Свіжі або смажені баклажани, заморожені на зиму, — хороший спосіб використовувати овочі в щоденному раціоні круглий рік. На їх приготування після заморозки не буде потрібно багато часу: вони вже нарізані і навіть термічно оброблені. Швидко, просто і смачно.
Як заморозити смажені баклажани на зиму в морозилці?
Заморожені смажені баклажани відмінно підійдуть для приготування овочевих рагу або рулетиків з сиром і зеленню. Їх можна залишити в теплому приміщенні для розморожування, розігріти в мікрохвильовій печі або додавати прямо з морозилки в сковороду з іншими інгредієнтами.
Інгредієнти на
3 порц.
- Баклажан 3 шт.
- Масло рослинне для смаження
Процес приготування:
- Як заморозити баклажани в морозилці на зиму? Баклажани вимити і обсушити гарненько з допомогою паперових рушників.
- Нарізати овочі тонкими кружечками.
- Обсмажити скибочки з додаванням невеликої кількості масла, щоб з обох сторін вони придбали приємну золотисту скориночку.
- Готові шматочки баклажана розкласти на серветку або паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру, який овочі вбирають в процесі смаження.
- Розкласти скибочки на обробну дошку або піднос одним шаром і помістити в морозилку на годину, щоб злегка прихватились, а після перекласти в контейнери або поліетиленові пакети на постійне зберігання.
Як заготовити свіжі баклажани в морозилці на зиму?
Баклажани можна заздалегідь нарізати різним чином – для кожної страви по-своєму і в такому вигляді заморозити. Тоді, перед приготуванням, потрібно буде лише дістати ємність з тими овочами, які вже нарізані так, як потрібно за рецептом, і додати їх у страву.
Час приготування: 55 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 3.
Склад:
- Баклажани – 3 шт.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. У щільних стиглих баклажанів обрізати ніжки і хвостики, вимити їх і обсушити.
2. Нарізати овочі будь-яким зручним способом, виходячи з того, що потім доведеться з них готувати: кубиками, брусочками, кружечками або уздовж пластинами.
3. Нарізані шматочки баклажанів, пересипати сіллю і залишити на півгодини, щоб позбавити її від гіркоти.
4. Через 30 хвилин баклажан потрібно промити під проточною водою, бланшувати в окропі близько 2 хвилин, а потім ще раз злегка обсушити.
5. Розкласти овочеві скибочки на обробну дошку, прикрити плівкою і залишити в морозилці на кілька годин, а потім перекласти в підготовлені для постійного зберігання лотки або пакети.
Як правильно заморозити баклажани кружечками на зиму?
Баклажани перед заморожуванням можна термічно обробити, наприклад, потримавши півгодини в духовці. Такий продукт можна використовувати, додаючи в овочеві соте і рагу. Час приготування страви при цьому буде скорочено, адже баклажани вже майже готові.
Час готування: 1 година 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 3.
Склад:
- Баклажани – 3 шт.
- Масло рослинне – для змащування форми.
Процес приготування:
1. Баклажани вимити, видалити хвостики і промокнути паперовим рушником, щоб видалити зайву вологу.
2. Нарізати овочі круглими скибочками товщиною близько 5 мм
3. Змастити деко олією тонким шаром.
4. Викласти шматочки баклажанів і тримати в духовці, нагрітій до 180 градусів, близько півгодини.
5. Зняти з дека підрум’янені овочі, помістити на обробну дошку і відправити у морозильну камеру на годину, щоб овочі прихватились і не злиплися пізніше, яка зберігалася разом. Через 60 хвилин перекласти кружечки баклажанів в пакети або контейнери і залишити в морозилці для постійного зберігання.
Заморожена баклажанна ікра на зиму
Баклажани можна заздалегідь обробити і заморозити, щоб потім, в зимові місяці, готувати з них смачну ікру. Процес приготування при цьому сильно спрощується і прискорюється.
Час приготування: 55 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Баклажани – 4 шт.
Процес приготування:
1. Баклажан вимити і видалити хвостики. Наколоти кожен овоч виделкою в декількох місцях, щоб вони зберігали цілісність при запіканні.
2. Викласти баклажани на деко і тримати в духовці, поки не розм’якшаться. Краще час від часу перевертати овочі для більш рівномірної обробки, щоб вони не підгоріли.
3. Готові баклажани викласти в миску, накрити кришкою і залишити, щоб охололи. Так вони позбудуться від гіркоти, а шкірка буде краще зніматися.
4. Зняти з запечених овочів шкірку.
5. Помістити оброблені баклажани по кілька штук в пластикову ємність для зберігання і покласти в морозилку. Взимку використовувати для приготування смачної ікри або інших страв.
Як заморозити цілі баклажани в морозилці для тривалого зберігання?
Баклажани можна запікати, а після заморожувати цілком. У холодну пору року така заготовка підійде для будь-якої страви: їх можна нарізати для соте або рагу, фарширувати начинкою з м’яса або сиру або ж приготувати баклажанну ікру.
Час готування: 1 година 10 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Баклажани – 4 шт.
Процес приготування:
1. Баклажани ретельно промиваємо і сушимо, промокнувши паперовим рушником.
2. Розкладаємо овочі на відповідний за розміром деко або форму для запікання, попередньо застелені пергаментним папером.
3. Тримаємо баклажани в духовці 45-50 хвилин при нагріванні до 190 градусів.
4. Готові овочі розрізаємо вздовж, злегка розкриваємо їх і видаляємо хвостики.
5. Викладаємо баклажани на плоску поверхню розрізом вниз, зверху покласти вантаж і тримаємо в такому положенні, поки вони повністю не охолонуть. Після перекладаємо в ємність або пакет для заморозки і покласти в морозильник.
Як приготувати бланшовані баклажани для заморозки на зиму?
Баклажани по цьому рецепту перед заморожуванням проходять процедуру легкої теплової обробки, залишаються практично свіжими, але при цьому, при подальшому приготуванні, не стануть гумовими, і не будуть гірчити.
Час готування: 1 година 10 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Баклажани – 4 шт.
Процес приготування:
1. Баклажан вимити, нарізати довільно шматочками такого розміру і форми, щоб потім було зручно готувати з них інші страви: кубиком, брусочком, кружечком або пластиною.
2. Закип’ятити воду в сотейнику.
3. Помістити шматочки овочів в окріп на кілька хвилин, а після дістати шумівкою і викласти в лід, щоб швидко остудити.
4. Дочекатися, поки вода повністю стече. Можна для прискорення цього процесу покладе овочі під вантаж.
5. Готові скибочки баклажанів скласти в контейнери або пакети для заморозки і відправити в холод.