Простий і смачний рецепт картопляного гратена з сиром
Гратен з картоплі, запечений з вершками і сиром, одне з найсмачніших страв французької кухні. За апетитну скоринку в гратене відповідає саме сирна складова. Гратен буде цікавим і смачним гарніром до м’яса і риби.
Час готування: 95
Час приготування: 30 хв
Порцій – 6-8
Інгредієнти:
- Картопля – 1 кг
- Молоко – 250 мл
- Вершки – 350 мл
- Сир – 150 гр.
- Часник – 3 зуб.
- Горіх мускатний – 1 ч. л.
- Масло вершкове – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. У каструлі змішайте молоко і вершки.
Крок 2. Додайте в молочну суміш пару зубчиків подрібненого часнику.
Крок 3. Посоліть і приправте масу.
Крок 4. Також додайте мускатний горіх.
Крок 5. Добре перемішайте.
Крок 6. Поставте каструлю на вогонь, доведіть до кипіння і дайте соусу покипіти 1-2 хвилини, потім зніміть з вогню.
Крок 7. Картоплю почистіть, помийте і наріжте тонкими кружечками.
Крок 8. Форму для запікання натріть зубчиком часнику.
Крок 9. Потім змастіть форму вершковим маслом.
Крок 10. Викладіть тонкий шар картоплі, посоліть.
Крок 11. Полийте картоплю соусом.
Крок 12. Викладіть наступний шар картоплі.
Крок 13. Другий картопляний шар також пролийте вершковим соусом.
Крок 14. Таким образів викладіть всю картоплю і використовуйте весь вершковий соус.
Крок 15. Форму накрийте фольгою, поставте в духовку, розігріту до 180 градусів, на 40-50 хвилин.
Крок 16. Сир натріть на крупній тертці.
Крок 17. Дістаньте форму з духовки, зніміть фольгу, посипте запіканку сиром. Запікайте блюдо в духовці ще 10-15 хвилин до утворення апетитною рум’яною кірочки.
Крок 18. Гратен з картоплі і сиру трохи остудіть і можна пригощати сім’ю і гостей.