Пісна долма у виноградних листках без м’яса
Долма – корисне збалансоване блюдо, яке можна подати на обід або вечерю. В піст замість м’яса можна готувати начинку з овочів, бобових, горіхів або грибів, виходить не менш смачно і ситно.
Час готування: 2,5 години.
Час приготування: 80 хв
Порцій: 6.
Склад:
- Листя винограду – 50-60 шт.
- Рис – 250 гр.
- Помідори – 2 шт.
- Гриби – 200 гр.
- Горіхи волоські – 100 гр.
- Чабер сушений – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Вода – 400-500 мл
- Масло рослинне – 50 мл
Процес приготування:
1. Виноградні листя помийте, залийте окропом на 10 хвилин, потім відкиньте на друшляк.
2. Ріпчасту цибулю і гриби наріжте дрібними кубиками.
3. Помідори обшпарте окропом, зніміть шкірку і дрібно наріжте.
4. Волоські горіхи порубаєте ножем.
5. Рис промийте і відваріть до напівготовності.
6. На сковороду влийте рослинне масло, спочатку обсмажте цибулю до прозорості. Потім додайте гриби і продовжуйте смажити 2-3 хвилини. Далі викладіть на сковороду горіхи і помідори, тушкуйте кілька хвилин. в останню чергу додайте рис і готуйте, поки він не вбере всю вологу. В кінці додайте сіль і спеції, перемішайте. Перекладіть начинку в миску і остудіть її.
7. На виноградні листя викладайте невеликі порції начинки і завертайте щільні рулети.
8. У каструлю з товстим дном влийте трохи рослинного масла, викладіть долму щільним шаром.
9. У каструлю влийте воду і притисніть долму тарілкою, щоб виноградні листя в процесі брехня не розгорнулися.
10. Доведіть воду до кипіння, потім зменшіть вогонь до мінімального і готуйте 60 хвилин. По закінчення цього часу вимкніть вогонь і дайте страві настоятися. Пісну долму можна подавати в гарячому і охолодженому вигляді.
Приємного апетиту!