Суші роли в домашніх умовах – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Роли і суші в домашніх умовах — традиційні японські страви з рису і морепродуктів, які сьогодні вийшли далеко за межі Японії та набувають нові форми і химерні рецепти. У суші начинкою можуть служити тільки морепродукти, а в роли кладеться більше рису і начинка може бути будь — який-від морепродуктів до солодких фруктів. Для красивого формування суші потрібні спеціальна рогожа і гострий ніж для нарізки. Подається це блюдо в супроводі соєвого соусу або васабі.

Класичні роли Філадельфія в домашніх умовах

Класичний рецепт ролів «Філадельфія» готується на основі рису, червоної риби і однойменного сиру. Листи норі ховаються всередину самого ролу, який загортають у дуже тонко нарізане філе малосоленой червоної риби. Останнім часом в такі роли додають авокадо або свіжий огірок. Рис можна використовувати круглозернистий і сир – сирно-вершковий.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Рис круглозерний-1 склянка
  • Сьомга 200 гр.
  • Норі 2 шт.
  • Сир вершковий 200 гр.
  • Огірок 1 шт.
  • Оцет рисовий 50 мл
  • Креветки свіжі 50 гр.

Процес приготування:

  1. Суші роли в домашніх умовах приготувати нескладно. Відміряйте точну кількість рису – спеціального для ролів або простого круглозернистого. Підготуйте всі інші інгредієнти і бамбуковий килимок.
  2. Ретельно промийте рис до повної прозорості води. Потім відкиньте на друшляк, щоб вся рідина стекла.
  3. Для ролів рис потрібно зварити правильно. Промийте 200 гр рису пересипте в окрему каструлю, залийте 250 мл чистої води і на сильному вогні доведіть до кипіння. Закипілий рис варіть на мінімальному вогні під закритою кришкою протягом 12-15 хвилин, не перемішуючи. Потім каструлю з рисом прикрийте на 10 хвилин рушником, після чого перекладіть його в миску і перемішайте дерев’яною лопаткою з рисовим оцтом. Рис повинен охолонути до теплого стану.
  4. Поки рис остигає, підготуйте начинку для ролів. Якщо немає сиру «Філадельфія», то його замініть будь-вершковим, тільки густим і жирним.
  5. Гострим ножем наріжте червону рибу тонкими пластинками. Для зручності нарізки рибу на годину покласти в морозилку.
  6. Огірок очистіть від шкірки і наріжте тонкими поздовжніми шматочками. Відваріть Креветки.
  7. Два килимка застеліть шматочками харчової плівки.
  8. На один килимок укладіть листи норі.
  9. Руками, змоченими водою з оцтом, рівним шаром, не сильно притискаючи, покладіть підготовлений рис, залишаючи край норі для нахлеста.
  10. Потім поверх його покладіть другий килимок і акуратно переверніть на зворотну сторону, щоб листи норі виявилися зверху.
  11. Повинно вийти так, як показано на фото.
  12. Поверх норі акуратно викладіть вершковий сир і поруч покладіть огірок.
  13. Загорніть рол рулетом, починаючи згортати знизу, і щоб рис вийшов зовні.
  14. Потім поруч з ролом розкладіть нарізану червону рибу. Вона може покрити всю поверхню ролу або тільки з трьох сторін.
  15. Рол акуратно загорніть в шар риби.
  16. У вас повинен вийти великий рол. Його руками трохи притисніть, щоб рис «приклеївся» до рибі.
  17. Якщо додаєте креветки, то покладіть їх поруч з сиром у начинку і загорніть таким же чином.
  18. Згорнуті роли на 30 хвилин помістіть в холодильник. З цієї кількості інгредієнтів вийде у вас 4 великих ролу «Філадельфія».
  19. Перед подачею до столу роли розріжте дуже гострим ножем на 6-8 частин. Так виглядає на розрізі класична «Філадельфія».
  20. Так виглядає «Філадельфія» з креветками.
  21. Приготовані роли зберігайте в холодильнику, уклавши їх на піднос. Подавайте рол зі спеціальним соусом.

Вдалих і смачних страв!

Запечені роли в домашніх умовах

Це страва для сімейного вечері готується із звичайних ролів і потім запікається при високій температурі під спеціальним соусом. Інгредієнти соус можуть бути різними, згідно смаковим уподобанням. У цьому рецепті готуємо роли з червоною рибою, креветками, огірком і м’яким сиром. Запікаємо під майонезним соусом, ікрою мойви і спеціями. Щоб роли вийшли з характерним смаком і ароматом, продукти для них придбайте в спеціалізованому магазині.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин,

Порції: 3.

Склад:

  • Рис – 160 гр.
  • Листи норі – 4 шт.
  • Риба червона малосолоний – 200 гр.
  • Креветки варені – 50 гр.
  • М’ясо краба – 50 гр.
  • Огірок свіжий – 1 шт.
  • Сир «Філадельфія» – 200 гр.
  • Вода – 200 мл

Для соусу:

  • Майонез – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зубки.
  • Ікра мойви або летючої риби – 2 ст. л.
  • Сир м’який – 1 ст. л.
  • Соус чилі – за смаком.

Процес приготування:

1. Спочатку відварюємо для ролів спеціальний рис, тільки рис не повинен розваритися. Бамбуковий килимок застеляємо харчовою плівкою, розкладаємо норі і на нього рівним шаром викладаємо відварений рис, залишаючи один край вільним.

2. Нарізаємо смужками червону рибу і очищений свіжий огірок. Варені креветки і крабове м’ясо нарізаємо тонкими шматочками. Цю нарізку рівне викладаємо поверх рису, щоб краї згорнутого ролу не вийшли порожніми від начинки.

3. Вільний край ролу змочують холодною водою. Потім акуратно і щільно, піднявши край килимка, загортаємо рол в рулет. Край норі також щільно закріплюємо.

4. Потім гострим ножем нарізаємо сформований рол шматочками товщиною до 2-3 див. На деяких аркушах норі є позначки для рівного нарізки.

5. В окремому посуді готуємо соус для запікання ролів. Кладемо в неї у вказаній в рецепті кількості майонез, рибну ікру, ложку м’якого сиру, додаємо подрібнений часникодавку часник, соус чилі по своєму смаку і ложкою ці інгредієнти добре перемішуємо.

6. На деко або у форму для випічки ставимо нарізані шматочки ролів і на кожен шматочок чайною ложкою наносимо приготований соус. Запікаємо роли в духовці, розігрітій до 200°С протягом 10 хвилин. Подаємо до столу запечені роли гарячими або теплими. Такі роли їдять паличками і вмочують у соєвий соус.

Приємного апетиту!

Прості роли з огірком в домашніх умовах

Серед різних рецептів приготування ролів цей варіант вважають самим легким і простим. У Японії такі роли називають «каппа маки», що в перекладі означає – огірок і суші у формі циліндра. Ця страва добре підійде і до пісного столу, і для ПП, і для вегетаріанців. Набір інгредієнтів мінімальний і доповнити їх можна морепродуктів.

Час готування: 50 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 10.

Склад:

  • Рис – 300 гр.
  • Листи норі – 4 шт.
  • Огірок свіжий – 3 шт.
  • Оцет рисовий – 15 мл
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 1/3 ч. ложки
  • Вода – 350 мл
  • Соус соєвий – для подачі.

Процес приготування:

1. Круглий рис кілька разів промиваємо холодною водою, поки вода не стане прозорою. Потім перекладаємо в каструлю, заливаємо 350 мл холодної води і доводимо до кипіння. Варимо рис 15 хвилин від початку кипіння на мінімальному вогні і під закритою кришкою. Потім каструлю накриваємо рушником і залишаємо на 15 хвилин. За цей час рис повністю вбере всю воду.

2. Листи норі розрізаємо на половинки.

3. У чашці або склянці готуємо заправку для рису. Наливаємо рисовий оцет, насипаємо сіль і цукор і перемішуємо. Заправку переливаємо до звареному рісу і перемішуємо.

4. Застеляємо харчовою плівкою килимок для ролів і кладемо на нього лист норі. Поверх його рівним шаром укладаємо зварений і заправлений рис, залишаючи край (1,5 см) вільним. Огірок нарізаємо соломкою, видаливши м’якоть з насінням, тому що в середній частині багато вологи. Соломку огірка укладаємо на рис.

5. Потім вільний край норі змочують холодною водою і руками акуратно згортаємо рол у вигляді рулету. Згорнутий рол залишаємо на 10 хвилин.

6. Потім гострим ножем нарізаємо однаковими невеликими шматочками.

7. Шматочки повинні стійко стояти вертикально. Роли з огірком готові. Подаємо їх до столу, доповнивши смак соєвим соусом або маринованим імбиром.

Приємного апетиту!

Домашні роли з крабовими паличками

Домашні роли з крабовими паличками – страва проста, економне і навіть дуже смачне. Для його приготування беремо спеціальний для ролів рис, щоб він був липким, якісні крабові палички і доповнимо блюдо сирним сиром. У вас вийде не тільки ситний вечеря, але і чудове частування для гостей.

Час готування: 10 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Рис відварний – 2 склянки
  • Листи норі – 3 шт.
  • Крабові палички – 3 шт.
  • Сир сирний – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Розстеліть бамбукову соломку, на неї постеліть харчову плівку. На цей японський килимок покладіть лист норі, розташувавши його шорсткою стороною догори.

2. Заздалегідь приготуйте спеціальний для ролів рис, відповідно до традиційного способу варіння, і остудіть його. Можна зварити рис вашим звичним способом і при класичній пропорції крупи і води, тільки щоб він був липким. Рис остудіть і потім укладіть його поверх норі тонким рівним шаром, залишивши один край вільним.

3. Крабові палички звільніть від оболонки і розріжте вздовж на половинки. Потім їх укладіть поверх рису.

4. Поряд з паличками акуратно укладіть сирний сир.

5. Потім за допомогою бамбукової соломки поверніть рол в рулет. Не звертайте занадто щільно, щоб рол не втратив свій смак. Потім гострим ножем наріжте рол невеликими однаковими шматочками і можете подавати до столу з будь-яким соусом для ролів.

Вдалих і смачних страв!

Як приготувати смачні суші роли з куркою?

Роли з куркою більше відносяться до європейського фастфуду, ніж до японської кухні, але, тим не менш, мають японський стиль і інгредієнти. Вони більш ситні, та й не всі люблять рибу і морепродукти. Курку для ролів або відварюють, або смажать, або беруть копчену, а інші продукти такі ж, як і для звичайних ролів або суші.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Рис – 450 гр.
  • Норі – 4 аркуша.
  • Філе курки – 2 шт.
  • Огірок свіжий – 2 шт.
  • Цибуля зелена – 2 шт.
  • Сир вершковий – 150 гр.
  • Цукор – 50 гр.
  • Сіль – 20 гр.
  • Оцет рисовий – 20 мл
  • Кунжут – 100 гр.
  • Вода – 40 мл

Процес приготування:

1. Спеціальний рис для ролів або круглий рис кілька разів промийте холодною водою, поки вона не стане прозорою. Потім його зваріть до готовності тим способом, який зручніший для вас. Можна зварити його в мульти – або пароварці.

2. Потім приготуйте заправку для рису. В піалі добре перемішайте у вказаній в рецепті кількості воду, рисовий оцет, сіль і цукор.

3. Приготованою заправкою залийте відварений рис і перемішайте.

4. Філе курки промийте, обсушіть серветкою і наріжте тонкими довгими смужками. Потім обсмажте його до золотистого кольору з усіх сторін. Якщо берете копчену курку, наріжте таким же чином.

5. Огірки промийте і наріжте довгою соломкою.

6. На сухій сковорідці обсмажте до золотистого кольору насіння кунжуту.

7. На бамбукову рогожу постеліть харчову плівку і на ній розкладіть листи норі. На аркуші рівним і не дуже щільним шаром викладіть відварений рис, залишивши край норі з одного боку вільним.

8. Потім акуратно переверніть норі з рисом на інший бік, щоб рис вийшов знизу. На норі поздовжньо укладіть підготовлену курку, соломку огірка і вершковий сир.

9. Потім рол акуратно і щільно скрутіть рулетом і обваляйте його з усіх сторін в обсмаженому кунжуті. Точно таким же чином сформуйте та інші роли.

10. Потім роли мокрим ножем наріжте кожен на 8 шматочків, красиво викладіть на блюдо і можете подати до столу з соусом, васабі або імбиром.

Приємного апетиту!

Роли Каліфорнія в домашніх умовах

Класичний рол «Каліфорнія» – це рол «навиворіт», і у нього рис зовні, а не всередині. Традиційними інгредієнтами його є краб, авокадо і ікра тобіко», тобто ікра летючої риби. Ці роли популярні не тільки за гарний вигляд і добрий смак, але і за відсутність продуктів в сирому вигляді. В домашніх умовах м’ясо краба можна замінити якісними крабовими паличками.

Час готування: 45 хвилин.

Час приготування: 45 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Рис для суші – 100 гр.
  • Лист норі великий – 1 шт.
  • Крабові палички – 50 гр.
  • Ікра летючої риби – 50 гр.
  • Огірок свіжий – ½ шт.
  • Авокадо – 1/3 шт.
  • Сир вершковий – 100 гр.
  • Оцет рисовий – 15 мл
  • Кунжут – 100 гр.
  • Соус – для подачі.

Процес приготування:

1. Спочатку підготуйте всі зазначені в рецептурі продукти. З їх кількості у вас вийде дві порції по 8 великих ролів, не таких, як у ресторані.

2. Рис для суші добре промийте і відваріть до готовності зручним для вас способом, тільки не переваріть. Потім його заправте рисовим оцтом, дерев’яною ложкою перемішайте і охолодіть.

3. Авокадо і огірок очистіть від шкірки і наріжте довгими тонкими смужками.

4. Крабові палички звільніть від оболонки і наріжте, як і овочі.

5. На бамбукову рогожу застеліть харчову плівку, складену в декілька шарів. Лист норі розріжте навпіл і викладіть на рогожу.

6. Поверх його рівним шаром укладіть, тільки не дуже щільно і мокрими руками, підготовлений рис, залишивши один край норі вільним для захлеста.

7. Поверх рису рівним тонким шаром розкладіть ікру летючої риби.

8. Потім акуратно, зігнувши рогожу навпіл, переверніть всі на іншу сторону, щоб ікра вийшла знизу, а норі зверху.

9. Поздовжнім шаром укладіть на водорість вершковий сир.

10. Поверх його викладіть крабові палички і овочеву соломку.

11. Потім рол акуратно згорніть у вигляді рулету і кілька разів прокатите з рогожі, щоб рол вийшов більш щільним.

12. На обробній дошці наріжте кожен рол на 8 однакових шматочків. Ніж змочуйте водою після кожного розрізу, інакше до лезу прилипне сир.

13. Роли на розрізі виглядають яскравими і апетитними.

14. Подайте роли «Каліфорнія» до столу, доповнивши соєвим соусом, васабі і імбиром.

Приємного апетиту!

Як самостійно приготувати суші з креветками?

Суші, на відміну від ролів, формуються трохи інакше. З рису формують будь-якої форми подушечки і поверх них кладуть начинку, якій є тільки морепродукти (креветки, восьминоги, риба) і в більшій кількості, ніж рис. Для вдалого страви важливо правильно зварити рис і бажано спеціальний для суші. Його допускається замінити круглозернистым. Вам пропонується найпростіший рецепт суші з креветками, які називають нігірі.

Час готування: 1 год 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 12 шт.

Склад:

  • Рис для суші – 180 гр.
  • Креветки великі – 12 шт.
  • Васабі – за смаком.

Для подачі:

  • Соєвий соус – за смаком.
  • Імбир маринований – за смаком.
  • Васабі – за смаком.

Процес приготування:

1. Спочатку займаємося креветками. У них видаляємо голову. Потім креветки нанизуємо на дерев’яні шпажки, помістивши їх під самим панциром, що збереже їх рівну форму при варінні, інакше згорнуться. Потім креветки відварюємо в каструлі разом зі шпажками. Воду трохи солимо. Варимо креветки протягом 2 хвилин, щоб вони тільки стали червоними. Потім їх обполіскуємо холодною водою і залишаємо для охолодження.

2. Охолоджені креветки звільняємо від панцира, залишаючи тільки хвостики. Потім, поклавши їх на дошку спинкою донизу, надрізаємо черевце і видаляємо кишкову вену. Креветки перевертаємо і пальцями притискаємо до дошки, щоб надати їм більш плоску форму.

3. Рис готуємо за загальними правилами, як для ролів. Мокрими руками з звареного рису формуємо невеликі однакові кульки. З них повинно вийти 12 штук, як креветок.

4. Потім нижню поверхню креветок змащуємо васабі в невеликій кількості. Креветки красиво укладаємо поверх рисових кульок і відразу поміщаємо їх на блюдо. Поряд з суші кладемо маринований імбир і васабі. Подаємо суші з креветками до столу, доповнивши їх соєвим соусом.

Приємного апетиту!

Домашні роли з лососем і авокадо

Роли зі складним пряним смаком і красивим зовнішнім виглядом можна приготувати вдома, тільки для них потрібні певні інгредієнти і невеликий навик роботи з бамбуковим килимком. Хорошим рецептом буде для тих, хто любить авокадо, приготування ролів з цим фруктом. Авокадо має бути зрілим, м’яким і з вершково-масляним смаком. Інші інгредієнти такі ж, як для ролів «Філадельфія».

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1.

Інгредієнти:

  • Рис для суші – 1 склянка
  • Листи норі – 2 шт.
  • Авокадо – ½ шт.
  • Лосось слабосоленої – 70 гр.
  • Сир «Філадельфія» – 80 гр.
  • Оцет рисовий – 1 ст. л.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Сіль – 1/3 ч. ложки
  • Кунжут білий і чорний – для посипання.
  • Соус соєвий – для подачі.

Процес приготування:

1. Рис кілька разів промийте до прозорості води. Потім перекладіть в каструлю, налийте 1,5 склянки чистої води і поваріть його протягом 20 хвилин на маленькому вогні, тільки не переваріть. Потім зварений рис остудіть. У чашці змішайте рисовий оцет із сіллю і цукром і трохи підігрійте, щоб вони повністю розчинилися. Приготовану заправку перелийте до рису і перемішайте, тоді він буде клейким і ви роли, легко повернете.

2. Бамбуковий килимок застелити харчовою плівкою, складеної в декілька шарів. На нього покладіть половину листа норі шорсткою стороною догори. На норі укладіть рівним шаром товщиною до 1 см підготовлений рис, залишивши один край вільним.

3. Потім акуратно переверніть це, щоб норі вийшло зверху, а рис внизу.

4. Гострим ножем наріжте лосось тонкими смужками.

5. На середину листа норі укладіть вершковий сир і поверх його – рибні смужки.

6. Плід авокадо промийте, обсушіть серветкою і розріжте на половинки, видаливши кісточку. Потім авокадо так само, як і рибу, наріжте тонкою соломкою.

7. Укладіть авокадо поверх лосося.

8. Потім за допомогою килимка акуратно згорніть рол в рулет, змочивши водою вільний край норі. Рол на 30 хвилин покладіть в холодильник.

9. Через півгодини охолоджений рол посипте зі всіх сторін насінням білого і чорного кунжуту і трохи прокатайте на килимку, щоб насіння прикріпилися до рису.

10. Потім наріжте рол мокрим ножем на 8 шматочків і можете подавати до столу. До роллам завжди подається маринований імбир з соєвим соусом і васабі.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування домашніх суші з тунцем

Роли з тунцем популярні не тільки серед гурманів. Цю рибу люблять за особливу ніжність і вишуканість смаку, нагадує ніжне м’ясо. Готують роли в основному з консервованого тунця, тунцової стружки, а в запропонованому рецепті – з підкопченої риби. Невід’ємними деталями в приготуванні будуть також бамбукова рогожа і спеціальний японський рис. Роли з тунцем доповнимо вершковим сиром і свіжим огірком.

Час готування: 10 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1.

Склад:

  • Рис для суші – 50 гр.
  • Листи норі – 1 шт.
  • Тунець підкопчений – 80 гр.
  • Сир вершковий – 2 ст. л.
  • Свіжий огірок – 60 гр.

Процес приготування:

1. Спочатку приготуйте спеціальний рис для суші так, як зазвичай варять рис для будь-яких ролів. Також підготуйте в потрібній кількості інші інгредієнти.

2. Бамбуковий килимок застелити харчовою плівкою і на ній розкладіть лист водоростей. Поверх норі тонким і нещільним шаром укладіть підготовлений рис, залишивши вільним частина краю для згортання ролу.

3. На тонкі довгі смужки наріжте огірок і підкопченого тунця. Цю соломку укладіть поверх рису і на неї розкладіть чайною ложкою вершковий сир.

4. Потім за допомогою килимка акуратно загорніть рол у вигляді рулету, починаючи з одного краю.

5. Рол при цьому руками трохи притискайте, щоб рис щільніше з’єднався з норі і начинкою.

6. Приготований рол з тунцем наріжте мокрим ножем на 6 шматочків.

7. Їх акуратно укладіть на тарілку, сервіруйте маринованим імбиром, васабі і подайте до них соєвий соус.

Приємного апетиту!

Гарячі роли в домашніх умовах

Гарячі роли нескладно приготувати вдома своїми руками. Готуємо гункан-роли, які трохи відрізняються від звичайних. В норі загортаємо тільки рис. Начинку (крабові палички і вершковий сир) змішуємо з соусом і запікаємо роли в мікрохвильовій печі або духовці. Інгредієнти для ролів краще придбати в спеціалізованому магазині, тоді страва буде справжній японський смак.

Час готування: 45 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1.

Склад:

  • Рис для суші – 50 гр.
  • Листи норі – 1 шт.
  • Крабові палички – 80 гр.
  • Сир вершковий – 2 ст. л.

Для соусу:

  • Майонез – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зубки.
  • Сир м’який – 1 ст. л.
  • Соєвий соус – кілька крапель.
  • Ікра летючої риби (тобіко) – 1 ст. л.
  • Соус чилі – за смаком.

Процес приготування:

1. Спочатку приготуємо соус для запікання ролів, адже саме він визначає основний смак готової страви. В окремий посуд кладемо столовою ложкою майонез, ікру летючої риби і м’який сир, щоб він розплавився при випічці. Додаємо подрібнений часник, пару крапель соєвого соусу, і соусу чилі. Ложкою ці інгредієнти акуратно перемішуємо.

2. Потім нарізаємо маленькими шматочками крабові палички і їх змішуємо з приготованим для запікання соусом.

3. Спеціальний для суші рис відварюємо протягом 15 хвилин і трохи охолоджуємо. Потім мокрими руками з рису формуємо маленькі кульки розміром на одну порцію.

4. Нарізами лист норі смужками шириною до 3 сантиметрів або за відмітками на аркушах. Сформовані рисові кульки досить щільно загортаємо в смужки норі, залишаючи зверху місце для начинки.

5. Потім роли поставте на блюдо для запікання Приготовлену начинку акуратно укладіть в кожен шматочок. Запікайте роли протягом 7-10 хвилин або в духовці при 200°С або в МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі на максимальній потужності. До гарячих роллам подайте окремим блюдом імбир з соєвим соусом.

Приємного апетиту!