Шаньга з дріжджового тіста з картоплею, як у бабусі
Лише раз, приготувавши ароматну шаньгу за цим рецептом, ви будете повертатися до неї знову і знову, що зовсім не дивно. Адже невеликі круглі коржі з ніжною начинкою виходять точнісінько, як ті, що колись пекла бабуся.
Час готування – 1 ч. 55 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 16 шт.
Склад:
Для тіста:
- Борошно – 430 гр.
- Молоко – 250 мл
- Жовток яєчний – 1 шт.
- Масло рослинне – 40 мл
- Дріжджі (сухі) – 7 гр.
- Цукор-пісок – 1 ч. л.
- Сіль – 1/3 ч. ложки
Для начинки:
- Картопля – 700 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Білок яєчний – 1 шт.
- Масло вершкове – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Молоко – 2 ст. л.
- Майонез – 1-2 ст. л
Для змазування дека:
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Для опари в глибоку тарілку наливаємо тепле молоко і розчиняємо в ньому дріжджі.
Крок 2. Засипаємо половину борошна, просіяного через сито, і гарненько розмішуємо.
Крок 3. Накриваємо тару рушником і ставимо в тепле місце до збільшення в об’ємі.
Крок 4. Паралельно очищаємо картоплю відварюємо в підсоленій воді до готовності.
Крок 5. У піднялася опару додаємо жовток, перетертий з цукровим піском і сіль – розмішуємо.
Крок 6. Поступово вводимо залишки борошна і замішуємо еластичне тісто.
Крок 7. Перекладаємо масу на стіл, присипаний борошном, додаємо олію і продовжуєш заважати до тих пір, поки тісто не перестане липнути до рук.
Крок 8. Перекладаємо м’яке тісто в ємність, знову накриваємо рушником і ставимо в місце, без протягів на одну годину.
Крок 9. Після закінчення часу, маса збільшиться в кілька разів.
Крок 10. З відвареної картоплі зливаємо воду і розминаємо до консистенції пюре, обов’язково додавши білок, трохи гарячого молока і яйце, збите з сіллю. Розмішуємо до тих пір, поки маса не стане однорідною, без грудочок.
Крок 11. Піднялося тісто перекладаємо на робочу поверхню.
Крок 12. Відщипуємо невеликі шматочки і розгортаємо їх у коржі, товщиною приблизно півсантиметра.
Крок 13. Деко змащуємо маслом і викладаємо заготовки на відстані кількох сантиметрів один від одного, по поверхні рівним шаром розподіляємо картопляну начинку.
Крок 14. Всі заготовки промазуємо тонким шаром майонезу і даємо настоятися ще 20 хвилин.
Крок 15. Випікаємо 15-20 хвилин при температурі 190 градусів.
Крок 16. Готові пиріжки» накриваємо рушником на 5-10 хвилин, і подаємо до столу. Приємного апетиту!