Самі смачні баклажани на зиму виходять за знаменитим грузинським рецептом. Частування виходить поживним, в міру пікантним і соковитим. Його можна подавати самостійно або разом з м’ясними стравами. Відмінна ідея для застосування закуски – сімейне барбекю. Використовуйте для приготування 6 перевірених покрокових рецептів.
Гострі баклажани по-грузинськи на зиму без стерилізації
Для приготування соковитих баклажанів з помірною перчинкою використовуйте перевірений грузинський рецепт. Частування зручно зберігати в скляних банках, тому ви зможете радувати себе й близьких апетитним продуктом в будь-який час року.
Інгредієнти на
3 л.
- Баклажан 4 кг
- Помідор 2 кг
- Перець болгарський 1 кг
- Перець чилі 2 шт.
- Часник 1 шт.
- Сіль 2 ст. л.
- Цукор-пісок-1 ч. л.
- Оцет столовий 9% 100 мл
- Масло рослинне 200 мл
Процес приготування:
- Як заготовити смачні гострі баклажани на зиму? Промиті баклажани поділяємо на рівні по товщині кружечки. Засипаємо їх сіллю, розмішуємо і залишаємо на 1 годину.
- Промиваємо помідори. При бажанні, їх можна обшпарити і звільнити від шкірки.
- Болгарські перці ділимо на половинки. Уважно прибираємо все насіння.
- Очищаємо зубчики часнику від лушпиння, а перець чилі від плодоніжок.
- Помідори, перець чилі і часник прокручуємо через м’ясорубку або подрібнюємо у блендері. Після, доповнюємо суміш цукром, оцтом і олією. Доводимо до кипіння.
- Опускаємо в гарячу суміш баклажани і болгарський перець. Тушкуємо частування на слабкому вогні близько 15 хвилин.
- Гарячі грузинські баклажани розливаємо по простерилизованным банкам. Закатуємо тару стерилізованими кришками і залишаємо до повного охолодження.
Як заготовити гострі баклажани кружечками в банках?
Здивуйте рідних і гостей яскравим грузинським частуванням. Заготовте на зиму пахучі і поживні кружечки баклажанів. Страва порадує не тільки своїм насиченим смаком, але і привабливою подачею.
Час приготування: 40 хвилин
Час приготування: 25 хвилин
Порцій – 0,5 л.
Інгредієнти:
- Баклажани – 1 кг
- Перець болгарський – 1 шт.
- Перець чилі – 2 шт.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Цукор – 0,5 ч. л.
- Оцет – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 50 мл
Процес приготування:
1. Добре промиті баклажани ріжемо кружечками рівної товщини.
2. Далі овоч смажимо на сковороді, попередньо обмазаної рослинним маслом. Готуємо продукт до придбання легкого рум’янцю.
3. В стерилізовану банку починаємо укладати обсмажені кола. Обмазуємо овочі заздалегідь подрібненими перцем з сіллю, цукром і оцтом.
4. Щільно наповнюємо тару до самого верху.
5. Далі банку з готовим частуванням закриваємо стерилізованої кришкою. Зберігаємо баклажани в прохолодному місці.
Гострі баклажани з болгарським і гірким перцем на зиму
Баклажан – важливий продукт для грузинської кухні. Тому, за традиційними рецептами, смачніше всього готувати овоч для зимового зберігання. Закуска готова порадує своєю поживністю і соковитістю.
Час приготування: 3 години
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 5 л.
Інгредієнти:
- Баклажани – 3 кг
- Перець болгарський – 2 кг
- Перець чилі – 3 шт.
- Часник – 200 гр.
- Кріп – 1 пучок.
- Сіль – 2,5 ст. ложки
- Цукор – 1 склянка
- Оцет – 1 склянка
- Масло рослинне – 2 склянки
Процес приготування:
1. Промиваємо баклажани під водою, зрізаємо плодоніжки.
2. Далі овоч нарізаємо кубиками і засипаємо сіллю.
3. Розмішуємо продукт і залишаємо на 2 години.
4. Промиваємо болгарські перці і очищаємо від насіння.
5. Через дві години баклажани перекладаємо у велику каструлю.
6. Ріжемо підготовлені болгарські перці шматочками. Сюди ж подрібнюємо і перець чилі.
7. Часник очищаємо від лушпиння і поділяємо його на зубчики.
8. Перець і часник занурюємо в блендер.
9. Пучок кропу дрібно нарізаємо.
0. Масу з перців і часнику подрібнюємо до однорідного стану.
11. Овочеву суміш і зелень кладемо в каструлю з баклажанами.
12. Засипаємо цукром продукти.
13. Вливаємо сюди оцет.
14. Далі додаємо рослинне масло.
15. Перемішуємо вміст і ставимо його на плиту.
16. Доводимо до кипіння і після варимо ще 20 хвилин.
17. Розливаємо продукт по стерилізованим банкам і закриваємо їх стерилізованими кришками.
18. Даємо заготівлях охолонути і відправляємо їх на зберігання. Гострі баклажани на зиму за грузинським рецептом готові.
Баклажани по-грузинськи на зиму без обсмажування
Простий і швидкий спосіб приготувати апетитні баклажани на зиму – без обсмажування. Оцініть традиційний грузинський рецепт. Готовий продукт вийде пікантним і ароматним.
Час готування: 1 год
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 4 л.
Інгредієнти:
- Баклажани – 3 кг
- Перець болгарський – 1 кг
- Перець чилі – 2 шт.
- Часник – 200 гр.
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор – 200 гр.
- Оцет – 200 мл
- Масло рослинне – 1,5 склянки
Процес приготування:
1. Відміряємо потрібну кількість баклажанів.
2. Промиваємо їх під водою і зрізаємо плодоніжки.
3. Відварюємо підготовлені овочі в киплячій воді 5 хвилин.
4. Викладаємо ошпарені баклажани на тарілку і даємо їм охолонути.
5. В цей час очищаємо часник. Перці ріжемо тонкими смужками.
6. Овочі перемелюємо в блендері.
7. У каструлі з’єднуємо рослинне масло, оцет, сіль і цукор. Кип’ятимо суміш.
8. Остиглі баклажани ріжемо невеликими кубиками.
9. У суміш з оцту і олії спочатку кладемо перемелені овочі.
10. Потім додаємо баклажани. Тушкуємо вміст на вогні 15 хвилин.
11. Готовий продукт розкладаємо по простерилизованным скляним банкам.
12. Закриваємо заготовки стерилізованими кришками, перевертаємо їх догори дном і залишаємо до охолодження.
13. Швидкі баклажани на зиму готові! Надсилайте їх на зберігання.
Баклажани з горіхами і часником в банках на зиму
Оригінальний смак і аромат баклажанів в банку додадуть волоські горіхи. Використовуйте для приготування популярний грузинський рецепт. Здивуйте своїх рідних та гостей яскравим частуванням.
Час готування: 1 год
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 1,5 л.
Інгредієнти:
- Баклажани – 3 кг
- Часник – 300 гр.
- Перець чилі – 3 шт.
- Горіхи волоські – 250 гр.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 1 ч. л.
- Оцет 9% – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 100 мл
Процес приготування:
1. Промиті і очищені від плодоніжок баклажани ріжемо на невеликі кола.
2. Відправляємо овочі на розпечену сковороду. Смажимо до появи яскравого рум’янцю.
3. Очищаємо волоські горіхи і перемелюємо в блендері до стану крихти.
4. Зубчики часнику також подрібнюємо з гірким перцем.
5. Обидві суміші з’єднуємо один з одним. Доповнюємо їх сіллю, цукром, оцтом і рослинним маслом. Ретельно вимішуємо.
6. В стерилізовані банки укладаємо шарами баклажани і горіхову масу.
7. Прикриваємо заготовки стерилізованими кришками, ставимо їх у каструлю, на дно якої устеляємо рушником, вливаємо воду на 2/3 висоти банок, доводимо її до кипіння і стерилізуємо банки 20 хвилин. По закінченні стерилізації, виймаємо наші заготовки і закатуємо кришками, перевертаємо догори дном і даємо їм охолонути. Ставимо на зберігання в прохолодне місце.
Баклажани з помідорами, часником і перцем на зиму
Зимова заготівля з баклажанів – безпрограшна ідея для вашого столу. Беріть на замітку простий грузинський рецепт з додаванням помідорів. Порадуйте себе смачним і соковитим частуванням.
Час приготування: 1 годину 20 хвилин
Час приготування: 30 хвилин
Порцій – 1 л.
Інгредієнти:
- Баклажани – 0,6 кг
- Помідори – 0,7 кг
- Перець болгарський – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 1 шт.
- Перець чилі – 0,5 шт.
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 1,5 ст. л.
- Спеції – за смаком.
- Оцет – 50 мл
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Підготуємо потрібні овочі. Промиваємо під холодною водою.
2. Баклажани ріжемо кружальцями і відкладаємо вбік на час.
3. Якщо хочете видалити гіркоту, можете посипати їх невеликою кількістю солі.
4. У помідорах робимо надрізи хрест-навхрест.
5. Далі плоди ошпарюємо в окропі кілька хвилин.
6. Остуджуємо інгредієнт і акуратно знімаємо з нього шкірку.
7. Починаємо обробляти і інші овочі.
8. Нарізаємо перець, цибуля і часник невеликими шматочками.
9. Всі овочі, крім баклажанів, подрібнюємо до стану кашки. Переставляємо заготовку на плиту.
10. Приєднуємо до овочевої суміші сіль, цукор, спеції і оцет. Кип’ятимо 2-3 хвилини.
11. Баклажани смажимо в олії до утворення скоринки.
12. Відразу перекладаємо продукт в гарячу суміш. Тушкуємо на повільному вогні 10-15 хвилин.
13. Гарячі баклажани відправляємо в простерилізовані скляні банки, закриваємо їх стерилізованими кришками і ставимо на зберігання.