В’ялені томати – корисний продукт, який можна використовувати як самостійну закуску, так і додавати до супів, других страв і салатів. Важливо вибирати щільні і м’ясисті овочі і не шкодувати пряних трав і спецій: так помідори набудуть більш яскраві відтінки смаку і аромату.
В’ялені помідори в духовці на зиму в домашніх умовах
Для заготівлі в’ялених помідорів на зиму краще використовувати томати сортів «черрі» або «сливка», які краще зберігають форму і легше просочуються ароматами пряних трав. Масло, в якому зберігаються в’ялені помідори, добре додавати в салати, надаючи страві пікантності.
Інгредієнти на
1 порц.
- Помідор 1 кг
- Базилік свіжий 1 пучок
- Цукор-пісок-1 ст. л.
- Сіль за смаком
- Часник гранульований 1 ч. л.
- Перець чорний мелений за смаком
- Масло оливкове 250 мл
Процес приготування:
- Як заготовити в’ялені помідори на зиму в домашніх умовах? Помідори і базилік промити і обсушити, розклавши на паперових рушниках.
- Овочі розрізати навпіл, вирізати місце, де кріпилася плодоніжка, і дістати з половинок помідорів насіння. Це легко зробити за допомогою чайної ложки.
- На деку розкласти половинки томатів зрізом вгору щільно один до одного. Присипати овочі сіллю, цукром, гранульованим часником і свіжомеленим перцем.
- Базилік подрібнити і посипати помідори.
- У кожну половинку томату додати потроху оливкової олії. Томити помідори близько 2 годин у духовці, включеної на 120 градусів, з відчиненими дверцятами. Через зазначений час зменшити нагрів до 100 градусів і продовжувати в’ялити близько 2-3 годин.
- готові Скласти помідори в підготовлені стерилізовані ємності і залити гарячим рослинним маслом, щоб воно повністю закривав овочі. Щільно закупорити і зберігати в холодильнику.
Як заготовити в’ялені помідори в банки на зиму?
Смак в’ялених помідорів в чому залежить від обраних для їх приготування трав і спецій. Якщо хочеться більше остринки, потрібно додати гострий перець, а пряні трави додають заготівлі пікантності і яскравості смаку.
Час готування: 14 годин 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Інгредієнти:
- Помідор – 1,5 кг
- Масло рослинне – 250 мл
- Сіль – 1,5 ст. л.
- Розмарин сушений – 2 щіпки.
- Чебрець сушений – 1 ч. л.
- Часник – 3 зуб.
- Оцет бальзамічний – 2 ст. л.
- Перець червоний гострий – за смаком.
Процес приготування:
1. Для процесу в’ялення варто вибирати помідори з щільною і м’ясистою м’якоттю без пошкоджень. Їх потрібно промити під проточною водою і обсушити.
2. Томати розрізають уздовж навпіл, звільняються від серцевини з насінням і викладаються на обробну дошку або іншу рівну поверхню розрізами в гору. Їх потрібно посолити і залишити на півгодини, щоб виділився сік. Потім перевернути половинки помідорів на паперовий рушник, щоб зайвий сік вилився. Залишити овочі ще на 2 години.
3. Викласти підготовлені томатні половинки на піддони сушарки і готувати їх при закритій кришці і температурі 70 градусів, щогодини змінюючи піддони в сушарці місцями для більш рівномірного процесу в’ялення.
4. На процес в’ялення потрібно близько 12 годин.
5. Зазначене кількість рослинного масла підігріти, але не кип’ятити, додати для аромату подрібнені сухі трави, перемішати і залишити насичуватися запахами, поки масло не досягне кімнатної температури.
6. Готові половинки томатів скласти в баночки, які до цього важливо простерилізувати, а на дно кожної викласти очищений часник, нарізаний пластинками, і кілька скибочок гострого перцю. Щоб заготовки краще зберігалися, додати до помідорів трохи солі і бальзамічного оцту. Залити овочі теплим ароматизованим маслом і щільно закупорити.
В’ялені помідори в електросушарці на зиму
В’ялені помідори можна готувати в духовці, так і в електросушарці. В останньому випадку процес займає більше часу, і тут важливо уважно стежити за ступенем в’ялення помідорів, щоб не пересушити овочі, а лише домогтися потрібної консистенції і смаку.
Час готування: 9 годин 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Помідор – 4 кг
- Сіль морська – 1,5 ч. л.
- Суміш італійських трав – 2 ч. л.
- Часник – 1,5 головки.
- Масло оливкова – 250 мл
Процес приготування:
1. Для процесу в’ялення краще брати м’ясисті і дрібні сорти томатів довжиною 4-5 див Їх промивають і обсушують з допомогою паперових рушників.
2. Томати потрібно розділити на половинки, а потім позбавитися від зайвої рідини, виклавши очищені половинки на паперові серветки на 15-20 хвилин.
3. На піддони електросушарки викласти скибочки помідорів зрізом вгору, присипаємо крупною морською сіллю і сумішшю італійських трав.
4. В’ялити овочі, включивши прилад на 70 градусів, близько 8-9 годин. При приготуванні в електросушарці лотки з помідорами потрібно періодично міняти місцями, щоб вони більш рівномірно пров’ялилися. Важливо, щоб помідори в процесі в’ялення залишалися м’якими, і з них просто вийшла зайва рідина.
5. Часник нарізати тонкими смужками або скибочками. У сотейнику нагріти оливкова олія з додаванням часнику, але не кип’ятити його.
6. У підготовлені ємності для зберігання томатів викласти шарами помідори, переливаючи кожен шар підігрітим маслом, щоб в’ялені овочі були повністю покриті. Щільно закупорити заготівлю і зберігати в прохолодному місці.
Ароматні помідори, в’ялені з часником на зиму
Часник додає в’яленим помідорів апетитний аромат і дозволяє не тільки готувати з ними інші страви, але і вживати їх в якості самостійної закуски з сиром та вином.
Час готування: 14 годин 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Помідор – 5 кг
- Масло оливкове – 1,5 л
- Часник – 1 головка.
- Суміш італійських трав – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Томати вимити й обсушити, розрізати на половинки і вийняти м’якоть з насінням.
2. Нарізані помідори розкласти на піддони для сушарки розрізом вгору, присипати сіллю і приправами.
3. Сушити овочі при температурі 70 градусів близько 12-14 годин, щоб вийшли м’які в середині томати з підсушеними краями.
4. Масло для заготівлі в сотейнику нагріти, але не кип’ятити, додавши до нього подрібнений часник.
5. В простерилізовані банки скласти в’ялені томати шарами, пересипаючи їх скибочками часнику і травами, залити підігрітим маслом і щільно закупорити. Зберігати заготовку в холоді.
Дуже смачні в’ялені помідори в олії на зиму
Щоб заготовити в’ялені томати на зиму, краще використовувати оливкову олію virgin. Варто звернути увагу, що оливкова олія першого холодного віджиму (extra virgin) для цих цілей не підходить, оскільки такий вид масла не рекомендується піддавати тепловій обробці.
Час готування: 6 годин 15 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Інгредієнти:
- Помідор – 2 кг
- Сіль – 1 ч. л.
- Суміш італійських трав – 1,5 ст. л.
- Часник – 1 головка.
- Масло оливкове – 400 мл
Процес приготування:
1. Томати вимити і розрізати вздовж, а потім за допомогою чайної ложки вийняти м’якоть з насінням.
2. Часник очистити і нарізати тонкими скибочками. Розкласти шматочки часнику в отримані «човники» томатів.
3. Присипати заготівлю сіллю і сумішшю італійських трав.
4. Розкласти половинки помідорів на деко, застелене пергаментом, і тримати в духовці при температурі не вище 100 градусів близько 4-6 годин. Дверцята духової шафи в процесі в’ялення потрібно тримати відкритою для забезпечення доступу повітря до овочів. Томати у процесі готування перевертати не потрібно, а готовим продукт вважається тоді, коли овочі залишаються м’якими і пружними, однак втратять велику частину вологи.
5. У сухі стерилізовані баночки скласти в’ялені томати і залити оливковою олією, яке має повністю покривати готовий продукт. Щільно укупориваем кришками і зберігати в холоді. Ароматне масло можна потім використати в якості ароматної заправки при приготуванні салатів і закусок.
Сушені помідори для тривалого зберігання без холодильника
В’ялені в домашніх умовах томати можна зберігати без холодильника. У такому разі їх добре висушують, приправте спеціями і травами, і зберігають у такому вигляді в полотняних мішечках в темному місці або, залив гарячою рослинною олією, щільно закупорюють в баночках.
Час готування: 4 години 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Інгредієнти:
- Помідор – 2 кг
- Сіль велика – 1,5 ч. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Суміш прованських трав – за смаком.
- Перець чилі мелений – за смаком.
- Часник – 5 зуб.
Процес приготування:
1. Щільні і м’ясисті помідори невеликого розміру добре миємо й обсушуємо, а потім розрізаємо на дві половинки і обережно вибираємо ложкою м’якоть з насінням.
2. Підготовлені овочі викладаємо на деко з розстеленому на ньому пергаментним папером.
3. Змішуємо в окремій ємності потрібну кількість солі, цукру і прованських трав. Можна додати трохи меленого перцю чилі для пікантності.
4. Тримаємо томати в розігрітій до 110 градусів духовці близько 4 годин, попередньо залишивши дверцята духової шафи прочиненими. Готовий продукт повинен залишатися пружним і не бути занадто сухим. На цьому етапі його можна перекласти у відповідні мішечки і залишити для зберігання при кімнатній температурі в шафці.
5. У відповідному за розміром сотейнику розігріваємо масло, але не давати йому кипіти. Додати до нього дрібно нарізаний часник і перемішати.
6. В’ялені томати викладаємо в скляну тару, заливаємо гарячим ароматним маслом і щільно закриваємо. Приємного апетиту!
Ароматні в’ялені помідори з прованськими травами
Прованські трави – базилік, чебрець, розмарин, м’ята, шавлія – підкреслюють смак в’ялених помідорів і роблять їх більш ароматними та смачними. При цьому під час приготування можна варіювати кількість доданих пряних трав, і отримувати саме ті відтінки смаку, які подобаються більше.
Час готування: 4 години 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1.
Інгредієнти:
- Помідор – 1 кг
- Масло оливкове – 300 мл
- Сіль крупна морська – за смаком
- Часник – 3 зуб.
- Суміш прованських трав (чебрець, шавлія, м’ята, базилік) – за смаком.
- Суміш мелених перців – за смаком.
- Розмарин сушений – 1 щіпка.
Процес приготування:
1. Дрібні і м’ясисті помідори промийте і обсушіть. Розріжте їх навпіл і вийміть м’якоть з насінням, а потім викладіть на паперові рушники, щоб трохи обсушити.
2. На підготовлений противень, застелене пергаментом, викладіть підготовлені помідори щільно один до одного. Зверху посипати їх сіллю і сушеними травами, в серединку кожного скибочки капнути трохи оливкової олії.
3. Помістити деко в духовку і прогрівати овочі кілька годин при температурі не вище 100 градусів. Важливо стежити за тим, щоб помідори не пересушились і зберегли пружність. Скибочки не повинні ламатися в руках, а швидше перетворюватися в грудочки.
4. У підготовлені невеликі скляні ємності помістити нарізаний слайсами часник, викласти помідори і присипати прованськими травами. Залити томати підігрітим рослинним маслом.
5. Банки щільно закрити і поставити на зберігання в прохолодне місце. Найбільш ароматною заготівля стає через 6 місяців з моменту закупорювання. Насолоджуйтесь!
Простий і смачний рецепт в’ялених помідорів з базиліком
Базилік з помідорами – класичне поєднання в італійській кухні, яке підкорило не одне серце гурмана. Краще вибирати свіжий базилік найбільш ароматних сортів, щоб заготовка вийшла як можна більш апетитною і свіжою.
Час готування: 6 годин 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1.
Склад:
- Помідор черрі – 1 кг
- Масло оливкове – 4 ст. л.
- Часник – 10 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Суміш прованських трав – за смаком.
- Паприка мелена – за смаком.
- Базилік – 1 пучок.
Процес приготування:
1. Помідори черрі вимийте і переберіть, видаливши м’яті томати або овочі з плямами.
2. Розріжте їх навпіл, м’якоть з насінням можна не виймати.
3. Деко для запікання застелити пергаментним папером і щільно один до одного викладіть половинки овочів. Присипте їх бажаним кількістю солі, трав і спецій, злегка збризніть маслом.
4. Поставте овочі в духовку і прогрівайте близько 6 годин, зберігаючи температуру 90 градусів і прочинивши дверцята. Важливо, щоб помідори не пересушились і не пригоріли. Вони повинні просто значно зменшитися в розмірі за рахунок випаровування рідини.
5. Базилік промийте, обсушіть і наріжте невеликими шматочками. Часник потрібно почистити і нарізати тонкими, практичними прозорими слайсами.
6. У підготовлені невеликі баночки шарами укладіть томати, часник і подрібнені листочки базиліка. Зверху влийте вказану кількість оливкової олії і щільно закрийте кришкою. Приємного апетиту!
Дуже швидкий спосіб в’ялення помідорів в мікрохвильовці
Процес в’ялення помідорів в мікрохвильовці займає набагато менше часу, ніж при використанні духовки або електросушарки. При цьому томати виходять смачними і наповнене ароматами спецій і часнику, а готувати їх можна в будь-який момент, коли потрібно буде такий продукт.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 1.
Склад:
- Помідор сорту «сливка» – 150 гр.
- Масло оливкова – 10 гр.
- Часник – 1 зуб.
- Сіль – за смаком.
- Пряні трави сушені (прованські, зелений лук, петрушка) – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Щільні і м’ясисті помідори вимити, обсушити і розрізати вздовж на половинки або четвертинки. Витягти з них м’якоть і насіння.
2. Укласти підготовлені овочі на плоску тарілку, яка поміститься в мікрохвильову піч.
3. Часник натерти на дрібній тертці і розподілити по поверхні скибочки помідорів, посолити і приправити спеціями і травами за смаком.
4. Включити піч на максимальну потужність і готувати помідори в такому режимі 5 хвилин. Після цього потримати продукт в печі, не виймаючи, ще 5 хвилин. Потім знову включити мікрохвильовку і повторити процедуру. Викласти готові томати в підходящу ємність і заправити оливковою олією.
5. Можна їсти відразу, додавати в страви або залишити в закупореній скляній ємності для зберігання в холодильнику.
Домашні в’ялені помідори з оцтом на зиму
Для приготування таких помідорів використовується винний оцет і коричневий цукор, що наділяє продукт яскравим смаком і ароматом, і додає томатам нотку пікантності. Підходить для вживання в чистому вигляді в якості доповнення до сирної або м’ясний тарілці і провину.
Час готування: 4 години 20 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Помідор – 1,5 кг
- Розмарин – 2 гілочки.
- Чебрець – 1 гілочка.
- Часник – 3 зуб.
- Оцет винний червоний – за смаком.
- Масло оливкове – за смаком.
- Цукор коричневий – за смаком.
- Сіль крупна морська – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Помідори для цього рецепта краще брати довгасті і щільні, наприклад, сорту «сливка». Після миття їх треба розрізати на поздовжні половинки і видалити м’якоть з насінням. Викласти їх на рівну поверхню, присипати сіллю і цукром, перевернути зрізом вниз і залишити на півгодини, щоб позбавити від зайвої рідини.
2. Укласти підготовлені томати на деко, який застелений папером для випічки.
3. Листочки розмарину і чебрецю зняти з гілочок, часник нарізати тоненькими слайсами. На кожен шматочок томату викласти трохи подрібнених трав і часнику, збризнути оливковою олією.
4. Готувати томати в духовці при 120 градусах 2 години, злегка відкривши дверцята, потім перевернути часточки помідорів і продовжити їх в’ялити ще 2 години.
5. Готовий продукт скласти в стерилізовані невеликі баночки, полити оцтом і рослинним маслом. Зберігати такий продукт слід в холодильнику. Приємного апетиту!