Як варити кукурудзу – 10 рецептів, як правильно зварити кукурудзу в домашніх умовах

Хто не любить поласувати сонячної солодкої вареною кукурудзою? Теплий початок, щедро змащений вершковим маслом і присипану сіллю, так і манить скоріше зняти пробу і скуштувати соковиті зерна. Щоб варена кукурудза вийшла дійсно смачною, готувати її потрібно правильно, і ми підкажемо як.

Як правильно і скільки варити качан кукурудзи в каструлі

Простий і зрозумілий спосіб варіння кукурудзи: промити сировину, помістити в каструлю з окропом і зварити до повної готовності. Щоб кукурудза була ще смачніше, подаємо її з сіллю. Впорається навіть дитина!

Інгредієнти на
2 порц.

  • солодка Кукурудза в качанах 2 шт.
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Як правильно і скільки варити качан кукурудзи в каструлі? Кукурудзу краще варити відразу ж після покупки або після того, як зірвали її. Чим свіже сировину, тим корисніше і соковитіше буде варена кукурудза. Качани очищаємо від листя і волосків. Якщо є дефектні, потемнілі зерна, видаляємо їх. Промиваємо підготовлену сировину.
  2. У каструлі доводимо до кипіння воду. Сіль при варінні не додаємо. Це важливо. Якщо воду посолити, зерна вийдуть жорсткими. Води повинно бути стільки, щоб кукурудза змогла повністю зануритися. У киплячу воду опускаємо кукурудзу, закриваємо кришку. Доводимо до кипіння і варимо двадцять хвилин. Цього часу вистачить молодий, жовтої кукурудзі. Якщо кукурудза зріла, вже з помаранчевим відтінком, то варимо її довше – орієнтовно годину. У міру приготування можна проколювати зерна та оцінювати ступінь м’якості.
  3. Після варіння кукурудзу викладаємо на тарілку, даємо зовсім трохи охолонути.
  4. Посипаємо гарячу кукурудзу сіллю. Зручніше використовувати дрібну, так як вона рівномірно розподіляється між зернятками, а кристалики не хрумтять на зубах. Подаємо варену кукурудзу в гарячому вигляді. Охолола, вона вже не така смачна. Повторно кукурудзу, звичайно, можна розігріти на пару, але смачніше і соковитіше саме свіжозварена.

Приємного апетиту!

Як зварити молоду кукурудзу, щоб була соковитою і м’якою?

Час варіння кукурудзи безпосередньо залежить від ступеня її зрілості. Кукурудзу світлу, молочної стиглості, свежесорванную варимо не більше десяти-п’ятнадцяти хвилин. Молоді качани через кілька днів після збору зажадають вже двадцять-тридцять хвилин варіння. Зріла кукурудза вариться від півгодини до двох годин: чим грубіше зернятка, тим довше варка.

Час приготування: 15 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Кукурудза молода в качанах – 4 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло вершкове – за смаком.

Процес приготування:

1. Качани для варіння вибираємо з ніжно-зеленим листям – це буде молода кукурудза.

2. Ставимо на плиту каструлю з водою – качани при варінні повинні бути повністю покриті рідиною, враховуємо це при виборі обсягу каструлі. Великі качани можна розламати навпіл при необхідності. Кукурудзу очистити від листя і волосків.

3. У киплячу воду занурюємо кукурудзу, закриваємо кришкою. З моменту закипання варимо двадцять п’ять-тридцять хвилин. Ножем проколюємо зернятка – якщо вони м’які, то варіння припиняємо. Важливо не переварити молоду кукурудзу, щоб вона залишалася м’якою і соковитою. Тому обов’язково оцінюємо шляхом проколу м’якість зерняток вже через десять-п’ятнадцять хвилин варіння.

4. Готову кукурудзу викладаємо на блюдо, присипаємо сіллю за смаком і кладемо на гарячі зерна шматочок вершкового масла. Подаємо кукурудзу гарячої.

Приємного апетиту!

Як правильно варити кукурудзу з сіллю в каструлі?

найкраще доповнення до соковитої вареної кукурудзи – це сіль, яка вигідно відтіняє солодкість зерняток, і вершкове масло, яке підкреслить ніжний кукурудзяний смак. Головний секрет ніжних соковитих качанів в тому, що сіль необхідно додавати тільки при подачі. Якщо зварити кукурудзу відразу в підсоленій воді, зерна вже не будуть такими ніжними.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Кукурудза в качанах – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло вершкове – за смаком.

Процес приготування:

1. Кукурудзу разом з листям промиваємо. Кукурудзяні рильця відокремлюємо – вони при варінні не знадобляться. З качанів відокремлюємо волоски.

2. Листя з качанів знімаємо і вкладаємо їх на дно каструлі. Поверх розміщуємо кукурудзу.

3. Заливаємо кукурудзу на листках у каструлі окропом, закриваємо кришкою і ставимо варитися на плиту.

4. Варимо 15-20 хвилин при кипінні середньої активності, після чого вимикаємо плиту, а початкам даємо постояти в гарячій воді ще півгодини.

5. Щипцями перекладаємо варену кукурудзу на тарілку, обсипаємо її сіллю. Руками втираємо сіль по всій поверхні, після чого проводимо по зернам шматочком вершкового масла. Подаємо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Як приготувати кукурудзу в мультиварці в домашніх умовах?

Варіння кукурудзи в мультиварці, за великим рахунком, нічим не відрізняється від варіння на плиті в каструлі, проте багато хто стверджує, що зернятка виходять соковитіше і смачніше за рахунок герметичності чаші. Крім того, якщо зварити кукурудзу прямо в качанах, не знімаючи листя, смак тільки виграє, а соковитість залишається максимальною.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Кукурудза в качанах – 3-4 шт.
  • Вода – 4 склянки
  • Сіль – за смаком.
  • Часник – 1-2 зубки.
  • Масло вершкове – 3-4 ч. л.

Процес приготування:

1. Готуємо качани: акуратно зрізаємо листя так, щоб потім мати можливість після промивання надіти їх назад на кукурудзу. Знімаємо волоски. Промиваємо кукурудзу і листя, «повертаємо» листи назад на кукурудзу, обернувши її.

2. Поміщаємо підготовлені качани в чашу мультиварки. Вливаємо воду. Стежимо, щоб вода повністю покрила кукурудзу. При необхідності качани можна злегка утрамбувати, а води додати більше (не більш допустимого максимуму, зазначеного на чаші). Часник очищаємо, ріжемо на частини і кладемо в чашу поверх кукурудзи. Закриваємо кришку, вибираємо режим для бобових, зернових або супу. Після закипання варимо кукурудзу двадцять-тридцять хвилин.

3. Готову кукурудзу акуратно дістаємо з чаші і перекладаємо в тарілку.

4. Присипаємо кукурудзу сіллю, змащуємо вершковим маслом. Додатково можна посипати чорним меленим перцем.

Приємного апетиту!

Як швидко приготувати кукурудзу в мікрохвильовці?

Якщо у вас є качани свіжої кукурудзи в листі, спробуйте приготувати їх у мікрохвильовці. Це швидко, простіше, ніж варіння, і дуже смачно. Кукурудзу бажано використовувати молоду: вона, звичайно, соковитіше і смачніше.

Час приготування: 10 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Кукурудза в качанах – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло вершкове – 2 ч. л.
  • Паприка солодка – за смаком.

Процес приготування:

1. Кукурудзу в качанах протираємо вологою серветкою по поверхні. Знімати листя і мити в воді не потрібно.

2. Підстави зрізаємо. Зріз повинен бути досить глибоким, таким, щоб відкривати зерна – це потім спростить зняття листя з готових качанів.

3. Підготовлені качани укладаємо на тарілку і ставимо в мікрохвильовку. Встановлюємо потужність 750 Вт на десять хвилин.

4. Дістаємо гарячу готову кукурудзу з мікрохвильовки.

5. Щоб очистити качани, стискаємо рукою край качана і тягнемо на себе – листя легко сходять.

6. Готову очищену кукурудзу посипаємо з усіх сторін сіллю і обмазуємо шматочком вершкового масла.

7. Додатково можна також посипати солодкою паприкою.

Приємного апетиту!

Соковита кукурудза, приготована в пароварці

кукурудзу можна Приготувати і в пароварці. Корисних речовина збережеться більше, так як вони не підуть у відвар. В ідеалі готувати на пару потрібно молоду кукурудзу – вона вариться швидше і виходить смачною. Зі зрілими примірниками доведеться чекати більше – варіння потрібно продовжувати близько години, поки зерна не стануть м’якими.

Час приготування: 15 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Кукурудза в качанах – 6 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло вершкове – за смаком.

Процес приготування:

1. Кукурудзу очистити від листя і волосків, промиваємо.

2. В піддон пароварки вливаємо воду до максимальної позначки. Встановлюємо чашу, кладемо кукурудзу. Ставимо другий ярус – повторюємо викладку кукурудзи. Закриваємо кришку.

3. Ставимо час – п’ятнадцять хвилин. Готуємо до кінця програми.

4. Готову гарячу кукурудзу викладаємо на блюдо, посипаємо сіллю і змащуємо вершковим маслом. Подаємо гарячою.

Приємного апетиту!

Ніжна кукурудза, зварена на молоці

Зварена на молоці кукурудза, виходить більш ніжним і солодким. Важлива умова – качани повинні бути молодими, жовтого кольору. Бажано, щоб між часом збору і початком варіння пройшло якомога менше часу. В ідеалі варити кукурудзу краще відразу, як тільки зірвали або купили її.

Час приготування: 10 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Кукурудза в качанах – 4 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло вершкове – 80 гр.
  • Вода – 600 мл
  • Молоко – 1 л
  • Чебрець – 1-2 гілки.

Процес приготування:

1. Качани очищаємо від листя і волосків, промиваємо їх. При необхідності качани ламаємо навпіл.

2. У каструлі змішуємо воду з молоком, додаємо вершкове масло, сіль і гілочки чебрецю. Опускаємо кукурудзу.

3. Доводимо молоко з кукурудзою до кипіння і варимо десять хвилин.

4. Готову кукурудзу витягуємо з молока, викладаємо на тарілку, присипаємо сіллю, подаємо гарячою.

Приємного апетиту!

Як зварити солодку кукурудзу з цукром в каструлі?

Щоб зварити солодку кукурудзу з цукром, потрібно запастися терпінням – вариться вона пару годин. Зате потім вся сім’я зможе поласувати соковитим солодким ласощами. Як і звичайну, солодку кукурудзу краще подавати з вершковим маслом.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 10.

Інгредієнти:

  • Кукурудза – 10 шт.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 4 ст. л.

Процес приготування:

1. З качанів знімаємо листя, промиваємо їх і саму кукурудзу. Волоски відокремлюємо і викидаємо.

2. На дно каструлі покласти листя, на них – кукурудзу.

3. Вливаємо воду в такій кількості, щоб вона повністю покрила кукурудзу, закриваємо каструлю кришкою. Ставимо на плиту і доводимо до кипіння. У киплячу воду додаємо цукровий пісок, сіль і варимо до м’якості кукурудзи. Орієнтовно це займе два-два з половиною години.

4. Готову кукурудзу акуратно витягуємо з каструлі, кладемо на тарілку. Подаємо гарячою з вершковим маслом.

Приємного апетиту!

Варена кукурудза з маслом

Пропонуємо витратити трохи більше часу на підготовку кукурудзи до варінні, попередньо замочивши її, а потім зварити її з додаванням вершкового масла – ви не повірите, наскільки це змінює готові зернятка. Кукурудза стає набагато ніжніше і соковитіше.

Час приготування: 20 хв. без урахування часу замочування

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 3.

Склад:

  • Кукурудза – 3 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло вершкове – 30-50 гр.

Процес приготування:

1. Очищаємо качани від листя та «вусиків». Кукурудзу промиваємо і заливаємо водою. Залишаємо замачиваться на пару годин.

2. У каструлю наливаємо воду – її кількість має бути таким, щоб кукурудза була повністю покрита рідиною при варінні. Доводимо воду до кипіння і опускаємо в окріп замочену кукурудзу. Додаємо шматочок вершкового масла. Варимо приблизно двадцять хвилин. За п’ять хвилин до готовності додаємо у воду сіль за смаком. Наприкінці варіння пробуємо пару зерняток і оцінюємо ступінь готовності.

3. З готової кукурудзи зливаємо воду. Кукурудзу залишаємо порожній гарячої каструлі, закутуємо рушником і даємо так постояти ще двадцять хвилин.

4. Після цього готову кукурудзу подаємо до столу в гарячому вигляді з вершковим маслом.

Приємного апетиту!

Як варити кукурудзу Бондюель в качанах?

Солодку кукурудзу Бондюель пропонуємо зварити в качанах. Листя з качанів знімаємо і кладемо в каструлю разом з кукурудзою – так буде смачніше. Чим старше кукурудза, тим більше час варіння. Оптимально – пробувати зернятка на смак і орієнтуватися на досягнуту м’якість.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Кукурудза в качанах – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло вершкове – за смаком.

Процес приготування:

1. Качани очищаємо від поверхневих листя. Кукурудзу звільняємо від волосків, промиваємо її. Листя також промиваємо.

2. На дно каструлі укладаємо листя, наверх поміщаємо кукурудзу.

3. Заливаємо кукурудзу з листям окропом так, щоб повністю покрити її. Кукурудза спливе – можна накрити її тарілкою, щоб занурити у воду назад. Доводимо до кипіння і варимо тридцять хвилин.

4. Готову кукурудзу акуратно дістаємо з каструлі і перекладаємо в тарілку. До речі, подати варені качани можна на листках. Обережно дістаньте їх з каструлі, розрівняйте і викладіть на тарілку. Поверх укладіть кукурудзу. Подавайте кукурудзу Бондюель, посипавши сіллю, з маслом.

Приємного апетиту!