Салат «Ніжинський» з огірків на зиму – 7 рецептів з покроковими фото

Популярний в народі салат готується з свіжих огірків з хрустким ріпчастою цибулею і великою кількістю кропу. Ароматні мариновані огірочки – відмінна закуска і доповнення до шашлику, картопляного пюре з котлетою або відбивної.

Салат «Ніжинський» з огірків на зиму без стерилізації

Легкий рецепт приготування популярного салату з невеликим набором інгредієнтів, але з гарантовано приємним смаком. Готується легко і підходить для не дуже досвідчених кулінарів.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Огірок 1 кг
  • Цибуля ріпчаста 200 гр.
  • Кріп 1 пучок
  • Оцет столовий 9% 2 ст. л.
  • Цукор-пісок-1 ст. л.
  • Сіль ¾ ст. л.
  • Перець чорний горошок ½ ч. л.

Процес приготування:

  1. Як заготовити салат «Ніжинський» з огірків на зиму? Огірочки вимити і видалити кінчики, а самі овочі нарізати тонкими кружечками – в 3-4 мм.
  2. Цибуля після очищення, нарізати півкільцями товщиною не більше скибочок огірків.
  3. Свіжий кріп помити, обсушити на паперовому рушнику і подрібнити.
  4. У відповідну за розміром жароміцну ємність викласти огірки, кріп і цибулю, приправити сіллю, перцем, не забути про цукор, добре перемішати руками, але не тиснути. Залишити салат на півгодини в теплому приміщенні, щоб виділився сік. Протягом 30 хвилин, можна перемішувати вміст ємності, для більш рівномірного виділення соку з овочів. Після закінчення зазначеного часу, до огірків додати оцет і ще раз перемішати.
  5. У підготовлені баночки скласти салат і залити рештою соком, а потім щільно закупорити. Зберігати заготовку в холодильнику.

Класичний «Ніжинський» салат з огірків, цибулі і кропу за ГОСТОМ СРСР

Рецепт культового огіркового салату, по якому готували мами і бабусі. У зимовий час, ця ароматна закуска, ставала прикрасою столу, а кількість інгредієнтів і правильна послідовність приготування передавалася з покоління в покоління.

Час приготування: 2 години 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Огірок – 1,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 кг
  • Сіль – 1,5 ст. л.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Оцет столовий 9% – 9 ст. л.
  • Масло рослинне – 0,5 склянки
  • Кріп – 1 пучок

Процес приготування:

1. Вимиті і обсушені огірки нарізайте кружечками.

2. Очищений цибулю можна використовувати як нарізану кільцями, так і у вигляді півкілець.

3. Скласти скибочки огірка і цибулю в підходящу за розміром посуд, додати вказану кількість цукрового піску, оцту і солі, перемішати і залишити, щоб виділявся сік, на пару годин.

4. Утворену рідину злити і з’єднати з рослинним маслом, а потім нагріти маринад і кип’ятити 5 хвилин.

5. Пучок кропу промити, гарненько струсити від рідини і дрібно порізати. Всипати до огірків з цибулею і перемішати. Овочі розкласти по банках, залити маринадом і поставити на стерилізацію в широку жароміцну ємність на 15 хвилин. Салат закупорити гарячим, а після того, як повністю охолоне, перенести в місце, де підтримується прохолода.

Салат «Ніжинський» з гірчицею «Пальчики оближеш»

Зерна гірчиці, надають салату з огірками пікантності і роблять більш хрусткими. Виходить в міру гостра і пряна закуска, в якій замість цибулі використовується часник, а кріп замінений зеленню петрушки. Виходить не класична, але дуже смачна версія на тему «Ніжинського» салату.

Час приготування: 3 години 50 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Огірок дрібний – 4 кг
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Гірчиця французька – 160 гр.
  • Часник – 2-3 головки.
  • Оцет – 1 склянка
  • Масло рослинне – 1 ст.
  • Сіль – 80 гр.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Суміш мелених перців – за смаком.

Процес приготування:

1. Огірки нарізати кружечками, видаляючи кінчики, скласти в глибоку миску.

2. Зелень порубати, часник розчавити і дрібно нарізати ножем, додати до скибочкам огірка.

3. У миску насипати цукор і сіль, влити олію і оцет, приправити сумішшю перців і покласти гірчицю.

4. Все добре перемішати і тримати в теплому приміщенні 3-4 години, щоб салат настоявся. Періодично потрібно помішувати масу, щоб вона рівномірно просочилася маринадом.

5. Готовий салат розкласти по банках, провести стерилізацію протягом 30-40 хвилин, а після закупорити і перенести на зберігання в холод.

Неймовірно смачний салат «Ніжинський» з морквою на зиму

Для приготування такої закуски на зиму, краще брати невеликі огірочки з тонкою шкіркою. Рецепт дуже простий, і впоратися з нею зможе не тільки досвідчена господиня, але й початківець кулінар.

Час приготування: 3 години 50 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Огірок – 5 кг
  • Морква – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг
  • Сіль – 4 ст. л.
  • Цукор-пісок – 0,5 склянки
  • Перець чорний мелений – 0,3 ч. л.
  • Масло рослинне – 1 ст.
  • Перець запашний мелений – 0,3 ч. л.
  • Оцет столовий 9% — 1 склянка

Процес приготування:

1. У огірків видалити кінчики і нарізати кружечками середньої товщини. Шкірку обрізати не треба.

2. Очищену моркву нарізати слайсами, відповідними скибочкам огірка.

3. Цибулю потрібно розрізати навпіл, а потім нашаткувати тонкими півкільцями.

4. У глибоку жароміцну ємність скласти огірки, моркву і цибулю, додати зазначений обсяг солі, оцту і цукру, а також двох видів перцю і все гарненько перемішати, намагаючись не тиснути овочі.

5. Залишити масу на 3 години маринуватися, а потім влити масло і розкласти по скляних баночках. Стерилізувати заготовки в широкій каструлі 10-15 хвилин, а після закупорити.

Як заготовити Ніжинський салат з огірків і помідорів на зиму?

Томати надають салату легку приємну кислинку, а зелень і часник роблять смак більш насиченим. Для заготівлі, найбільше підходять пряні види зелені – базилік, кінза або свіжий орегано.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Огірок – 1,7 кг
  • Помідор – 1,7 кг
  • Цибуля ріпчаста – 500 гр.
  • Перець солодкий – 500 гр.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 120 гр.
  • Оцет столовий 9% – 100 мл
  • Зелень (петрушка, кінза, кріп) – за смаком.
  • Часник – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. У огірків відрізати кінчики, подрібнити їх за допомогою терки для моркви по-корейськи.

2. Помідори розрізати на половинки, а потім кожну – на скибочки товщиною не менше 0,5 див.

3. Очищені головки цибулі нарізати півкільцями, так само вчинити з перцем, попередньо вилучивши з нього насіння.

4. У глибокій мисці змішати овочі з цукром, сіллю, оцтом і рослинним маслом.

5. Додати дрібно посічену свіжу зелень, бажану кількість часнику і чорний перець.

6. Інгредієнти салату перемішати і залишити в теплому приміщенні на 15 хвилин, щоб почав виділятися сік. Після, перекласти овочі разом з утворився маринадом в каструлю і варити на середньому вогні приблизно 5 хвилин.

7. Розкласти салат по стерилізованим баночках і закупорити. Смачний «Ніжинський» салат з огірків з томатами готовий!

Смачний Ніжинський салат з огірків з томатною пастою на зиму

Огірки, мариновані з томатною пастою, виходять хрусткими, виглядають апетитно і підходять в якості закуски до застілля. Важливо вибирати якісну томатну пасту і невеликі свіжі огірочки з тонкою шкіркою.

Час приготування: 3 години 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Огірок – 2 кг
  • Кріп – 1 пучок.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Цибуля ріпчаста – 500 гр.
  • Паста томатна – 250 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Оцет столовий 9% – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Невеликі огірочки вимити, обсушити і відрізати у них кінчики. Нарізати овочі кружальцями товщиною не більше 0,5 мм.

2. Цибулини після очищення нарізати півкільцями. Якщо цибуля великий – четвертинками кілець. Зелень порубати ножем.

3. Скласти всі підготовлені інгредієнти у велику миску, додати потрібну кількість цукру, солі і оцту, а також зазначений обсяг томатної пасти. Все добре перемішується, і масу залишають на кілька годин, щоб вона настоялася і замаринувалась.

4. Перекласти салат в підготовлені банки, прикрити кришками і поставити на стерилізацію в широку каструлю, налив в неї води так, щоб вона доходила до плічок закаток. Тримати банки з салатом в киплячій воді 15-20 хвилин.

5. Банки щільно закрити і залишити в теплому приміщенні, поки не охолонуть, а потім переставити для постійного зберігання в холод.

Покроковий рецепт салату «Ніжинський» з огірків зі стерилізацією

Популярний у господинь салат з маринованих з цибулею і кропом огірочків, готується досить просто, завжди виходить смачним і ідеально підходить для святкового столу. Стерилізація заготовки дозволяє зберігати салат в прохолодному місці до року.

Час приготування: 2 години 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Огірок – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 250 гр.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1,5 ст. л.
  • Оцет столовий 9% – 2 ч. л.
  • Кріп подрібнений – 20 гр.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.

Процес приготування:

1. Невеликі огірки вимити, обсушити і нарізати кружечками, товщиною не більше 0,5 див.

2. Очищений від лушпиння цибулі, нарізати тонкими кільцями або півкільцями.

3. У глибокій мисці перемішати скибочки огірка, шматочки цибулі, порізаний кріп, перець, сіль, цукор і оцет. Маса повинна бути однорідною, але шматочки овочів не повинні втратити цілісність. Салат залишити на 1-2 години в теплому місці, щоб настоявся.

4. Перекласти підготовлену овочеву масу з маринадом в баночки і поставити на стерилізацію у вогнетривкий посуд з широким дном. Обробляти заготовки 15-20 хвилин, а після відразу ж закатати.

5. Заготівля зберігається близько року в місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені і зберігається низька температура.