Морська і річкова риба на мангалі – хороший спосіб здивувати гостей і близьких. Зазвичай приготування риби на вогні не обходиться без лимона і рослинного масла: перший позбавляє від характерного запаху, а друге запечатує соки всередині риби і захищає її від пригорання. Солити рибу можна після приготування, щоб вона залишилася ніжною і не висихала в процесі запікання.
Як найкраще приготувати червону рибу на решітці на мангалі?
Головний секрет приготування смачної червоної риби на мангалі – не пересушити її і не зіпсувати великою кількістю спецій. Для кижуча, форелі або лосося не потрібно ніяких додаткових інгредієнтів, крім солі, перцю і лимона. А на гарнір до такої рибі краще подати свіжі овочі.
Інгредієнти на
3 порц.
- Стейк 3 шт. (форелі, кижуча або іншої червоної риби)
- Олія оливкова 1 ст. л.
- Сіль морська 1 щіпка
- Лимон 1 шт.
- Суміш перців 1 ч. л.
Процес приготування:
- Як смачно приготувати рибу на мангалі на решітці? Рибні стейки промити водою і обсушити паперовим рушником.
- Шматочки риби посипати сіллю, сумішшю меленого перцю, змастити оливковою олією і скропити соком половини лимона. Закрити стейки плівкою і дати замаринувати протягом 10-15 хвилин.
- Рибні стейки потрібно готувати на решітці гриля, попередньо змазаній маслом, на сильному вогні. Рибу перед цим слід ще раз промазати маслом з двох сторін. Це дозволить їй при смаженні утворити красиву хрустку скоринку, а всередині вона залишиться соковитою.
- Тримати червону рибку на грилі потрібно по 3 хвилини з кожної сторони, після чого можна викладати її на блюдо.
- Подають стейки з червоної риби, приготовані на грилі, з зеленню, свіжими овочами і половинкою лимона. Насолоджуйтесь!
Класичний рецепт приготування скумбрії на решітці
Скумбрія, запечена на вугіллі зі спеціями і часником, виходить соковитою за рахунок власної жирності і дивно ніжною. Вартість такого виду риби невелика, однак при приготуванні за таким рецептом вона гідна подачі в якості основного блюда для свята на свіжому повітрі або сімейного свята на природі.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Скумбрія – 3 шт.
- Лимон – 0,5 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець запашний – за смаком.
- Масло рослинне – 4 ст. л.
- Часник – 2 зубчики.
- Імбир мелений – 1 ч. л.
- Суміш італійських трав – 1,5 ч. л.
- Базилік сушений – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Тушки риби звільнити від плавників, обрізати голови і хвости, почистити від нутрощів і плівок, добре промити і зробити надрізи на шкірці.
2. Рибини викласти на відкриту поверхню, приправити сіллю і перцем, скропити лимонним соком.
3. В окремому посуді для маринаду змішати імбир, суміш італійських трав, базилік і роздавлений часник. Заправити суміш рослинним маслом і перемішати.
4. Рибу змастити з усіх боків і всередині маринадом і залишити на 30 хвилин.
5. Смажити тушки скумбрії на вугіллі за 8-10 хвилин з кожного боку. Подавати з овочами і лавашем.
Ніжна і смачна річкова риба, запечена на решітці
Така річкова риба карась або короп володіє специфічним запахом, позбутися якого допомагають вершки з лимоном. Замаринована риба, приправлена кропом, виходить красивою і ніжною. Під час приготування на грилі важливо регулярно перевертати грати з коропом і карасями і стежити, щоб шкірка не підгоріла.
Час готування: 1 година 10 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Короп – 1 шт.
- Карась – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Вершки 20% — 200 мл
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Сік лимона – 50 мл
- Кріп – ½ пучка.
Процес приготування:
1. Тушки риби розрізати уздовж черевця, дістати нутрощі, прибрати луску і плавники, добре вимити всередині і зовні. На шкірці коропа і карася зробити надрізи. Рибу приправити сіллю і перцем.
2. Цибулю нарізати кільцями і вкласти всередину коропа і карася.
3. Змішати вершки з лимонним соком і олією, додати дрібно нарізаний кріп, трохи солі і перцю, все добре перемішати, покласти в маринад рибу і залишити на півгодини.
4. Ґрати для смаження мангалі змастити рослинним маслом, викласти на неї рибу і готувати на вугіллі протягом 20-25 хвилин, періодично повертаючи, до утворення на рибі гарної скоринки.
5. Подавати готового коропа і запечених карасів з відварною картоплею та салатом із зелені і сезонних овочів.
Як просто і смачно посмажити коропа на мангалі?
Солодкувате м’ясо коропа відмінно поєднується із зеленим яблуком, свіжим піджареною цибулею і коріандром. Таке блюдо можна приготувати для сімейних посиденьок на дачі або дружнього пікніка.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Короп – 1 шт. (1,5 – 2 кг)
- Цибуля ріпчаста – 300-400 гр.
- Лимон – 100-200 гр.
- Яблуко зелене – 1 шт.
- Коріандр мелений – 2-4 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Карпа очистити від нутрощів, обрізати плавники і хвіст, промити, обмазати всередині і зовні сумішшю солі з перцем і коріандром. На шкірці зробити глибокі надрізи.
2. Лимон розрізати навпіл, потім півкільцями і вкласти їх в надрізи на шкірці риби.
3. Яблуко очистити від шкірки і нарізати разом з дрібною соломкою цибулею, приправити, скропити лимонним соком, а потім покласти цибулю і яблуко всередину карпа. Скріпити черевце зубочистками або зв’язати ниткою, щоб начинка не випадала.
4. Ґрати для гриля змастити рослинним маслом, як і саму рибу. Готувати коропа на вугіллі 20-30 хвилин, регулярно перевертаючи, щоб він просмажився рівномірно. Важливо домогтися повної готовності річкової риби, оскільки вживання сирого карпа небезпечно для здоров’я.
5. Запеченого на вугіллі карпа нарізати на порційні шматки і подавати з кашею або овочами.
Покроковий рецепт приготування коропа, запеченого у фользі на мангалі
Короп, запечений на грилі у фользі, готується без додавання олії. Томатний сік, використовуваний в маринаді, нейтралізує специфічний запах річкової риби, а оливки, ароматні трави і спеції надають рибі приємний середземноморський відтінок.
Час приготування: 3 години 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Короп – 1 шт. (1,5-2 кг).
- Томатний сік – 1 л
- Цибуля ріпчаста – 400 гр.
- Помідори – 200 гр.
- Оливки або маслини – 10 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Перець запашний мелений – за смаком.
- Розмарин свіжий – 5 гр.
- Кріп свіжий – 5 гр.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Рибу почистити зовні і всередині, обрізати плавники і хвіст, помити і просушити, зробити глибокі надрізи на шкірці.
2. Цибулю нарізати півкільцями, спеції і сіль змішати з томатним соком, викласти рибу у посудину, покласти всередину цибулю і залити маринадом. Витримати рибу 2-3 години.
3. В розрізи на шкірі покласти нарізаний скибочками лимон. Укласти коропа на фольгу, зверху покласти подрібнені оливки і тонкі скибочки помідорів, накрити фольгою і закріпити так, щоб сік при готуванні не витікав.
4. Викласти рибу у фользі на решітку для гриля і запікати приблизно 40 хвилин, перевертаючи час від часу на інший бік, щоб короп приготувався рівномірно.
5. Готову рибу подавати порційно з овочевим салатом зі сметаною і кропом.
Покроковий рецепт приготування червоної риби в лимонному маринаді на мангалі
Класичний лимонний маринад готується на основі лимонного соку, оливкової олії, часнику, свіжої зелені і спецій. Білий мелений перець надає рибі приємну родзинку. В такому маринаді можна тримати не тільки рибу, а й будь-які морепродукти. Він підходить як для приготування на грилі, так і для запікання страв у духовці.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 8.
Склад:
- Риба (стейки) – 3 шт.
- Масло оливкове – 0,25 склянки
- Сік лимона – 2 ст. л.
- Лимон – ½ шт.
- Петрушка свіжа – ½ пучка.
- Часник – 2-3 зубчики.
- Сіль – за смаком.
- Перець білий мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Часник розчавити, змішати в окремому посуді масло, спеції, дрібно нарубану петрушку і лимонний сік.
2. Змастити масою шматочки риби, помістити її в глибоку миску і залити залишками маринаду, витримати приблизно півгодини.
3. Рибу викласти на змащену маслом грати і готувати на вугіллі до готовності. Якщо стейки з червоної риби – досить смажити не більше 5 хвилин з кожного боку. Якщо замаринована біла риба – за 10-15 хвилин з різних сторін.
4. Рибу зняти з вогню, викласти на посуд і збризнути лимоном.
5. Подавати готову рибу з часточками картоплі, диким рисом або свіжими овочами.
Як посмажити рибу в маринаді з соєвим соусом на мангалі?
При маринуванні риби в соєвому соусі сіль не використовується, оскільки соєвий соус містить достатню її кількість. Маринад на основі соєвого соусу рівномірно просочує рибу і надає їй приємний смаковий відтінок. Філе річкової риби, приготоване таким способом, виходить смачним і соковитим.
Час приготування: 3 години 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Короп філе – 2 шт.
- Олія соняшникова рафінована – 50 мл
- Соус соєвий – 50 мл
- Сік лимона – 2 ст. л.
- Кріп свіжий – ¼ пучка.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Перець білий мелений – за смаком.
- Часник мелений – 20 гр.
Процес приготування:
1. Філе риби розрізати на порційні шматочки.
2. В окремому посуді змішати часник, сік лимона, соєвий соус, дрібно нарізаний кріп і перець. Додати масло і перемішати.
3. Карпа залити маринадом і залишити на кілька годин при кімнатній температурі.
4. Готувати рибу, нанизавши на шпажки або виклавши на решітку, на вугіллі до утворення гарної скоринки.
5. Подавати філе коропа зі сметанним соусом і зеленню.
Соковитий і ніжний шашлик з червоної риби на шпажках
Для приготування шашлику найкраще використовувати червоні сорти риби і поєднувати їх з овочами, запікаючи на вугіллі. Невеликі мариновані шматочки лосося або форелі готуються швидко і залишаються соковитими, ароматними і приголомшливо смачними.
Час приготування: 3 години 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Риба червона філе – 0,5 кг
- Лимон – 1 шт.
- соєвий Соус – 3 ст. л.
- Цукор-пісок – 0,5 ч. л.
- Спеції для риби – на смак.
- Оливки або маслини – за смаком.
- Помідори черрі – 2 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
Процес приготування:
1. Рибу ріжемо на невеликі шматочки однакової форми, щоб при приготуванні на шпажках вони пропікалися рівномірно з усіх боків.
2. З лимона вичавлюємо сік, змішуємо його з соєвим соусом, додаємо туди цукор і спеції. Пробуємо маринад на смак і заливаємо їм рибу. Залишаємо рибний шашлик на кілька годин для просочення.
3. Шпажки вимочуємо у воді, щоб вони не підгоріли на вугіллі.
4. Перець очищаємо від насіння і нарізаємо на невеликі шматочки за розміром рибного шашлику. Нанизуємо на шпажки по черзі шматки риби, маслини, помідори і перець.
5. Смажимо шашлики на вугіллі, регулярно перевертаючи, кілька хвилин, поки вони не підрум’яняться з усіх боків. Подаємо з соусом на основі йогурту і свіжих трав.
Неймовірно смачні карасі в сметані на мангалі
Класичний рецепт карасів у сметані можна готувати в фользі, на грилі. Виходить ніжне м’ясо, сметана і зелень нейтралізує особливий запах річкової риби, і готування на грилі надає рибі легкий аромат диму. Виходить легке і ситне блюдо для всієї родини.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Карась – 8 шт.
- Сметана 25% — 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.
- Петрушка – ½ пучка.
- Кріп – ½ пучка.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Тушки риби очистити від луски і нутрощів, добре промити і обсушити. Обрізати плавники і хвостики, зробити надрізи на шкірці по всій тушці. Рибки приправити сіллю і перцем, залишити на 10 хвилин.
2. Зелень дрібно нарізати і змішати зі сметаною, при необхідності додати перцю і солі, залити сметанним соусом рибу.
3. Ріпчасту цибулю нарізати півкільцями.
4. Фольгу натерти вершковим маслом, викласти спочатку частина цибулі, потім рибу в сметанному маринаді, потім залишки цибулі, закрити фольгу, щоб вийшла герметична упаковка.
5. Смажити на решітці в фользі по 15 хвилин з кожної сторони. Дістати карасів з фольги, викласти порційно і посипати зеленню.
Ніжна і дуже смачна горбуша, приготовані на мангалі на решітці
Ніжне м’ясо горбуші важливо не пересушити під час приготування на відкритому вогні, тому важливо не солити рибу під час приготування. Спеції додадуть горбуші яскравий східний колорит, тому не шкодуйте їх при смаженні на грилі!
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Горбуша – 2 шт.
- Масло рослинне – 2-4 ст. л.
- Спеції для риби – на смак.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Суміш італійських трав – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Рибні тушки почистити від нутрощів і луски, видалити плавники і хвостову частину, обмити зсередини і зовні, обсушити паперовим рушником, зробити надрізи на шкірці, але не надрізати спинку.
2. З олії, спецій, трав і цукру зробити маринад, натерти їм рибу з усіх сторін, залишити на 15 хвилин. Важливо не солити рибу на цьому етапі, щоб не пересушити її під час приготування.
3. Горбушу викласти на змащену маслом грати і готувати на вугіллі без відкритого вогню приблизно по 10 хвилин з кожного боку, контролюючи, щоб шкірка не подгорала. При необхідності рибу потрібно повертати.
4. Коли у горбуші утворюється рум’яна кірочка, рибу зняти і посолити.
5. Подавати запечену на вугіллі горбушу, розділивши її на порційні шматочки, з овочами-гриль або мікс-салатом.