Суп з білих грибів – 8 рецептів приготування з покроковими фото

Білі гриби надають будь-якої страви неймовірний аромат і смак. Їх смачно маринувати, але особливо добре з них виходять супи. Пропонуємо вам 8 варіантів приготування такої страви, якими можна скористатися в будь-який час року.

Суп з сушених білих грибів в домашніх умовах

Замочені сушені гриби тушкують разом з морквою, цибулею і вершками. Потім все відправляється в каструлю зі звареною картоплею, вариться ще кілька хвилин з приправами і прикрашається зеленню. Виходить дуже ситний та ароматний суп.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Білі гриби 50 гр.
  • Картопля 3 шт.
  • Вершки 100 мл
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Перець запашний 3 шт.
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Вода 2.5 л.

Процес приготування:

  1. Як зварити суп з білих грибів в домашніх умовах? Для початку перебираємо гриби і видаляємо все сміття. Далі поміщаємо їх у відповідну ємність, заливаємо теплою водою і відставляємо в сторону, щоб вони набубнявіли.
  2. В цей час очищаємо картоплю, промиваємо його і нарізаємо кубиками середнього розміру. Беремо трилітрову каструлю, наливаємо в неї воду і ставимо на вогонь. Закидаємо туди нарізану картоплю, додаємо трохи солі і залишаємо варитися.
  3. Тепер готуємо зажарку. Ріпчасту цибулю з морквою промиваємо і очищаємо. Цибулю нарізаємо півкільцями. На сковороді розігріваємо пару ложок рослинного масла й обсмажуємо в ньому цибулю до золотистого кольору.
  4. Морква натираємо на крупній тертці і відправляємо в сковороду з цибулею. Все добре перемішуємо і продовжуємо обсмажувати.
  5. За цей час повинні були набрякнути гриби. За допомогою шумівки дістаємо їх з води і не занадто дрібно нарізаємо. Відправляємо їх на сковороду до інших овочів. Воду, в якій набрякали гриби не виливаємо. Проціджуємо через марлю і додаємо 1-2 ополоника в сковороду з морквою, цибулею і грибами. Тушкуємо все разом ще 5 хвилин.
  6. Тепер виливаємо вершки до овочів, перемішуємо і тушкуємо 3 хвилини. Якщо вершків немає, то можна взяти сметану і розвести її в невеликій кількості води.
  7. Також відправляємо в сковороду мелений чорний перець, запашний перець і сіль. Перекладаємо готову засмажку в каструлю разом з рештою грибним відваром і все перемішуємо.
  8. Додаємо в суп лавровий лист, готуємо ще 5 хвилин і знімаємо з вогню. При бажанні додаємо поросяти, ягняти кріп.
  9. Залишаємо страву на 15 хвилин, щоб він настоявся, після чого можна розливати його по тарілках. Приємного апетиту!

Як приготувати суп з свіжих білих грибів?

Замочені гриби відварюють 40 хвилин, потім до них додається картопля і все готується ще 10 хвилин. Далі в суп відправляється зажарка з моркви з цибулею, лавровий лист, сіль і перець. Виходить корисний і ароматний суп.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 25 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Гриби білі – 500 гр.
  • Картопля – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень свіжа – за смаком.

Процес приготування:

1. Для початку замочуємо боровики в холодній воді на півгодини, щоб вся лісова бруд отмокла. Далі добре промиваємо під проточною водою, чистимо і нарізаємо шматочками середнього розміру.

2. Ріпчасту цибулю очищаємо і дрібно нарізаємо.

3. Морква також чистимо і натираємо на крупній тертці.

4. На сковороді розігріваємо невелику кількість оливкової або іншої рослинної олії і обсмажуємо на ньому до золотистого кольору подрібнені овочі.

5. Нарізані гриби кладемо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і варимо протягом 40 хвилин. Картопля очищаємо, промиваємо та нарізаємо середнім кубиком. Тепер відправляємо його до грибів і варимо все ще 10 хвилин.

6. Тепер закидаємо в каструлю готову зажарку і лавровий лист. Додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком і все перемішуємо. Варимо суп ще пару хвилин і знімаємо з вогню. При бажанні додаємо мелконарезанного свіжу зелень. Даємо страві настоятися під кришкою, після чого розливаємо його по тарілках і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Суп із заморожених білих грибів з картоплею

Заморожені гриби відварюють у воді 40 хвилин, дістаються з бульйону, в якому потім вариться картопля. Далі робиться зажарка з моркви з цибулею, яка відправляється в суп разом з грибами. Готове блюдо подається з зеленню і сметаною.

Час готування: 1 год.

Час приготуваотовления: 10 хвилин.

Порції – 6.

Склад:

  • Гриби білі заморожені – 600 гр.
  • Картопля – 5-6 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець чорний горошком – 5-6 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Для початку добре промиваємо під проточною водою гриби, не заморожуючи їх. Далі перекладаємо їх у каструлю, в якій будемо варити суп, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і варимо на середньому вогні протягом 40 хвилин.

2. Картоплю очистимо, промиваємо і режим кубиками середнього розміру або соломкою.

3. Через деякий час дістаємо гриби з отриманого бульйону і перекладаємо їх в окрему ємність. Тепер відправляємо в каструлю нарізану картоплю і варимо його майже до готовності.

4. Очищену моркву натираємо на крупній тертці, а цибулю дрібно нарізаємо. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо на ньому овочі до золотистого кольору. Відправляємо в бульйон з картоплею готову засмажку.

5. Відварені гриби ріжемо на дрібні шматочки і повертаємо їх назад в суп. Додаємо сіль за смаком, чорний перець горошком, перемішуємо і вимикаємо вогонь. Даємо готовому страві трохи потомитися під кришкою.

6. Ароматний суп розливаємо по тарілках і подаємо до столу зі сметаною і свіжою зеленню. Приємного апетиту!

Крем-суп з білих грибів з вершками

До вареної картоплі додається зажарка з лука, моркви і грибів. Далі все подрібнюється блендером, в суп вливаються вершки, і він доводиться до кипіння. Виходить ароматний і легкий суп.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 15 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Гриби білі заморожені – 400 гр.
  • Вершки 20% – 200 мл
  • Картопля – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Майоран – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Кріп – за смаком.
  • Петрушка – за смаком.

Процес приготування:

1. Для початку чистимо моркву і дрібно шаткуємо її або натираємо на крупній тертці.

2. Картопля очищаємо, промиваємо під проточною водою і нарізаємо кубиками середнього розміру. Далі перекладаємо його в каструлю, заливаємо 600 мл води і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і варимо до готовності.

3. Ріпчасту цибулю також очищаємо і нарізаємо кубиками.

4. Білі гриби дрібно нарізаємо. Розморожувати повністю їх не треба.

5. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо на ньому нарізану цибулю до золотистого кольору 3-5 хвилин.

6. Відправляємо до цибулі моркву і обсмажуємо все ще пару хвилин.

7. Тепер поміщаємо на сковороду до овочів нарізані білі гриби, солимо і перчимо до смаку, додаємо майоран, все перемішуємо і обсмажуємо ще 7-10 хвилин.

8. Відправляємо готову засмажку в каструлю з картоплею і подрібнюємо все блендером до отримання однорідної маси.

9. Поступово вливаємо вершки, не перестаючи перемішувати все блендером. Доводимо суп до кипіння і вимикаємо вогонь.

10. Розливаємо готову страву по тарілках і подаємо до столу, попередньо прикрасивши свіжою зеленню і грінками. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт супу з білих грибів з вермішеллю

Замочені сушені гриби обсмажуються разом з морквою та цибулею, після чого відправляються в каструлю з картоплею і вермішеллю. Суп виходить дуже ароматним і смачним. Він подається до столу з зеленню, сметаною або грінками.

Час готування: 1 ч. 50 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Гриби білі сушені – 50 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Вермішель – 1/3 склянки
  • Часник – 1 зубчик
  • Суміш перців – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Для початку беремо сушені білі гриби, кладемо їх у відповідну ємність і заливаємо їх холодною водою. Замочуємо протягом півгодини. Далі проціджуємо грибну воду через марлю і перелити її в каструлю. Знову відправляємо туди боровики, ставимо все на вогонь, доводимо до кипіння і варимо 30 хвилин. Тепер дістаємо гриби за допомогою шумівки, а отриманий бульйон ще кілька разів проціджуємо через марлю.

2. Ріпчасту цибулю чистимо і нарізаємо невеликими кубиками. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо на ньому цибулю до м’якості. Морква також чистимо, натираємо на крупній тертці і відправляємо її до цибулі. Пасеруємо ще пару хвилин, після чого звільняємо місце в центрі сковороди і закидаємо туди поросяти, ягняти часник. Обсмажуємо його приблизно півхвилини і все перемішуємо.

3. Білі гриби ріжемо на невеликі шматочки і відправляємо в сковороду з іншими овочами. Додаємо перець по смаку, перемішуємо і смажимо ще 10 хвилин.

4. В цей час очищаємо картоплю, промиваємо його і нарізаємо кубиками середнього розміру. Додаємо його в бульйон з грибів і варимо майже до готовності. Далі закидаємо вермішель і доводимо все до кипіння.

5. Відправляємо в каструлю з картоплею і вермішеллю готову засмажку. Солимо до смаку, перемішуємо і варимо ще пару хвилин до готовності макаронів.

6. Розливаємо готовий ароматний суп по тарілках, прикрашаємо зверху свіжою зеленню і подаємо до столу зі сметаною або грінками. Приємного апетиту!

Як зварити суп з білих грибів з перловкою?

Перловка відварюється разом з картоплею в грибному відварі. Потім до них додається зажарка з моркви, цибулі та білих грибів. Суп вариться ще 5 хвилин і подається до столу з дрібно нарізаною зеленою цибулею. Це блюдо є пісним, але виходить дуже смачним.

Час готування: 1 год 30 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Цибуля зелена – 4 пера.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Гриби білі сушені – 50 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Перловка – ½ склянки

Процес приготування:

1. Для початку ретельно промиваємо під проточною водою перлову крупу і відкидаємо на друшляк. У підходящої каструлі кип’ятимо невелику кількість води. Зверху встановлюємо друшляк з крупою, накриваємо все кришкою і розпарювала протягом 30 хвилин на середньому вогні.

2. Білі гриби також промиваємо під проточною водою і перекладаємо їх в окрему ємність. Кип’ятимо 2 склянки води і заливаємо ними боровики. Даємо постояти таким чином 15 хвилин, після чого відкидаємо гриби на друшляк, нарізаємо їх соломкою і поки що відставляємо в сторону. Одержаний грибний відвар проціджуємо через марлю.

3. Переливаємо грибний відвар в каструлю, в якій будемо варити суп, доводимо до кипіння і закидаємо туди перловку. Варимо протягом 20 хвилин.

4. Очищаємо і нарізаємо невеликими кубиками картоплю, цибулю і моркву. Картоплю кладемо в каструлю з перловкою і варимо 10 хвилин.

5. На сковороді розігріваємо ложку рослинної олії і обсмажуємо на ньому до м’якості нарізані моркву з цибулею. Тепер закидаємо туди білі гриби і готуємо все на середньому вогні ще 5 хвилин.

6. Відправляємо в каструлю готову засмажку. Додаємо сіль з чорним меленим перцем за смаком і варимо суп 5 хвилин. Далі знімаємо його з вогню, накриваємо кришкою і даємо настоятися протягом 10 хвилин.

7. Готову страву розливаємо по тарілках, прикрашаємо дрібно нарізаною зеленою цибулею і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Домашній суп з білих грибів на курячому бульйоні

Замочені сушені гриби відварюють в бульйоні, а потім туди відправляється зажарка з лука з морквою і локшина. В кінці приготування додаються спеції і готовий суп подається до столу.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 15 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Гриби білі сушені – 100 гр.
  • Бульйон курячий – 1.5 л.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Локшина плоска – 100 гр.
  • Зелень свіжа – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Перед початком приготування замочуємо сушені гриби у воді на пару годин. Далі в каструлю наливаємо курячий бульйон, доводимо його до кипіння і закидаємо туди розмоклі боровики. Варимо їх 10-15 хвилин.

2. В цей час очищаємо цибулю з морквою і нарізаємо їх шматочками середнього розміру.

3. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо на ньому нарізані цибулю з морквою пару хвилин до м’якості.

4. Далі відправляємо готову овочеву засмажку в каструлю з бульйоном і грибами. Тепер закидаємо в суп локшину і готуємо суп до готовності.

5. В кінці приготування додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком, а також мелконарезанного зелень. Вимикаємо вогонь, накриваємо суп кришкою і даємо йому кілька хвилин настоятися. У страву можна також додати решту куряче м’ясо після приготування бульйону. Грибний суп розливаємо по тарілках і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Дуже смачний суп з білих грибів з плавленим сиром

Гриби відварюють разом з картоплею. Потім до них відправляється зажарка з лука з морквою і плавлений сир. Виходить дуже смачне, насичене і ароматне блюдо, яке порадує кожного за обідом або вечерею.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 15 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Картопля – 700 гр.
  • Гриби білі – 300 гр.
  • Сир плавлений – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Масло рослинне – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Для початку ретельно промиваємо під проточною водою гриби. Далі обсушуємо їх і нарізаємо невеликими шматочками. В каструлю, в якій будемо готувати суп, наливаємо воду, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і закидаємо туди нарізані боровики. Варимо їх близько півгодини.

2. Картопля очищаємо, промиваємо та нарізаємо кубиками середнього розміру. Потім відправляємо в каструлю з грибами і варимо все разом ще 10 хвилин.

3. В цей час очищаємо цибулю та нарізаємо його невеликими кубиками. Також чистимо моркву натираємо на крупній тертці. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо на ньому підготовлені овочі до м’якості.

4. Відправляємо отриману засмажку в каструлю з грибами і картоплею. Варимо все ще пару хвилин. В кінці приготування додаємо в суп плавлений сир і добре все перемішуємо, поки він повністю не розчиниться. Додаємо сіль з перцем за смаком і вимикаємо вогонь. Накриваємо суп кришкою і даємо йому настоятися близько 10 хвилин.

5. Готову страву розливаємо по тарілках, прикрашаємо свіжою зеленню і подаємо до столу. Приємного апетиту!