Скумбрія з овочами в духовці – 7 найбільш смачних рецептів

Скумбрія з овочами в духовці – смачний і найпопулярніший варіант приготування цієї риби для будь-якого меню. Скумбрія відрізняється високою жирністю, не містить багато дрібних кісток і при запіканні залишається м’якою і соковитою. Овочі відмінно доповнюють аромат і смак цієї риби, а запікати тушки цілком чи шматочками, в фользі або відкритим способом – вибір господині.

Скумбрія, запечена з овочами у фользі

Запікання скумбрії з додаванням різних овочів, дозволяє господарці урізноманітнити це блюдо і зробити м’ясо риби більш ніжним і соковитим. Овочі також просочуються соком риби і зменшують специфічний аромат скумбрії. Фольга дозволяє приготувати страву більш корисним і добре зберігає форму риби.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Скумбрія 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Сіль 1 щіпка
  • Перець чорний мелений 1 щіпка
  • Зелень за смаком
  • Масло рослинне 2 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як смачно запекти скумбрію з овочами в духовці? Тушки розмороженої скумбрії обполіскуємо холодною водою. Гострим ножем розрізаємо черевце і ретельно видаляємо нутрощі з чорною плівкою. Видаляємо і зябра, а голову риби можна залишити. Потім скумбрію ще раз добре промиваємо.
  2. Очищаємо і промиваємо моркву і цибулю. Потім їх тонко нарізаємо шматочками довільної форми. Овочеву нарізку обсмажуємо до м’якості в розігрітому рослинному маслі.
  3. До обсмажених овочів додаємо дрібно нарізану зелень, чорний перець і сіль за своїм смаком і перемішуємо. Це буде овочева начинка для скумбрії.
  4. Овочеву суміш компактно укладаємо в черевце скумбрії. Закріплювати стінки черевця не потрібно.
  5. Шматок фольги змащуємо рослинним маслом. Кладемо на фольгу фарширований овочами рибу і краю фольги щільно загортаємо. Запікаємо скумбрію в духовці, розігрітій до 180°С протягом 40 хвилин.
  6. За п’ять хвилин до закінчення запікання краї фольги зверху розкриваємо, щоб скумбрія підрум’янилася. Приготовану рибу розкладаємо в порційні тарілки і подаємо до столу з нарізкою зі свіжих овочів.

Приємного апетиту!

Дуже смачна скумбрія з овочами і картоплею в духовці

Варіантів запікання скумбрії з картоплею і овочами багато: від фарширування і навіть до пирогів, і незалежно від цих способів, страва завжди виходить смачним, соковитим і ситним. У цьому рецепті запікаємо скумбрію цілком і з картоплею, цибулею та лимоном. Це частування буде гідно і святкового столу.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Скумбрія – 2 шт.
  • Картопля – 1 кг
  • Цибуля – 1 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Приправа для риби – ½ ч. л.
  • Масло рослинне – 20 мл

Процес приготування:

Крок 1. Тушки скумбрії слід заздалегідь правильно розморозити (на нижній полиці холодильника), щоб зберегти в ній максимум корисних властивостей. Потім рибу почистити і промити за загальними правилами. Підготовлені тушки натерти сумішшю солі, чорного перцю і рибної приправи.

Крок 2. На кожній тушці гострим ножем зробити кілька косих надрізів з обох сторін.

Крок 3. Картоплю почистити, промити холодною водою і нарізати шматочками довільної форми та розміру.

Крок 4. Очищену цибулю нашаткувати тонкими півкільцями. Промитий лимон розрізати навпіл і одну половину нарізати разом з цедрою півколами.

Крок 5. Змастити рослинним маслом будь-яку форму для запікання і на неї рівним шаром викласти картопляну нарізку. Посипати картоплю сіллю і будь-якими спеціями.

Крок 6. Поверх картоплі рівномірно розкласти нашатковану цибулю. Потім поверх цибулі укласти підготовлену скумбрію. Рибу полити соком половини лимона. У надрізи на тушках помістити лимонні півкола.

Крок 7. Запікати скумбрію в духовці, розігрітій до 200°С протягом однієї години. Запечену з картоплею і овочами скумбрію, подати до столу на великому сервировочном блюді. Приємного апетиту!

Соковита скумбрія, запечена шматочками з овочами

Скумбрія володіє своїм вираженим смаком, який максимально розкривається при запіканні її в духовці. Доповнена овочами, а в цьому рецепті цибулею і морквою і набором ароматних спецій, вона буде у вас смачним блюдом, так і бюджетним. Мала кількість кісток і калорій, дозволяє включати запечену скумбрію в дієтичне і дитяче меню. Запікаємо рибу, нарізавши її шматочками, що дозволить страви приготуватися швидше.

Час приготування: 50 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Скумбрія – 2 шт.
  • Цибуля – 4 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправа для риби – на смак.
  • Паприка, мелена – за смаком.
  • Приправа для риби – ½ ч. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Правильно розморозити тушки скумбрії для запікання. Потім їх почистити, видалити голову з нутрощами і добре промити під проточною водою. Підготовлену скумбрію нарізати невеликими шматочками.Крок 2. Змішати приправи, зазначені в рецепті або обрані за своїм смаком, посипати цією сумішшю рибні шматочки і перемішати.

Крок 3. Очищені цибулини нашаткувати півкільцями.

Крок 4. Очищену і промиту моркву нашаткувати тонкими кружками.

Крок 5. Деко або форму для запікання, застелити шматком фольги і змастити її олією. Викласти на деко рівним шаром нарізку з овочів і посипати їх меленою паприкою і сіллю.Крок 6. Поверх овочевого шару рівномірно розкласти шматочки скумбрії з приправою.

Крок 7. Акуратно загорнути краї фольги, залишаючи скумбрію частково відкритою. Запікати рибу з овочами в духовці, розігрітій до 200°С протягом 25-30 хвилин до золотистого кольору шматочків.

Крок 8. Запечені з морквою і цибулею шматочки скумбрії можна подавати до столу. Приємного апетиту!

Скумбрія з овочами і сиром в духовці

Апетитним і смачним варіантом приготування скумбрії з овочами в духовці, буде у вас запікання її під сирною шапочкою. Це ситне рибне блюдо відмінно підійде до сімейної трапези і готується воно швидко. З набором овочів, сортами сиру і спеціями можна експериментувати, що оцінять ваші близькі.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Скумбрія – 1 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Сир – 100 гр.
  • Майонез – 200 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для змазування.

Процес приготування:

Крок 1. Свіжий помідор промити і нарізати маленькими кубиками.Крок 2. Очищені цибулини дрібно нашаткувати.

Крок 3. Очищену моркву подрібнити на середній тертці.

Крок 4. Розігріти в сковороді трохи олії і обсмажити в ньому спочатку нарізану цибулю.

Крок 5. Потім додати до цибулі і подрібнені помідори з морквою, посипати овочі перцем, перемішати і підсмажити до м’якості моркви.Крок 6. Підготувати тушку скумбрії для запікання.

Крок 7. Розрізати її вздовж на половинки і видалити хребет з дрібними кісточками, що робиться легко.

Крок 8. Зі скумбрії за бажанням, можна зняти шкіру.

Крок 9. На деко покласти шматок фольги і змастити її олією. Потім на фольгу перекласти підготовлену скумбрію і посипати чорним перцем філе з сіллю.Крок 10. Поверх риби рівним шаром, покласти обсмажені овочі і на них нанести тонкий шар майонезу.

Крок 11. Шматок будь-якого твердого сиру подрібнити на крупній тертці і викласти його поверх овочів.

Крок 12. Акуратно загорнути краї фольги. Скумбрію у фользі поставити на 15 хвилин у духовку, розігріту до 200°С. Потім через 15 хвилин фольгу зверху розкрити і продовжити запікання ще такий же час.

Крок 13. Готову страву можна подавати до столу, доповнивши його будь-яким гарніром. Приємного апетиту!

Як запекти скумбрію з овочами і сметаною?

Скумбрію, як рибу доступну за ціною, корисну і смачну, готують у багатьох сім’ях і за різними рецептами. Дуже смачним варіантом її приготування в духовці, буде запікання з овочами в сметані замість традиційного майонезу. Для особливих ноток додамо до смаку рибі помідори. Блюдо виходить ніжним, менш калорійним, що підійде прихильникам здорового харчування.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Скумбрія – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Сік лимона – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Приправа для риби – на смак.

Процес приготування:

Крок 1. Свіжі помідори очистити від шкірки, обдавши їх окропом. Можна взяти і заморожені томати.

Крок 2. Розморожену в природних умовах скумбрію добре почистити, промити, просушити рушником і нарізати невеликими однаковими шматочками.

Крок 3. Потім перекласти їх в окрему посудину і посипати сіллю.

Крок 4. Додати до скумбрії універсальну рибну приправу або суміш інших спецій за смаком.

Крок 5. Очищену цибулину нарізати тонкими півкільцями.

Крок 6. Додати до скумбрії цибульну нарізку, сік лимона з приправою, перемішати і залишити на 20-30 хвилин для маринування.

Крок 7. Помідори, розморожені або свіжі, подрібнити будь-яким способом до стану пюре, тільки без теплової обробки. Потім це пюре перемішати з трьома ложками сметани.

Крок 8. Мариновані з цибулею скумбрію, перекласти в змащену маслом форму для запікання.

Крок 9. Потім рибу залити приготованим соусом з томатів і сметани.

Крок 10. Прикрити рибу під соусом шматочком фольги і запекти в протягом 40 хвилин в духовці, розігрітій до 180°С.

Крок 11. Приготовану страву можна подавати до столу, доповнивши його гарніром і зеленню. Приємного апетиту!

Скумбрія, запечена рулетиком з овочами

Скумбрія, запечена в духовці рулетиками з овочами, – незвична, красива і оригінальна подача цієї риби, як для домашнього, так і для святкового столу. Скумбрія для рулетиків, вибирається свіжоморожена і має товсту спинку, щоб структура її не порушилася при запіканні. З овочів беремо солодкий перець, моркву, цибулю і помідори.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Скумбрія – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець солодкий – ½ шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Сік лимона – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Зелень – за смаком.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку заздалегідь розмороженої скумбрії розбираємо на два філе, очистивши її від кісток і промивши холодною водою. Обсушуємо паперовими рушниками рибу і збризкуємо філе лимонним соком.Крок 2. Овочі, згідно з рецептом, очищаємо, промиваємо та нарізаємо маленькими кубиками.

Крок 3. Овочеву нарізку перекладаємо в сковорідку з розігрітим рослинним маслом і недовго їх тушкуємо на невеликому вогні, щоб стали м’якими.

Крок 4. До тушкованим овочам насипати спеції із сіллю за смаком.

Крок 5. Дрібно рубаємо очищені часникові зубки і додаємо їх до овочів.

Крок 6. В останню чергу додаємо дрібно нашатковану свіжу зелень або суміш сухих трав. Все добре перемішуємо.

Крок 7. Приготовану овочеву начинку рівним шаром укладаємо на філе скумбрії, акуратно формуємо рулетики і скріплюємо їх дерев’яними шпажками.

Крок 8. Рулетики поміщаємо в застелену папером форму для запікання або на деко.

Крок 9. Запікаємо вироби в духовці, розігрітій до 180°С протягом 20 хвилин. Готові рулетики з овочами перекладаємо на тарілку і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Ніжна скумбрія з рисом і овочами в духовці

Скумбрія – риба смачна і корисна при будь-якому способі її приготування в духовці, і те ж саме можна сказати про популярному рисі. Поєднання рису з цією рибою визнають більш вдалим та оригінальним, в порівнянні з м’ясом. З овочів беремо цибулю з морквою. Скумбрію перед запіканням маринуємо в пряному маринаді.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Скумбрія – 3 шт.
  • Рис – 2 склянки
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Паприка – 1 ч. л.
  • Коріандр – 1 ч. л.
  • Куркума – 1 ч. л.
  • Лимон – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для приготування цього смачного і красивого страви – скумбрії з гарніром з рису і овочів – виберіть гарну рибу і візьміть пропарений рис. Розморозьте рибу в природних умовах, щоб шматочки зберегли форму при запіканні.

Крок 2. Відразу приготуйте пряний маринад для скумбрії. Відіжміть сік одного лимона.

Крок 3. В окрему піалу насипте по чайній ложці зазначених у рецептурі спецій і залийте їх соком лимона.

Крок 4. Ці інгредієнти ложкою добре перемішайте до однорідного стану.

Крок 5. Очищені і промиті тушки скумбрії наріжте шматочками, покладіть в окремий посуд, посипте сіллю, залийте приготовленим маринадом, перемішайте і залиште на 30-40 мнуть для маринування.

Крок 6. За цей час, відваріть до напівготовності у воді з додаванням солі промитий рис. Рис поваріть не більше 15 хвилин.

Крок 7. Зварений рис відкиньте на друшляк і промийте під холодною проточною водою.

Крок 8. Почистіть і промийте цибулі з морквою. Потім подрібніть їх будь-яким способом і обсмажте на розігрітому маслі до легкого золотистого кольору.

Крок 9. Форму для запікання змастіть маслом і в неї рівним шаром укладіть підготовлений рис.

Крок 10. Поверх рису рівномірно розкладіть обсмажені овочі.

Крок 11. Поверх овочів розкладіть шматочки маринованого скумбрії. Риба при випічці дасть свій сік з жиром і за рахунок них рис буде соковитим.

Крок 12. Шматочком фольги прикрийте страву і на 40 хвилин поставте для запікання в духовку, розігріту до 180°С.Крок 13. За 10 хвилин до закінчення запікання зніміть фольгу, щоб утворилася рум’яна кірочка.

Крок 14. Запечену з овочами і рисом скумбрію можете подавати до столу на порційних тарілках, декорувавши страву на власний розсуд. Приємного апетиту!