Суп «пити» з баранини і нуту
Класика азербайджанської кухні – це, звичайно ж, ароматний і дуже ситний суп «піті», який готується на м’ясному бульйоні з додаванням нуту, сухофруктів і овочів. Таку страву надовго дарує відчуття насичення і багато енергії, якої точно вистачить на цілий день.
Час готування – 2 ч. 5 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Баранина на кісточці – 600 гр.
- Чорнослив – 5-6 шт.
- Картопля – 5 шт.
- Нут/горох сушений зелений – ¼ склянки
- Жир курдючний – 50 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Лист лавра – 2-3 шт.
- Перець чорний горошком – за смаком.
- Зелень свіжа – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- пряні Трави – за смаком.
Процес приготування:
1. Попередньо готуємо всі потрібні продукти і для швидкості дій викладаємо їх на робочу поверхню.
2. Баранину промиваємо під струменем води і нарізаємо великими шматками (разом з кістками), перекладаємо у велику каструлю і заливаємо водою – відправляємо на плиту.
3. Жир дрібно ріжемо і вытапливаем в сковороді.
4. Ріпчасту цибулю очищаємо і дрібно кришимо – злегка підсмажуємо на розтопленому салі.
5. Смажимо цибулю до легкого золотистого кольору.
6. Підрум’янений ріпчасту цибулю перекладаємо в глибоку піалу і з’єднуємо зі спеціями, перцем горошком і листям лавра.
7. Картоплю «звільняємо» від шкірки і ріжемо навпіл.
8. Як тільки бульйон закипить, знімаємо піну, зменшуємо полум’я і засипаємо цибулю зі спеціями. Не перемішуючи компоненти, варимо близько півтори години.
9. Через 90 хвилин засипаємо в суп нут або зелений горох, картоплю і варимо інгредієнти ще півгодини.
10. Через пару хвилин після картоплі – занурюємо в бульйон столову ложку томатної пасти і все добре перемішуємо.
11. За 5 хвилин до готовності страви, додаємо подрібнений чорнослив.
12. Гарячий суп «піті» розливаємо по порційних тарілках, щедро посипаємо дрібно нашаткованої зеленню і подаємо до столу. Приємного апетиту!