Квас із хліба з дріжджами в домашніх умовах
Додавання в квас дріжджів, по-перше, прискорює процес бродіння, а по-друге, робить його не кисломолочним, а спиртовим, тому такий квас може стати слабоалкогольним напоєм.
Час приготування: 2-3 дні
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 6
Склад:
- Хліб чорний – 300 гр.
- Цукор-пісок – 6 ст. л.
- Ізюм – 15 гр.
- Вода – 3 л
- Дріжджі – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Чорний хліб наріжте великими шматочками розміром близько 3-5 сантиметрів, викладіть на деко і підсушіть в духовці при температурі 180 С. Від ступеня піджареної хліба залежить насиченість кольору і смаку квасу.
2. Засипте сухарі в трилітрову банку, нагрійте воду до 60-70 С і залийте нею хліб.
3. Засипте в банку цукор. Якщо квас здасться вам недостатньо солодким, ви зможете додати ще трохи цукру у вже готовий напій. Коли вода охолоне до 30 З всипте дріжджі швидкодіючі і перемішайте вміст банки.
4. Також для більш інтенсивного бродіння, газированности і смаку додайте у воду родзинки.
5. Ретельно перемішайте всі інгредієнти, закрийте горлечко банки складеною в кілька шарів марлею і залиште на 2-3 дні. Чим довше напій буде бродити, тим вище буде вміст спирту.
6. Готовий квас процідити через сито, за бажанням можете додати палений на сковороді цукор для додання напою бурштинового кольору і цікавого смаку. Залишилися розмоклі сухарі збережіть і використовуйте в якості закваски при приготуванні квасу в наступні рази.
Приємного апетиту!