Сирне тісто – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Сирне тісто — основа, з якої вийде смачною абсолютно будь-яка випічка. Текстура цього кисломолочного продукту у збитому або навіть просто в перемішаному стані зробить тісто ніжним, смачним і апетитним. Сирне тісто просте у приготуванні. Достатньо купити те, що необхідно, перемішати і можна починати випікати.

Сирне пісочне тісто в домашніх умовах

Сирно-пісочне тісто замішується з простих і доступних інгредієнтів: вершкового масла, пшеничного борошна, сиру і невеликої кількості цукру і солі. З такого тіста виходять відмінними відкриті пироги, тістечка кошички, тарталетки і особливо смачне домашнє печиво, причому начинка для випікання може бути солодкою, так і солоною. Замішуємо тісто з допомогою кухонного комбайна.

Інгредієнти на
0.5 кг.

  • Масло вершкове 100 гр.
  • Борошно 250 гр.
  • Сир 150 гр.
  • Сода харчова ½ ч. л.
  • Цукор-пісок-1 ч. л.
  • Сіль 1 щіпка

Процес приготування:

  1. Як приготувати сирне тісто в домашніх умовах? Спочатку підготуємо у вказаній в рецепті кількості всі продукти для замісу тесту.
  2. Вершкове масло дістаємо з холодильника, витримуємо 10-15 хвилин при звичайній домашньої температурі, потім нарізаємо невеликими шматочками і перекладаємо в чашу комбайна з насадкою «ріжучий ніж».
  3. Потім у чашу кладемо сир. Жирність сиру особливого значення не має, важливо тільки, щоб він не був надто сухим і не містив великих крупинок.
  4. Пшеничне борошно просіваємо через сито для збагачення її киснем і пересипаємо в чашу.
  5. Потім додаємо цукор, харчову соду і щіпку солі.
  6. Чашу закриваємо кришкою, ставимо на кухонний комбайн і замішуємо тісто на середній швидкості протягом 1-2 хвилин.
  7. Замішане тісто має вийти однорідної текстури і не прилипати до стінки чаші і долонь. З нього можна готувати будь-яку випічку.

Смачних і вдалих страв!

Як приготувати листкове тісто сирне?

Приготування сирного листкового тіста, в якому тонкий шар тіста чергується з шаром будь-якого жиру, процес досить трудомісткий, але замісити таке тісто можна простіше. Сир, вершкове масло і борошно змішуються в рівних кількостях і рубаються ножем або за допомогою кухонного комбайна. Таке тісто при випічці розшаровується шматочками вершкового масла, що створює ефект слоености. Для тесту береться сухий сир і інгредієнти повинні бути холодними. Замішувати тісто можна ножем або в кухонному комбайні.

Час готування: 2 години 25 хвилин.

Час приготування: 25 хвилин.

Порції: 300 гр.

Склад:

  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Борошно – 100 гр.
  • Сир – 100 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Насамперед підготуйте до зазначеної в рецепті пропорції всі продукти для замісу сирного тіста.

2. Робочу рівну поверхню столу посипте борошном і покладіть на неї пшеничне борошно та сухий сир. Вершкове масло дістаньте з холодильника і ножем порізати на невеликі кубики.

3. Потім за допомогою двох ножів борошно, сир і масло нарубаєте на велику крихту. Це можна зробити в кухонному комбайні на невеликій швидкості.

4. Для «зв’язування» тесту розбийте до цих нарубаним інгредієнтів одне невелике куряче яйце. Його рівноцінно можете замінити чотирма ложками крижаної води.

5. Потім руками швидко замісіть тісто, щоб масло не встигло розтанути, і скачайте його в колобок.

6. Замішане тісто не повинно вийти однорідної текстури, а залишитися структурним, інакше слоеность при випічці загубиться. Замішане тісто перекладіть в пакет і на 2 години як мінімум помістіть в холодильник.

7. Після закінчення цього часу з приготованого сирного тіста можете формувати задуману випічку з будь-якою начинкою.

Удачі і кулінарного натхнення!

Ніжне і м’яке тісто з сирним сиром

Домашня випічка на тесті з сирним сиром досить актуальна, так як такий сир відрізняється від чистого сиру ніжністю, м’якістю, хоча має таку ж консистенцію, як сир. Для тесту вибирають сирний сир без добавок і з нейтральним смаком. Заміс тіста простий і не відрізняється від замісу звичайного сирного тіста. Тісто на сирному сирі добре підходить для випічки шарувань.

Час готування: 5 годин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 530 гр.

Склад:

  • Масло вершкове – 130 гр.
  • Борошно – 200 гр.
  • Сир сирний – 200 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. На робочу поверхню столу насипте просіяне борошно, покладіть сирний сир і холодне вершкове масло. Ножем ці інгредієнти дрібно порубаєте, і потім скрутіть їх в кулю. Тісто загорніть в пакет і покладіть на 4 години в холодильник. Після закінчення цього часу тісто розкачайте в тонкий пласт, складіть його в три шари і знову на 30 хвилин помістіть в холодильник. Це дія повторіть ще 2-3 рази.

2. Через п’ять годин тісто буде готове. Можна приступати до випічки шарувань. Тісто ще раз розкачайте і наріжте однаковими квадратиками. З них сформуйте акуратні слойки.

3. Потім ці вироби перекладіть на змащений маслом деко, намажте їх збитим яйцем або водою і присипте цукром.

4. Слойки з тіста на сирному сирі випікайте в духовці, розігрітій до 200°С протягом 20-25 хвилин.

Смачною і вдалою випічки!

Сирне тісто з дріжджами для булочок

Додавання сиру до дріжджового тесту робить його піддатливим в роботі. Таке тісто можна добре розтягнути і сформувати булочки будь-якої форми. З сирного дріжджового тіста випікають несолодкі і солодкі пироги, булочки, кіски та пиріжки з різними начинками, так і випічку відрізняє особлива ніжність. Сир для тіста має бути в міру кислим і досить м’яким.

Час готування: 1,5 години.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Склад:

  • Борошно – 400 гр.
  • Сир – 200 гр.
  • Молоко – 80 мл
  • Дріжджі сухі – 1 ч. л.
  • Цукор – 100 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Жовток для змазування – булочок.

Процес приготування:

1. Молоко підігрійте до температури 35°С і перелийте його в посуд для замішування тіста. Потім насипте до неї вказане в рецепті кількість сухих дріжджів, по столовій ложці цукру і борошна. Ці інгредієнти перемішайте і поставте на 10-15 хвилин в тепло, щоб дріжджі активувалися.

2. За цей час приготуйте сирну масу для тіста. Перекладіть сир В миску і добре розімніть виделкою. Насипте до нього решту цукру, розбийте яйця і перемішайте все до однорідного стану.

3. В підійшла до цього часу опару перекладіть сирну масу, насипте просіяне через сито борошно, додайте дрібку солі і замісити тісто. Потім прикрийте тісто серветкою і на 1 годину поставте в теплому місці, щоб воно добре підійшло.

4. Через годину сирне дріжджове тісто буде готове до роботи. Можете з нього формувати булочки будь-якої форми і укладати на деко. Булочкам обов’язково потрібно дати 20 хвилин для вистоювання.

Потім булочки намажте яєчним жовтком і випікайте в духовці, розігрітій до 200°С протягом 20 хвилин.

Смачною і вдалою випічки!

Покроковий рецепт приготування сирного тесту на кефірі

Для сучасної господині кефірно-сирне тісто є універсальною паличкою-виручалочкою для будь-якої домашньої випічки. Змінюючи співвідношення сухих і рідких інгредієнтів, ви можете замісити таке тісто для оладок, і для піци, і для пиріжків з будь-якою начинкою. Тісту не потрібно час для підйому, воно легко замішується і його можна заморозити. У даному рецепті вам пропонується приготувати сирно-кефірний тісто для піци.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 450 гр.

Склад:

  • Борошно – 250 гр.
  • Сир – 100 гр.
  • Кефір – 50 мл
  • Яйце – 2 шт.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Сіль – 1/2 ч. л.
  • Сода – ¼ ч. л.

Процес приготування:

1. Насамперед підготуйте всі продукти для замісу сирно-кефірного тесту.

2. В окремий посуд перекладіть сир і налийте до нього кефір. Якщо у вас сир крупнозернистий, то перетріть через сито.

3. Потім сир з кефіром добре перемішайте до однорідного стану.

4. До цієї сирній масі налийте олію і перемішайте ще раз.

5. Розбийте в посуд курячі яйця, насипте вказане в рецепті кількість солі і харчової соди. Соду погасити оцтом не треба, так як основа тесту – кисломолочна.

6. Потім до сирної маси насипте просіяне через сито борошно пшеничне. Рукою замісіть тісто до однорідної текстури. Потім дайте тісту 30 хвилин для вистоювання, щоб добре набухла клейковина борошна.

7. Після закінчення цього часу можете тісто розкачати, перекладати на деко і формувати піцу з будь-якою начинкою.

Вдалою і смачної випічки!

Сирне тісто для пирога з яблуками в духовці

Яблучна домашня випічка сама по собі завжди смачна, і додавання в десерт сиру або в начинку, або в тісто, робить десерт корисним і особливо смачним. Сирне тісто готується простіше і швидше, ніж дріжджове, і випічка на ньому виходить розсипчастою. Тісто замішуємо з додаванням розпушувача.

Час готування: 1 год 20 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 650 гр.

Склад:

  • Сир – 250 гр.
  • Цукор – 4 ст. л.
  • Борошно – 300 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Ванілін – 1/2 пакетика.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Сіль – 1 щіпка.
  • для начинки Яблука – 250 гр.

Процес приготування:

1. У посуд для замішування тіста покладіть сир. Розбийте до нього яйця, насипте цукор, ванілін і щіпку солі.

2. Потім за допомогою заглибного блендера збийте ці інгредієнти до однорідного стану. В цю сирну масу налийте рослинне масло і добре перемішайте.

3. Потім насипте до сиру просіяне через густе сито пшеничне борошно, додайте розпушувач і замісити тісто до однорідної м’якої консистенції. Дайте тісту 30 хвилин для вистоювання. Сирне тісто для яблучного пирога готово.

4. За цей час підготуйте яблучну начинку. Яблука наріжте шматочками або подрібніть на крупній тертці.

Замішане сирне тісто розділіть на дві нерівні частини. Одну частину, більшу, викладіть на застелений папером для випічки деко.

6. Поверх тіста викладіть рівним шаром яблучну начинку. Іншу частину тіста наріжте смужками і укладіть їх поверх начинки.

7. Запікайте яблучний пиріг на сирному тісті в духовці, розігрітій до 180°С протягом 30-40 хвилин, до золотистого кольору.

8. Яблучна випічка на сирному тісті готова. Можете подавати до столу.

Приємного апетиту!

Сирне тісто для пиріжків на сковороді

Альтернативою дріжджове тісто для пиріжків буде у вас сирне тісто. Його заміс вимагає меншого часу і сил, а результат завжди радує господиню. Пиріжки виходять ніжними, з особливим смаком і довго залишаються м’якими, а начинка для них підходить будь-яка. Для тесту можна брати і трохи кислий сир, тоді випічка виходить більш пишною.

Час готування: 45 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 1 кг.

Склад:

  • Сир – 450 гр.
  • Цукор – 50 гр.
  • Борошно – 450 гр.
  • Яйце – 4 шт.
  • Сода – 1 ч. л. без гірки.
  • Масло рослинне – 30 мл

Процес приготування:

1. Насамперед підготуйте у вказаній в рецепті кількості всі продукти для замісу сирного тіста.

2. Сир для тіста має бути без крупинок. Його можна протерти через сито, але з допомогою блендера простіше. Покладіть сир в чашу, розбийте до нього курячі яйця, налийте рослинне масло, насипте цукор і подрібніть до однорідності.

3. Потім сирну масу перелийте в посуд для замішування тіста, насипте до неї чайну ложку соди і добре перемішайте до появи пухирців повітря. Якщо їх небагато з-за недостатньої кислотності сиру, додайте ложку столового оцту.

4. Потім сирну масу порційно, по 2-3 столові ложки, додайте просіяне борошно і тісто відразу активно перемішуйте.

5. Коли тісто стане густим, перекладіть його на робочу поверхню столу, присипану борошном, і руками завершіть заміс. Змочуйте Руки холодною водою, тоді тісто не буде прилипати до долоні.

6. Замішане тісто скачайте в колобок, загорніть його в шматок харчової плівки і на 30 хвилин помістіть в морозилку. Після закінчення цього часу сирне тісто буде готове, і ви можете приступити до формування пиріжків. Таке тісто добре зберігається в холодильнику до 2 днів або в морозилці.

Смачною і вдалою випічки!

Як зробити сирне тісто для домашньої піци?

Піца на сирному тісті не поступається за своїми смаковими якостями справжнього дріжджове аналогу. Тісто замішується швидко і просто і через півгодини після замісу можна приступати до випічки піци з будь-якою начинкою. Сирне тісто відмінно зберігається в морозилці протягом декількох місяців, тому його можна заготовити про запас, розділивши на потрібну кількість порцій.

Час готування: 35 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 0.5 кг.

Склад:

  • Сир – 200 гр.
  • Борошно – 250 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Молоко – 50 мл
  • Цукор – 1 щіпка.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Спочатку відміряйте вказане в рецепті кількість продуктів та з урахуванням потрібних для порцій.

2. Сир перекладіть в посуд для замішування тіста. Важливо, щоб сир не був рідким, у цьому випадку видаліть зайву сироватку, підвісивши його в марлі на 20-30 хвилин.

3. Розбийте до сиру куряче яйце і додайте по дрібці солі і цукру.

4. Потім налийте молоко кімнатної температури. Ці інгредієнти перемішайте до однорідного стану з допомогою віночка або будь-якого кухонного гаджета.

5. Потім до сирної маси насипте, через густе сито, розраховану кількість пшеничного борошна.

6. Рукою тісто добре вимісити, щоб вийшло м’яким і еластичним. Замішане тісто загорніть в пакет або харчову плівку і на 20 хвилин помістіть в холодильник. Після закінчення цього часу можете приступати до формування піци з будь-якою начинкою.

Смачною і вдалою випічки!

Простий рецепт тіста для сирних рогаликів

Не секрет, що найбільш вдалим для домашньої випічки є сирне тісто і основа його – дует сиру з вершковим маслом. Ці продукти повинні бути якісні і свіжі, а з сирного продукту або сухого знежиреного сиру смачна випічка не виходить. Сирне тісто зручно для роботи і з нього можна випікати як рогалики-пустушки, так і з різною начинкою.

Час готування: 1 годину 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 0,85 кг

Склад:

  • Сир – 300 гр.
  • Борошно – 350 гр.
  • Масло вершкове – 250 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Ванілін – 2 гр.
  • Розпушувач – 11 гр.
  • Сіль – ¼ ч. л.

Процес приготування:

1. У посуд для замішування тіста насипте потрібну кількість просіяного борошна, додайте до неї сіль, розпушувач, ванілін і віночком ці сухі інгредієнти добре перемішайте.

2. Холодне або краще витримане 15 хвилин в морозилці масло натріть на крупній тертці відразу до борошна. Потім масло з борошном руками перемішайте, щоб вийшло подобу крихти.

3. Потім до отриманої крихті перекладіть сир і також пересыпающими рухами рук все ще раз перемішайте. Отримана маса повинна бути рихлою.

4. Потім в цю масу розбийте куряче яйце і замісити тісто.

5. Замішаного тіста з цієї кількості інгредієнтів виходить багато, тому для зручної роботи розділіть його на дві частини і скрутіть їх в колобки. Потім перекладіть тісто в поліетиленові пакети і на 1 годину і покладіть в холодильник. Це час потрібно, щоб тісто відпочило і набуло потрібну текстуру.

6. Після закінчення цього часу сирне тісто буде готове і можна приступати до формування рогаликів.

Вдалою і смачної випічки!

Сирне тісто для печива в домашніх умовах

Сирне печиво буде у вас смачною домашньою випічкою на швидку руку, та й ще з відсутністю різних барвників та іншої хімії. Для печива підходить сир з будь-яким відсотком жирності, і калорійність випічки можна зменшити, замінивши частину масла сиром. Замішується тісто швидко і набір продуктів простий і бюджетний.

Час готування: 45 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 1,2 кг.

Склад:

  • Сир – 400 гр.
  • Борошно – 400 гр.
  • Масло вершкове – 250 гр.
  • Цукор – 150 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Розпушувач – 10 гр.
  • Ванільний цукор – 10 гр.

Процес приготування:

1. Першим ділом відміряємо вказане в рецепті кількість продуктів для приготування сирного печива.

2. У посуд для замішування тіста кладемо розм’якшене при кімнатній температурі вершкове масло. Насипаємо до нього звичайний і ванільний цукор і виделкою або вінчиком перетираємо до однорідного стану.

3. Потім до цієї маси кладемо сир, розбиваємо куряче яйце і перетираємо ще раз.

4. Пшеничне борошно просіваємо через густе сито, змішати з розпушувачем і цю суміш порційно пересипаємо до сирної маси. Одночасно виделкою замішуємо тісто. Потім перекладаємо тісто на робочу поверхню столу, присипану борошном, і вже руками завершуємо заміс. Тісто має у вас вийти еластичним і м’яким. Скачуємо його в колобок, загортаємо в пакет і на 30 хвилин поміщаємо в холодильник.

5. Після закінчення цього часу сирне тісто для печива буде готово. Його можна розкочувати і формувати різні печеньки.

Смачною і вдалою випічки!