркву, готуємо овочі близько 5 хвилин при постійному помішуванні, включивши режим «Смаження».
4. Сухі гриби замочуємо в окропі на 20-25 хвилин для того, щоб вони наситилися водою і набрякли. Потім відварюємо і дрібно нарізаємо шматочками.
5. Рис (бажано брати длиннозерные сорту) кілька раз промиваємо під струменем води і відкидаємо на друшляк, дозволяючи стекти всій воді.
6. До обсмажених овочів додаємо птицю і гриби, солимо і смажимо близько 5 хвилин і засипаємо всі інгредієнти сирим рисом. Далі вливаємо вино, ретельно перемішуємо і включаємо програму «Тушкування» на півгодини.
7. Через 5-7 хвилин після початку програми, вливаємо один стакан курячого бульйону і періодично помішуючи, выпариваем всю вологу. Підливаємо бульйон до відключення мультиварки.
8. Через 30 хвилин наш різотто з птахом готово. Подаємо в гарячому вигляді зі свіжими овочами та зеленню. Приємного апетиту!
Як приготувати різотто з куркою без додавання вина?
У класичній варіації приготування різотто, обов’язково використовується біле сухе вино, однак, це блюдо можна приготувати і без додавання алкоголю. Отримати неймовірний аромат можна за допомогою спецій, які відмінно розкриються під час теплової обробки.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 2.
- Склад:
- Рис «Арборіо» — ½ склянки
- Філе куряче – 70 гр.
- Печериці – 50 гр.
- Шпинат – 1 пучок.
- Петрушка – 2-4 гілочки.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
- Масло вершкове – 25 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Зелений лук ретельно промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на колечка, шириною, приблизно 1 сантиметр. Нарізану зелень обсмажуємо на оливковій олії, на середньому вогні.
2. Гриби нарізаємо тонкими слайсами і відправляємо на сковорідку до цибулі, готуємо до появи золотистої скоринки на платівках печериць.
3. Куряче філе нарізаємо невеликими кубиками однакового розміру (обов’язково видаляючи білу пінку і жир) і додаємо до пасеровані овочі – смажимо до напівготовності.
4. Рис Арборіо» ретельно промиваємо (краще кілька разів) і додаємо до обсмаженою інгредієнтів, зверху заливаємо одним склянкою очищеної води.
5. Гілочки петрушки і свіжий шпинат дрібно нарізаємо і відправляємо на сковорідку. Обов’язково додаємо сіль, перець і за бажанням суміш італійських трав, перемішуємо і готуємо під кришкою близько 20 хвилин, до готовності крупи.
6. У готове різотто додаємо невеликий шматочок вершкового масла для ніжності і приємного аромату.
7. Подаємо в гарячому вигляді, порційно, прикрасивши свіжою зеленню. Приємного апетиту!