Солоні зелені помідори на зиму – 8 рецептів в банках з покроковими фото

Частенько після вдалого літнього сезону на ділянці можна помітити безліч так і не встигли дозріти зелених помідорів. Існує безліч способів приготування такого різновиду томатів, але сьогодні ми розповімо вам про те, як смачно можна консервувати зелені помідори на зиму.

Солоні зелені помідори в банках холодним способом

Солоні зелені помідори – прекрасна закуска до будь-якої страви та чудовий інгредієнт для різних салатів і розсольників. Взимку вони особливо гарні в зв’язку з високим вмістом корисних мікроелементів.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Помідор зелений 1 кг
  • Часник 5 зуб.
  • Листя чорної смородини 5 шт.
  • Листя хрону 3 шт.
  • Кріп 2 парасольки
  • Вода 1 л
  • Сіль 2 ст. л.
  • Перець чилі за смаком
  • Перець запашний за смаком

Процес приготування:

  1. Як заготовити солоні зелені помідори на зиму в банках? Промиваємо помідори і видаляємо у них хвостики.
  2. Промиваємо листя і зелень, очищаємо часник.
  3. Накладаємо невелика кількість зелені в простерилизованную банку, зверху викладаємо помідори і ще трохи зелені, перець і часник.
  4. Зверху викладаємо листя смородини, хрону, а також кріп.
  5. Сіль розчиняємо у воді і заливаємо холодним розсолом помідори.
  6. Розсіл повинен доходити до самого горлечка.
  7. Нагріваємо пластикову кришку в гарячій воді і щільно закриваємо банку.
  8. Залишаємо помідори в прохолодному місці приблизно на місяць. Приємного апетиту!

Засолювання зелених помідорів без оцту і без стерилізації

Далеко не всім подобається присмак оцту консервації, і якщо ви ставитеся до цього числа, то цей рецепт для вас. Такі зелені помідори виходять дуже смачними і чимось нагадують бочкові, але головне, що навіть без додавання оцту вони будуть зберігатися всю зиму.

Час готування: 14 діб.

Час приготування: 60 хв

Порцій – 8.

Інгредієнти:

  • Помідори зелені – 2 кг
  • Часник – 2 шт.
  • Листя вишні – 15 шт.
  • Листя хрону – 3 шт.
  • Суцвіття кропу – 5 шт.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Насіння гірчиці – 1 ст. л.
  • Петрушка – 1 пучок
  • Перець запашний горошком – 10 шт.
  • Вода – 2 л
  • Сіль – 7 ст. л.
  • Перець гіркий – за смаком

Процес приготування:

Крок 1. Ретельно промиваємо дрібні зелені помідори в прохолодній воді.

Крок 2. Промиваємо зелень, нарізаємо листя хрону і кріп. Укладаємо на дно каструлі приблизно половину зелені, часник, насіння гірчиці і 5 горошин запашного перцю.

Крок 3. Щільно укладаємо помідори в каструлю, зверху викладаємо зелень, що залишилася.

Крок 4. Розводимо сіль у воді, добре перемішуємо і заливаємо розсіл в каструлю. Зверху прикриваємо все цілими листям хрону.

Крок 5. Каструлю прикриваємо тарілкою і вантажем і залишаємо при кімнатній температурі приблизно на 2 тижні. Приємного апетиту!

Солоні зелені помідори в банках гарячим способом

В даному рецепті використовується гарячий спосіб засолювання зелених помідорів, що значно скорочує час приготування. Самі помідори виходять м’ясистими, щільними і пікантними.

Час готування: 5 годин.

Час приготування: 60 хв

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Помідори зелені – 1,5 кг
  • Часник – 2 зубчики
  • Суцвіття кропу – 4 шт.
  • Перець чилі – 2 шт.
  • Перець духмяний горошком – 20 шт.
  • Перець чорний горошком – 20 шт.
  • Гвоздика – 10 шт.
  • Оцет 9% – 100 мл
  • Вода – 2,5 л
  • Сіль – 3 ст. л.
  • Цукор-пісок – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Помідори промиваємо й обсушуємо, потім проколюємо зубочисткою з боку плодоніжки, як на фото.

Крок 2. Розкладаємо помідори по банкам і заливаємо їх окропом. Залишаємо їх настоюватися протягом 20 хвилин.

Крок 3. Зливаємо воду з банок в каструлю, засипаємо сіль і цукор і ретельно їх розмішуємо. Коли вода закипить, додаємо по 10 горошин запашного і чорного перцю і пару штук гвоздики. Варимо киплячий маринад протягом 3 хвилин, вливаємо оцет і, потримавши ще хвилину, знімаємо з вогню.

Крок 4. Помідори дістаємо з банок, додаємо на дно кожної по половинці перчика чилі, парасольки кропу і пару зубчиків часнику, а також порівну розсипаємо залишився перець і гвоздику. Закладаємо помідори назад у банки.

Крок 5. Розливаємо по банках гарячий маринад і щільно закручуємо стерилізованими кришками.

Крок 6. Перевертаємо банки догори дном, вкриваємо і залишаємо остигати при кімнатній температурі.

Крок 7. Готові помідори зберігаємо в прохолодному місці. Приємного апетиту!

Солоні зелені помідори на зиму в пластиковому відрі

Солоні зелені помідори – прекрасна закуска до будь-якого алкоголю та чудовий інгредієнт для салатів. Готуються вони досить просто, а знайти їх можна в кінці літа на кожному городі.

Час готування: 4 доби.

Час приготування: 60 хв

Порцій – 10.

Інгредієнти:

  • Помідори зелені – 3 кг
  • Морква – 2 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Кріп – 4 ст. л.
  • Петрушка – 4 ст. л.
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Часник – 12 зубчиків
  • Листя хрону – 2 шт.
  • лавровий Лист – 5 шт.
  • Вода – 2 л
  • Сіль – 4 ст. л.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Помідори вимиваємо і гарненько обсушуємо.

Крок 2. Надрізаємо їх хрест-навхрест.

Крок 3. Морква подрібнюємо за допомогою кухонного комбайна.

Крок 4. Так само подрібнюємо болгарський і гострий перець і часник.

Крок 5. Дрібно нарізаємо зелень.

Крок 6. Для розсолу розчиняємо сіль з цукром в гарячій воді і ретельно перемішуємо.

Крок 7. Фаршируємо помідори овочевою сумішшю і складаємо в пластикове відро, перемежовуючи листям хрону і лавровим листом. Заливаємо в відерце розсіл.

Крок 8. Накриваємо відро тарілкою з вантажем, щоб помідори не спливали.

Крок 9. Залишаємо помідори на 4 дні при кімнатній температурі. Приємного апетиту!

Солоні зелені помідори з гірчицею в банках

Солоні помідори по цьому рецепту відрізняються довготою засолювання, але результат того вартий, адже закуска виходить дуже соковитою, ароматною і смачною. Гірчиця додає помідорів прянощі і допоможе їм зберігатися протягом всієї зими.

Час готування: 30 діб.

Час приготування: 60 хв

Порцій – 10.

Склад:

  • Помідори зелені – 4 кг
  • Часник – 1 шт.
  • Кріп свіжий – 20 гр.
  • Петрушка свіжа – 20 гр.
  • Кінза свіжа – 20 гр.
  • Гірчиця суха – 50 гр.
  • Вода – 2 л
  • Сіль – 70 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Помідори ретельно вимиваємо і обсушуємо.

Крок 2. Готуємо всі необхідні продукти: промиваємо зелень, очищаємо часник.

Крок 3. Розподіляємо гірчицю рівним шаром по дну посуду, зверху насипаємо приблизно половину зелені і додаємо нарізаний часник.

Крок 4. Поверх зелені викладаємо помідори. Для розсолу розчиняємо в киплячій воді сіль, трохи охолодити суміш і заливаємо нею помідори. Зверху засипаємо залишки зелені і прикриваємо посуд кришкою.

Крок 5. Помідори залишаємо при кімнатній температурі приблизно на тиждень, а потім переставляємо їх у холодне місце ще на 25 днів. Приємного апетиту!

Як засолити зелені помідори на зиму з лимонною кислотою?

Зелені помідори, засолені з лимонною кислотою, відрізняються більш ніжною і свіжою кислинкою, ніж ті, що засолені з додаванням оцту. Зберігаються вони все так само довго, але для людей, що не люблять оцет, такий рецепт доведеться як не можна до речі.

Час готування: 6 ч.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Помідори зелені – 600 гр.
  • Часник – 2 зубчики
  • Кислота лимонна – 1 ч. л.
  • Гірчиця французька – ½ ч. л.
  • Коріандр – ½ ч. л.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Вода – 1 л
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Промиваємо зелені помідори прохолодною водою, потім обсушуємо їх на рушник. і, вирізаючи плодоніжку.

Крок 2. В простерилізовані банки додаємо перець, коріандр, гірчицю і лаврове листя. Часник ріжемо на дві частини і теж додаємо в банку. Зверху викладаємо помідори.

Крок 3. Розводимо у воді цукор, сіль та лимонну кислоту. Доводимо рідину до кипіння, розливаємо розсіл по банкам і закочує їх.

Крок 4. Банки перевертаємо догори дном і залишаємо остигати при кімнатній температурі. Приємного апетиту!

Зелені помідори на зиму з петрушкою і часником

Свіжий, пряний спосіб засолювання зелених помідорів. Готується все необхідне швидко, а сам процес засолювання займає всього тиждень, зате зберігаються такі помідори кілька місяців.

Час готування: 7 діб.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Помідори зелені – 1 кг
  • Часник – 5 зубчиків.
  • Суцвіття кропу – 2 шт.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Петрушка свіжа – 1 пучок
  • Кріп свіжий – 1 пучок
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Вода – 1 л
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Перець чорний горошком – за смаком
  • Перець запашний – за смаком

Процес приготування:

Крок 1. Надрізаємо помідори так, щоб вийшов не дуже глибокий хрест.

Крок 2. Подрібнюємо часник, зелень і перець чилі. Змішуємо начинку.

Крок 3. Фаршируємо зелені помідори овочевий сумішшю, викладаємо в глибоку миску. Засипаємо лавровий лист, перець і суцвіття кропу.

Крок 4. Розбавляємо сіль у воді і заливаємо помідори отриманим розсолом. Прикриваємо миску тарілкою з вантажем і залишаємо на тиждень при кімнатній температурі. Приємного апетиту!

Солоні зелені помідори на зиму як діжкові

Відмінний рецепт засолки зелених помідорів, які за смаком виходять відрізнятись від бочкових. Готуються вони швидко і просто, а засолювання займає трохи більше 2 тижнів.

Час приготування: 15 діб.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Помідори зелені – 1 кг
  • Часник – 3 зубчики
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Листя вишні – за смаком
  • Листя смородини – за смаком.
  • Листя хрону – за смаком.
  • Парасольки кропу – за смаком.
  • Вода – 1 л
  • Сіль – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Ретельно промиваємо всі інгредієнти. Очищаємо часник і нарізаємо його пластинами.

Крок 2. Викладаємо на дно каструлі приблизно третина спецій.

Крок 3. Зверху укладаємо помідори.

Крок 4. Потім знову спеції і знову – помідори. Таким чином розкладаємо шарами всі інгредієнти так, щоб верхнім шаром була зелень.

Крок 5. Розбавляємо сіль в киплячій воді і заливаємо отриманий розсіл в помідори. Прикриваємо ємність і залишаємо помідори при кімнатній температурі до повного остигання, після чого прибираємо в прохолодне місце на 2 тижні. Приємного апетиту!