Вуха – 10 рецептів класичної юшки в домашніх умовах з покроковими фото

Вуха — це російський національний суп з риби, який можна приготувати в домашніх умовах. Існує думка, що вуха – не самий популярний суп. Деяким він не по душі з-за специфічного смаку, який дає раба. Деяким не подобається процес приготування, адже рибу потрібно обробляти. Однак існує багато різних рецептів юшки, один з яких полюбить навіть примхливий.

Класична юшка з форелі в домашніх умовах

Традиційно прийнято варити юшку з річкової риби. Але її смак досить специфічний, і в такій рибі багато дрібних кісточок. Тому, одна з варіацій цього супу – юшка з форелі. Ця морська риба володіє м’яким, ніжним смаком і красивим рожевим кольором. До того ж, у ній повно корисних жирів і мікроелементів.

Інгредієнти на
7 порц.

  • Форель 400 гр.
  • Вода 2 л
  • Картопля 4 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Корінь петрушки 5 ч. л.
  • Сіль ½ ч. л.
  • Цибуля порей 1 шт.
  • Зелень 10 гр.
  • Перець чорний горошок 5 шт.
  • Лавровий лист 1 шт.

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачну юшку в домашніх умовах? На самому початку підготуйте форель. Рибу помийте і очистіть від луски. Відріжте голову і зябра. Вийміть всі нутрощі і кістки. Намагайтеся знаходити навіть дрібні кісточки і видаляти їх. Використовуватися буде філе. Розріжте рибу на середні шматочки. У велику каструлю налийте воду і доведіть до кипіння.
  2. Поки закипає вода, очистіть картопля від шкірки і промийте під холодною водою. Наріжте овоч на невеликі кубики і промийте їх ще раз, щоб вивести зайвий крохмаль. Як тільки вода в каструлі закипить, відправте туди картоплю.
  3. Кружечками, півколом або наріжте кубиками моркву, попередньо почистивши і вимивши її. Додайте в каструлю в той же час, що і картопля. Посоліть, додайте лавровий лист і горошинки чорного перцю. Варіть на середньому вогні до стану напівготовності картоплі. Під час готування на поверхні води може з’являтися піна. Обов’язково забирайте її ложкою або шумівкою.
  4. Очистіть цибулю від лушпиння і промийте під проточною водою. Занурте його в бульйон цілком. Туди ж відправте нарізану на шматки форель і корінь петрушки. Зменшіть вогонь до мінімуму, накрийте каструлю кришкою і готуйте 15 хвилин.
  5. В цей час вимийте і дрібно порубаєте зелень. По готовності вимкніть вогонь і всипте в суп зелень. Накрийте каструлю кришкою і дайте настоятися 15 хвилин. Розлийте суп по тарілках і подавайте до столу гарячим.

Приємного апетиту!

Як приготувати смачну юшку з голови сьомги?

Сьомга – цінна риба. Тому її намагаються використовувати по максимуму. Філе засолюють або готують як основне блюдо. А з голови, хвости і хребтів можна приготувати чудовий суп. До речі, саме голову і використовують найчастіше, щоб зробити бульйон більш наваристим, ароматним і смачним.

Час приготування: 1 годину 10 хвилин

Час готування – 1 година 40 хвилин

Порції – 10

Інгредієнти:

  • Голови сьомги – 1 кг
  • Картопля – 5 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Вода – 2.5 л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Кріп – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Крок 1. Почніть з підготовки риби. Ретельно промийте голову водою. Видаліть очі, подковырнув їх ножем. Зріжте зябра. Для цього зігніть пластину і надріжте їх по краях гострим ножем або кухонними ножицями. Це потрібно для того, щоб бульйон не був мутним і з гіркотою. Крім голови, для бульйону можна використовувати частині хвоста, попередньо зрізавши плавники.

Крок 2. Складіть шматки риби у велику каструлю і залийте холодною водою. Поставте на повільний вогонь. Туди ж покладіть вимиту, але неочищену цибулину. Овоч додасть бульйону більше смаку і аромату, а лушпиння подкрасит його в красивий золотистий колір. Доведіть до кипіння, періодично прибираючи з’явиться піну шумівкою.

Крок 3. Зменшіть вогонь до мінімального і накрийте каструлю кришкою. Готуйте при слабкому кипінні близько 40 хвилин.

Крок 4. По закінченні часу вийміть лук, він більше не знадобиться. З бульйону дістаньте рибу і перекладіть її в миску.

Крок 5. Процідіть бульйон через дрібне сито, щоб очистити його від дрібних кісточок, лусочок і залишків піни.

Крок 6. Вимийте і почистіть моркву. Наріжте її дрібними кубиками або натріть на крупній тертці. Другу цибулину очистіть від лушпиння, промийте і подрібніть. Змастіть сковороду невеликою кількістю рослинного масла і розігрійте його. Обсмажте овочі до золотистого кольору.

Крок 7. Почистіть і вимийте картоплю, наріжте його смужками. Поверніть бульйон на плиту і доведіть до кипіння. Покладіть в киплячу рідину картоплю і пасеровані овочі. Варіть до готовності картоплі.

Крок 8. В цей час обробіть варену рибу, відокремивши м’ясо від кісток. Додайте м’ясо до майже готового супу. За 5 хвилин до готовності посоліть бульйон, додайте лавровий лист, перець і січену зелень. Перемішайте, накрийте кришкою і доведіть до повної готовності. Подавайте гарячим з грінками, сухариками або пшеничним хлібом.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування юшки з горбуші

Вуха – один з тих унікальних супів, основа якого може бути абсолютно будь-який. Зрозуміло, це риба, але вона може бути будь-якого виду: морська або річкова. Використовувати можна як свіжу, так і заморожену тушку, і навіть консерви. Юшка з горбуші виходить легкою, смачною і низькокалорійної.

Час приготування: 1 годину

Час готування – 1 годину 25 хвилин

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Горбуша – 400 гр.
  • Картопля – 5 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Вода – 3 л
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Зелень – 10 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Візьміть тушку і ретельно промийте під проточною водою. Очистіть від луски, видаліть голову, зябра, нутрощі і плавники. Наріжте на великі шматки. Можна використовувати свіжоморожену рибу. Для швидкого розморожування занурте її в холодну воду. Не використовуйте мікрохвильову піч!

Крок 2. Помістіть рибні шматочки в каструлю і залийте їх холодною водою. Варіть 40 хвилин при слабкому кипінні.

Крок 3. В цей час вимийте і почистіть моркву. Наріжте її невеликими брусочками або кубиками.

Крок 4 Очистіть від шкірки картоплю і сполосніть холодною водою. Порізати середніми кубиками. Замочіть їх у холодній воді на 2-3 хвилини.

Крок 5. Вийміть зварену рибу з бульйону. Рідину процідіть через дрібне сито, щоб видалити кісточки, залишки луски і плавників.

Крок 6. Відокремте м’ясо риби від шкіри і кісток. Злегка подрібніть. Поверніть бульйон на вогонь і покладіть в нього оброблену рибу, моркву і картоплю. Очистіть цибулину від лушпиння. Промийте і наріжте дрібними кубиками. Додайте до бульйону. Доведіть до кипіння і варіть 10 хвилин.

Крок 7. Ретельно вимийте зелень і обсушіть її паперовим рушником. Дрібно наріжте. Додайте зелень у каструлю з супом. Посоліть, поперчіть і додайте лавровий лист. Перемішайте і варіть ще 3 хвилини. Вимкніть вогонь. Накрийте каструлю кришкою і дайте вусі з горбуші настоятися близько 10 хвилин. Розлийте по тарілках так, щоб у кожного був шматочок риби. Подавайте гарячою.

Приємного апетиту!

Юшка по-фінськи з вершками — класичний рецепт

Юшка по-фінськи з вершками – самий ніжний варіант рибного супу, родом зі Скандинавії. Він смачний, ситний, але при цьому некалорійний. Поєднання риби і молочного продукту може ввести в оману, але насправді це виграшний варіант. Для супу використовують будь-яку червону рибу і мінімум спецій.

Час приготування – 55 хвилин

Час приготування: 1 годину 20 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Лосось – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Вода – 2.5 л.
  • Картопля – 3 шт.
  • Морква – 3 шт.
  • Цибуля-порей – 1 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Вершки – 250 мл
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Перець чорний горошок – 4 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте рибу. Вимийте лосось і очистіть від луски і плавників. Відріжте голову і видаліть зябра. Видаліть нутрощі. Філе зріжте з хребта, видаліть всі кістки. Наріжте філе лосося на невеликі шматочки, накрийте плівкою і приберіть в бік. Хребет і голову покладіть в каструлю. Туди ж відправте цибулю, очищений і розрізаний навпіл, перець горошком і сіль. Залийте холодною водою. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Утворену піну видаляйте ложкою або шумівкою. Варіть на повільному вогні близько 30 хвилин.

Крок 2. В цей час дрібно наріжте білу частину цибулі-порею. Обсмажте в невеликій кількості рослинного масла до м’якого стану. Почистіть і промийте картоплю, наріжте його невеликими кубиками. Те ж саме виконайте з морквою. Її можна нарізати кубиками або півколом.

Крок 3. З сварившегося бульйону вийміть рибу і овочі. Вони більше не знадобляться. Процідіть бульйон, щоб позбутися від дрібних кісточок, лусочок і каламутності. Поверніть каструлю з водою на плиту. Покладіть туди нарізану моркву, картоплю, пасеровку і лавровий лист. Варіть 10 хвилин на середньому вогні, поки картопля не стане м’яким.

Крок 4. Додайте підготовлене філе і варіть ще 10 хвилин. Додайте вершки, попередньо злегка струснувши їх у пачці або збивши в чашці. Посоліть і поперчіть за смаком. Перемішайте.

Крок 5. Варіть ще 2-3 хвилини, після чого вимкніть вогонь. Накрийте каструлю кришкою і дайте вусі по-фінськи настоятися близько 10 хвилин. Подавайте гарячими з грінками або крекером, прикрасивши зеленню.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт юшки з щуки

Юшка з щуки – страва самих щасливих рибалок. Зловити таку рибу мрія більшості любителів цього виду полювання. Суп з неї виходить наваристим, з насиченим смаком і ароматом. Добре, що сьогодні свіжу щуку можна купити в магазині, і готувати приголомшливу вуха хоч кожен день. А ось і рецепт.

Час приготування – 50 хвилин

Час готування – 1 година 30 хвилин

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Щука – 700 гр.
  • Вода – 2.5 л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • лавровий Лист – 1-2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Зелень – для прикраси

Процес приготування:

Крок 1. Зі свіжої риби зніміть луску і відріжте плавці. Рибу випатрайте, намагаючись не порвати жовчний міхур. Якщо це станеться, м’ясо риби просочиться гіркою рідиною. Ретельно вимийте щуку під проточною водою і розріжте на частини середнього розміру. Різати занадто дрібно не варто.

Крок 2. Налийте в каструлю холодну воду і поставте на вогонь. Як тільки вода закипіла, перекладіть туди шматочки риби. Доведіть до кипіння і зменшіть вогонь. Варіть 30 хвилин при слабкому бурління. По мірі утворення піни знімайте її шумівкою або ложкою. Закривати каструлю кришкою не потрібно.

Крок 3. В цей час займіться підготовкою овочів. Почистіть картоплю і наріжте його невеликими кубиками. Промийте шматочки холодною водою. вимийте і очистіть від шкірки моркву. Наріжте її невеликими брусочками.

Крок 4. Очистіть від шкірки цибулю і сполосніть його. Наріжте овоч спочатку півкільцями, а потім поріжте на шматки поменше. Дістаньте рибу з каструлі і залиште остигати. З допомогою сита процідіть бульйон в іншу каструлю і поверніть його на плиту. Це позбавить суп від залишків піни, луски і потрапили кісток. У проціджений бульйон додайте підготовлений картоплю і моркву і посоліть. Доведіть до кипіння. Додайте цибулю. Варіть на середньому вогні.

Крок 5. Поки готуються овочі, обробіть варену щуку. Акуратно відокремте м’ясо від кісток. Як тільки картопля звариться, додайте в суп рибу, лавровий лист і чорний перець. Можна використовувати перець мелений або горошком, чорний, білий або червоний. Або суміш перців. Як вам більше подобається. Але не захоплюйтеся, додайте щось одне. І не використовуйте приправи, крім цих, щоб не перебити смак риби.

Крок 6. Вимкніть плиту. Накрийте каструлю кришкою і дайте супу настоятися 10-15 хвилин. Подавайте гарячим, з шматочком житнього хліба, прикрасивши дрібно січеною зеленню.

Приємного апетиту!

Як зварити запашну юшку з судака?

Юшка з судака – одна з найдавніших страв російської кухні. Цю прісноводну рибу цінували у всі часи, так як при мінімальному вмісті жиру, майже четверту частину становить білок. А ще в судаку є всі 20 амінокислот, 8 з яких унікальні. Природно, що і суп з нього вкрай корисний.

Час приготування – 50 хвилин

Час готування – 1 година 30 хвилин

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Судак – 1.2 кг
  • Вода – 2.5 л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Перець чорний горошок – 8 шт.
  • Петрушка корінь – 10 гр.
  • Петрушка стебла – 10 гр.
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Крок 1. Візьміть свіжу або свіжоморожену рибу. У випадку останнього, розморозьте, не вдаючись до допомоги мікрохвильовій печі. Ретельно вимийте тушку і позбавте від плавників. Зрізайте їх так, щоб не зачепити саму рибу. Очистіть судака від луски. Видаліть зябра і нутрощі.

Крок 2. Поріжте рибу на невеликі шматки. Кістки на цьому етапі отримувати не потрібно. Наповніть каструлю з холодною водою і помістіть туди голови і хвости. Поставте на плиту на середній вогонь і доведіть до кипіння.

Крок 3. Коли вода закипить, зменшіть вогонь до мінімуму. Очистіть цибулю від лушпиння, сполосніть і витріть. Надріжте головку хрест-навхрест. Вимийте і очистіть моркву. Покладіть цибулю, одну цілу моркву, корінь і стебла петрушки в бульйон. Додайте лавровий лист і чорний перець горошком. Знову доведіть до кипіння, а потім зменшіть вогонь і варіть бульйон 25 хвилин. Кришкою накривати не треба. Під час готування буде утворюватися піна. Знімайте її, щоб бульйон був прозорим і апетитним.

Крок 4. В цей час очистіть від шкірки картоплю, промийте і наріжте його невеликими кубиками. Вийміть з бульйону всі овочі, рибу і спеції. Процідіть рідину, переливання в іншу каструлю. Знову доведіть до кипіння.

Крок 5. Додайте нарізану картоплю і посоліть за смаком. Другу моркву наріжте півкільцями і відправте в каструлю, як тільки бульйон закипить.

Крок 6. Поки суп все ще кипить, додайте в каструлю підготовлені шматочки риби. Зменшіть вогонь і варіть 10-15 хвилин при слабкому кипінні до готовності риби. Більше не перемішуйте суп, щоб не розламати шматочки судака.

Крок 7. Накрийте юшку з судака кришкою і дайте настоятися 15 хвилин. Розлийте по глибоких тарілках і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Справжня вуха на багатті в казані

Сама смачна їжа-це та, що приготована і з’їдена на свіжому повітрі. Юшка, зварена на багатті з свіжозловленої риби, самий популярний літній похідний суп. Для неї можна використовувати абсолютно будь-яку рибу, і навіть декілька видів. Смачний і гарячий суп створює особливу атмосферу літнього відпочинку.

Час приготування – 50 хвилин

Час приготування: 1 годину 10 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Вода – 1.5 л
  • Судак голова – 2 шт.
  • Окунь – 1 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Горілка – 20 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Перець чорний горошок – за смаком
  • Петрушка – 10 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Відріжте голови судака. Вимийте їх, очистіть від залишків луски. Видаліть зябра і очі, вони роблять бульйон гірким і каламутним. Очистіть невеликого окуня від луски і нутрощів. Зріжте плавники, розділите рибу на кілька частин.

Крок 2. Закип’ятіть в казані воду. Покладіть туди голови судака. Почистіть і промийте моркву і цибулю. Надішліть їх в казан до рибних головах. Варіть 30 хвилин. З’являється піну знімайте з допомогою ложки.

Крок 3. Поки вариться бульйон, почистіть картоплю. Промийте його і наріжте невеликими кубиками. Зробити це можна прямо в руці, не забуваючи про те, що ніж гострий. Кубики можуть бути нерівні або неоднакового розміру, в цьому немає нічого страшного. Через півгодини після початку варіння, дістаньте з бульйону голови і овочі. Ложкою виловите всі можливі лусочки, кісточки або шматочки цибулі. Відправте в казанок нарізану картоплю, окунь, лавровий лист, горошинки перцю. Посоліть і поперчіть. Варіть 20 хвилин, до готовності картоплі.

Крок 4. Промийте і наріжте зелень. Засипте її в суп за хвилину до готовності. Слідом влийте трохи горілки.

Крок 5. Зніміть казанок з вогню і накрийте кришкою. Дайте вусі настоятися 5-10 хвилин. Розлийте по мисках і насолоджуйтеся смачною гарячою юшкою.

Приємного апетиту!

Як зварити правильну юшку з окуня в домашніх умовах?

Юшка з окуня – це відмінний варіант домашнього обіду, особливо, якщо є свіжа, щойно виловлена рибка. Ідей багато юшки, є навіть з помідорами і яблуками! У цьому рецепті ми розповімо про класичному варіанті. Те, що допомагає повною мірою розкрити смак свіжого окуня і не перебиває його.

Час приготування – 50 хвилин

Час приготування: 1 годину 10 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Окунь – 200-300 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Пшоно – 1 ч. л.
  • лавровий Лист – 4 шт.
  • Перець духмяний горошок – 3 шт.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Сіль – ½ ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Сполосніть окунів. Не чистіть їх від луски, вона дає особливий смак і робить бульйон більш наваристим. Позбавте рибу від нутрощів. Для цього зробіть надріз на черевці, від голови до хвоста. Будьте акуратні, щоб не зачепити жовчний міхур. Видаліть зябра. Голови відрізати не треба, варити разом з ними.

Крок 2. Потрошеную рибу гарненько промийте зсередини. Складіть її у велику каструлю і залийте холодною водою. Поставте каструлю на середній вогонь. Зараз же додайте лавровий лист, запашний і чорний перець. Доведіть бульйон до кипіння. При появі піни, приберіть її шумівкою.

Крок 3. Очистіть від лушпиння і вимийте цибулину. Розріжте її навпіл. Коли бульйон закипить, додайте цибулю. Зменшіть вогонь і варіть 20 хвилин при відкритій кришці. За цей час риба повністю звариться.

Крок 4. Поки готується бульйон, почистіть і вимийте картоплю і моркву. Наріжте овочі на дрібні кубики.

Крок 5. Коли риба приготується, вийміть її з каструлі. Тепер м’ясо буде легко відділятися від кістки. Дістаньте з бульйону цибулю, він більше не знадобиться. Процідіть рідину, щоб очистити її від кісточок, лусочок і шматочків овоча. Поверніть бульйон на плиту. Додайте в каструлю нарізаний картопля, морква і пшеницю. Варіть до готовності картоплі.

Крок 6. У цей час очистити велику варену рибу від шкіри і кісток. Розділіть н шматочки. Рибу можна подавати до вусі на окремій тарілці, а можна класти порційно кожному в суп. Готову юшку подавайте гарячою, прикрасивши січеною зеленню.

Приємного апетиту!

Навариста юшка по-домашньому з пшоном

Що може бути краще, ніж відправиться на природу і скуштувати запашної юшки з свіжої рибки! Цей суп навіває спогади про тепло, відпочинку та літні днинки. Але якщо на дворі холод, і на природу поїхати зовсім немає можливості, можна легко приготувати не менш смачну юшку будинку. Записуйте рецепт.

Час приготування – 50 хвилин

Час приготування: 1 годину 10 хвилин

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Риба – 1 кг
  • Картопля – 3 кг
  • Пшоно – 3 ст. л.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний горошок – за смаком
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Вода – 2 л
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте рибу. Ви можете вибирати будь-яку: ту, що більше подобається, або ту, що є в холодильнику. Вимийте і очистіть від луски тушку. Відріжте голову і хвіст. З них вийде насичений і наваристий бульйон. Видаліть зябра і очі. Складіть голову і хвіст в каструлю, залийте холодною водою. Поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння.

Крок 2. Розріжте рибу, відокремте м’ясо від шкіри і кісток. Наріжте невеликими шматочками.

Крок 3. Почистіть і промийте цибулину, наріжте її кубиками. Моркву очистіть від бруду і шкірки. Натріть овоч на крупній тертці. У сковороді розігрійте олію і обсмажте в ньому подрібнені овочі 5-7 хвилин, до золотистого кольору.

Крок 4. Як тільки вода закипить, і утворюється пінка, акуратно і ретельно зніміть її шумівкою. Посоліть воду. Зменшіть вогонь і варіть бульйон ще близько 15 хвилин. Виловите з рідини рибу і перекладіть на тарілку. Бульйон процідіть за допомогою дрібного сита. Цей процес очистить його від дрібних кісточок і лусочок.

Крок 5. Поверніть бульйон на плиту. Доведіть до кипіння ще раз. Почистіть і промийте картоплю, порізати його дрібними кубиками. Покладіть порізану овоч в каструлю з бульйоном. Коли вода з картоплею закипить, всипте пшоняну крупу. Зменшіть вогонь і варіть близько 10 хвилин, після чого додайте пасеровані овочі і шматочки риби. Варіть до готовності картоплі і пшона. За 5 хвилин до готовності додайте лавровий лист і перець горошком. Вимкніть плиту і накрийте каструлю кришкою. Дайте супу настоятися мінімум 10 хвилин. Подавайте гарячим у красивих глибоких тарілках, прикрасивши січеною зеленню.

Приємного апетиту!

Царська вуха — справжній старовинний рецепт

Уха по царськи – самий смачний і ситний рецепт цього супу. По іншому вона ще називається потрійною юшкою. Все тому, що для приготування бульйону використовують три виду риби. Це робить бульйон наваристим і надзвичайно смачним. Краще всього використовувати свіжовиловлену рибу і готувати юшку на багатті.

Час приготування – 1 година 30 хвилин

Час готування – 2 години

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Окунь – 650 гр.
  • Лящ – 150 гр.
  • Сом – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Зелень свіжа – за смаком

Процес приготування:

Крок 1. Почніть з бульйону з окуня. Тушки очистіть від луски і випатрайте. Промийте всередині і зовні. Складіть рибу в казанок і залийте холодною водою. Додайте цілу очищену цибулину, перець горошком і лавровий лист. Розведіть вогонь і поставте бульйон вариться приблизно на 30 хвилин. Періодично акуратно знімайте піну, що утворюється ложкою.

Крок 2. В цей час обробити велику рибу, тобто ляща і сома. Очистіть їх від луски і кісток і розрізати на невеликі шматочки.

Крок 3. Як тільки звариться окунь, витягніть рибок з бульйону. За класичним рецептом, рідину потрібно процідити. Так як на природі зробити це важко, виловите всі непотрібні шматочки ложкою. Надішліть розрізаного ляща в казанок. Доведіть до кипіння і тушкуйте ще 25 хвилин.

Крок 4. Вийміть скибочки ляща і ще раз виловите всі потрапили в бульйон кісточки і лусочки. Почистіть і промийте цибулю і моркву. Наріжте моркву кружечками, а цибулю наріжте дрібними кубиками. Надішліть овочі в бульйон і варіть 10 хвилин. По закінченні цього часу додайте крупно нарізаного сома. Кип’ятіть 20 хвилин, поки риба повністю не приготується. В кінці приготування посоліть.

Крок 5. Вимийте і дрібно нарубаєте зелень. Засипте її в казанок з юшкою. Дайте настоятися під закритою кришкою 15-20 хвилин. Подавайте гарячими з скибочкою хліба.

Приємного апетиту!