Як заморозити баклажани в морозилці на зиму – 6 рецептів з покроковими фото

Свіжі або смажені баклажани, заморожені на зиму, — хороший спосіб використовувати овочі в щоденному раціоні круглий рік. На їх приготування після заморозки не буде потрібно багато часу: вони вже нарізані і навіть термічно оброблені. Швидко, просто і смачно.

Як заморозити смажені баклажани на зиму в морозилці?

Заморожені смажені баклажани відмінно підійдуть для приготування овочевих рагу або рулетиків з сиром і зеленню. Їх можна залишити в теплому приміщенні для розморожування, розігріти в мікрохвильовій печі або додавати прямо з морозилки в сковороду з іншими інгредієнтами.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Баклажан 3 шт.
  • Масло рослинне для смаження

Процес приготування:

  1. Як заморозити баклажани в морозилці на зиму? Баклажани вимити і обсушити гарненько з допомогою паперових рушників.
  2. Нарізати овочі тонкими кружечками.
  3. Обсмажити скибочки з додаванням невеликої кількості масла, щоб з обох сторін вони придбали приємну золотисту скориночку.
  4. Готові шматочки баклажана розкласти на серветку або паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру, який овочі вбирають в процесі смаження.
  5. Розкласти скибочки на обробну дошку або піднос одним шаром і помістити в морозилку на годину, щоб злегка прихватились, а після перекласти в контейнери або поліетиленові пакети на постійне зберігання.

Як заготовити свіжі баклажани в морозилці на зиму?

Баклажани можна заздалегідь нарізати різним чином – для кожної страви по-своєму і в такому вигляді заморозити. Тоді, перед приготуванням, потрібно буде лише дістати ємність з тими овочами, які вже нарізані так, як потрібно за рецептом, і додати їх у страву.

Час приготування: 55 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 3.

Склад:

  • Баклажани – 3 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. У щільних стиглих баклажанів обрізати ніжки і хвостики, вимити їх і обсушити.

2. Нарізати овочі будь-яким зручним способом, виходячи з того, що потім доведеться з них готувати: кубиками, брусочками, кружечками або уздовж пластинами.

3. Нарізані шматочки баклажанів, пересипати сіллю і залишити на півгодини, щоб позбавити її від гіркоти.

4. Через 30 хвилин баклажан потрібно промити під проточною водою, бланшувати в окропі близько 2 хвилин, а потім ще раз злегка обсушити.

5. Розкласти овочеві скибочки на обробну дошку, прикрити плівкою і залишити в морозилці на кілька годин, а потім перекласти в підготовлені для постійного зберігання лотки або пакети.

Як правильно заморозити баклажани кружечками на зиму?

Баклажани перед заморожуванням можна термічно обробити, наприклад, потримавши півгодини в духовці. Такий продукт можна використовувати, додаючи в овочеві соте і рагу. Час приготування страви при цьому буде скорочено, адже баклажани вже майже готові.

Час готування: 1 година 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 3.

Склад:

  • Баклажани – 3 шт.
  • Масло рослинне – для змащування форми.

Процес приготування:

1. Баклажани вимити, видалити хвостики і промокнути паперовим рушником, щоб видалити зайву вологу.

2. Нарізати овочі круглими скибочками товщиною близько 5 мм

3. Змастити деко олією тонким шаром.

4. Викласти шматочки баклажанів і тримати в духовці, нагрітій до 180 градусів, близько півгодини.

5. Зняти з дека підрум’янені овочі, помістити на обробну дошку і відправити у морозильну камеру на годину, щоб овочі прихватились і не злиплися пізніше, яка зберігалася разом. Через 60 хвилин перекласти кружечки баклажанів в пакети або контейнери і залишити в морозилці для постійного зберігання.

Заморожена баклажанна ікра на зиму

Баклажани можна заздалегідь обробити і заморозити, щоб потім, в зимові місяці, готувати з них смачну ікру. Процес приготування при цьому сильно спрощується і прискорюється.

Час приготування: 55 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Баклажани – 4 шт.

Процес приготування:

1. Баклажан вимити і видалити хвостики. Наколоти кожен овоч виделкою в декількох місцях, щоб вони зберігали цілісність при запіканні.

2. Викласти баклажани на деко і тримати в духовці, поки не розм’якшаться. Краще час від часу перевертати овочі для більш рівномірної обробки, щоб вони не підгоріли.

3. Готові баклажани викласти в миску, накрити кришкою і залишити, щоб охололи. Так вони позбудуться від гіркоти, а шкірка буде краще зніматися.

4. Зняти з запечених овочів шкірку.

5. Помістити оброблені баклажани по кілька штук в пластикову ємність для зберігання і покласти в морозилку. Взимку використовувати для приготування смачної ікри або інших страв.

Як заморозити цілі баклажани в морозилці для тривалого зберігання?

Баклажани можна запікати, а після заморожувати цілком. У холодну пору року така заготовка підійде для будь-якої страви: їх можна нарізати для соте або рагу, фарширувати начинкою з м’яса або сиру або ж приготувати баклажанну ікру.

Час готування: 1 година 10 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Баклажани – 4 шт.

Процес приготування:

1. Баклажани ретельно промиваємо і сушимо, промокнувши паперовим рушником.

2. Розкладаємо овочі на відповідний за розміром деко або форму для запікання, попередньо застелені пергаментним папером.

3. Тримаємо баклажани в духовці 45-50 хвилин при нагріванні до 190 градусів.

4. Готові овочі розрізаємо вздовж, злегка розкриваємо їх і видаляємо хвостики.

5. Викладаємо баклажани на плоску поверхню розрізом вниз, зверху покласти вантаж і тримаємо в такому положенні, поки вони повністю не охолонуть. Після перекладаємо в ємність або пакет для заморозки і покласти в морозильник.

Як приготувати бланшовані баклажани для заморозки на зиму?

Баклажани по цьому рецепту перед заморожуванням проходять процедуру легкої теплової обробки, залишаються практично свіжими, але при цьому, при подальшому приготуванні, не стануть гумовими, і не будуть гірчити.

Час готування: 1 година 10 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Баклажани – 4 шт.

Процес приготування:

1. Баклажан вимити, нарізати довільно шматочками такого розміру і форми, щоб потім було зручно готувати з них інші страви: кубиком, брусочком, кружечком або пластиною.

2. Закип’ятити воду в сотейнику.

3. Помістити шматочки овочів в окріп на кілька хвилин, а після дістати шумівкою і викласти в лід, щоб швидко остудити.

4. Дочекатися, поки вода повністю стече. Можна для прискорення цього процесу покладе овочі під вантаж.

5. Готові скибочки баклажанів скласти в контейнери або пакети для заморозки і відправити в холод.