Журавлина з цукром на зиму без варіння – заготівля приготовлена правильно, буде у вас і «вітамінною бомбою» при різних захворюваннях, і хорошою начинкою для домашньої випічки і просто корисним і смачним десертом до чаю. Заготовляють журавлину або в протертому вигляді, або цілими ягодами, з цукром або без нього, але без термічної обробки, щоб унікальні властивості ягоди максимально збереглися.
Журавлина, протерта з цукром на зиму без варіння
Журавлина, протерта з цукром, буде у вас хорошої зимової заготівлею для корисного морсу, напою і начинкою до домашньої випічки. При невеликих обсягах ягоди, подрібнюють її блендером. Для зберігання цього сирого варення в холодному місці співвідношення журавлини і цукру береться 1:1.
Інгредієнти на
1 л.
- Журавлина 1 кг
- Цукор-пісок 1 кг
Процес приготування:
- Як приготувати журавлину з цукром на зиму без варіння? Свіжу журавлину, ретельно переберіть, щоб в ній не залишилося дрібного сміття, плодоніжок і пошкоджених ягід. Під проточною водою ягоду добре промийте і обсушити на кухонному рушнику.
- Підготовлену журавлину подрібніть до однорідного стану будь блендером, а для великого обсягу швидше це робиться на м’ясорубці. Ступінь подрібнення в блендері вибирайте самі. Журавлинно пюре перекладіть в окремий посуд і насипте до неї розраховане кількість цукру і залиште мінімум на годину, щоб цукор повністю розчинився.
- За цей час журавлину кілька разів ложкою перемішайте. Банки для заготівлі стерилізуйте в мікрохвильовій печі або духовці, а кришки обшпарте окропом.
- Після повного розчинення цукру протерту журавлину расфасуйте в підготовлені банки, щільно закупорьте і на зберігання поставте в холодильник або холодний льох.
Смачних і вдалих заготовок!
Журавлина з цукром і апельсином без варіння
Журавлина має кислим і терпким смаком, тому при її заготівлі на зиму, додають до неї цитрусові: апельсини з лимоном або одні апельсини. Ця цитрусова добавка пом’якшує гіркоту ягоди, додає до неї свій аромат, смак і вітаміни. Холодне журавлинне варення вживають як ягідний десерт, для приготування корисних напоїв і навіть для страв з птиці. Співвідношення ягідної маси і цукру береться 1:1 і варення зберігається в холодильнику.
Час готування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 3 л.
Інгредієнти:
- Журавлина – 3 кг
- Апельсини – 5 шт.
- Лимони – 2 шт.
- Цукор – 3.5 кг
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготуйте журавлину і цитрусові для приготування цієї заготовки. Ягоди переберіть, видаляючи дрібний сміття, сухі гілочки і зіпсовані плоди. Потім журавлину промити і обсушити на кухонному рушнику. Апельсини і лимони зі щіточкою ретельно промийте і обшпарте окропом.
Крок 2. Потім цитрусові наріжте разом з цедрою, видаливши кісточки, середніми шматочками. Подрібніть їх або за допомогою блендера або перекрутіть на м’ясорубці.
Крок 3. Таким же способом подрібніть підготовлену ягоди журавлини. Цитрусове і журавлинне пюре помістити в один посуд.
Крок 4. Обов’язково відміряйте кількість цукру в пропорції до пюре 1:1, адже це важливо для надійності збереження заготовки.
Крок 5. Пересипте цукор до подрібненим інгредієнтів, ретельно перемішайте і залиште приблизно на годину, щоб цукор розчинився. Варення за цей час кілька разів перемішайте.
Крок 6. Потім журавлину, протерту з цукром і цитрусовими, расфасуйте у заздалегідь простерилізовану банки, щільно закупорьте і поставте на зберігання в холодильник. Взимку можете насолоджуватися чудовим смаком цієї заготовки.
Приємного апетиту!
Журавлина з цукром для зберігання в холодильнику
Журавлина відрізняється від багатьох ягід вираженою кислинкою, тому її на зиму заготовляють з додаванням цукру. Щоб вона не забродила, для зберігання в холодильнику береться співвідношення ягоди і цукру 1:1. Для зберігання під капроновою кришкою варення покривається зверху шаром цукру. Подрібнюється журавлина блендером, адже ягода щільна і ручне перетирання її важко.
Час готування: 1 годину 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 1 л.
Інгредієнти:
- Журавлина – 1 кг
- Цукор – 1 кг
Процес приготування:
Крок 1. Свіжу журавлину ретельно перебираємо і видаляємо дрібний сміття та пошкоджені ягоди. Потім її добре промиваємо холодною водою і обсушуємо кухонним рушником, що є важливим моментом для сирого варення.
Крок 2. Для подрібнення беремо блендер або кухонний комбайн і в чашу засипаємо підготовлені ягоди.
Крок 3. Ступінь подрібнення визначаємо за своїм бажанням, адже хтось любить однорідне пюре, а комусь подобаються в варення шматочки ягід.
Крок 4. Журавлинну масу переливаємо з чаші в окремий посуд і насипаємо до неї розраховане кількість цукру.
Крок 5. Ягідне пюре з цукром, ретельно перемішуємо, щоб цукор розчинився максимально.
Крок 6. Залишаємо цю масу на столі на 1 годину і за цей час її ще пару раз перемішуємо.
Крок 7. Банки для заготівлі стерилізуємо в духовці або в мікрохвильовій печі. Кришки кип’ятимо.
Крок 8. Через годину журавлину з цукром акуратно розливаємо в підготовлені баночки, щоб краї їх були чистими.
Крок 9. Баночки щільно закорковуємо кришками. Якщо будете закупорювати пластиковими, насипте поверх варення шар цукру. Ставимо журавлину на зберігання в холодильник.
Крок 10. Взимку можете насолоджуватися смаком цієї корисної ягоди.
Вдалих і смачних заготовок!
Густе желе з журавлини без варіння на зиму
Приготування на зиму желе з журавлини без варіння має деякі особливості. Його готують без додавання желирующих інгредієнтів (желатину, желфикса, агар-агару). Хоча журавлина містить натуральний пектин, але для густого желе цукор додається в більшій кількості і його іноді подрібнюють в пудру. Банки і кришки обов’язково стерилізують. Зберігають таке желе тільки в холодильнику.
Час готування: 1 год 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 1 л.
Інгредієнти:
- Журавлина – 1 кг
- Цукор – 1.5 кг
Процес приготування:
Крок 1. Журавлину перед заготівлею ретельно перебрати, промити і обов’язково просушити кухонним рушником. Відміряти вказане в рецепті кількість цукру і журавлини.
Крок 2. Підготовлену журавлину подрібнити в чаші блендера до стану пюре.
Крок 3. Потім ягідну масу ретельно перетерти через густе сито, щоб відокремити макуха.
Крок 4. Перелити її в окремий посуд і насипати розраховане кількість цукру. Якщо цукор замініть пудрою, то вона швидше розчиниться в ягідної маси. Всі ложкою добре перемішати і залишити на 1 годину, щоб цукор повністю розчинився.
Крок 5. Після закінчення цього часу желе розкласти по стерильним баночках, щільно закупорити і поставити на зберігання в холодильник.
Крок 6. Желе в холодильнику поступово признайде більш густу консистенцію. Взимку можете насолоджуватися цим смачним і корисним десертом.
Смачних і вдалих заготовок!
Журавлина, протерта з цукром на зиму для заморозки
Кращим способом заготівлі журавлини на зиму є заморозка, як цілої ягоди, так і протертою. До неї додається трохи цукру і тільки для смаку, щоб відразу ягоду можна було вживати. Для заморожування використовують спеціальні контейнери або пакети. Така журавлина відмінно зберігається в морозилці протягом 2 років при -18°С, 1 рік при -10°С, тільки поруч не кладуться пахнуть продукти, так як ягода може ввібрати їх запах.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 1 л.
Склад:
- Журавлина – 1 кг
- Цукор – 120 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте все необхідне для приготування цієї заготовки.
Крок 2. Журавлину ретельно переберіть і видаліть сміття та пошкоджені ягоди, інакше вони зіпсують смак заготовки. Журавлину на друшляку добре промийте під проточною водою.
Крок 3. Для заморозки ягода повинна бути сухою – це правило. Просушіть чисту журавлину, розсипавши її в один шар на кухонному рушнику.
Крок 4. Потім журавлину і цукор обов’язково треба зважити згідно з рецептом.
Крок 5. Журавлину разом з цукром подрібніть за допомогою блендера або кухонного комбайна до однорідного стану і повного розчинення цукру.
Крок 6. Потім протерту журавлину акуратно розкладіть у спеціальні контейнери або пакети для заморозки, щільно закрийте їх і обов’язково підпишіть на спеціальній наклейці. Потім компактно укладіть контейнери в морозильну камеру.
Вдалих і смачних заготовок!