Буузи – 4 рецепти приготування з покроковими фото

Буузи – це страва, яку за способом приготування і своїм зовнішнім виглядом дуже вже нагадують усіма відомі манти, проте, прочитавши цю статтю, ви зможете виявити не одну відмінність. Буузами називають парові «пиріжки» з соковитою і ситною начинкою з м’яса або картоплі, для приготування яких нам знадобиться така техніка, як пароварка або мультиварка. І якщо раніше ви ніколи не готували нічого подібного, то наші докладні рецепти допоможуть вам впоратися з кожним етапом та здивувати домочадців!

Класичні бурятські буузи

Класичні бурятські буузи – це неймовірно смачна і ароматна страва, яка сподобається вам усім, починаючи від тонкого тіста і закінчуючи соковитою начинкою з фаршу телячого, доповненого пікантним часником і цибулею. До столу рекомендується подавати з улюбленими соусами.

Інгредієнти:

на – 7 порції

  • Для тесту:
  • Вода – 150 мл.
  • Мука – 500 гр.
  • Мука – 50 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Для начинки:
  • Фарш телячий – 500 гр.
  • Сало свиняче – 50 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – за смаком
  • Вода – ½ ст.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Кінза – за смаком

Процес приготування:

Класичні буузи дуже просто готуються в домашніх умовах. За допомогою грамових терезів відміряємо все необхідне для замісу тіста.

Пересипаємо муку в глибоку миску і в центрі робимо поглиблення, куди розбиваємо яйце, вливаємо воду і насипаємо сіль.

Руками вимішуємо м’яке та еластичне тісто.

Поміщаємо грудку в пакет і даємо полежати близько півгодини.

Готуємо складові начинки: очищаємо цибулю, обполіскуємо та обсушуємо телятину.

Максимально дрібно нарізаємо цибулину, висипаємо у чашу.

Аналогічно чинимо із зубками часнику.

Також дуже дрібно ріжемо м’ясо і відправляємо його до овочів, посипаємо приправами та сіллю.

Тепер до начинки додаємо воду та підморожене та подрібнене на дрібній тертці сало.

Старанно перемішуємо компоненти руками.

Займемося формуванням: тісто ділимо на кульки однакового розміру.

Розкочуємо кульки в коржики з тонкими краями та щільною серединкою, діаметр від 5 до 8 сантиметрів.

У центр заготовок викладаємо близько 60 г начинки.

Великим і вказівними пальцями піднімаємо краї та защипуємо внахлест, залишаючи по центру невеликий отвір.

Викладаємо напівфабрикати на решітку мантоварки або пароварки, готуємо протягом години під кришкою під час активного кипіння.

Апетитні буузи сервіруємо та прикрашаємо свіжою зеленню. Смачного!

Буузи в пароварці

Буузи в пароварці – це не тільки дуже смачна страва, але ще й корисна, з низьким вмістом жирів, так як готується вона на пару, завдяки чому продукти зберігають у собі максимальну кількість вітамінів і мікроелементів. Таку страву можна запропонувати навіть тим, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Час приготування – 65 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Мука – 700 гр.
  • Вода – 300 мл.
  • Яйця – 1 шт.
  • Сіль за смаком.

Для начинки:

  • Вода – 150 мл.
  • Фарш – 500 мл.
  • Цибуля – 200 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Кріп – для подачі.
  • Олія – ​​для змащування.
  • Сметана – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед очищаємо і дрібно нарізаємо цибулю, розморожуємо фарш і готуємо решту складових.

Крок 2. У глибокій чаші змішуємо фарш із цибулею, сіллю, водою та чорним перцем – вимішуємо до однорідної консистенції.

Крок 3 Для тесту в окрему ємність вбиваємо яйця, вливаємо воду і солимо. Вводимо все борошно і відразу замішуємо ложкою, а потім переходимо до ручного замісу. Готовий продукт даємо спокій на 10 хвилин.

Крок 4. Ділимо тісто на рівні сегменти, розкочуємо в коло і центром кладемо трохи начинки. Піднімаючи край і прокручуючи, скріплюємо.

Крок 5. Ґрати пароварки промазуємо рослинним маслом і поміщаємо заготовки на відстані один від одного. Готуємо протягом 25-30 хвилин.

Крок 6. Оригінальна страва доповненням кошторису та зеленню – трапезуємо. Смачного!

Буузи в мультиварці

Буузи в мультиварці – це традиційна страва бурятської кухні, яка підкорила весь світ своїми чудовими смаковими характеристиками та незвичайною формою, за рахунок якої начинка зберігає всі соки. Буузи є невеликими круглі пиріжки з м’ясом усередині.

Час приготування – 1 год. 20 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порцій – 8.

Інгредієнти:

  • Мука – 600 гр.
  • М’якуш яловичини – 800 гр.
  • М’якуш свинини – 250 гр.
  • Цибулини – 2 шт.
  • Сало – 250 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Вода – 130 мл. + 1 ст.
  • Сіль – 2,5 ч.л. + ½ ч.л.
  • Перець чорний мелений – 1/2 ч.л.
  • Яйця – 2 шт.
  • Олія – ​​4-5 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо тісто: у робочу миску просіюємо борошно, додаємо воду (одну склянку), сіль та яйця – починаємо перемішувати в одному напрямку за допомогою вилки. Коли тісто загусне, викладаємо масу на робочу поверхню і замішуємо доти, доки маса не перестане прилипати до долонь. Потім кладемо в пакет і залишаємо відпочити на півгодини.

Крок 2. Паралельно займаємося начинкою: промите м’ясо та цибулю з часником прокручуємо через м’ясорубку та змішуємо з водою, меленим перцем та сіллю.

Крок 3. М’яке тісто розгортаємо в пласт, товщиною близько 3-4 міліметрів і шийкою склянки вирізаємо кухлі.

Крок 4. Поміщаємо заготовку в ліву руку, правою накладаємо начинку та робимо складки по колу, обов’язково залишаючи отвір у центрі.

Крок 5. Змащуємо буузи олією і поміщаємо на решітку, готуємо в режимі «Пар» близько 20-25 хвилин.

Крок 6. Готуйте та отримуйте задоволення!

Буузи з картоплею

Буузи з картоплею і м’ясом – це ситні парові пиріжки, які стануть для вас ідеальним обідом або вечерею, після якої ви ще довго не відчуватимете голод і будете сповнені енергії. Весь процес приготування та формування докладно описаний у рецепті.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порцій – 8.

Інгредієнти:

  • Пельменне тісто – 800-900 гр.
  • Картопля середня – 6 шт.
  • Свинина – 600 гр.
  • Цибуля зелена – 300 гр.
  • Укроп – 50-100 гр.
  • Часник – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Приправи – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Зелень ретельно промиваємо та струшуємо надлишки вологи, також обполіскуємо м’ясо і даємо йому час обсохнути. Очищаємо картоплю.

Крок 2. На невеликі кубики ріжемо бульби картоплі.

Крок 3. Дрібно шаткуємо зелену цибулю і часник.

Крок 4. М’ясну складову нарізаємо скибочками трохи більше, ніж картопля.

Крок 5. Змішуємо підготовлені компоненти, не забувши посипати сіллю та улюбленими спеціями. Тісто розділяємо на частини, кожен сегмент розгортаємо в круглий коржик і викладаємо соковиту начинку.

Крок 6. Піднімаючи краї догори, скріплюємо їх, роблячи безліч складок. Переміщуємо напівфабрикати на решітку мантоварки та варимо близько 40 хвилин.

Крок 7. Гарячі буузи подаємо до столу з запалу, з жару і насолоджуємося, посипавши кропом. Смачного!