Шакшука — це яєчня, приготовлена з різними овочами, сиром та іншими продуктами. У перекладі з арабської мови це страви так і називається – «мішанина». Шакшуку можна використовувати в якості щільного сніданку, ситного обіду або вечері.
Класична ізраїльська шакшука на сковороді
Класична шакшука являє собою ароматне і дуже красиве з естетичних міркувань блюдо з неймовірним смаком. Це не проста яєчня, а шедевр, який має масу секретів.
Інгредієнти на
3 порц.
- Перець болгарський 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Часник 2 зуб.
- Помідори 4 шт.
- Зелень за смаком
- Яйце куряче 6 шт.
- Куркума за смаком
- Масло оливкове за смаком
- Перець чилі за смаком
- Сіль за смаком
- Цукор-пісок за смаком
Процес приготування:
- Класичну ізраїльську шакшуку на сковороді приготувати дуже просто. Необхідно, щоб яйця були максимально свіжими. Також їх необхідно заздалегідь дістати з холодильника і зігріти в умовах кімнатної температури.
- Томати для шакшуки краще вибирати ароматні, пряні, тоді страва вийде ще більш смачним. Вимиваємо помідори. Обтираем рушником і відразу доводимо до кипіння воду в електрочайнику. На верхівках томатів робимо надрізи у вигляді хрестів та викладаємо їх в глибоку миску. Заливаємо окропом на пару хвилин. Після такої обробки шкірка легко зніметься. М’якоть томатів нарізаємо.
- Відокремлюємо цибулю і часник від лушпиння. Цибулину дрібно нарізаємо. Для обсмажування овочів найкраще використовувати оливкову олію – так буде смачніше і корисніше. Наливаємо його в сковороду і розподіляємо по денця. Підігріваємо олію на плиті, а потім викладаємо в нього цибулю і обсмажуємо, постійно помішуючи.
- В ідеалі перець перед обсмаженням потрібно тушкувати в духовці і звільнити від шкірки, а потім дрібно нарізати (плодоніжку і насіння видалити заздалегідь). Додаємо перець до цибулі. Перець чилі і часник нарізаємо і відправляємо в сковороду через 5 хвилин. Обсмажуємо інгредієнти ще 5 хвилин.
- Викладаємо до решти інгредієнтів помідори й тушкуємо заготівлю 10 хвилин. Солимо блюдо. Якщо воно вийшло кислуватий на смак, можна додати трішки цукру.
- Робимо в матбухе (так називається маса з овочів, яку ми тільки що приготували) шість заглиблень. В три з них вбиваємо яйця з білком. В інші лунки вбиваємо тільки жовтки.
- Посипаємо шакшуку сіллю і перцем. Стежимо за тим, щоб білки побіліли, а жовтки залишилися рідкими. Вимиваємо зелень і нарізаємо її довільно. Посипаємо готову шакшуку. Подаємо страву на попередньо нагрітих тарілках. Якщо покласти страву на холодні тарілки, воно опаде і не буде таким смачним.
Приємного апетиту!
Шакшука з помідорами і сиром на сніданок
Апетитний і смачний сніданок багатий вітамінами і мінералами, які відновлюють роботу кишечника. Блюдо виводить шлаки і токсини з організму, а також заряджає енергією на весь день.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 25 хв.
Кількість порцій – 3-4.
Склад:
- Цибуля зелена – 2-3 пера.
- Шпинат – 500 гр.
- Сир фета – 250 гр.
- Яйця – 5 шт.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Вимиваємо зелений лук проточною водою і стряхиваем його, щоб позбавитися від зайвої вологи. Нарізаємо цибулю кільцями.
2. Шпинат також споліскують під струменем води і струшуємо. Листя шпинату повинні бути достатньо великими, так як ми будемо рвати їх руками.
3. У сковороду вливаємо пару ложок оливкової олії і підігріваємо його на плиті. Потім викладаємо в масло зелену цибулю кільцями й обсмажуємо його, енергійно помішуючи, 1-2 хвилини.
4. Викладаємо до цибулі листя шпинату. Продовжуємо обсмажувати зелень і постійно помішувати, поки шпинат не стане м’яким. Потім додаємо в заготовку сіль і перець. Перемішуємо масу.
5. Вбиваємо в суміш із зелені яйця. Накриваємо сковороду кришкою і залишаємо на 5 хвилин.
6. Нарізаємо сир невеликими кубиками і прикрашаємо їм готову страву. Викладаємо шакшуку на тарілки і подаємо до столу в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування шакшуки з баклажанами
Класичний рецепт приготування шакшуки заснований на додаванні помідорів. Їх також доповнюють солодким перцем, грибами, сиром, м’ясом та іншими продуктами. У цьому рецепті ми будемо додавати в шакшуку баклажани.
Час готування – 55 хв.
Час приготування – 30 хв.
Кількість порцій – 4.
Інгредієнти:
- Помідори – 5-6 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Баклажани – 1-2 шт.
- Перець солодкий болгарський – 1-2 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Яйця – 4 шт.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Ретельно вимиваємо овочі – баклажани, солодкий перець і помідори. Відрізаємо у баклажанів плодоніжки. Шкірку не видаляємо. Нарізаємо баклажани невеликими кубиками. Вливаємо в сковороду олію і підігріваємо його кілька хвилин на плиті. Потім викладаємо в олія баклажани і обсмажуємо їх. Так як баклажани не відразу стають м’якими, але вбирають у себе багато масла, додавати його ми більше не будемо. Вливаємо трохи очищеної води і продовжуємо тушкувати баклажани до м’якості (2-3 хвилини).
2. Солодкий перець звільняємо від плодоніжок і розрізаємо навпіл, щоб зручніше було вирізати насіння. Потім нарізаємо перець кубиками такого ж розміру, як і баклажани. Додаємо в сковороду ще одну столову ложку рослинної олії і викладаємо перець. Обсмажуємо його разом з баклажанами 2-3 хвилини.
3. Нарізаємо помідори такого ж розміру кубиками, як баклажани і перець. Паралельно видаляємо потовщення, до яких кріпилися плодоніжки. Зубки часнику позбавляємо від лушпиння і нарізаємо тонкими пластинками.
4. Додаємо помідори і часник в сковороду. Посипаємо сіллю і перцем. Тушкуємо масу до стану соусу з шматочками овочів (4-5 хвилин). Включаємо духовку і розігріваємо його при температурі 200 градусів.
5. Вимикаємо плиту і переставляємо сковороду з овочами на робочу поверхню столу, на підставку для гарячого. Робимо невеликі поглиблення в овочевий масі ложкою і вбиваємо яйця. Підсолюємо блюдо і ставимо в духовку на 10 хвилин на середній рівень.
6. Вимиваємо зелень (петрушку, кріп та інші за смаком). Струшуємо пучок і дрібно нарізаємо. Посипаємо зеленню шакшуку і подаємо на стіл в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Як приготувати яєчню шакшука з томатною пастою?
Шакшуку вперше почали готувати в Тунісі. Потім це блюдо стало традиційним сніданком ізраїльської кухні, поширилося по всьому світу і обросло різними варіантами приготування. Ми освоїмо класичний рецепт ароматної і ситної шакшуки.
Час готування – 55 хв.
Час приготування – 25 хв.
Кількість порцій – 3.
Склад:
- Масло оливкове – 3 ст. л.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Перець болгарський солодкий – 1 шт.
- Помідори – 400 гр.
- Паста томатна солодка – 20 гр.
- Перець чилі мелений – 1 ч. л.
- Кмин мелений – 1 ч. л.
- Паприка мелена – 1 ч. л.
- Цукор – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Яйця – 6 шт.
- Кінза – 3 гілки.
Процес приготування:
1. Вимиваємо солодкий перець і вирізаємо у плоду «хвостик». Розрізаємо перчину уздовж навпіл і позбавляємо кожну половинку від насіння. Нарізаємо перець дрібними кубиками.
2. Очищені від лушпиння цибулину і зубки часнику також дрібно нарізаємо. На включену плиту ставимо сковороду з оливковою олією. Після підігріву олії додаємо в нього нарізану цибулю і обсмажуємо до напівпрозорого рум’яного кольору (близько чотирьох хвилин). Потім висипаємо до цибулі кубики часнику. Перемішуємо інгредієнти лопаткою.
3. Через пару хвилин додаємо в сковороду перець. Обсмажуємо його, постійно помішуючи лопаткою, близько 5-7 хвилин. Вимиваємо помідори і позбавляємося від шкірки: робимо надрізи на верхівках томатів і заливаємо їх окропом на кілька хвилин – так буде простіше відокремити шкірку від м’якоті. Нарізаємо кубиками і відправляємо в сковороду.
4. Додаємо в ємність томатну пасту і перемішуємо масу. Через кілька хвилин додаємо спеції – перець чилі, кмин і паприку. Тушкуємо масу, попередньо перемішавши її, 10 хвилин на невеликому вогні. Потім за допомогою ложки робимо в томатній масі поглиблення.
5. Вбиваємо в лунки яйця. Солимо і перчимо їх по смаку. Накриваємо сковороду кришкою і залишаємо на вогні 10-15 хвилин.
6. Промиваємо кінзу. Можна вибрати будь-яку іншу зелень за смаком, наприклад петрушку або кріп. Струшуємо пучок, позбавляючи від зайвої вологи і дрібно нарізаємо його. Посипаємо готове блюдо і подаємо до столу гарячим.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт яєчні шакшука з фаршем
З м’ясним фаршем шакшука виходить більш ситної і ароматною, що дозволяє подати її до столу в якості обіду. Якщо вам подобаються страви з достатнім вмістом білка і помірною жирністю, цей рецепт вам точно підійде.
Час готування – 55 хв.
Час приготування – 30 хв.
Кількість порцій – 2.
Інгредієнти:
- Баклажани – ½ шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Перець болгарський солодкий – 1 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Фарш м’ясний (свинина і яловичина) – 100 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Масло оливкове – для смаження.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Паприка – за смаком.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
1. Вибираємо цибулину середнього розміру. Очищаємо її, поступово знімаючи піну. Промиваємо баклажан проточною водою і зрізаємо у плоду «хвостик». Розрізаємо овоч навпіл. Одну половинку баклажана нарізаємо кубиками невеликого розміру (шкірку не видаляємо). Включаємо плиту. Ставимо на неї сковороду з 2-3 ложками оливкової олії. Коли масло підігріється, висипаємо в ємність кубики баклажана і цибулі. Помішуючи, обсмажуємо їх (близько трьох хвилин).
2. Споліскуємо перець і вирізаємо у плоду «хвостик». Щоб було простіше позбутися від насіння, розрізаємо перчину уздовж на дві половинки. Після очищення нарізаємо обидві частини перцю кубиками. Викладаємо його в сковороду, змішуємо з іншими інгредієнтами і обсмажуємо 2 хвилини.
3. Додаємо до овочів фарш (його можна приготувати самим або придбати в магазині). Перемішуємо м’ясо з іншими інгредієнтами і обсмажуємо його, поки не стане світлим.
4. Відокремлюємо пару зубків часнику від головки і позбавляє їх від лушпиння. Нарізаємо зубки невеликими кубиками. Помідори споліскуємо і нарізаємо разом з шкіркою. Додаємо інгредієнти в сковороду і обсмажуємо близько трьох хвилин. Приправляємо страву сіллю, перцем і паприкою.
5. Перемішуємо вміст сковороди. Робимо в овочевий масі невеликі поглиблення і вбиваємо в них яйця. Підсолюємо блюдо і готуємо близько десяти хвилин на невеликому вогні.
6. Зелень – петрушку, кінзу, кріп, цибулю – споліскують водою і струшуємо. Нарізаємо дрібними шматочками і посипаємо шакшуку. Подаємо на стіл в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування шакшуки з ковбасою
Багато господинь постійно сперечаються між собою про те, які інгредієнти додавати або не додавати у шакшуку. Що корисніше: соняшникова або оливкова олія? Які додавати спеції, і потрібен в шакшуке цибуля? Дізнатися напевно допоможе рецепт смачного і ситного сніданку.
Час готування – 1 ч. 5 хв.
Час приготування – 40 хв.
Кількість порцій – 2.
Інгредієнти:
- Цибуля – 1 шт.
- Помідори – 1 шт.
- Баклажани – 1 шт.
- Перець болгарський солодкий – ½ шт.
- Ковбаса копчена – 50 гр.
- Яйця – 4 шт.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Зелень – за бажанням.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Очищаємо від лушпиння цибулину. Гострим ножем нарізаємо її дрібними кубиками. Слідом за цибулею подрібнюємо такими ж невеликими шматочками 50 г копченої ковбаси.
2. Вливаємо в сковороду олію в тій кількості, яке ви використовуєте для смаження. Підігріваємо ємність з маслом на плиті. Потім викладаємо на дно сковороди цибулю і обсмажуємо його кілька хвилин. Додаємо до цибулі ковбасу і злегка підрум’янюємо її.
3. Промиваємо овочі – помідор і перець. Томат нарізаємо невеликими кубиками (не забудьте вирізати місце кріплення плодоніжки). Перець позбавляє від «хвостики» і розрізаємо навпіл. Одну половинку можна загорнути в харчову плівку і відправити на зберігання в холодильник. Другу частину плоду позбавляємо від насіння і нарізаємо соломкою. Відправляємо овочі в сковороду, перемішуємо з іншими інгредієнтами і тушкуємо кілька хвилин.
4. Тепер черга баклажана. Його промиваємо, позбавляє від плодоніжки і нарізаємо кубиками. Доповнюємо їм страву на сковорідці і все ретельно перемішуємо. Накриваємо ємність кришкою і тушкуємо овочі 3-4 хвилини на слабкому вогні.
5. Вбиваємо в овочеву «подушку» яйця. Солимо і перчимо страву. Знову опускаємо на краю ємності кришку і готуємо шакшуку до повної готовності яєць (приблизно 8-10 хвилин). Готову шакшуку посипаємо зеленню по вашому смаку.
Приємного апетиту!
Дуже смачна яєчня шакшука з сиром фета
Шакшуку готують з різними видами сирів. Одним з них є сир фета, який додасть страві більш ніжну вершкову структуру і незвичайний смак.
Час готування – 1 ч. 10 хв.
Час приготування – 30 хв.
Кількість порцій – 3.
Інгредієнти:
- Яйця – 4 шт.
- Помідори – 4 шт.
- Перець болгарський солодкий – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 2-3 зуб.
- Соус томатний – 2 ст. л.
- Масло оливкова – 2-3 ст. л.
- Петрушка – 50 гр.
- Сир фета – 100 гр.
- Паприка – за смаком.
- Орегано – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Займемося нарізкою продуктів для овочевої маси. Очищені від лушпиння цибулю і часник нарізаємо як можна дрібніше. Часник також можна подрібнити іншим способом. Наприклад, натерти його на дуже дрібну тертку або видавити з допомогою землянки
2. Вимиті помідори і перець обтираем рушником. Вирізаємо плодоніжки у перцю і помідорів (якщо вони є, у зворотному випадку вирізаємо місця кріплення плодоніжок). Перець розрізаємо вздовж на дві рівні частини і позбавляє їх від насіння. Нарізаємо помідори і перець дрібними кубиками приблизно однакового розміру.
3. Вливаємо в сковороду пару ложок оливкової олії і підігріваємо його на плиті. Потім обсмажуємо в олії цибулю і додаємо до нього перець. Перемішуємо продукти і обсмажуємо кілька хвилин. Потім викладаємо в сковороду помідори, часник і томатний соус. Приправляємо овочі спеціями за смаком – паприкою, орегано. Знову перемішуємо масу і тушкуємо до тих пір, поки не вийде щось на зразок підливи з шматочками овочів.
4. В густий соус вбиваємо яйця (можна зробити спеціальні поглиблення для яєць з допомогою ложки). Солимо і посипаємо блюдо чорним перцем. Готовність шакшуки перевіряємо по білку, який повинен побіліти. Жовток залишаємо рідким.
5. Перед подачею блюда на стіл нарізаємо попередньо вимиту петрушку і сир кубиками. Прикрашаємо шакшуку зеленню і кубиками сиру.
Приємного апетиту!
Шакшука з квасолею в домашніх умовах
Шакшука традиційно є стравою, яку готують на сніданок. Однак якщо додати квасолю, шакшука відразу стає ситним та смачним обідом для всієї родини.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 25 хв.
Кількість порцій – 2.
Склад:
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 1-2 зуб.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Квасоля консервована – 1 банку.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Томати у власному соку – 2 шт.
- Яйця – 2 шт.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
1. Цибулину і зубки часнику попередньо очищаємо і нарізаємо дрібно гострим ножем. На включену плиту ставимо сковороду з рослинним маслом. Коли воно прогріється, викладаємо в ємність цибулю і часник. Обсмажуємо обидва інгредієнта, постійно помішуючи, близько п’яти хвилин.
2. Якщо томати у власному соку у вас зі шкіркою, то її обов’язково потрібно прибрати, а томати подрібнити в блендері або розім’яти виделкою. Додаємо інгредієнт в сковороду і тушкуємо деякий час. Посипаємо масу сіллю і перцем в процесі гасіння і перемішуємо.
3. Квасоля для приготування шакшуки беремо консервовану. Відкриваємо банку і викладаємо необхідна її кількість в сковороду. Перемішуємо інгредієнти і тушкуємо кілька хвилин.
4. Вбиваємо яйця поверх маси з овочів і квасолі. Солимо блюдо і даємо час білків стати білими. Жовтки повинні залишитися рідкими.
5. Поки шакшука нудиться в сковороді, готуємо зелень. Споліскуємо її і струшуємо, щоб позбавитися від зайвої вологи, а потім нарізаємо. Посипаємо зеленню гарячу шакшуку і подаємо на стіл.
Приємного апетиту!
Як смачно приготувати шакшуку з грибами?
Курячі яйця для шакшуки вибирайте свіжі, щоб жовток не розтікався. Помідори повинні бути соковитими і ароматними, тому в зимовий час краще додавати в шакшуку томати у власному соку.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 30 хв.
Кількість порцій – 2-3.
Склад:
- Печериці – 100 гр.
- Кабачок – 100 гр.
- Помідори – 200 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Яйця – 2-4 шт.
- Перець чилі – за смаком.
- Зіра – 1 щіпка.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло оливкове – для смаження.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
1. Очищені цибулю і часник нарізаємо як можна дрібніше. За пару хвилин до початку смаження включаємо плиту на середній вогонь і ставимо на неї сковороду з олією. Після того, як олія нагріється, викладаємо в нього обидва інгредієнта і обсмажуємо близько хвилини.
2. Невеликий кабачок промиваємо проточною водою і насухо обтираем рушником. Якщо кабачок у вас молоденький, то шкірку можна залишити у старого кабачка її потрібно зрізати. Нарізаємо інгредієнт соломкою і додаємо в сковороду. Обсмажуємо продукти разом хвилину.
3. Печериці спочатку перебираємо. Зрізаємо верхній шар і подрібнюємо гриби скибочками. Викладаємо пластинки в сковороду. При необхідності додаємо ще трохи олії і обсмажуємо інгредієнти 2 хвилини.
4. Вимиті помідори нарізаємо тонкими часточками і викладаємо в ємність. Додаємо спеції і перемішуємо. Вбиваємо необхідну кількість яєць, солимо і перчимо страву.
5. Готовність шакшуки перевіряємо по білках. Вони повинні стати білого кольору. Жовтки, у традиційній шакшуке, залишаються рідкими. Зелень для прикраси страви вибираємо будь-яку. Промиваємо та нарізаємо її, а потім посипаємо шакшуку.
Приємного апетиту!
Ніжна домашня шакшука зі шпинатом на сковороді
Рецепт страви потрапляє в категорію правильного харчування. В ньому ідеально поєднуються томатна кислинка і ніжна структура яєць. Рекомендуємо доповнити шакшуку чашкою кави з молоком і домашнім хлібом.
Час готування – 50 хв.
Час приготування – 30 хв.
Кількість порцій – 2-3.
Склад:
- Шпинат – за смаком.
- Цибуля – ½ шт.
- Масло рослинне – для смаження.
- Часник – 3 зуб.
- Помідори – 2 шт.
- Паста томатна – 2-3 ст. л.
- Яйця – 3 шт.
- Паприка – 1 ст. л.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Цукор – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Так як швидкість приготування страви досить висока, інгредієнти краще підготувати заздалегідь. Цибулю і часник очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібними кубиками. Помідори позбавляємо від шкірки (робимо надрізи на верхівках томатів і заливаємо плоди окропом) і нарізаємо м’якоть кубиками. У зимовий час краще використовувати помідори у власному соку.
2. Шпинат також заздалегідь вимиваємо і розкладаємо на паперовому рушнику, щоб просушити. Підігріваємо рослинне або розтоплюємо вершкове масло в сковороді на включеній плиті. Викладаємо в гаряче масло цибулю і часник і обсмажуємо до появи золотистого відтінку. Викладаємо шпинат. Він повинен трохи потемніти і обмякнуть під час обжарювання.
3. Тепер черга нарізаних томатів і томатної пасти. Відправляємо в сковороду і перемішуємо з іншими інгредієнтами. Маса повинна вийти не занадто густий, тому при необхідності можна додати воду. Додаємо в соус спеції і все ретельно перемішуємо.
4. Для повноти смаку додаємо дрібку цукру. Помішуємо соус. Потім робимо поглиблення в масі ложкою і вбиваємо яйця акуратно, щоб жовтки залишилися цілими. Тушкуємо шакшуку до повної готовності яєць.
5. Вибираємо зелень за смаком – кріп, петрушку, кінзу – вимиваємо і нарізаємо її. Посипаємо рубаною зеленню шакшуку і подаємо на стіл в гарячому вигляді прямо в сковороді.
Приємного апетиту!