Як засолити ікру форелі в домашніх умовах швидко і смачно – 7 рецептів з покроковими фото

Як швидко і смачно засолити ікру форелі в домашніх умовах — питання, яке цікавить багатьох господинь. Ікра рибна – це чудове ласощі та дуже корисний продукт. А зробити це швидко і смачно у вас вийде, якщо ви будете слідувати нашим покроковим рецептами з фото. М’ясо форелі, як і її ікра, дуже цінно, тому що ця риба живе у чистій воді, але найкорисніша форель – та, що виловлена не на рибній фермі, а в річці. Ікра форелі невелика, яскраво-помаранчева. Соліть її по одному з наших 6 рецептів і насолоджуйтеся неперевершеним смаком!

Способи очищення ікри

Якщо розпороти черево риби-самці лососевих або осетрових порід, то буде видно, що там ікра знаходиться в міцній плівці – ястиков, яку потрібно зняти, а ікринки відокремити один від одного, щоб підготувати до способу соління. Придумано кілька способів, як відокремити ікру форелі і інших цінних риб від ястиків.

Частіше інших пристосувань використовують велику чисту марлю, складену в декілька шарів на зразок мішка або кишені, куди поміщають ікру в ястиках, а після скручують і занурюють в таз з теплою водою і повільно обертають. Плівка з часом залишається на марлі, а ікринки повільно відділяються від неї. Використовуючи цей метод потрібно знати, що вода для промивання ікри має бути тепліше, ніж кімнатна температура, так як від холодної води ікринки стають жорсткими, що неприємно відображається на смаковому якості кінцевого продукту.

Наступний спосіб відділення ікри – це використання дуже гарячої води, якої вона заливається буквально 10-20 секунд. За цей короткий час плівка встигає заваритися і починає легко відділятися від ікринок. Після чого воду зливають, а ось залишки плівки все ж доведеться ретельно відчищати.

Деякі воліють знімати ікру з ястиків руками, розламуючи ястики на кілька великих шматків, а потім повільно і акуратно знімають кожну ікринку окремо. Цей спосіб трудомісткий і вимагає терпіння і ретельного уваги, інакше ікринки полопаються.

Ще один спосіб – це протирання ікри через грохотку (сітку або мішок з дрібними осередками) над тазом.

Промивка за допомогою віночка – ястика розривають в декількох місцях і кладуть у воду, а потім занурюють туди ж кулінарний віночок і розмішують їм ікру. Плівка поступово намотується на віночок, після чого ікру виливають на сито і перебирають від залишків плівки руками.

Коли хороша ікра буде повністю протерта або відокремлена від ястиків і пошкоджених ікринок, її промивають у теплій підсоленій воді.

Швидкий спосіб засолювання ікри

Швидкий спосіб засолювання ікри форелі або іншої червоної риби самостійно – це простий варіант побалувати себе, влаштувавши відмінне застілля з чудовим домашнім делікатесом – червоною ікрою на бутербродах. А як же вона смачна з млинцями, политими розтопленим вершковим маслом! Обов’язково спробуйте!

Інгредієнти на
0.25 кг.

  • Ікра червона 250 гр.
  • Сіль-10 гр.
  • Цукор-пісок 5 гр.

Процес приготування:

  1. Як швидко і смачно засолити ікру форелі в домашніх умовах? Червону форелеву ікру вийміть з ястиків – цей процес трудомісткий і забере у вас більше всього часу.
  2. Теплою підсоленою водою промийте ікру через сито.
  3. З сіллю і цукром, які повинні густо пересипати ікру, розмішайте її акуратно, щоб ікринки не пошкодилися. Витримайте ікру 10 хвилин.
  4. У марлю перекладіть ікру (марлю натягніть над каструлею) і дайте стекти всій рідини, яка утворилася.
  5. В чисту суху скляну баночку невеликого обсягу викладіть ікру, закрийте її кришкою і помістіть в холодильник. Їжте ніжний малосольный домашній делікатес через добу.

Приємного апетиту!

Як засолити ікру форелі в тузлуці

Нерідко можна зустріти такий давній, особливо поширений в Поволжі та на Далекому Сході спосіб приготування ікри червоної риби в домашніх умовах, як засолювання її в тузлуці, тобто в міцному розчині з концентрованої солі.

Склад:

  • Кам’яна сіль – 100 гр.
  • Морська сіль – 100 гр.
  • Вода – 1 л
  • Ікра форелі.

Процес приготування:

1. Воду закип’ятити, додайте в неї сіль обох видів, або просту кам’яну сіль, якщо немає морської, у кількості 200 грам. Прокип’ятіть тузлук 3-5 хвилин і охолодіть до 40-45 градусів.

2. Занурте в тузлук ікру на 15-20 хвилин, якщо ви плануєте зберігати її в холодильнику довше, а якщо потримати її в розсолі лише 8-10 хвилин, тоді у вас вийде ікра малосольна, яка зберігається не більше трьох-п’яти днів.

3. Відцідіть ікру на марлю, розтягнуту над каструлею, щоб вода з сіллю скла. Потім нехай ще 10 хвилин ікринки побудуть на повітрі і обветрятся.

4. Банки прокип’ятіть, також і кришки, а потім обсушіть і викладіть в них ікру.

5. Закручені щільно кришками банки з ікрою, зберігаються в холоді або в холодильнику. Готова ікра до вживання буде через 12-24 години.

Приємного апетиту!

Ікра форелі в цукровому розсолі

В цукровому розсолі у вас вийде більш солодка ікра форелі домашнього приготування, ніж у звичайному класичному, де солі додається рівно в два рази болр ніж цукру. Цей продукт хороший тим, що у вас вийде самостійно виготовити смачний рибний делікатес, не боячись за його якість, що не завжди скажеш про продукти з магазину.

Склад:

  • Сіль – 80 гр.
  • Цукор – 50 гр.
  • Вода – 1 л
  • Ікра.

Процес приготування:

1. Очистіть ікру форелі від плівок-ястиків, далі добре прополощіть і помістіть в марлю над каструлею, щоб вся рідина з неї повністю скла.

2. Розсіл (сіль і цукор) потрібно покіпятіть хвилини 3, якщо ви хочете, щоб ікра деякий час зберігалася в холодильнику. Якщо ж плануєте з’їсти всю ікру на наступний день, тоді сіль і цукор можна просто повністю розчинити в теплій кип’яченій воді.

3. У глибоку ємність перекладіть ікру і залийте її розсолом, температура якого повинна бути близько 45 градусів. Витримайте ікру в розсолі 15 хвилин.

4. Марлю натягніть над каструлею, її кінці можна прив’язати до ручок, щоб марля не провисав. Тонким шаром покладіть ікру на марлю після зазначеного часу, нехай стече розсіл, а потім ще 15 хвилин нехай обвітрюється.

5. У чисті сухі банки викладіть ікру і відправте її в холодильник.

6. Через 12-24 години ікра буде готова.

Приємного апетиту!

Ікра форелі пряної засолювання

Якщо вам подобається рибка пряного посолу, тоді неодмінно приготуйте в домашніх умовах і ікру форелі в пряної засолюванні. У такого продукту не буде надто вираженого рибного запаху, зате з’явиться аромат спецій та прянощів. Крім зазначених у рецепті спецій та прянощів, ви можете експериментувати і додавати в розсіл і інші спеції і прянощі, наприклад, свої улюблені.

Склад:

  • Ікра форелі – 200 гр.
  • Вода – 0,5 л.
  • Сіль – 40 гр.
  • Цукор – 15 гр.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Перець білий горошком – 3-4 шт.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Гвоздика в бутонах – 2-3 шт.
  • Імбир на кінчику ножа.

Процес приготування:

1. У воду додайте спеції, сіль і цукор, потім доведіть її до кипіння і прокип’ятіть не більше трьох хвилин. Накрийте каструлю кришкою, щоб розсіл охолов. Якщо у вас більше ікри, ніж зазначено в рецепті, тоді і води, і спецій потрібно взяти більше, щоб приготувати більше розсолу.

2. Коли розсіл охолоне до 50-45 градусів, його потрібно процідити. У чистий розсіл помістіть ікру і витримайте її там 15-20 хвилин.

3. На марлю відцідіть або виловите за допомогою дрібного сита ікру з розсолу. Дайте воді стекти повністю та підсушіть ікру хвилин 10-15.

4. Зберігайте ікру в скляній банці не менше доби, поки вона повністю не просолится.

5. Ікра форелі пряної засолювання однаково хороша як додавання до рибного салату, так і в якості наповнення канапе, кошичків з тіста або на бутербродах.

Приємного апетиту!

Ікра форелі з лимоном

Ікра форелі чудово солиться разом з лимоном – завдяки доданої лимонної цедри, це ласощі набуває тонкий і дуже ніжний цитрусовий аромат. Крім того, в розсіл, необхідний для засолювання, краще всього додати не звичайну сіль, а морську. Якщо ж такої немає в наявності, тоді використовуйте стандартну сіль крупного помелу.

Склад:

  • Ікра – 250 гр.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Сіль морська – 2 ст. л. з гіркою.
  • Цукор – 1 л
  • Вода – 0,6 л.

Процес приготування:

1. Свіжу або розморожену ікру форелі повністю звільнити від плівок так, як вам зручно.

2. З одного лимона за допомогою терки зніміть цедру (можна і дуже тонко зрізати шкірку ножем), а сік відіжміть в інший посуд і процідіть.

3. Для засолу потрібно приготувати розсіл. Щоб він вийшов, воду доведіть до кипіння, додайте цедру лимона (або лимонну шкірку) і прокип’ятіть 3-5 хвилин, потім додайте сіль і прокип’ятіть ще 3 хвилини. Дайте розсолу охолонути приблизно до 50 градусів, потім процідіть його через сито.

4. В теплий розсіл помістіть ікру і додайте туди ж сік цілого лимона або від половини лимона, якщо не любите кисле. Нехай ікра полежить в розсолі 15-20 хвилин.

5. На сито помістіть ікру і залиште до того моменту, як вода стече. Потім нехай ікра полежить ще хвилин 15, щоб трохи підсохла.

6. В чисті невеликі скляні банки покладіть ікру для просолювання під кришкою в холодильнику. Їжте домашню ікру форелі вже через 1-2 дні.

Приємного апетиту!

Засолювання ікри форелі сухим способом

Сухим способом можна засолити ікру форелі, якщо вам пощастило виловити в річці або купити цілу свіжу або заморожену форель, всередині якої виявився сюрприз – ястики з ікрою. Звичайно, риб’ячу ікру можна підсмажити, але, якщо у вас є час і бажання, то найкраще, що можна зробити з нею – це приготувати шикарний домашній делікатес.

Інгредієнти:

  • Червона риба з ікрою – 1 шт.
  • Сіль крупного помелу на 100 г ікри – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Рибу обмийте, потім акуратно розкрийте їй черево, щоб не пошкодити сховище ікри – ястики. Якщо ваша форель заморожена, її потрібно попередньо розморозити.

2. Ікру в ястиках швидко обмийте і дайте їй трохи підсохнути.

3. Якщо ікри у вас мало, тоді її буде неважко зняти з плівки просто руками. Проте якщо робити це акуратно, щоб не пошкодити ікру, доведеться витратити близько години, щоб «випустити на свободу» кожну окрему ікринку. Якщо на плівці ще залишилося деяку кількість ікри, її можна змити водою.

4. Ікру перекладіть в миску, додайте сіль, її кількість можна збільшити або зменшити за вашим бажанням.

5. Акуратно розмішайте сіль з ікрою і відправте в холод, щоб вона настоялася і просолились в скляній банці під кришкою. Якщо ви засолили невелику кількість ікри, не призначене для тривалого зберігання, її можна залишити просто в скляній мисці під харчовою плівкою або під кришкою на ніч.

6. На наступний день засолена сухим способом ікра вже готова до вживання.

Приємного апетиту!

Корисні поради та хитрості

Щоб засолити смачну ікру форелі, треба купити свіжу рибу або виловити її самостійно. Вибираючи рибку-самку з ікрою, потрібно орієнтуватися на її зовнішній вигляд: самки мають більш світле забарвлення і округлу голову, тоді як у самців голова загострена.

Ікру із тушки форелі треба робити дуже акуратно, розкриваючи їй живіт дуже гострим тонким ножем по краю, щоб не зайти глибоко і не пошкодити ікру.

Промивають ікру в підсоленій, а не в прісній воді. Сіль для засолювання повинна бути крупного помелу, не йодована і не фторована.

Ікру форелі після засолу, як і ікру інших видів риб, рекомендується розкладати для зберігання не просто чисті, але бажано в стерилізовані банки.

Свіжа рибна ікра має приємний запах, на вигляд вона чиста, без плям і гнилі. Свіжу ікру після вилучення з риби треба засолити не пізніше, ніж через шість годин, максимум – через добу. А витягують ікру з риби не пізніше, ніж через півгодини після відлову, інакше ястики можуть втратити пружність і лопнути прямо в череві, що шкідливо для ікри.

Солити можна і ікру, витягнуту з замороженої риби, яку попередньо витримують у холодильнику близько 4-6 годин, а потім повністю розморожують при кімнатній температурі. Занадто швидке розморожування шкідливо для ікри, вона псується і лопається. Засолити таку ікру вже не вдасться.

Не шкодуйте солі: вона потрібна, щоб не тільки надати продукту смак, але і вбити личинки гельмінтів та інших шкідливих мікроорганізмів, які можуть міститися в ікрі і бути дуже шкідливими для людини. Занадто солону ікру на 10 хвилин, перед подачею до столу, заливають постигла кип’яченою водою або прохолодним чорним чаєм, а потім дають воді стекти.

Якщо ви не встигаєте доїсти домашню ікру (на строк її зберігання не перевищує п’ять днів – тиждень), тоді дрібними порціями помістіть її в морозильну камеру, а потім розморожуйте у міру потреби.