Шпинат на зиму – це різні способи заготівлі корисного і смачного продукту для використання протягом року при приготуванні салатів, супу, смузі, соусів і бутербродів, адже сезон збору його обмежений. Найбільш популярна заморозка шпинату, але можливі і інші варіанти: консервація в банках, засолювання, бланшировка і сушка. Вибрати спосіб заготівлі вам допоможе добірка рецептів на цю тему.
Як заморозити шпинат на зиму
Заморозка шпинату на зиму є самим простим і надійним способом заготівлі цієї рослини для різних страв. Заморожується шпинат або свіжим, що максимально зберігає його корисні властивості, або бланшованим, або у вигляді пюре. У цьому рецепті заморожуємо свіже листя і без подрібнення.
Інгредієнти на
2 порц.
- Шпинат 800 гр.
- Зіп-пакети для заморозки
Процес приготування:
- Свіжі зібрані листя шпинату ретельно переберіть, видаляючи щільні черешки і дрібне сміття. Потім їх промийте кілька разів в холодній воді.
- Перед заморожуванням листя шпинату треба обсушити. Це зробіть за допомогою спеціальної сушарки для зелені, або просто на друшляку добре струсіть зайву рідину.
- Промиті листя розкладіть рівним шаром на рушник і дайте їм обсохнути. Якщо шпинату багато, можна промивати і обсушувати порційно.
- Підготовлений шпинат компактно укладіть в зіп-пакети, або звичайні пакети для заморожування, видалите максимально повітря. Потім пакети щільно закрийте і відразу перекладіть в морозильну камеру, де шпинат може зберігатися до 12 місяців.
шпинат Консервований на зиму
шпинат Консервований на зиму готується методом бланшування листя в гарячому розсолі з подальшим розкладанням в стерильні банки. Під капроновими кришками шпинат добре зберігається в холодильнику, а для більш тривалого зберігання банки краще простерилізувати за загальними правилами.
Час приготування: 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 0,5 л.
Склад:
- Шпинат – 500 гр.
- Вода – 2 л
- Сіль – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Листя шпинату ретельно перебрати, видаляючи пошкоджені, дрібний сміття і черешки.
Крок 2. Потім шпинат добре промити під проточною водою.
Крок 3. У каструлі закип’ятити два літри чистої води і розчинити в ній сіль.
Крок 4. У киплячий розсіл перекласти підготовлені листя шпинату і пробланшировать на середньому вогні протягом 2-3 хвилин.
Крок 5. Будь-яким способом простерилізувати пів-літрову банку і промити кришку. Бланшований шпинат компактно укласти в банку і залити гарячим розсолом.
Крок 6. Потім банку закрити кришкою і після повного охолодження поставити на зберігання в холодильник. Вдалих заготовок!
Пюре з шпинату на зиму
Пюре з шпинату на зиму заготовляють для додавання в різні страви: соуси, рибні або м’ясні, для бутербродів або супу. Таке пюре відмінно зберігає корисні властивості шпинату і яскравий зелений колір. У цьому рецепті до шпинату додамо зелений лук. Готуємо пюре зі стерилізацією.
Час приготування: 45 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 1 л.
Склад:
- Шпинат – 800 гр.
- Цибуля зелена – 250 гр.
- Сіль – 8 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Масло рослинне – 25 мл
Процес приготування:
Крок 1. Свіжий молодий шпинат помістити в глибоку посуд, залити на 10 хвилин холодною водою і потім кілька разів промити, міняючи воду.
Крок 2. Потім у шпинату відрізати корінці, залишивши для заготівлі тільки листя.
Крок 3. Зелену цибулю промити і білу частину пір’я видалити. Нарізати цибулю невеликими шматочками.
Крок 4. Підготовлений шпинат перекласти в глибоку чавунну сковороду, залити рослинним маслом і на середньому вогні згасити протягом 3-4 хвилин. За цей час шпинат значно зменшиться в обсязі.
Крок 5. Потім до шпинату перекласти нарізку зеленого цибулі, додати сіль і при постійному помішуванні загасити все ще 3-4 хвилини.
Крок 6. До кінця гасіння в сковороду через сито віджати сік лимона і через 1-2 хвилини вогонь вимкнути.
Крок 7. Отриману зелену масу пюрировать блендером на середній швидкості.
Крок 8. Будь-яким способом заздалегідь простерилізувати невеликі банки і кришки. Пюре розлити по банках і прикрити кришками.
Крок 9. Простерилізувати банки з пюре протягом 10 хвилин, як і звичайні заготовки. Потім приготоване пюре з шпинату герметично закупорити, остудити і переставити на зберігання в темне прохолодне місце. Вдалих і смачних заготовок!
Засолювання шпинату на зиму
Простим варіантом заготовки шпинату на зиму буде засолювання. Смак шпинату досить прісний, тому солити краще з додаванням щавлю в будь-якому співвідношенні. Для засолювання береться тільки кухонна сіль і додається її не менше 0,5 склянки на 1 кг зелені. Такий шпинат відмінно підійде для приготування супів і борщу.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 7.
Склад:
- Шпинат – 300 гр.
- Щавель – 200 гр.
- Сіль – 3 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Листя шпинату і щавлю перебрати, видаливши дрібний сміття і черешки. Потім їх декілька разів промити холодною водою.
Крок 2. Чисті листки розкласти на бавовняному рушник і залишити на 35-40 хвилин, щоб трохи підсохли.
Крок 3. Підготовлений шпинат зі щавлем гострим ножем дрібно нашаткувати і половину нарізки перекласти в глибоку посуд.
Крок 4. Посипати цю нарізку половиною розрахованого кількості солі.
Крок 5. Потім перекласти решту нарізку листя, засипати залишилася сіллю, руками добре перемішати і залишити на 40 хвилин, щоб шпинат зменшився в об’ємі і дав свій сік.
Крок 6. Будь-яким способом простерилізувати заздалегідь невеликі банки і кришки. Зелену масу компактно перекласти в банку і перелити весь сік.
Крок 7. Засолений шпинат зі щавлем в банку щільно закупорити і поставити на зберігання в прохолодне темне місце. Вдалих заготовок!
Бланшований шпинат на зиму
Бланшований шпинат на зиму готують для заморожування, і, хоча він втрачає частину корисних властивостей, але зменшується в об’ємі і вимагає менше місця в морозилці. Шпинат поміщається в окріп і відразу в крижану воду, а потім згортається в кульки і заморожується. Цей спосіб заготівлі шпинату простий і досить зручний.
Час приготування: 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: за бажанням.
Склад:
- Шпинат – в будь-якій кількості.
- Сода – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Листя шпинату перебрати, видалити жорсткі черешки і кілька разів промити холодною водою.
Крок 2. Підготувати дві каструлі. В одній закип’ятити воду і додати до нього щіпку соди, щоб зберігся колір шпинату. У другій каструлі підготувати крижану воду. Шпинат порційно перекласти на друшляк і на 20 секунд опустити в окріп.
Крок 3. Потім відразу помістити на 20 секунд в крижану воду, що припиняє процес варіння.
Крок 4. Охолоджений шпинат залишити на друшляку для стікання зайвої рідини або перекласти на натягнуту марлю.
Крок 5. Руками сформувати з бланшованого шпинату невеликі кульки, викласти на силіконовий килимок і на 4 години помістити в морозилку, щоб зовнішній шар подмерз.
Крок 6. Потім підморожені кульки з бланшованого шпинату перекласти в спеціальний пакет і помістити в морозилку для тривалого зберігання. Вдалих заготовок!
Шпинат на зиму через м’ясорубку
Популярним способом заготівлі шпинату на зиму є приготування з нього пюре з подальшим заморожуванням, і в цьому рецепті шпинат подрібнити на м’ясорубці, адже у деяких господинь немає блендера. Шпинат спочатку бланшируется, щоб обсяг його зменшився, а потім заморожується.
Час приготування: 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: за бажанням.
Склад:
- Шпинат – в будь-якій кількості.
Процес приготування:
Крок 1. Підготувати листя шпинату і на 40 секунд помістити їх в каструлю з окропом, що зробить шпинат більш м’яким.
Крок 2. Потім бланшований шпинат відкинути на друшляк для стікання всієї рідини.
Крок 3. Перекрутити шпинат на м’ясорубку з дрібною решіткою, можна двічі, щоб вийшло пюре більш однорідним.
Крок 4. Приготоване пюре розкласти по будь-яких формах, помістити їх в пакет і відправити у морозильну камеру. Вдалих заготовок!