Том ям з креветками в домашніх умовах – це справжнє надбання Таїланду, яким вони по істині пишаються! Але в цьому немає нічого дивного, адже це острокислый суп популярний у всьому світі завдяки насиченому смаку і неймовірного аромату, який неможливо переплутати з чимось іншим. Страва готується не з найбільш доступних інгредієнтів, тому перед приготуванням рекомендуємо вам відвідати магазин, що спеціалізується на азіатських продуктах. Для приготування нам знадобиться свіжа кінза, лемонграс, різні гриби, і, звичайно ж, морепродукти, а при бажанні і курка.
Класичний том ям з креветками в домашніх умовах
Класичний том ям з креветками в домашніх умовах – це неймовірно смачне блюдо, яке запросто можна приготувати на власній кухні, без використання будь-якого спеціального обладнання. Чому б не побалувати себе вишуканим азіатським стравою, зробленим своїми руками?
Інгредієнти на
4 порц.
- Стегна курячі 2 шт.
- Креветки Тигрові 200 гр.
- Мідії 100 гр
- Перець чилі ½ шт.
- Кінза 1 пучок
- Часник 2 зуб.
- Листя каффір-лайма 5 листків
- Стебло лемонграсу 1 шт.
- Печериці свіжі 100 гр.
- Лайм 2 шт.
- Соус рибний 3 ст. л.
- Корінь імбиру 35 гр.
- Олія соняшникова 2 ст. л.
- Томатна паста 1 ст. л.
- Сіль за вкусуе
- Для 1л. курячого бульйону:
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Стегна курячі 2 шт.
- Морква 1 шт.
- Лавровий лист 1 шт.
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Стегна занурюємо в каструлю і заливаємо водою, додаємо всі продукти, зазначені у графі «для бульйону» і відварюємо протягом півгодини. В цей час готуємо всі залишилися компоненти.
- Для приготування заправки промиті листя каффір-лайма рвемо і поміщаємо в ступку.
- Лемонграс поділяємо на стебло і листки (останні знадобляться для бульйону). Стебло відбиваємо та ріжемо кільцями, висипаємо до каффір-лайму.
- Слідом відправляємо очищений і подрібнений зубчик часнику.
- для заправки нам необхідний натертий імбир, кільця половинки «чилі», цедра і сік лайма.
- Доповнюємо складові сіллю і томатною пастою – розтираємо до однорідності.
- У сотейнику розігріваємо олію і обсмажуємо крупно нарізані гриби, а також подрібнену м’якоть птиці.
- Як тільки м’ясо змінило колір, додаємо столову ложку підготовленої пасти, перемішуємо і продовжуємо смажити на сильному вогні протягом однієї хвилини.
- За закінчення часу в жароміцний посуд закидаємо креветки і залишки лемонграсу.
- Також у сотейник викладаємо мідії, підливаємо рибний соус і за бажанням викладаємо залишки пасти.
- Заливаємо інгредієнти бульйоном і тримаємо на вогні ще близько 2-3 хвилин. Обов’язково знімаємо пробу і при необхідності досолює.
- Перед подачею присмачую суп соком лайма, кінзою, а також листочками каффір-лайма.
- Подаємо до столу і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Том ям з креветками на кокосовому молоці
Том ям з креветками на кокосовому молоці – це ніжне і в той же час насичене блюдо, яке завдяки своєму оригінальному поєднанню компонентів, подарує вам справжнє смакове насолоду. А всі, хто спробують хоча б ложку, без сумнівів, будуть просити добавки!
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Молоко кокосове – 300 мл
- Бульйон рибний – 300 мл
- Стебло лимонного сорго – 5 шт.
- Каффір-лайм – 5 листків.
- Корінь галангала/імбир – 3 часточки.
- Перець «чилі» – 1 шт.
- Креветки – 10 шт.
- Кінза – 5 гілочок.
- Гриби шиітаке» – 4 шт.
- Соус тайський рибний – 1 ст. л.
- Цукор-пісок тростинний – ½ ч. л.
- Часник – 3 зуб.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Масло кунжутне – ½ ч. л.
- Лайм – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом відварюємо шиітаке до готовності. У разі якщо цей компонент відсутній, його можна замінити печерицями або вешенками.
Крок 2. Лемонграс відбиваємо тупою стороною ножа і розрізаємо на тонкі довгасті шматочки.
Крок 3. Відрізаємо необхідну кількість галангала або імбиру.
Крок 4. Гострий перець обполіскуємо водою і розрізаємо, як показано на фото, вичищаємо все насіння.
Крок 5. Розігріваємо рослинне і кунжутне масло, протягом 60 секунд смажимо шматочки чилі і часнику.
Крок 6. Обсмажені компоненти подрібнюємо за допомогою маточки.
Крок 7. Відміряємо потрібну кількість кокосового молока і бульйону.
Крок 8. Переливаємо рибний бульйон в невелику каструльку і доводимо до кипіння, відправляємо у вируючу рідина галангал, листя каффір-лайма, а також лемонграс та власноруч приготовлену пасту – заважаємо і варимо 1-2 хвилини.
Крок 9. Далі додаємо слайсы грибів і тайський соус – витримуємо на конфорці ще 2 хвилини.
Крок 10. Потім підливаємо всю порцію молока і доводимо суп до кипіння. Балансуємо, смак сіллю, соком лайма і тростинним цукром.
Крок 11. Креветки очистити від голів, хвостів, панцирів і кишечника – закидаємо в тому ям і вимикаємо нагрівання.
Крок 12. Суп розливаємо по порційним піали і прикрашаємо листочками кінзи. Приємного апетиту!
Том ям з креветками та грибами
Том ям з креветками та грибами – це страва, спробувавши яке лише одного дня, вам буде хотітися ще і ще! Тому якщо вам подобається поєднання кислого і солодкого, то обов’язково візьміть цей рецепт собі на замітку і отримаєте не тільки гастрономічне задоволення, але ще й естетичне.
Час готування – 25 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Креветки великі – 200 гр.
- Гливи/печериці – 150 гр.
- Лук/цибуля-шалот – 130 гр.
- Часник – 2 зуб.
- Перець чилі – 1 шт.
- Імбир/галангал – 10 гр.
- Лемонграс/lemongrass – 150 гр.
- Каффір-лайма (листя) – 3 шт.
- Лайм – 1 шт.
- Томати «черрі» – 6 шт.
- Кінза – 1 пучок.
- Соус рибний – 1,5 ст. л.
- Масло рослинне – ½ ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Для прискорення процесу і власного зручності, викладаємо на столі продукти за списком.
Крок 2. Розігріваємо олію в сотейнику і обсмажуємо дрібно нарізану цибулю, перець чилі і часник.
Крок 3. Паралельно чистимо попередньо розморожені креветки, обов’язково видаляючи кишкову вену. Панцирі зберігаємо, вони нам ще знадобляться.
Крок 4. Обсмажені овочі перебиваємо в блендері з додаванням невеликої кількості води до консистенції пасти. На слайсы ріжемо імбир, розрізаємо лемонграс вздовж і відбиваємо кухонним молоточком або ребром ножа.
Крок 5. У порожній сотейник закидаємо панцирі, заливаємо водою і варимо протягом 5-10 хвилин.
Крок 6. Руками поділяємо гливи на невеликі сегменти, у разі використання печериць, кожен гриб ріжемо на 4 частини.
Крок 7. Бульйон проціджуємо і повертаємо на плиту, занурюємо лемонграс, імбир, пасту, а також листя лайма. Кип’ятимо 5 хвилин, за цей час спеції віддадуть свій аромат.
Крок 8. Потім відправляємо в суп черрі і гриби, тушкуємо 5 хвилин.
Крок 9. Тепер зменшуємо нагрів до мінімуму і занурюємо в суп креветки, вливаємо рибний соус і сік лайма. Приправляємо кінзою і даємо закипіти, через 1-2 хвилини – вимикаємо.
Крок 10. Азіатське блюдо готуємо та подаємо до столу в теплому вигляді. Приємного апетиту!
Том ям з креветками і куркою
Том ям з креветками і куркою – це паназиатской блюдо, яке дуже вдало поєднує в собі насичений смак морепродуктів, зелені, а також птиці. За рахунок такого набору продуктів, суп вражає своєю текстурою, ароматом і звичайно ж, смаком, який не схожий ні на що інше.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Філе куряче – 250 гр.
- Хвости тигрових креветок – 100 гр.
- Шиітаке – 3 шт.
- Паста «Том ям» – 40 гр.
- Молоко кокосове – 150 мл
- Вода/бульйон – 800 мл
- Помідори – 1 шт.
- Цибуля зелена – 1-2 пера.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Сік лимона – 1-2 ст. л
- Соус рибний – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець «чилі» – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Креветки чистимо, панцирі закидаємо в каструлю, заливаємо водою і варимо близько 5 хвилин.
Крок 2. Бульйон проціджуємо, доповнюємо кубиками курячого філе, попередньо замоченными грибами (разом з рідиною) і зеленим цибулею – чекаємо 10 хвилин.
Крок 3. М’якоть помідорів подрібнюємо за допомогою терки і викладаємо до інших компонентів, засікаємо 5 хвилин.
Крок 4. Далі вливаємо рибний соус, кокосове молоко і додаємо пасту «том ям», доводимо до кипіння.
Крок 5. Закидаємо креветки і гострий перець (за смаком), солимо, сахарим і перчимо, варимо на мінімальному полум’я ще кілька хвилин.
Крок 6. Присмачую суп залишками рубаної зелені і соком цитрусового фрукта – знімаємо з плити.
Крок 7. Страва сервіруємо і негайно дегустуємо. Приємного апетиту!
Том ям з креветками і кальмарами
Том ям з креветками і кальмарами готується всього лише за півгодини, а ось його смак виходить нічим не гірше, ніж у найдорожчих і популярних ресторанах. Великі креветки ідеально поєднуються і доповнюються іншими морепродуктами, кокосовим молоком, а також лемонграс та каффір-лаймом.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2-3.
Склад:
- Креветки – 200 гр.
- Кальмари – 200 гр.
- Томати «черрі» – 100 гр.
- Молоко кокосове – 300 мл
- Лемонграс – 10 гр.
- Галангал – 10 гр.
- Каффір-лайм – 2-3 листки.
- Бульйон курячий – 200 мл
- Паста креветочная – 2 ст. л.
- Цибуля зелена – 10 гр.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Морепродукти очищаємо, нарізаємо довільно.
Крок 2. Черрі ріжемо навпіл, лемонграс та пір’я зеленого лука – кільцями.
Крок 3. У глибокій сковорідці розтоплюємо вершкове масло і протягом 5-7 хвилин обсмажуємо листя каффір-лайма, галангал і лемонграс.
Крок 4. До обсмажених інгредієнтів відправляємо кальмари і креветки, перемішуємо і смажимо ще 3-4 хвилини.
Крок 5. Далі закидаємо до молюскам зелений лук і черрі, підсолюємо і тушкуємо 10 хвилин.
Крок 6. Паралельно варимо в сотейнику бульйон, для цього з’єднуємо креветочную пасту, бульйон і кокосове молоко.
Крок 7. Доводимо складові до кипіння.
Крок 8. Порцію морепродуктів з рослинними добавками розкладаємо по порційним чашах і заливаємо насиченим бульйоном – знімаємо пробу. Приємного апетиту!
Суп «Том ям» з креветками і мідіями
Суп «Том ям» з креветками і мідіями – це дуже апетитне перше блюдо, яке є справжньою «пам’яткою» Таїланду і Лаосу. Це страва користується величезна популярністю і в наших широтах, бо, незважаючи на «екзотичність» компонентів, суп володіє неперевершеними смаковими характеристиками.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Коктейль морський (мідії, кальмари тощо) – 450 гр.
- Креветки великі – 200 гр.
- Галангал – 2 кореня.
- Лемонграс – 2-3 шт.
- Каффір-лайм – 2-4 листки.
- Цукор – 1 ч. л.
- Перець «чилі» – 1-2 шт.
- Часник – 5 зуб.
- Цибулина – 1 шт.
- Бульйон курячий – 2 склянки
- Соус рибний тайська – 3 ст. л.
- Гливи/печериці – 200 гр.
- Молоко кокосове – 1 банку.
- Помідори – 2-3 шт.
- Цибуля зелена – 3 пера.
- Кінза – за смаком.
- Масло соняшникове – 1-2 ст. л
Процес приготування:
Крок 1. На розігрітій олії смажимо пластини часнику 1-2 хвилини, знімаємо зі сковороди.
Крок 2. На ароматній олії пасеруємо цибульні півкільця до світло-коричневого відтінку при частому помішуванні.
Крок 3. Прибравши лук зі сковороди, швидко обсмажуємо дрібно нарізаний чилі. Так само перекладаємо в тарілку після закінчення теплової обробки.
Крок 4. Всі обсмажені інгредієнти висипаємо в чашу блендера і перебиваємо до однорідності.
Крок 5. Отриману суміш виливаємо на сковороду і доповнюємо невеликою кількістю цукрового піску і рибним соусом, перемішуємо і знімаємо з вогню.
Крок 6. У сотейнику нагріваємо курячий бульйон, до нього відправляємо пасту з овочів, листя каффір-лайма, лемонграс, сік лайма і галангал – варимо протягом 5 хвилин.
Крок 7. Після, додаємо по своєму смаку ще трохи цукру, перцю чилі та тайського соусу.
Крок 8. Присмачую Том ям кокосовим молоком, грибний нарізкою, молюсками – засікаємо ще 5 хвилин.
Крок 9. Розливаємо суп по піалах і обов’язково щедро посипаємо рубаним цибулею та кінзою – приступаємо до трапези. Готуйте і отримуйте задоволення!
Том ям на курячому бульйоні з креветками
Том ям на курячому бульйоні з креветками готується дуже просто і швидко, особливо, якщо ви заздалегідь приготуєте прозорий і наваристий бульйон з будь-якої частини птиці. У традиційному азіатському страві використовується велика кількість морепродуктів, а також рослинних компонентів, завдяки чому, в 100 мілілітрах супу всього 96 ккал.
Час готування – 25 хв.
Час приготування – 7 хв.
Порції – 1.
Інгредієнти:
- Молоко кокосове – 90 мл
- Бульйон курячий – 15 мл
- Вода – 120 мл
- Масло вершкове – 15 гр.
- Галангал – 2 гр.
- Соус креветочний – 3 гр.
- Креветки королівські – 5 шт.
- Філе куряче – 100 гр.
- Цибуля зелена – 2 пера.
- Каффір-лайм (листя) – 1 шт.
- Лемонграс сушений – 4 гр.
- Соус «Табаско» – 3 гр.
- Лайм – ¼ шт.
- Перець «чилі» – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Готування починаємо з бульйону: у каструлі відповідного розміру об’єднуємо курячий бульйон, кокосове молоко, воду і креветочний соус. Нагріваємо практично до кипіння, перемішуємо і зменшуємо полум’я.
Крок 2. Паралельно в сковорідці розігріваємо масло і протягом 90-120 секунд обсмажуємо подрібнений галангал, лемонграс та каффір-лайм.
Крок 3. Тепер до рослинних компонентів закидаємо кубики курячого філе і креветки, помішуємо і готуємо до рум’яного кольору.
Крок 4. До підрум’яненим компонентів засипаємо рубаний зелений лук.
Крок 5. Через 60 секунд, заливаємо складові порцією (225 мл) бульйону, доповнюємо соком каффір-лайма і краплею «Табаско». Том ям кип’ятимо і після присмачую кільцями гострого перцю.
Крок 6. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!
Том ям з рисом і креветками
Том ям з рисом і креветками – це перше блюдо, яке не тільки порадує ваші смакові рецептори, а також надовго позбавить вас від голоду. Бо як ми будемо додавати крупу, супчик стане більш калорійним і, відповідно, одна порція тому яма, замінить вам повноцінний обід.
Час приготування – 90 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Паста «Том ям» – 50 гр.
- Креветки – 100 гр.
- Часник – 1 зуб.
- Цибуля – 1 шт.
- Курячий бульйон – 800 мл
- Помідори – 1 шт.
- Сік лимона – 2 ч. л.
- Кінза – за смаком.
- Рис – 100 гр.
- Перець «чилі» – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – 1-2 ст. л
Процес приготування:
Крок 1. Попередньо дістаємо молюсків з морозилки і розморожуємо, очищаємо і обполіскуємо під струменем води.
Крок 2. Промитий помідор ріжемо на часточки, дрібно нарізаємо часник, зелень і цибулю.
Крок 3. Протягом трьох хвилин смажимо нарізку з лука, часнику на рослинному маслі, засипаємо креветки і обсмажуємо складові ще 2 хвилини.
Крок 4. Курячий бульйон перелити в сотейник і нагріваємо, доповнюємо пластинами грибів, сіллю і соком лимона і пастою том-ям.
Крок 5. Рис відварюємо згідно інструкції на упаковці і висипаємо в бульйон разом з рум’яними креветками і овочами.
Крок 6. Перед подачею декоруємо томатами і зеленню, також обов’язково додаємо перець чилі для пікантності. Приємного апетиту!