Малинове варення п’ятихвилинка на зиму – це прекрасний спосіб максимально зберегти всі корисні та лікувальні властивості ягоди з мінімальною термічною обробкою, та готується воно досить швидко і просто. Ми зробили підбірку найцікавіших 9 покрокових рецептів цього варення на будь-які переваги. Адже в сучасному світі дорога кожна хвилина.
Варення-п’ятихвилинка з малини на зиму — класичний рецепт
Варення по цьому рецепту не вийде густим, але приголомшливо смачним. Ми не використовуємо добавки, загусники і використовуємо трохи менше цукру загальноприйнятою пропорції 1:1, а в малині не так багато природного пектину, щоб мати желирующими властивостями. Але, варення зберігає кращі властивості і смак свіжих ягід.
Інгредієнти на
1 порц.
- Малина-1 кг
- Цукор-пісок 600 гр.
Процес приготування:
- Щоб заготовити варення-п’ятихвилинку з малини на зиму, підготуємо ягоди. Перебираємо на наявність сміття, якщо в ягоді трапляються жучки — краще замочити у сольовому розчині (1 ст. л солі на 1 л води) на 10 хвилин, потім обов’язково добре перемойте ягоду кілька разів, а якщо ягода гарна, чиста і домашня — можна не мити. У будь-якому випадку з ягодою треба поводитися акуратно, щоб не пошкодити її.
- Викладаємо малину жменями в посуд, в якій пізніше будемо варити нашу «п’ятихвилинку» і пересипаємо її цукром. Не перемішуємо! Накриваємо рушником або марлею і залишаємо малину у кімнаті на 4 години. Цього часу достатньо, щоб ягода дала сік, але можна залишити на ніч у холодильнику. Цукор насититься соком і почне танути.
- Ставимо каструлю на плиту і доводимо до кипіння на невеликому вогні. Потроху розчиняться інші піщинки цукру. Кипіти варення має дуже слабо, практично непомітно. Перемішувати потрібно дуже акуратно, щоб не роздавити ягоди.
- Після закипання варимо 5 хвилин. Постійно знімаємо рожеву ніжну пінку. Як тільки варення перестане булькати — розливаємо його по підготовленим простерилизованным і сухим банкам. Перевертаємо банки на кришки і залишаємо під пледом, це важливо, для того щоб процес остигання був як можна довше, а варення стало ще більш насиченим. Потім можна віднести варення на зберігання в комору або прибрати в холодильник.
Рецепт малинового варення з цілими ягодами
В цьому рецепті бажано використовувати щільні і цільні ягоди красиві, не перестиглі, це дозволить краще зберегти ягідну консистенцію. А ще будемо використовувати рівну кількість цукру і ягід, що додасть варенню густоту.
Інгредієнти:
- Ягода-малина – 1 кг
- Цукровий пісок – 1 кг
Процес приготування:
1. Малину бажано не мити для цього рецепта, щоб зберегти цілісність ягід, потрібно тільки ретельно перебрати від сміття і комах. Робимо це дуже обережно, щоб не пошкодити ягоди. Але, якщо все-таки є необхідність промити – пересипаємо ягоду в друшляк і занурюємо в соляний розчин або просто в воду на кілька хвилин. Такий занурювальний метод допоможе нам збереже цілісність ягоди.
2. Перекладаємо малину в емальований таз, пересипаємо цукром у кілька шарів. Накриваємо рушником і залишаємо при кімнатній температурі на 5 годин, поки ягода не пустить достатньо соку, або в прохолодному місці на ніч.
3. Ставимо варення на маленький вогонь, поки цукрові крупинки не розчиняться. Дуже акуратно помішуємо на цьому етапі кілька разів. Як тільки малинова маса закипить — збільшуємо вогонь і варимо 5 хвилин. У цей період заважати варення не бажано. Для того щоб варення не пригоріло, протягом періоду кипіння злегка струшуємо каструлю. Якщо все ж хочеться перемішати — можна, але дуже ніжно і тільки дерев’яною лопаткою. Не забуваємо знімати пінку, адже через неї варення може окислитися.
4. Ще гаряче варення розливаємо до країв стерильних банок, закатуємо, перевертаємо догори дном і закутуємо «шубою» для повільного остигання і насичення варення.
5. Приємно поласувати в зимові деньки!
Густе сливове варення з желатином
У цьому рецепті ми додамо один оригінальний інгредієнт-коньяк. Якщо хочете, його можна просто виключити, але тоді ви не дізнаєтеся смак унікального варення. Весь спирт при приготуванні випарується, залишивши пікантні нотки. Желатин швидко і без особливих турбот додасть варенню густу консистенцію. Варення готується швидко, виходить схожим на мармелад.
Інгредієнти:
- Свіжа малина – 1 кг
- Цукор — пісок – 0,8 кг
- Желатин – 1 ст. л.
- Коньяк – 50 р.
Процес приготування:
1. Малину перебираємо, приберемо погані і недоспевшие ягоди, сміття і живність. При необхідності — промиваємо ягоду, пересипаємо в друшляк і даємо стекти воді і підсохнути ягоді.
2. Помістимо ягоду в емальований посуд, в якій будемо готувати. Так як будемо готувати на водяній бані — потрібно взяти каструлю. Засипаємо малину цукровим піском, розминаємо блендером або дерев’яним толкачиком. Вливаємо до малині коньяк і розмішуємо.
3. Желатин змішуємо з водою, як зазначено в рецепті на упаковці в окремій тарілці, і залишаємо набухати.
4. Робимо водяну баню. Ставимо на вогонь велику каструлю, наповнену водою. Щоб визначити кількість необхідної води можна налити третину каструлі і поміряти ємність з малиною, помістивши всередину. Пам’ятаємо, що вода при кипінні підніметься трохи вище, тому води повинно бути не більше ¾ висоти каструлі з малиною. Закипятим воду і поставимо на водяну баню малинову заготовку.
5. Доводимо варення до кипіння і варимо 5 хвилин, регулярно знімаючи виникає пінку і помішуючи дерев’яною лопаткою.
6. По закінченні часу приготування додаємо желатин розчинився, перемішуємо і прогріваємо 1 хвилину. Гаряче варення розкладемо по заздалегідь приготовленим стерильним гарячим банкам, накриємо кришкою і дамо трохи охолонути. Це необхідно, щоб не утворився конденсат під кришкою, і варення добре простояла всю зиму.
7. Закочує банки прокип’яченими заздалегідь кришками, перевертаємо, накриваємо рушником. Після повного охолодження — прибираємо для зберігання в прохолодне місце.
Малинове варення з пектином
За рахунок вмісту пектину можна в варення сміливо зменшувати кількість цукру. Варення вийде густим і корисним, адже пектин — є своєрідним рослинним санітаром, який виводить з організму токсини і підтримує здоров’я.
Склад:
- Свіжа малина – 2 кг
- Цукор — пісок – 1,2 кг
- Пектин – 30г.
Процес приготування:
1. Об’єднаємо пектин з цукром в сухий мисці і перемішаємо. Це дуже важливо зробити, щоб пектин не утворився грудками при введенні в варення.
2. Малину перебираємо на наявність сміття, при необхідності промиваємо і просушуємо. При наявності комах пересипаємо ягоду в друшляк і поміщаємо в сольовий розчин на 5 хвилин, усіх, хто спливе — прибираємо з поверхні і кілька разів таким же «занурювальним» методом промиваємо ягоду в чистій воді. Це дозволить не пошкодити ягоду.
3. Укладаємо ягоду в емальований таз, розминаємо блендером або толкачиком для картоплі. В отриману малинову кашку додаємо суміш цукру і пектину, перемішуємо, доводимо до кипіння на маленькому вогні і варимо на помірному вогні 10 хвилин, помішуючи дерев’яною ложкою і регулярно знімаючи піну.
4. Знімаємо з вогню, розливаємо по стерильним банкам, накриваємо кришками, закручуємо. Після охолодження відправляємо варення на зберігання в прохолодне місце.
Малинове варення з агар-агаром
Малинове варення – п’ятихвилинка це прекрасний спосіб приготувати десерт на зиму, витративши трохи часу, і зберігши максимально користь свіжих ягід. Цей рецепт сподобається тим, хто любить желейну консистенцію варення, воно вийде густим і ароматним.
Склад:
- Малина – 800 р.
- Цукор – 400 г
- Агар-агар – 20г.
- Лимонна кислота – 0,3 ч. л.
Процес приготування:
1. Малину дбайливо перебираємо, очистити від усього зайвого і промиваємо, даємо час обсохнути. Розміщуємо всю ягоду в посуд для приготування варення. Засипаємо зверху цукровий пісок і лимонну кислоту — вона допоможе зберегти гарний колір ласощі і буде служити як додатковий консервант.
2. Ставимо посуд на помірний вогонь. Через пару хвилин почне відділятися малиновий сік. Не залишаємо варення без нагляду, помішуючи час від часу. Коли з’являться багатозначні бульбашки на поверхні, що говорять про закипанні варення — додаємо агар-агар і проварюємо малину 5 хвилин на невеликому вогні.
3. Поки варення досить рідке, загусне воно — коли охолоне, вже у банках. Розливаємо гаряче варення з підготовленим невеликим баночках, закатуємо і перевертаємо. Залишаємо так, поки не охолоне повністю, потім можна перенести в приміщення для зберігання.
4. Насолоджуйтеся із задоволенням взимку прекрасним варенням!
Малинове варення з лимонною кислотою
Це один із старовинних рецептів, за нього малинове варення готували ще наші бабусі. В ньому багато цукру і тому воно коштує дуже довго, при цьому лимонна кислота додасть варенню яскравий колір і виконає роль консерванта.
Склад:
- Малина – 1 кг
- Цукор – 1 кг
- Вода – 1 літр.
- Лимонна кислота – 2 ч. л.
Процес приготування:
1. Спочатку зваримо сироп, для цього розведемо цукор у воді і варимо до повного розчинення цукру в емальованому тазу.
2. Малину перебираємо, від різного сміття, промиваємо і даємо час стекти воді і обсохнути ягоді. Малину помістимо в сироп, накриємо тонким рушником і відставимо убік на 1 годину.
3. Ставимо таз на невеликий вогонь і після закипання варимо 5-10 хвилин. Регулярно знімаємо піну і обережно перемішуємо варення, щоб воно не почало пригорати. За 3 хвилини до готовності додамо лимонну кислоту.
4. Перевірити готовність варення можна, якщо попередньо поміщені в холодильник блюдце капнути варення і залишити на хвилину — вона не повинна розтікатися, а повинна застигати – значить, варення готове і можна розливати його по стерильним банкам. Закриваємо варення і ставимо на зберігання на зиму.
5. Як приємно відкрити баночку і поласувати цієї вітамінної насолодою!
Малинове варення з лимоном
Варення з лимона і малини — це поєднання найважливіших вітамінів в зимову пору. Його відмінно є при застуді або для зміцнення імунітету і попередження хвороб взимку. Дуже незвичайний рецепт за рахунок додавання ароматних трав, але якщо ви не любите базилік — можна залишити тільки м’яту, все по вашому смаку!
Склад:
- Малина – 1000 р.
- Великий лимон – 1 штука.
- Цукор – 500 г
- Свіжа м’ята і базилік – по 7 листочків.
Процес приготування:
1. Очищаємо ягоди малини від сміття, прибираємо плодоніжки. Пересипаємо в емальований таз, в якому будемо готувати варення. Важливо, щоб у посуду було широке дно. Додаємо воду і цукровий пісок. Все перемішати і поставимо на кілька годин, накривши рушником або марлею, щоб малина пустила сік.
2. Ставимо таз на плиту і на маленькому вогні доводимо до кипіння, періодично помішуючи, варимо 5 хвилин. Прибираємо варення з вогню і даємо йому охолонути.
3. Лимон добре помити, витерти насухо, спеціальною теркою зняти цедру або просто обрізати ножем. Взяти шматочок марлі, скласти в два рази і покласти в неї цедру лимона, листя м’яти і базиліка, попередньо вимиті і обсушені. Зав’язати вузлик, залишивши марлевий довгий «хвіст». Опустити його в варення «хвостом» назовні. З половини лимона вичавлюємо сік і поміщаємо його в варення, акуратно розмішуємо, притримуючи вузлик.
4. Поставити таз знову на вогонь, проварити 5 хвилин після закипання. Вузлик з приправами прибрати, варення розливаємо по стерильним банкам і закатуємо під бляшані кришки. Перевертаємо банки догори дном, вкриваємо ковдрою до повного охолодження.
5. Зберігати в темному прохолодному місці.
Варення малинове з вишнею
Будемо готувати варення в кілька етапів, ягоди по-різному готуються, але їх поєднання в одному рецепті — це просто смакота! Вишеньки залишаються цілими, варення густе, має вишневий смак і післясмак малини.
Інгредієнти:
- Стигла малина – 300 р.
- Соковита вишня без кісточок – 500 г
- Цукор – 600 р.
Процес приготування:
1. Перебираємо ягоди, залишаємо тільки гарні, свіжі не підгнилі, очищаємо їх від сміття. Вишню перемываем і видаляємо кісточки, вага ягід в рецепті вказаний вже без кісточок.
2. Беремо дві посудини. В одній розміщуємо вишню і пересипаємо її 400г цукру, накриваємо рушником і відставляємо на 6 годин або на ніч в холодильнику.
3. У другій ємності розміщуємо малину, присипаємо 200 г цукру, залишаємо на 2-3 години в кімнаті, щоб виділився сік, після — теж ставимо в холодильник.
4. Для того щоб вишня пустила більше соку і весь цукор розчинився, перемішаємо її кілька разів. Переливаємо вишню в таз для приготування варення, ставимо на середній вогонь. При появі, знімаємо пінку. Після закипання трохи зменшуємо температуру, щоб вишня кипіла спокійно, і готуємо 5 хвилин. Вимикаємо плиту, вишнева заготівля повинно охолонути при кімнатній температурі і постояти 3 години.
5. Знову ставимо на невеликий вогонь. Знімаємо піну з самого верху, не чіпаючи ягід, і доводимо до кипіння. Додаємо малину, вогонь збільшимо до помірного. Як тільки закипить — варимо 5 хвилин на маленькому вогні.
6. Як тільки буде готове варення — розливаємо по гарячих заздалегідь підготовленим стерильним банкам до самого верху і відразу ж закатуємо. Перевертаємо на кришку, після повного остигання ставимо в підвал або комору.
Малинове варення в мультиварці
Дивовижне, дуже швидке варення з ароматом свіжої м’яти, будь нудний зимовий день по праву зробить яскравим і барвистим. М’яту при бажанні можна замінити мелісою. Готується легко і просто, всі вітаміни зберігаються, адже варимо лише 5 хвилин.
Склад:
- Малина – 1 кг
- Гілочка свіжої м’яти.
- Цукровий пісок – 1 кг
Процес приготування:
1. Ягоди-малину ретельно перебираємо і промиваємо, даємо стекти воді. Поміщаємо малину в миску, зверху присипаємо цукром, прикривають серветкою і залишаємо на всю ніч для утворення соку.
2. Зціджуємо сік в чашу мультиварки, включаємо програму «Гасіння» або «Суп» (дивлячись яка модель агрегату) і варимо 10 хвилин до загустіння. Акуратно перекладаємо ягоди в чашу мультиварки і продовжуємо варити на тій же програмі 5 хвилин. Знімаємо піну, якщо утворилася, і ставимо на чашу ємність для пароварения. Тут будемо стерилізувати попередньо вимиті харчовою содою банки з кришками.
3. Розкладаємо варення по банках і закриваємо на зиму. Перевертаємо і залишаємо їх так остигати. Наше дуже смачне варення готове.
Приємного апетиту!