Корисні поради та хитрості
Щоб засолити смачну ікру форелі, треба купити свіжу рибу або виловити її самостійно. Вибираючи рибку-самку з ікрою, потрібно орієнтуватися на її зовнішній вигляд: самки мають більш світле забарвлення і округлу голову, тоді як у самців голова загострена.
Ікру із тушки форелі треба робити дуже акуратно, розкриваючи їй живіт дуже гострим тонким ножем по краю, щоб не зайти глибоко і не пошкодити ікру.
Промивають ікру в підсоленій, а не в прісній воді. Сіль для засолювання повинна бути крупного помелу, не йодована і не фторована.
Ікру форелі після засолу, як і ікру інших видів риб, рекомендується розкладати для зберігання не просто чисті, але бажано в стерилізовані банки.
Свіжа рибна ікра має приємний запах, на вигляд вона чиста, без плям і гнилі. Свіжу ікру після вилучення з риби треба засолити не пізніше, ніж через шість годин, максимум – через добу. А витягують ікру з риби не пізніше, ніж через півгодини після відлову, інакше ястики можуть втратити пружність і лопнути прямо в череві, що шкідливо для ікри.
Солити можна і ікру, витягнуту з замороженої риби, яку попередньо витримують у холодильнику близько 4-6 годин, а потім повністю розморожують при кімнатній температурі. Занадто швидке розморожування шкідливо для ікри, вона псується і лопається. Засолити таку ікру вже не вдасться.
Не шкодуйте солі: вона потрібна, щоб не тільки надати продукту смак, але і вбити личинки гельмінтів та інших шкідливих мікроорганізмів, які можуть міститися в ікрі і бути дуже шкідливими для людини. Занадто солону ікру на 10 хвилин, перед подачею до столу, заливають постигла кип’яченою водою або прохолодним чорним чаєм, а потім дають воді стекти.
Якщо ви не встигаєте доїсти домашню ікру (на строк її зберігання не перевищує п’ять днів – тиждень), тоді дрібними порціями помістіть її в морозильну камеру, а потім розморожуйте у міру потреби.