Шаньга – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Шаньга з дріжджового тіста з картоплею, як у бабусі

Лише раз, приготувавши ароматну шаньгу за цим рецептом, ви будете повертатися до неї знову і знову, що зовсім не дивно. Адже невеликі круглі коржі з ніжною начинкою виходять точнісінько, як ті, що колись пекла бабуся.

Час готування – 1 ч. 55 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 16 шт.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно – 430 гр.
  • Молоко – 250 мл
  • Жовток яєчний – 1 шт.
  • Масло рослинне – 40 мл
  • Дріжджі (сухі) – 7 гр.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Сіль – 1/3 ч. ложки

Для начинки:

  • Картопля – 700 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Білок яєчний – 1 шт.
  • Масло вершкове – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Молоко – 2 ст. л.
  • Майонез – 1-2 ст. л

Для змазування дека:

  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Для опари в глибоку тарілку наливаємо тепле молоко і розчиняємо в ньому дріжджі.

Крок 2. Засипаємо половину борошна, просіяного через сито, і гарненько розмішуємо.

Крок 3. Накриваємо тару рушником і ставимо в тепле місце до збільшення в об’ємі.

Крок 4. Паралельно очищаємо картоплю відварюємо в підсоленій воді до готовності.

Крок 5. У піднялася опару додаємо жовток, перетертий з цукровим піском і сіль – розмішуємо.

Крок 6. Поступово вводимо залишки борошна і замішуємо еластичне тісто.

Крок 7. Перекладаємо масу на стіл, присипаний борошном, додаємо олію і продовжуєш заважати до тих пір, поки тісто не перестане липнути до рук.

Крок 8. Перекладаємо м’яке тісто в ємність, знову накриваємо рушником і ставимо в місце, без протягів на одну годину.

Крок 9. Після закінчення часу, маса збільшиться в кілька разів.

Крок 10. З відвареної картоплі зливаємо воду і розминаємо до консистенції пюре, обов’язково додавши білок, трохи гарячого молока і яйце, збите з сіллю. Розмішуємо до тих пір, поки маса не стане однорідною, без грудочок.

Крок 11. Піднялося тісто перекладаємо на робочу поверхню.

Крок 12. Відщипуємо невеликі шматочки і розгортаємо їх у коржі, товщиною приблизно півсантиметра.

Крок 13. Деко змащуємо маслом і викладаємо заготовки на відстані кількох сантиметрів один від одного, по поверхні рівним шаром розподіляємо картопляну начинку.

Крок 14. Всі заготовки промазуємо тонким шаром майонезу і даємо настоятися ще 20 хвилин.

Крок 15. Випікаємо 15-20 хвилин при температурі 190 градусів.

Крок 16. Готові пиріжки» накриваємо рушником на 5-10 хвилин, і подаємо до столу. Приємного апетиту!