Соус з помідорів і болгарського перцю на зиму — 5 рецептів з покроковими фото

Соус з помідорів і болгарського перцю на зиму – заготівля натуральна, смачна, готується просто і швидко, а доповнена спеціями і приправами розкриває смак і аромат багатьох домашніх страв. Для соусу вибираються м’ясисті помідори і солодкі перці з товстою стінкою, а гострота визначається по смаку господині. Рецепти цієї теми допоможуть вам приготувати соус в домашніх умовах.

Соус з помідорів і болгарського перцю на зиму

Соус з помідорів і болгарського перцю на зиму буде у вас відмінною заготівлею і альтернативою кетчупу. У цьому рецепті помідори і перець беремо в співвідношенні 2:1, смак доповнимо часником, цибулею і базиліком, а гостроту і кількість солі з цукром можна змінити по своєму смаку. Готуємо без оцту і без стерилізації.

Інгредієнти на
1 л.

  • Помідори 1 кг
  • Перець болгарський ½ кг
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Часник 6 зуб.
  • Перець чилі за смаком
  • Сіль-2 ч. л.
  • Цукор-пісок 2 ч. л.
  • Базилік свіжий 1 пучок

Процес приготування:

  1. Як заготовити соус з помідорів і болгарського перцю на зиму? Відразу підготувати, згідно пропорції рецепту і потрібного вам обсягу заготівлі, овочі і приправи.
  2. Очистити цибулю і часник. Цибулю нарізати великими шматочками. Відрізати трохи гострого перцю.
  3. Помідори промити, обсушити серветкою і нарізати часточками.
  4. Перець очистити від насіння з перегородками, промити і розрізати на шматочки.
  5. Нарізку овочів і часник подрібнити блендером або перекрутити через м’ясорубку з дрібною решіткою. Отриману овочеву масу перелити в каструлю для тушкування.
  6. На середньому вогні масу довести до кипіння, додати сіль з цукром, зняти пінку з поверхні і поварити соус на невеликому вогні протягом 15 хвилин.
  7. Потім до соусу додати дрібно нарізаний базилік, перемішати і поварити ще 5 хвилин.
  8. Приготований соус з помідорів і болгарського перцю на зиму розкласти по невеликим стерильним банкам, закатати прокип’яченими кришками, остудити під махровим рушником і поставити на зберігання тільки в холодне місце. Вдалих і смачних заготовок!

Соус з помідорів і болгарського перцю через м’ясорубку

Помідори і болгарський перець для домашнього соусу в цьому рецепті подрібнюємо сирими і з допомогою м’ясорубки, що текстуру соусу робить трохи густіше в порівнянні з подрібненням блендером. Додаємо до соусу тільки часник і сіль. Такий соус буде у вас не тільки самостійним доповненням до страв, але і гарного заправкою до супів і борщу.

Час приготування: 1 годину 10 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 0,5 л.

Склад:

  • Помідори – 430 гр.
  • Перець болгарський – 130 гр.
  • Часник – 5 зубків.
  • Перець чорний горошком – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати овочі для соусу. Промити помідори. Почистити перець, видаливши плодоніжку з насінням.

Крок 2. Помідори і перець нарізати середніми шматочками.

Крок 3. Гарячим сухим способом простерилізувати невеликі банки і кришки.

Крок 4. Очистити від лушпиння 5 зубків часнику.

Крок 5. Нарізку перцю з помідорами і часником подрібнити через м’ясорубку з дрібною решіткою.

Крок 6. Цю овочеву масу перелити в каструлю для тушкування, довести до кипіння і поварити на невеликому вогні без кришки протягом 45 хвилин.

Крок 7. До кінця гасіння до соусу насипати сіль з чорним перцем за смаком і перемішати.

Крок 8. Приготований соус з помідорів і болгарського перцю через м’ясорубку перелити в стерильну банку, герметично закупорити, на добу прикрити махровим рушником і переставити на зберігання в прохолодне темне місце. Вдалих і смачних заготовок!

Соус з помідорів, перцю і часнику на зиму

Соус з помідорів, перцю і часнику на зиму відноситься до варіантів гострих соусів і відмінно підходить до м’ясних, рибних страв, піци та пельменів. Часнику до соусу додається багато, а гостроту можна регулювати кількістю пекучого перцю по своєму смаку. Рецепт простий і швидкий, що зручно для великого обсягу заготівлі.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 5 л.

Склад:

  • Помідори – 5 кг
  • Перець болгарський – 1.5 кг
  • Часник великий – 3 головки.
  • Перець гострий – 2 стручки.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – ¼ склянки

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для соусу.

Крок 2. Помідори і два види перцю промийте, обсушіть серветкою і наріжте шматочками. Потім овочі окремо подрібніть за допомогою м’ясорубки або блендера. Очистіть часник і дрібно порубаєте ножем. Кріп і петрушку промийте і наріжте.

Крок 3. У велику каструлю для гасіння перелийте помідорну масу і поваріть на невеликому вогні, не прикриваючи кришкою протягом 30 хвилин. Потім до неї перелийте подрібнену масу перців, перемішайте і поваріть ще 30 хвилин. До кінця варіння в соус насипте сіль, налийте рослинне масло, перекладіть нарізку часнику з зеленню і через пару хвилин вимкніть вогонь.

Крок 4. Приготований соус з помідорів, перцю і часнику на зиму розлийте по стерильним банкам, герметично закрийте кришками, переверніть догори дном і на добу накрийте теплим покривалом. Перенесіть соус на зберігання в підвал або домашню комору. Вдалих і смачних заготовок!

Соус з помідорів, перцю і базиліку на зиму

Соус з помідорів, перцю на зиму доповнюється різними прянощами і до нього відмінно підходить базилік. Ця пряність вважається самої ароматною і перетворює смак будь-якої страви. У цьому рецепті для соусу беремо зелений і фіолетовий базилік і краще у свіжому вигляді. Кількість солі з цукром, оцтом і перцем можна змінити по особистому смаку господині.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 1.5 кг
  • Перець болгарський – 0.7 кг
  • Цибуля – 0.5 кг
  • Часник – 1 головка.
  • Базилік зелений – 1 пучок.
  • Базилік фіолетовий – 1 пучок.
  • Кінза – за смаком.
  • Кріп – за смаком.
  • Сіль – 1.5 ст. л.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 80 мл
  • Оцет 9% – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте всі овочі, згідно пропорції рецепта. Їх почистіть, промийте і серветкою приберіть зайву вологу.

Крок 2. Помідори, цибулю і перець наріжте середніми шматочками і подрібніть через м’ясорубку з крупною решіткою.

Крок 3. Отриману овочеву масу перелийте в каструлю для тушкування, доведіть до кипіння і поваріть протягом 30 хвилин на невеликому вогні. Потім до соусу налийте олію і насипте сіль з цукром, чорним перцем і перемішайте.

Крок 4. Крупно наріжте два види базиліка з кінзою і кропом.

Крок 5. Нарізку зелені перекладіть до соусу і додайте подрібнений часник. Поваріть соус ще 20 хвилин, додайте оцет, перемішайте і вимкніть вогонь.

Крок 6. Приготований соус з помідорів, перцю і базиліку на зиму розлийте по заздалегідь простерилизованным банкам, герметично закупорьте, поставте на кришки і на добу накрийте махровим рушником. Повністю остиглий соус переставте на зберігання в підвал або домашню комору. Вдалих і смачних заготовок!

Томатний соус з болгарським перцем і яблуками на зиму

Гарним варіантом зимової заготівлі буде у вас томатний соус з болгарським перцем і яблуками. Готується він так само, як і всі томатні соуси, а яблука додадуть йому приємну кислинку і особливий смак. Гострий перець, сіль і цукор в соус додається за смаком господині. Яскравий, ароматний і в міру солодкий соус відмінно доповнить м’ясні та рибні страви. У цьому рецепті овочі та яблука подрібнюємо через м’ясорубку.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 5 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 2.5 кг
  • Перець болгарський – 1 кг
  • Яблука – 1 кг
  • Морква – 1 кг
  • Часник – 200 гр.
  • Сіль – 50 гр.
  • Цукор – 200 гр.
  • Гострий перець – 50 гр.
  • Оцет 9% – 200 мл
  • Масло рослинне – 100 мл

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом підготувати всі овочі та яблука для соусу. Їх почистити, промити холодною водою і обсушити серветкою.

Крок 2. На м’ясорубці встановити дрібну решітку і взяти велику каструлю для тушкування. Моркву нарізати шматочками і перекрутити через м’ясорубку.

Крок 3. Помідори розрізати на часточки, видалити підстави плодоніжок і перекрутити слідом за морквою.

Крок 4. У перцю видалити перегородки з насінням і розрізати на шматочки.

Крок 5. Потім нарізку перцю перекрутити через м’ясорубку.

Крок 6. Яблука розрізати на четвертинки, видалити насіннєві коробочки і перекрутити через м’ясорубку, слідом за перцем.

Крок 7. Цю овочеву масу перемішати, довести до кипіння і поварити на маленькому вогні протягом 40 хвилин. Потім до соусу насипати сіль з цукром і налити оцет з рослинним маслом. За бажанням можна додати гострий перець. Соус зі спеціями добре перемішати.

Крок 8. У соус додати подрібнений через землянку часник, зняти пробу, відкоригувати смак і вимкнути вогонь.

Крок 9. Приготовлений томатний соус з болгарським перцем і яблуками на зиму розлити по заздалегідь простерилизованным банкам, герметично закупорити, поставити на кришки і на добу накрити «шубою». Повністю остиглий соус переставити на зберігання в підвал або домашню комору. Вдалих і смачних заготовок!