Популярний в народі салат готується з свіжих огірків з хрустким ріпчастою цибулею і великою кількістю кропу. Ароматні мариновані огірочки – відмінна закуска і доповнення до шашлику, картопляного пюре з котлетою або відбивної.
Салат «Ніжинський» з огірків на зиму без стерилізації
Легкий рецепт приготування популярного салату з невеликим набором інгредієнтів, але з гарантовано приємним смаком. Готується легко і підходить для не дуже досвідчених кулінарів.
Інгредієнти на
2 порц.
- Огірок 1 кг
- Цибуля ріпчаста 200 гр.
- Кріп 1 пучок
- Оцет столовий 9% 2 ст. л.
- Цукор-пісок-1 ст. л.
- Сіль ¾ ст. л.
- Перець чорний горошок ½ ч. л.
Процес приготування:
- Як заготовити салат «Ніжинський» з огірків на зиму? Огірочки вимити і видалити кінчики, а самі овочі нарізати тонкими кружечками – в 3-4 мм.
- Цибуля після очищення, нарізати півкільцями товщиною не більше скибочок огірків.
- Свіжий кріп помити, обсушити на паперовому рушнику і подрібнити.
- У відповідну за розміром жароміцну ємність викласти огірки, кріп і цибулю, приправити сіллю, перцем, не забути про цукор, добре перемішати руками, але не тиснути. Залишити салат на півгодини в теплому приміщенні, щоб виділився сік. Протягом 30 хвилин, можна перемішувати вміст ємності, для більш рівномірного виділення соку з овочів. Після закінчення зазначеного часу, до огірків додати оцет і ще раз перемішати.
- У підготовлені баночки скласти салат і залити рештою соком, а потім щільно закупорити. Зберігати заготовку в холодильнику.
Класичний «Ніжинський» салат з огірків, цибулі і кропу за ГОСТОМ СРСР
Рецепт культового огіркового салату, по якому готували мами і бабусі. У зимовий час, ця ароматна закуска, ставала прикрасою столу, а кількість інгредієнтів і правильна послідовність приготування передавалася з покоління в покоління.
Час приготування: 2 години 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Огірок – 1,5 кг
- Цибуля ріпчаста – 0,5 кг
- Сіль – 1,5 ст. л.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 9 ст. л.
- Масло рослинне – 0,5 склянки
- Кріп – 1 пучок
Процес приготування:
1. Вимиті і обсушені огірки нарізайте кружечками.
2. Очищений цибулю можна використовувати як нарізану кільцями, так і у вигляді півкілець.
3. Скласти скибочки огірка і цибулю в підходящу за розміром посуд, додати вказану кількість цукрового піску, оцту і солі, перемішати і залишити, щоб виділявся сік, на пару годин.
4. Утворену рідину злити і з’єднати з рослинним маслом, а потім нагріти маринад і кип’ятити 5 хвилин.
5. Пучок кропу промити, гарненько струсити від рідини і дрібно порізати. Всипати до огірків з цибулею і перемішати. Овочі розкласти по банках, залити маринадом і поставити на стерилізацію в широку жароміцну ємність на 15 хвилин. Салат закупорити гарячим, а після того, як повністю охолоне, перенести в місце, де підтримується прохолода.
Салат «Ніжинський» з гірчицею «Пальчики оближеш»
Зерна гірчиці, надають салату з огірками пікантності і роблять більш хрусткими. Виходить в міру гостра і пряна закуска, в якій замість цибулі використовується часник, а кріп замінений зеленню петрушки. Виходить не класична, але дуже смачна версія на тему «Ніжинського» салату.
Час приготування: 3 години 50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Склад:
- Огірок дрібний – 4 кг
- Петрушка – 1 пучок.
- Гірчиця французька – 160 гр.
- Часник – 2-3 головки.
- Оцет – 1 склянка
- Масло рослинне – 1 ст.
- Сіль – 80 гр.
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Суміш мелених перців – за смаком.
Процес приготування:
1. Огірки нарізати кружечками, видаляючи кінчики, скласти в глибоку миску.
2. Зелень порубати, часник розчавити і дрібно нарізати ножем, додати до скибочкам огірка.
3. У миску насипати цукор і сіль, влити олію і оцет, приправити сумішшю перців і покласти гірчицю.
4. Все добре перемішати і тримати в теплому приміщенні 3-4 години, щоб салат настоявся. Періодично потрібно помішувати масу, щоб вона рівномірно просочилася маринадом.
5. Готовий салат розкласти по банках, провести стерилізацію протягом 30-40 хвилин, а після закупорити і перенести на зберігання в холод.
Неймовірно смачний салат «Ніжинський» з морквою на зиму
Для приготування такої закуски на зиму, краще брати невеликі огірочки з тонкою шкіркою. Рецепт дуже простий, і впоратися з нею зможе не тільки досвідчена господиня, але й початківець кулінар.
Час приготування: 3 години 50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Огірок – 5 кг
- Морква – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 кг
- Сіль – 4 ст. л.
- Цукор-пісок – 0,5 склянки
- Перець чорний мелений – 0,3 ч. л.
- Масло рослинне – 1 ст.
- Перець запашний мелений – 0,3 ч. л.
- Оцет столовий 9% — 1 склянка
Процес приготування:
1. У огірків видалити кінчики і нарізати кружечками середньої товщини. Шкірку обрізати не треба.
2. Очищену моркву нарізати слайсами, відповідними скибочкам огірка.
3. Цибулю потрібно розрізати навпіл, а потім нашаткувати тонкими півкільцями.
4. У глибоку жароміцну ємність скласти огірки, моркву і цибулю, додати зазначений обсяг солі, оцту і цукру, а також двох видів перцю і все гарненько перемішати, намагаючись не тиснути овочі.
5. Залишити масу на 3 години маринуватися, а потім влити масло і розкласти по скляних баночках. Стерилізувати заготовки в широкій каструлі 10-15 хвилин, а після закупорити.
Як заготовити Ніжинський салат з огірків і помідорів на зиму?
Томати надають салату легку приємну кислинку, а зелень і часник роблять смак більш насиченим. Для заготівлі, найбільше підходять пряні види зелені – базилік, кінза або свіжий орегано.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Огірок – 1,7 кг
- Помідор – 1,7 кг
- Цибуля ріпчаста – 500 гр.
- Перець солодкий – 500 гр.
- Масло рослинне – 100 мл
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор-пісок – 120 гр.
- Оцет столовий 9% – 100 мл
- Зелень (петрушка, кінза, кріп) – за смаком.
- Часник – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. У огірків відрізати кінчики, подрібнити їх за допомогою терки для моркви по-корейськи.
2. Помідори розрізати на половинки, а потім кожну – на скибочки товщиною не менше 0,5 див.
3. Очищені головки цибулі нарізати півкільцями, так само вчинити з перцем, попередньо вилучивши з нього насіння.
4. У глибокій мисці змішати овочі з цукром, сіллю, оцтом і рослинним маслом.
5. Додати дрібно посічену свіжу зелень, бажану кількість часнику і чорний перець.
6. Інгредієнти салату перемішати і залишити в теплому приміщенні на 15 хвилин, щоб почав виділятися сік. Після, перекласти овочі разом з утворився маринадом в каструлю і варити на середньому вогні приблизно 5 хвилин.
7. Розкласти салат по стерилізованим баночках і закупорити. Смачний «Ніжинський» салат з огірків з томатами готовий!
Смачний Ніжинський салат з огірків з томатною пастою на зиму
Огірки, мариновані з томатною пастою, виходять хрусткими, виглядають апетитно і підходять в якості закуски до застілля. Важливо вибирати якісну томатну пасту і невеликі свіжі огірочки з тонкою шкіркою.
Час приготування: 3 години 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Огірок – 2 кг
- Кріп – 1 пучок.
- Петрушка – 1 пучок.
- Цибуля ріпчаста – 500 гр.
- Паста томатна – 250 гр.
- Сіль – за смаком.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Невеликі огірочки вимити, обсушити і відрізати у них кінчики. Нарізати овочі кружальцями товщиною не більше 0,5 мм.
2. Цибулини після очищення нарізати півкільцями. Якщо цибуля великий – четвертинками кілець. Зелень порубати ножем.
3. Скласти всі підготовлені інгредієнти у велику миску, додати потрібну кількість цукру, солі і оцту, а також зазначений обсяг томатної пасти. Все добре перемішується, і масу залишають на кілька годин, щоб вона настоялася і замаринувалась.
4. Перекласти салат в підготовлені банки, прикрити кришками і поставити на стерилізацію в широку каструлю, налив в неї води так, щоб вона доходила до плічок закаток. Тримати банки з салатом в киплячій воді 15-20 хвилин.
5. Банки щільно закрити і залишити в теплому приміщенні, поки не охолонуть, а потім переставити для постійного зберігання в холод.
Покроковий рецепт салату «Ніжинський» з огірків зі стерилізацією
Популярний у господинь салат з маринованих з цибулею і кропом огірочків, готується досить просто, завжди виходить смачним і ідеально підходить для святкового столу. Стерилізація заготовки дозволяє зберігати салат в прохолодному місці до року.
Час приготування: 2 години 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Огірок – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 250 гр.
- Сіль – 2 ч. л.
- Цукор-пісок – 1,5 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 2 ч. л.
- Кріп подрібнений – 20 гр.
- Перець чорний горошком – 5 шт.
Процес приготування:
1. Невеликі огірки вимити, обсушити і нарізати кружечками, товщиною не більше 0,5 див.
2. Очищений від лушпиння цибулі, нарізати тонкими кільцями або півкільцями.
3. У глибокій мисці перемішати скибочки огірка, шматочки цибулі, порізаний кріп, перець, сіль, цукор і оцет. Маса повинна бути однорідною, але шматочки овочів не повинні втратити цілісність. Салат залишити на 1-2 години в теплому місці, щоб настоявся.
4. Перекласти підготовлену овочеву масу з маринадом в баночки і поставити на стерилізацію у вогнетривкий посуд з широким дном. Обробляти заготовки 15-20 хвилин, а після відразу ж закатати.
5. Заготівля зберігається близько року в місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені і зберігається низька температура.