Долма – 10 рецептів класичної долми в домашніх умовах з покроковими фото

Пісна долма у виноградних листках без м’яса

Долма – корисне збалансоване блюдо, яке можна подати на обід або вечерю. В піст замість м’яса можна готувати начинку з овочів, бобових, горіхів або грибів, виходить не менш смачно і ситно.

Час готування: 2,5 години.

Час приготування: 80 хв

Порцій: 6.

Склад:

  • Листя винограду – 50-60 шт.
  • Рис – 250 гр.
  • Помідори – 2 шт.
  • Гриби – 200 гр.
  • Горіхи волоські – 100 гр.
  • Чабер сушений – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Вода – 400-500 мл
  • Масло рослинне – 50 мл

Процес приготування:

1. Виноградні листя помийте, залийте окропом на 10 хвилин, потім відкиньте на друшляк.

2. Ріпчасту цибулю і гриби наріжте дрібними кубиками.

3. Помідори обшпарте окропом, зніміть шкірку і дрібно наріжте.

4. Волоські горіхи порубаєте ножем.

5. Рис промийте і відваріть до напівготовності.

6. На сковороду влийте рослинне масло, спочатку обсмажте цибулю до прозорості. Потім додайте гриби і продовжуйте смажити 2-3 хвилини. Далі викладіть на сковороду горіхи і помідори, тушкуйте кілька хвилин. в останню чергу додайте рис і готуйте, поки він не вбере всю вологу. В кінці додайте сіль і спеції, перемішайте. Перекладіть начинку в миску і остудіть її.

7. На виноградні листя викладайте невеликі порції начинки і завертайте щільні рулети.

8. У каструлю з товстим дном влийте трохи рослинного масла, викладіть долму щільним шаром.

9. У каструлю влийте воду і притисніть долму тарілкою, щоб виноградні листя в процесі брехня не розгорнулися.

10. Доведіть воду до кипіння, потім зменшіть вогонь до мінімального і готуйте 60 хвилин. По закінчення цього часу вимкніть вогонь і дайте страві настоятися. Пісну долму можна подавати в гарячому і охолодженому вигляді.

Приємного апетиту!