Вершковий соус – 10 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Соуси – це універсальний компонент, який не тільки доповнює, але ще й відтіняє смак основної страви, роблячи акцент на той чи інший складовий страви. Соуси подають з різноманітними стравами: і з м’ясом, і з куркою і навіть з морепродуктами і овочами. А готувати таке доповнення дуже просто і швидко, особливо, якщо дотримуватися всіх кроків докладних рецептів, описаних нижче.

Вершковий соус з молока в домашніх умовах

Всім давно відомі рецепти соусів зі сметани та вершків, але чи знаєте ви, що приготувати ніжний і ароматний вершковий соус можна навіть з молока? Така заправка ідеально підходить до страв з риби і чимось нагадує соус «бешамель».

Інгредієнти на
5 порц.

  • Молоко коров’яче 200 мл
  • Сир 70 гр.
  • Борошно 2 ст. л.
  • Масло вершкове 2 ст. л.
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Вершковий соус дуже легко приготувати в домашніх умовах. Готуємо потрібні продукти: відміряємо за допомогою кухонних грамових необхідну кількість ваг.
  2. Сир твердих сортів натираємо на тертці.
  3. У сковороді розтоплюємо вершкове масло.
  4. До маслу поступово вводимо муку і доводимо до злегка рум’яного кольору при постійному помішуванні.
  5. Вливаємо в сковороду молоко кімнатної температури і, не перестаючи заважати, тушкуємо близько 4-5 хвилин, солимо за смаком. Після, засипаємо сир і знову перемішуємо.
  6. Соус готовий. Приємного апетиту!

Як приготувати смачний соус з вершків?

Рецепт ідеального вершкового соусу з доповненням у вигляді сиру з блакитною цвіллю – дуже простий, швидкий і смачний. Таку добавку можна подавати з різноманітними снеками, за типом цибулевих кілець, нагетсів і навіть чіпсами, а також соус чудово поєднується з шматочками свіжої моркви і селери.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Вершки (20% жирності) – 400 мл
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Часник – 1 зуб.
  • Сир блакитний – 150 гр.
  • Сіль – 1-2 щіпки.

Процес приготування:

1. Зубчик часнику пропускаємо через прес або дрібно шаткуємо за допомогою гострого ножа.

2. У глибокій сковороді або сотейнику розтоплюємо невеликий шматочок вершкового масла.

3. В рідке масло засипаємо одну столову ложку просіяного борошна з гіркою.

4. Ретельно розмішуємо і смажимо до золотистого кольору.

5. Тонким струменем вводимо вершки і інтенсивно перемішуємо масу віночком. Перемішуємо до загустіння і розбиваємо всі грудочки, консистенція повинна бути однорідною.

6. Засипаємо подрібнений зубчик часнику і розмішуємо.

7. Сир з блакитною цвіллю кришимо руками і також відправляємо в сковороду.

8. Перемішуємо вінчиком до тих пір, поки сир повністю не розплавиться. Солимо за смаком і соус готовий. Приємного апетиту!

Вершковий соус з молока і сиру

Багато дорослі і діти просто обожнюють макарони, але якщо пасту доповнити вершково-сирним соусом, приготованим з тих компонентів, які завжди є у господинь під рукою – це страва заграє зовсім новими фарбами.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Борошно – 2 ч. л.
  • Масло вершкове – 2 ч. л.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Молоко – 350 мл
  • Сир твердий – 150 гр.
  • Трави італійські – за смаком.

Процес приготування:

1. У каструлі з товстим дном або в сотейнику розтоплюємо вершкове масло.

2. Поступово підсипаємо борошно до маслу і вимішуємо до однорідності.

3. Не припиняючи заважати, тонкою цівкою вливаємо молоко кімнатної температури. Тушкуємо на помірному вогні, поки маса не придбає консистенцію кетчупу.

4. За допомогою овочечистки або гострого ножа, нарізаємо сир тонкими слайсами і відправляємо в сотейник до інших компонентів. Помішуємо віночком, поки сир повністю не розплавиться – знімаємо з плити. Приправляємо ароматними травами і сіллю за смаком.

5. Приємного апетиту!

Простий і смачний вершковий соус зі сметани

Вершковий соус, приготований з сметани, зелені і часнику – стане вашим фаворитом, адже використовувати його можна для самих різних страв, наприклад: в борщ замість сметани, для риби, птиці і м’яса.

Час готування – 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4-6.

Склад:

  • Сметана – 200 мл
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Сіль – 2 щіпки.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. 200 мл сметани перекладаємо в глибоку і широку тару, в якій буде зручно перемішувати компоненти.

2. Кілька зубків часнику очищаємо від лушпиння.

3. І пропускаємо через часникодавку або дрібно рубаємо ножем.

4. Будь-яку зелень, яка вам подобається, гарненько обполіскуємо під струменем води, обсушуємо і шаткуємо не занадто дрібно.

5. У сметану додаємо трохи солі, подрібнену зелень і часник – ретельно перемішуємо і соус готовий. Приємного апетиту!

Як зробити вершковий соус для макаронів?

Макарони – це настільки універсальний продукт, що подавати його можна не тільки з м’ясом і морепродуктами, але і просто щедро полив ароматним вершковим соусом, приготованим на основі жирних вершків, грибів «шитакі» і сиру.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Спагетті – 250 гр.
  • Вершки (не менше 20% жирності) – 125 мл
  • Масло вершкове – 25 гр.
  • Гриби шитаке» — 50 гр.
  • Сир твердий – 50 гр.
  • Часник – 1 зуб.
  • Горіх мускатний (подрібнений) – ½ ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Почнемо з варіння макаронів. У каструлі кип’ятимо воду, додаємо сіль за смаком і закидаємо спагетті.

2. Поки макарони готуються займемося соусом. У сковороді розтоплюємо вершкове масло і засипаємо порізані гриби.

3. У сотейник наливаємо жирні вершки, доводимо до кипіння і після додаємо сир, подрібнений за допомогою терки. При постійному помішуванні даємо сиру розплавитися, приправляємо часником, пропущеним через прес, мускатним горіхом і чорним меленим перцем.

4. З готових спагетті зливаємо відвар і приступаємо до формування страви. На плоску тарілку викладаємо трохи грибів, потім макарони і поливаємо ароматним вершковим соусом.

5. За бажанням можна прикрасити гілочками свіжої зелені. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування вершкового соусу для курки

Коли звичайна смажена або тушкована курка набридли – готуємо нове і оригінальне блюдо з гарною подачею – птицю, томлену в ніжному вершковому соусі. Така страва чудово поєднується з різними гарнірами: відварним розсипчастим рисом, молодою картоплею і макаронами.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Окорочки курячі – 4 шт.
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Аджика грузинська (гостра, з перцю) – 2 ч. л.
  • Вершки – 200 мл
  • Бульйон курячий – 200 мл
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 30-50 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Окорочки розрізаємо по суглобу і поділяємо на гомілки і стегна, промиваємо під струменем води, обсушуємо за допомогою паперових рушників і приступаємо до маринування. Приправляємо м’ясо сіллю, чорним меленим перцем і обмазуємо гострої аджикою. Відправляємо в холодильник на 30 хвилин.

2. Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо досить великими пелюстками. У сковороді розігріваємо рослинне і вершкове масло й обсмажуємо цибулю до рум’яності, після, овоч виймаємо і викидаємо, нам він потрібен був тільки для ароматизації олії.

3. Шматки курки обсмажуємо до рум’яності на цибульному олії і перекладаємо у форму для запікання.

4. Займемося вершковим соусом. В сухій сковороді обсмажуємо борошно пшеничне до рум’яного кольору.

5. У ту ж сковорідку, в якій смажили курку, наливаємо бульйон і вершки, подрібнений часник, солимо і перчимо до смаку, і доводимо до кипіння на помірному вогні. Після, додаємо обсмажене борошно для більш густої консистенції, ретельно перемішуємо і заливаємо птицю гарячим і ароматним соусом.

6. Випікаємо курку в соусі протягом 30 хвилин при температурі 180 градусів. Залишками соусу «заправляємо» гарнір і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Дуже смачний вершковий соус для риби

Риба – це не тільки дуже смачний продукт, але ще й до безумства корисний, проте, всім нам іноді хочеться різноманітності і з цим завданням відмінно справляється вершковий соус, який ідеально поєднується, як з морської, так і з річковою рибою. Додаток в іді соусу надає рибі більш насичений смак та аромат, завдяки чому звичне блюдо може з легкістю заграти новими фарбами.

Час готування – 10 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 10.

Склад:

  • Вершки 11% — 200 мл
  • Гірчиця креольська – 1 ч. л.
  • Гірчиця діжонська – 4 ст. л.
  • Мед – 2 ч. л.
  • Лайм – ¼ шт.
  • Зерна гірчиці – 1 щіпка.
  • Коріандр (насіння) – 1 щіпка.
  • Петрушка – 1 пучок.

Процес приготування:

1. Вершки переливаємо в каструлю з товстим дном або сотейник і ставимо на мінімальний вогонь.

2. Додаємо креольську і діжонську гірчицю, сік свіжого лайма, рідкий мед і гарненько все перемішуємо.

3. Розігріваємо сковороду і прогріваємо зерна гірчиці насіння коріандру – засипаємо в соус.

4. Як тільки вершки з усіма добавками почнуть густіти – додаємо дрібно нашатковану петрушку, розмішуємо і ставимо сотейник з плити.

5. Гарячу рибку, приготовану будь-якими способами, поливаємо ароматним соусом і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Як самостійно зробити вершковий соус для піци?

Приготувати класичний вершковий соус досить просто, та й на готування потрібно не більше 20 хвилин, а готова добавка чудово підходить для промазування основ для піци, заправки макаронів і відвареного рису, а також непогано поєднується з морською рибою і куркою.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 200 мл

Інгредієнти:

  • Вершки – 200 мл
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. У суху сковороду насипати необхідну кількість пшеничного борошна і ставимо на помірний вогонь.

2. При постійному помішуванні обсмажуємо до золотистого кольору.

3. До обсмаженої борошні додаємо столову ложку вершкового масла (температура неважлива).

4. Отриману масу ретельно перемішуємо і прогріваємо.

5. Далі, заливаємо в сковороду вершки (жирність може бути будь-який, однак, чим вище відсоток, тим смачніше буде готовий соус).

6. Гарненько перемішуємо гарячу масу до однорідної консистенції без жодної грудочки.

7. Приправляємо складові соусу сіллю і чорним меленим перцем за смаком.

8. Доводимо масу до кипіння, знімаємо з плити і даємо трохи часу повністю охолонути при кімнатній температурі. За бажанням, можна доповнити соус подрібненою зеленню і часником. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт домашнього часниково-вершкового соусу

Простий і швидкий спосіб урізноманітнити звичний раціон: подати звичні страви, але доповнити їх ароматним і насиченим соусом, який не переб’є смак основної страви, а навпаки-доповнить і підкреслить.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 2-3.

Склад:

  • Сметана – 2 ст. л.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Кріп – 2-3 гілочки.
  • Перець чорний мелений – ½ ч. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Кріп обполіскуємо під струменем води, даємо трохи часу обсохнути і відокремлюємо стебла від гілочок.

2. Зелень дрібно нарізаємо.

3. Подрібнений кріп пересипаємо в глибоку піалу і з’єднуємо з зубчиками часнику, пропущеними через часникодавку.

4. Потім додаємо сметану і майонез.

5. Сіль і чорний мелений перець.

6. Гарненько перемішуємо сметано-часникову масу, накриваємо харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на 10-15 мнуть.

7. Після закінчення часу виймаємо вершковий соус з холоду і подаємо. Приємного апетиту!

Дуже смачний вершковий соус для креветок

Креветки та інші морепродукти, гарні самі по собі, навіть якщо їх просто трохи посолити, однак, якщо доповнити молюсків вершковим соусом, то страва заграє зовсім по-новому і придбає нові смакові характеристики.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Креветки королівські – 800 гр.
  • Вершки 20-25% — 350 гр.
  • Масло вершкове – 60 гр.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець білий мелений – за смаком.
  • Перець запашний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Підготуємо креветки. Пакування заморожених морепродуктів кладемо в глибоку тару, заливаємо прохолодною водою і чекає 10-15 хвилин, поки вони відтануть.

2. Далі, промиваємо молюсків під струменем води і відкидаємо на друшляк, дозволяючи стекти надлишків рідини. Чисті креветки очистити від панцира, кишкової вени, голови і хвостика.

3. Приступимо до смаження. Приправляємо морепродукти сіллю і різними меленим перцем, добре перемішуємо і залишаємо просочуватися на 10 хвилин.

4. Мариновані креветки обсмажуємо в розпеченій сковороді на вершковому маслі протягом 1-2 хвилин, постійно помішуючи.

5. До рум’яним креветкам додаємо жирні вершки, ретельно розмішуємо і тримаємо на вогні менше середнього близько 10 хвилин, періодично помішуючи, щоб молюски не пригоріли.

6. Готові та гарячі креветки перекладаємо на блюдо, щедро поливаємо вершковим соусом і посипаємо подрібненим кропом. Приємного апетиту!