Желе з агрусу на зиму – 10 простих рецептів з фото покроково

Желе з агрусу на зиму — проста і дуже смачна заготівля ягід. Будь-яка господиня робить домашні закачування на зиму. Погодьтеся, приємно взимку відкрити баночку ароматного желе з агрусу до чаю. Ми зібрали 10 простих рецептів приготування желе.

Желе-п’ятихвилинка з агрусу на зиму

Желе з агрусу корисне і смачне ласощі, яке ви легко можете приготувати самі. Його можна додавати у випічку, варити на його основі компот або просто пити з желе чай.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 4-6.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Агрус 2 кг
  • Цукор-пісок-4 склянки

Процес приготування:

  1. Як заготовити желе з агрусу на зиму по простому рецептом? Ягоди необхідно перебрати, викинути зіпсовані, відірвати хвостики і ретельно промити.
  2. Подрібнюємо агрус з допомогою блендера. Отриману масу протираємо через дрібне сито або проціджуємо через марлю. Це потрібно зробити для того, щоб позбутися від шкірки, кісточок і залишків гілочок.
  3. Додаємо до агрусу цукор, перемішуємо. У каструлі доводимо сік з цукром до кипіння і вимикаємо плиту.
  4. Для зберігання желе краще використовувати маленькі баночки по 200-300 мл. Баночки і кришечки стерилізуємо. Розливаємо желе по банках, щільно закриваємо кришками, даємо желе охолонути до кімнатної температури і ставимо в холодильник на зберігання.

Приємного апетиту!

Желе з червоної агрусу на зиму

Для приготування желе з червоної агрусу нам знадобиться лише два інгредієнти: ягоди і цукор. Його неповторний смак нагадає про теплі літні дні, а незначна термічна обробка дозволить зберегти корисні вітаміни.

Склад:

  • Ягоди червоного агрусу – 1 кг
  • Цукровий пісок – 1 кг

Процес приготування:

1. Ягоди агрусу перебираємо від зіпсованих, відриваємо хвостики, ретельно промиваємо і висипаємо в друшляк, щоб стекла вода.

2. Ягоди подрібнюємо за допомогою блендера або кухонного комбайна. Отриману ягідну масу протираємо через сито або віджимаємо через марлю. Макуха можна в подальшому використовувати для варіння компоту.

3. У сік агрусу всипаємо цукор, перемішуємо. На повільному вогні нагріваємо масу до 80 градусів, не кип’ятимо. Це дозволить зберегти всі корисні властивості ягід.

4. Банки і кришки попередньо стерилізуємо. Желе переливаємо в невеликі банки і закриваємо гвинтовими кришками. Желе остуджуємо і ставимо в прохолодне місце для зберігання.

Приємного апетиту!

Желе з зеленого агрусу на зиму

Ця чудова ягода за вмістом вітаміну С поступається тільки чорній смородині. Раніше агрус вирощували для приготування вина, за це його прозвали «північний виноград». На сьогоднішній день відомо величезна кількість сортів аґрусу, які використовуються у виноробстві і кулінарії для приготування желе, джемів, сорбетов і соусів.

Інгредієнти:

  • Ягоди зеленого агрусу – 1 кг
  • Цукровий пісок – 1 кг
  • Вода – 2 склянки

Процес приготування:

1. Перебираємо ягоди агрусу від зіпсованих, акуратно відрізуємо плодоніжки, промиваємо під проточною водою і пересипаємо в друшляк, щоб стекла вода.

2. Ягоди зеленого агрусу пересипаємо цукром, виливаємо воду, перемішуємо, накриваємо ємність марлею чи тонким рушником, залишаємо на добу.

3. Через добу ємність з ягодами ставимо на плиту, періодично помішуючи доводимо масу до кипіння і вимикаємо плиту. Через добу повторюємо кип’ятіння і так необхідно зробити сім разів.

4. Попередньо стерилізуємо банки і кришки. Розливаємо желе по банкам і закочує їх.

Приємного апетиту!

Желе з агрусу з апельсином через м’ясорубку

Коли сезон свіжих фруктів підходить до кінця, господині намагаються зробити як можна більше різноманітних заготовок на зиму. Дуже смачне поєднання вийде з агрусу і апельсина.

Інгредієнти:

  • Стиглі ягоди агрусу – 1,5 кг
  • Апельсин – 3 шт.
  • Цукровий пісок – 1,5-2 кг

Процес приготування:

1. Перебираючи ягоди агрусу перевагу краще віддати стиглим великих плодів без слідів захворювань і подпорченности. Промиваємо ягоди і акуратно, маленьким ножиком, видаляємо плодоніжки, пересипаємо ягоди в друшляк, щоб стекла рідина. Апельсини промиваємо і, не очищаючи шкірку, нарізаємо часточками.

2. Пропускаємо ягоди агрусу і нарізані апельсини через м’ясорубку. У великій каструлі змішуємо фруктову масу і цукор, ставимо на плиту. На невеликому вогні доводимо майбутнє желе до кипіння і після цього варимо ще 20-25 хвилин.

3. Банки і кришки заздалегідь стерилізуємо. Розподіляємо желе банкам, закочує їх, чекаємо поки желе застигне і ставимо в прохолодне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Желе з агрусу з желатином

Желе припаде до смаку і дорослим, і дітям. І його легко можна приготувати в домашніх умовах і навіть заготовити на зиму. Якщо вам подобається желе щільної консистенції, можна додати до його складу желатин.

Склад:

  • Ягоди агрусу – 1-1,5 кг
  • Цукровий пісок – 1 кг
  • Желатин – 10 гр.
  • Вода – 1 склянка

Процес приготування:

1. Ягоди агрусу відбираємо від незрілих і зіпсованих, ретельно промиваємо під проточною водою, видаляємо хвостики і пересипаємо їх на рушник, щоб стекла рідина.

2. Вливаємо воду в каструлю, додаємо до неї цукор, ставимо каструлю на плиту. Вміст каструлі доводимо до кипіння, після чого всипаємо агрус і всі разом варимо 10-15 хвилин, потім знімаємо з вогню.

3. Після того, як вміст каструлі охолоне, додаємо желатин, перемішуємо. Ставимо каструлю на вогонь, доводимо варення до кипіння, варимо на великому вогні постійно помішуючи 5 хвилин.

4. Банки і кришки попередньо стерилізуємо. Розливаємо желе по банкам і закатуємо. Зберігати закачування краще в прохолодному темному місці.

Приємного апетиту!

Желе з агрусу і чорної смородини

Агрус і смородина дозрівають на кущах в один час. Корисні і смачні ягоди, які прекрасно поєднуються разом у десертах, соках і інших домашніх заготовках.

Інгредієнти:

  • Ягоди чорної смородини – 1 кг
  • Ягоди агрусу – 1,5-2 кг
  • Цукровий пісок – 1,5 кг

Процес приготування:

1. Ягоди чорної смородини і агрусу перебираємо від зіпсованих, видаляємо плодоніжки і гілочки, ретельно промиваємо під проточною холодною водою.

2. Пересипаємо ягоди у велику емальовану ємність, вливаємо склянку води і ставимо на повільний вогонь, чекаємо, поки ягоди пустять сік. Після цього знімаємо ємність з плити і даємо її вмісту охолонути.

3. Підварені ягоди мнемо товкачкою. Отриману масу протираємо через сито або відокремлюємо макуха від соку з допомогою складеної вдвічі марлі.

4. Сік ставимо на вогонь, додаємо до нього цукор з розрахунку 1 до 1, варимо 10 хвилин, постійно помішуючи, і знімаємо пінку.

5. Стерилізуємо банки і кришки. Розливаємо желе банкам, залишаємо їх не закритими на 1-2 доби, поки желе не застигне, потім закриваємо банки гвинтовими кришками і ставимо в прохолодне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Желе з агрусу і червоної смородини

Всім добре знайомий смак дитинства – желе з червоної смородини та агрусу. Смачний кисло-солодкий домашній десерт, який містить величезну кількість вітамінів і корисних властивостей. Готується дуже легко і добре зберігається.

Склад:

  • Ягоди агрусу – 600-800 гр.
  • Ягоди червоної смородини – 1 кг
  • Цукровий пісок – 1 кг

Процес приготування:

1. Ягоди перебираємо від залишків гілочок і листя, промиваємо під проточною водою. З ягід агрусу видаляємо хвостики і квіткові зав’язі.

2. Всі ягоди пересипаємо у велику миску або каструлю, переминаем їх дерев’яним товкачем до утворення однорідної кашки.

3. Ягідну суміш протираємо через дрібне сито або віджимаємо через марлю. Макуха можна залишити для компоту, а віджатий сік перелити в каструлю, додаємо до нього цукор і перемішуємо.

4. Ставимо каструлю на плиту, на повільному вогні варимо сік з цукром 35-40 хвилин.

5. Банки і кришки до них стерилізуємо. Гаряче варення розливаємо по сухим банкам і герметично закрити.

Приємного апетиту!

Желе з агрусу без варіння

Щоб зберегти всі корисні властивості і вітаміни стиглих ягід аґрусу не варто захоплюватися термообробкою. Одним з варіантів таких зимових заготовок може бути желе без варіння.

Склад:

  • Ягоди агрусу – 1 кг
  • Цукровий пісок – 500-800 гр.

Процес приготування:

1. Ягоди агрусу перебираємо, ретельно промиваємо під проточною водою, позбавляємося від плодоніжок і квіткових зав’язей.

2. Агрус пересипаємо в глибоку ємність, подрібнюємо ягоди з допомогою блендера або можна скористатися кухонним комбайном або м’ясорубкою.

3. Ягідну масу перетираємо через дрібне сито або віджимаємо через марлю. Пюре від ягід підігріваємо на водяній бані, додаємо в нього цукор і перемішуємо до розчинення цукру. Пропорції цукру і пюре повинні бути рівними, не зашкодить рецептом, якщо цукру буде більше.

4. Банки і кришки для желе стерилізуємо. В сухі банки розкладаємо солодке пюре, залишаємо їх на холоді 6-8 годин поки желе не застигне. Корисний та смачний десерт готовий.

Приємного апетиту!

Рецепт желе з агрусу з малиною

Ще одне дуже гармонійне поєднання ягід малини і агрус. Малина має досить яскравий смак і аромат, тому частина малини краще зробити менше.

Склад:

  • Малина – 200-300 гр.
  • Ягоди агрусу – 600-900 гр.
  • Цукровий пісок – 1-1,5 кг

Процес приготування:

1. Ягоди агрусу перебираємо, прибираємо гілочки і листочки, промиваємо, пересипаємо ягоди в друшляк, щоб стекла вода.

2. У великій ємності товкачиком тиснемо агрус до утворення однорідної маси, ставимо ємність на плиту, доводимо пюре до кипіння і зменшуємо вогонь.

3. Додаємо до агрусу ягоди малини, перемішуємо, доводимо до кипіння, варимо 1-2 хвилини і вимикаємо плиту.

4. Ягідну суміш протираємо через сито або віджимаємо через марлю. В каструлю, до отриманого пюре додаємо цукор, пропорції повинні вийти 1 до 1, перемішуємо. Ставимо каструлю на плиту, доводимо до кипіння і варимо ще 20-30 хвилин.

5. У сухі стерилізовані банки розливаємо желе, закриваємо їх, чекаємо, поки вміст банок охолоне, і ставимо желе в прохолодне місце для зберігання.

Приємного апетиту!

Желе з агрусу з лимоном

Агрус відмінно поєднується з більшістю ягід і фруктів. З агрусу і лимона, наприклад, вийде смачне желе з пікантним цитрусовим смаком і ароматом.

Склад:

  • Ягоди агрусу – 500 гр.
  • Лимон – 1 шт.
  • Цукровий пісок – 500-600 гр.

Процес приготування:

1. Перебираємо агрус від сміття і поганих ягід. Промиваємо ягоди, пересипаємо їх на чистий рушник, щоб стекла вода. Видаляємо хвостики і квіткові зав’язі.

2. Лимон промиваємо, не очищаючи від шкірки, нарізаємо його часточками і видаляємо кісточки.

3. Пропускаємо ягоди агрусу і часточки лимона через м’ясорубку або подрібнюємо блендером. У великій каструлі змішуємо фруктову масу і цукровий пісок.

4. Варимо ягідне пюре з цукром на повільному вогні 25-30 хвилин, постійно помішуючи.

5. Банки і кришки стерилізуємо. Розливаємо желе банкам, закриваємо гвинтовою кришкою. Залишаємо желе остигати, потім ставимо банки у прохолодне місце. Желе з аґрусом і лимоном буде приємним доповненням до чаю в холодний зимовий вечір.

Приємного апетиту!