Тушкована картопля – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Тушкована картопля – ситна домашня їжа, приготовлена за будь-яким рецептом, завжди смачна. Але недостатньо просто навмання скласти всі продукти в посуд і згасити. Справжній смак тушкованої картоплі вийде тільки при правильному підборі інгредієнтів згідно з рецептами і щадному режимі гасіння. Таке блюдо ніколи не приїдається і його іменують в народі «другим хлібом».

Тушкована картопля з м’ясом у каструлі

Тушкована картопля з м’ясом є нашим національним блюдом, і російська людина може її їсти кожен день і в різних варіантах. У цьому рецепті тушкуємо картоплю на плиті, у посуді з товстим дном і стінками (каструля або казан), так як в ній можна приготувати більшу кількість порцій. Готуємо страву з обсмажуванням м’яса і овочів і додаємо для гостроти трохи томатної пасти.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Свинина 1 кг
  • Картопля 1.5 кг
  • Морква 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Часник 3 зуб.
  • Томатна паста 2 ст. л.
  • Перець духм’яний 5 шт.
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Масло рослинне для смаження
  • Зелень 6 гілок

Процес приготування:

  1. Як смачно приготувати тушковану картоплю? Відразу підготуйте у вказаній в рецепті кількості, всі продукти для цієї страви. Овочі почистіть і промийте. М’ясо промийте холодною водою і насухо витріть рушником.
  2. Очищені моркву, цибулю і часник подрібніть будь-яким способом.
  3. Свинину наріжте невеликими кубиками. Потім м’ясо обсмажте в розігрітому рослинному маслі до рум’яної скоринки. Обсмажене м’ясо по своєму смаку посипте сіллю і чорним перцем, перемішайте і перекладіть в каструлю (казан) для гасіння.
  4. Потім на цій же сковорідці обсмажте до рум’яності нарізану цибулину.
  5. Потім перекладіть подрібнені моркву до цибулі з часником, перемішайте і обсмажте їх до легкого золотистого кольору.
  6. Налийте до обсмаженою овочам трохи води, покладіть дві ложки томатної пасти, перемішайте і тушкуйте цю засмажку кілька хвилин на невеликому вогні.
  7. Потім перекладіть в каструлю поверх м’яса, долийте чисту воду до рівня трохи вище шару овочів, покладіть листи лавра і горошини запашного перцю і тушкуйте все на невеликому вогні протягом 1 години і до готовності м’яса. До кінця гасіння додайте ще трохи солі.
  8. Очищений і промитий картоплю наріжте середніми шматочками будь-якої форми.
  9. Потім перекладіть в каструлю і долийте воду, щоб вона покрила картоплю повністю. Тушкуйте страву на маленькому вогні протягом 30 хвилин і під прикритою кришкою.
  10. За закінчення цього часу картоплю з м’ясом перемішайте, зніміть пробу і відкоригуйте за своїм смаком, додайте нарізану зелень і варіть ще кілька хвилин. Тушкована картопля з м’ясом у каструлі готова. Дайте страві настоятися 10-20 хвилин і можете подавати до столу.

Приємного апетиту!

Як приготувати тушковану картоплю з куркою в каструлі?

Багато страви, не виняток і картопля тушкована з куркою, приготовані в звичайній каструлі, виходять не гірше, ніж різні мультиварочные версії. В каструлі, тільки з товстим дном і стінками, зручно готувати для великої родини або компанії, що є плюсом цієї посуду. Готуємо страву з цілої курки і з обсмажуванням м’яса і овочів.

Час готування: 1 год 20 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 8.

Інгредієнти:

  • Курка – 1 кг
  • Картопля – 1.5 кг
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 5 зубків.
  • Паста томатна (за бажанням) – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Паприка – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 70 мл
  • Вода – 250 мл

Процес приготування:

1. Насамперед підготуйте у вказаній в рецепті кількості всі продукти для гасіння картоплі.

2. Картопля очистіть від шкірки, промийте і наріжте невеликими шматочками, так як розмір їх визначає час готування.

3. Потім наріжте будь шматочками очищені цибулину і моркву.

4. Тушку птиці вимийте, витріть насухо серветкою і ножем розділіть на порційні шматочки невеликих розмірів.

5. У каструлі для гасіння добре розігрійте олію і на великому вогні обсмажте до рум’яного кольору шматочки курки.

6. Потім до обсмаженої курки перекладіть овочеву нарізку і перемішайте з м’ясом.

7. Обсмажуйте овочі, щоб морква стала м’якою, а цибулю прозорим.

8. До кінця смаження, курку по своєму смаку посоліть, покладіть лавровий лист і насипте до неї паприку з чорним перцем.

9. Налийте в каструлю трохи гарячої води і тушкуйте курку протягом 20 хвилин.

10. Після закінчення цього часу поверх м’яса викладіть нарізану картоплю і залийте його окропом. Каструлю накрийте кришкою, щоб готування йшла під паром, і тушкуйте все на невеликому вогні протягом 30 хвилин, до м’якості картоплі.

11. Томатну пасту в окремій чашці розведіть водою і розчиніть в ній трохи солі. Якщо паста кислить, можете додати до неї трохи цукру.

12. Картопля за час гасіння виходить м’якою і ароматною.

13. Потім додайте в каструлю подрібнений часник, перелийте приготований томатний соус і тушкуйте картоплю ще 5 хвилин.

14. Готову страву перемішайте, зніміть пробу, вимкніть вогонь і дайте йому 10 хвилин настоятися.

15. Тушковану картоплю з куркою розкладіть в порційні тарілки і можете подавати до обіду.

Приємного апетиту!

Простий рецепт тушкованої картоплі з м’ясом в мультиварці

Класикою обіду в сучасній сім’ї став картоплю з м’ясом, тушкований в мультиварці. Цей варіант особливо виручає, коли кулінарне натхнення пропало або недостатньо часу, а сім’ю треба смачно і ситно нагодувати. М’ясо підійде будь-яке, а експериментуючи з добавками і приправами, страва буде зовсім не нудним. М’ясо і овочі обов’язково обсмажуються. Час готування буде залежати від потужності вашої кухонної помічниці.

Час готування: 1 годину 40 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Яловичина – 1 кг
  • Картопля – 1 кг
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 1 зубок.
  • Паста томатна – 1.5 ст. л.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – за смаком
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Вода – 250 мл

Процес приготування:

1. Підготуйте згідно з рецептом всі продукти для приготування цієї страви.

2. Овочі почистіть і промийте. Моркву подрібнити на крупній тертці. Цибулину наріжте невеликими кубиками. Картоплю наріжте середніми шматочками будь-якої форми, як вам подобається. М’ясо промийте холодною водою, витріть насухо серветкою і наріжте поперек волокон маленькими кубиками. Свіжу зелень, дрібно нашаткуйте.

3. В мультиварці увімкніть програму «Смаження» і перекладіть в чашу, не наливаючи масла, шматочки м’яса. Обсмажуйте їх при постійному помішуванні лопаткою до повного випарювання м’ясного соку.

4. Потім налийте в мультічашу до м’яса ложку будь-якого рослинного масла і перекладіть в неї подрібнені моркву і цибулю. Посмажте їх на тій же програмі протягом 2-3 хвилин при періодичному помішуванні.

5. Потім ці обсмажені інгредієнти на свій смак посипте сіллю, чорним перцем, додайте хмелі-сунелі, томатну пасту і лопаткою все перемішайте. Поверх м’яса укладіть картопляні шматочки і налийте склянку чистої води.

6. Поверх картоплі насипте подрібнену зелень і дрібно нарізаний часник. Закрийте кришку приладу і увімкніть програму «Тушкування» на час за замовчуванням. Після сигналу про завершення програми залиште страву під закритою кришкою на 10 хвилин в режимі «Тепло-Підігрів». Потім тушкована картопля з м’ясом перемішайте, зніміть пробу, і страва можете подавати до обіду, розклавши в порційні тарілки.

Приємного апетиту!

Дуже смачна тушкована картопля з грибами на сковорідці

Зі свіжими лісовими грибами або з звичайними печерицями можна швидко приготувати невелику порцію тушкованої картоплі на сковорідці. Лісові гриби заздалегідь відварюють, а печериці відразу кладуть на сковороду. Всі інгредієнти для цієї страви промиваються, обсушиваются і нарізати крупно. Блюдо виходить ніжним, смачним і добре підходить до будь-якого столу, особливо пісного.

Час готування: 45 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Картопля – 300 гр.
  • Печериці – 250 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Вода – 200 мл

Процес приготування:

1. Відразу підготуйте всі інгредієнти для цієї страви у вказаній в рецепті кількості.

2. Картопля очистіть від шкірки, промийте холодною водою і витріть насухо серветкою. Потім його наріжте великими шматочками. Одночасно поставте на плиту сковорідку з рослинним маслом, щоб воно розігрілося.

3. Моркву очистіть, промийте, просушіть серветкою і так само крупно наріжте.

4. Очистіть цибулину, промийте і наріжте великі чверть кільця.

5. Цю овочеву нарізку перекладіть в розігріте масло і обсмажте на великому вогні до легкого золотистого кольору.

6. Печериці так само промийте, просушіть серветкою і розріжте на половинки. Маленькі гриби залиште цілими. Перекладіть в сковорідку підготовлені гриби. Потім страву за своїм смаком посипте сіллю і чорним перцем, налийте гарячу воду і сковорідку закрийте кришкою. Тушкуйте картопля з грибами на невеликому вогні протягом 25 хвилин.

7. Приготоване блюдо перемішайте, зніміть пробу, додайте, чого не вистачає вашому смаку, і можете розкладати в порційні тарілки, декорувати зеленню і подавати до столу.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування тушкованої картоплі з овочами

Варіанти приготування тушкованої картоплі з овочами, або по-іншому овочевого рагу, цікаві для господинь тим, що набір і кількість овочів можна варіювати за своїм смаком. Блюдо завжди виходить смачним, барвистим і подають його як основне блюдо, так і гарніром до м’яса або риби. Посуд для готування і спосіб гасіння (плита, духовка, мультиварка) підходять будь-які. У цьому рецепті тушкуємо рагу в глибокій сковороді.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Картопля – 7 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Кабачок – 1 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Зелень – за смаком.
  • Перець запашний – за смаком.
  • Базилік – за смаком.

Процес приготування:

1. Вибрані для приготування овочі почистіть і промийте.

2. Цибулю наріжте тонкими чверть кільцями і обсмажте в сковороді на розігрітому рослинному маслі до легкого золотистого кольору.

3. Помідори, кабачок і моркву наріжте невеликими однаковими шматочками.

4. У такій же послідовності перекладіть їх у сковорідку до смаженій луку. Овочі відразу дадуть багато соку. Тушкуйте їх на середньому вогні протягом 10 хвилин.

5. Додайте до овочів подрібнені часникові зубки і перемішайте.

6. Очищену картоплю наріжте середніми кубиками, перекладіть його до тушкованим овочам, перемішайте і продовжуйте готувати під прикритою кришкою, не зменшуючи вогонь.

7. Через пару хвилин покладіть до картоплі сметану, для додання овочів ніжного вершкового смаку. Тушкуйте картопля з овочами та сметаною до повної готовності.

8. До кінця готування страву за своїм смаком посоліть, додайте чорний перець з сухим базиліком.

9. Будь-яку свіжу зелень, помийте і дрібно наріжте.

10. Перекладіть її в тушкована картопля, перемішайте, потушкуйте страву ще кілька хвилин і вимкніть вогонь. Зніміть пробу і відкоригуйте по своєму смаку.

11. Приготований тушкований з овочами картопля розкладіть в порційні тарілки і можете подати до столу.

Приємного апетиту!

Простий і швидкий рецепт картоплі з тушонкою

М’ясна тушонка з картоплею виручає не тільки на дачі або в поході, але і є простим і швидким стравою на вечерю, коли зовсім немає часу на готування, а треба ситно нагодувати сім’ю. Тушонку для цієї страви вибираємо з вмістом м’яса не менше 70%, її перед закладкою розминаємо виделкою і видаляємо жир, щоб зменшити калорії.

Час готування: 1 годину 10 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Картопля – 1 кг
  • Тушонка – 500 гр.
  • Цибуля – 1шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Очистіть від шкірки картоплю, промийте під проточною водою і наріжте його великими кубиками.

2. Розігрійте в сковороді олію. На середньому вогні і протягом 20 хвилин посмажте в ньому нарізану картоплю.

3. Очищену від лушпиння цибулину наріжте невеликими кубиками.

4. Потім перекладіть нашатковану цибулю в сковорідку до смаженій картоплі, перемішайте і продовжуйте смажити ще 10 хвилин.

5. Після закінчення цього часу відкрийте банку з тушонкою, видаліть з поверхні жир і великі шматочки м’яса розімніть виделкою. У сковорідку перекладіть м’ясо і перелийте бульйон з банки. Картоплю з тушонкою перемішайте, додайте лавровий лист, насипте по дрібці солі і чорного перцю. Сковорідку прикрийте кришкою і тушкуйте картоплю на маленькому вогні протягом 20-30 хвилин. Якщо бульйон википів, можете додати трохи води. Тушкована картопля з тушонкою готовий. Посипте блюдо нарізаним кропом і можете подавати до столу.

Приємного апетиту!

Тушкована картопля зі свининою в горщику в духовці

Хорошою альтернативою тушкованої картоплі з м’ясом в каструлі або казані на плиті, буде приготування цієї страви в горщиках в духовці, адже ловлення надає особливий смак, що відомо багатьом господиням. Готуємо страву з обсмажуванням свинини і цибулі, а для оригінальності смаку додамо спеції і заморожені овочі.

Час готування: 1 год 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Склад:

  • Картопля – 450 гр.
  • Свинина – 600 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Заморожений горох – 50 гр.
  • Заморожена квасоля – 50 гр.
  • Бульйон – 450 мл
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Часник – 3 зубки.
  • Сіль – 1.5 ч. л.
  • Коріандр – 0.5 ч. л.
  • Паприка – 0.5 ч. л.
  • Чебрець – 0.5 ч. л.
  • Перець чорний горошок – 15 шт.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. Свинячу вирізку промиваємо холодною водою, насухо витирає серветкою і нарізаємо середніми шматочками.

2. На сковорідці розігріваємо рослинне масло і перекладаємо в нього м’ясну нарізку.

3. На великому вогні обсмажуємо шматочки свинини протягом 7 хвилин до рум’яної скоринки з усіх боків.

4. На іншій сковорідці обсмажуємо до золотистого кольору, нашатковану тонкими півкільцями цибулю. Його також можна додати більше, зайвим у цій страві він не буде.

5. Очищений і промитий картоплю нарізаємо середніми шматочками будь-якої форми.

6. У підготовлені горщики рівномірно розкладіть обсмажену свинину.

7. Потім у кожен горщик поверх м’яса покладіть по лавровому листу і по 5 горошин чорного перцю.

8. Потім рівномірно розкладіть цибулеву засмажку.

9. Наступним шаром розкладіть по горщикам нарізану картоплю, заповнюючи їх майже повністю.

10. Поверх картоплі насипте по пів чайної ложки, зазначених у рецепті спецій і подрібнений часникодавку часник.

11. Останнім шаром укладіть нашаткований півкільцями моркву і заморожені зелені овочі.

12. Вміст горщиків залийте бульйоном або чистою водою і зверху покладіть ще трохи обсмаженої цибулі. Потім закрийте горщики або кришками, або фольгою і поставте їх у холодну духовку. Розігрійте духовку до 180°С і тушкуйте картоплю зі свининою протягом однієї години.

13. Приготоване блюдо подавайте до столу гарячим і, не перекладаючи на тарілки.

Приємного апетиту!

Ситна тушкована картопля з реберцями

Домашню їжу відрізняють особливий смак, простота приготування і ситність. До такої їжі відноситься тушкована з реберцями картопля. Вона буде поєднувати в собі і першу страву, і друге одночасно. Таким блюдом ви ситно нагодувати свою сім’ю і навіть неочікуваних гостей.

Час готування: 1 год 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Картопля – 9 шт.
  • Свинячі ребра – 600 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сіль – 1 год.л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Борошно для панірування.

Процес приготування:

1. Свинячі реберця промийте під проточною водою і насухо витріть серветкою.

2. Потім по міжреберних проміжків розріжте їх на порційні шматочки з кісточками.

3. По своєму смаку посипте їх сіллю і чорним перцем і потім обваляйте в борошні.

4. У сковорідці розігрійте рослинне масло і обсмажте в ньому підготовлені реберця до рум’яного кольору. До кінця смаження реберець, додайте в сковорідку, нарізану тонкими півкільцями цибулю і обсмажте його до прозорості.

5. Картоплю почистіть, промийте і наріжте середніми шматочками будь-якої форми. Перекладіть картопляну нарізку в каструлю для гасіння або казан і її також посоліть і поперчіть. Поверх картоплі викладіть обсмажені з цибулею реберця.

6. Потім налийте в каструлю чисту воду, щоб вона покрила картоплю і м’ясо. Тушкуйте картопля з реберцями на невеликому вогні і під закритою кришкою протягом години і до готовності м’яса і картоплі.

7. Приготовану картоплю з м’ясом спробуйте на смак і можете, розклавши в порційні тарілки і декорувавши зеленню, подавати до столу.

Приємного апетиту!

Як приготувати тушковану картоплю в сметані?

Під тушкованою картоплею розуміється друга страва обов’язково з м’ясом, а тушкована картопля в сметані є способом приготування картоплі на гарнір до м’яса і риби або самостійною стравою. Вона виходить дуже ніжною і з вираженим вершковим смаком. Зелень і прянощі можна не додавати, щоб зберігся смак картоплі, але це на ваш розсуд. У цьому рецепті доповнюємо блюдо цибулею і морквою.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Картопля – 1 кг
  • Сметана 15% – 100 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Картопля очистіть від шкірки, промийте під проточною водою і наріжте середніми шматочками будь-якої форми.

2. Потім перекладіть в каструлю для тушкування, залийте окропом, посоліть за смаком і поваріть протягом 15 хвилин від початку кипіння.

3. За цей час очистіть від лушпиння цибулю і наріжте його шматочками.

4. Очищену моркву подрібнити на крупній тертці.

5. У сковорідці розігрійте рослинне масло і обсмажте в ньому до золотистого кольору нашатковану цибулю.

6. Потім перекладіть в сковорідку натерту моркву, додайте чорний перець з сіллю і обсмажте, щоб вона стала м’якою.

7. У каструлю до звареному картоплі перекладіть приготовану зажарку, покладіть сметану і лавровий лист, перемішайте і доведіть до кипіння.

8. Тушкуйте картопля зі сметаною під закритою кришкою протягом 10-15 хвилин до повної готовності картоплі.

9. Приготовану тушковану картоплю в сметані спробуйте на смак і можете подавати до столу, розклавши в порційні тарілки.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт тушкованої картоплі з фаршем

Для швидкого і ситного сімейного вечері ідеально підійде тушкована картопля з фаршем. Набір продуктів простий і доступний. Щоб картопля не розварилася в пюре, його потрібно обсмажити. Доповнимо блюдо цибулею і морквою. Фарш підходить будь-який: свинячий, курячий, або змішаний. Готуємо на сковороді. Для більшої кількості порцій можна готувати в будь-якому посуді.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Картопля – 4 шт.
  • М’ясний фарш – 200 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. Бульби картоплі почистіть, промийте холодною водою і наріжте великими шматочками. У сковорідці добре розігрійте рослинне масло і перекладіть в нього картопляну нарізку.

2. На великому вогні обсмажте картоплю, щоб зовні він вийшов рум’яним.

3. До смаженій картоплі покладіть дрібно нарізану цибулину і подрібнену на дрібній тертці моркву.

4. Потім поверх овочів покладіть розділений на невеликі шматочки м’ясний фарш.

5. Далі картопля з фаршем і овочами по своєму смаку посипте чорним перцем і сіллю.

6. Налийте до цих інгредієнтів окріп, щоб вони були повністю покриті водою.

7. Сковорідку закрийте кришкою і тушкуйте картопля з фаршем на маленькому вогні до повної готовності. До кінця гасіння додайте в сковорідку дрібно нарізаний кріп.

8. Приготовану картоплю з фаршем перемішайте, зніміть пробу і можете подавати до столу.

Приємного апетиту!