Гречка з мясом – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Гречка з м’ясом – це дуже просте і смачне блюдо, на приготування якого йде зовсім небагато часу. У поєднанні з овочами воно виходить надзвичайно ароматним і насиченим. Пропонуємо вам 10 покрокових рецептів цієї страви.

Гречка з м’ясом на сковороді

На сковороді обсмажується свинина з цибулею і морквою. Далі туди засипається гречана крупа і все заливається водою. Рідина доводиться до кипіння, і страва гаситься 40 хвилин на маленькому вогні.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Свинина-350 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Гречка 1 склянка
  • Вода-2.5 склянки
  • Лавровий лист 1 шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Масло рослинне 3 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як смачно приготувати гречку з м’ясом? Свинину добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику, зрізаємо прожилки і нарізаємо шматочками середнього розміру.
  2. На сковороді розігріваємо рослинне масло. Відправляємо туди нарізану свинину і обсмажуємо її на максимальному вогні до золотистої скоринки. Далі зменшуємо вогонь і тушкуємо м’ясо, таким чином, протягом 15 хвилин.
  3. В цей час очищаємо цибулю і дрібно нарізаємо його.
  4. Морква також очищаємо і натираємо на крупній тертці.
  5. Відправляємо нарізані овочі в сковороду з м’ясом і обсмажуємо до м’якості.
  6. Тепер засипаємо до овочів з м’ясом гречану крупу і все перемішуємо.
  7. Заливаємо окропом, додаємо сіль, чорний перець за смаком і лавровий лист.
  8. Доводимо рідину до кипіння, після чого зменшуємо вогонь до мінімального і тушкуємо гречку з м’ясом протягом 40 хвилин, поки не випарується вся рідина.
  9. Розкладаємо готову страву по тарілках і подаємо до столу разом зі свіжими овочами. Приємного апетиту!

Гречка з м’ясом в духовці в горщику

На сковороді обсмажується свинина, морква і цибуля. Потім туди додається гречка і готується ще 2 хвилини. Далі все розкладається по горщикам, заливається водою і готується 45 хвилин при 190оС. Виходить дуже смачне і ситне блюдо.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 10 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Крупа гречана – 2 склянки
  • М’якоть свинини – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • лавровий Лист – 4 шт.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Для початку насипаємо гречану крупу в глибоку ємність, заливаємо її холодною водою і ретельно промиваємо. Далі зливаємо всю рідину, знову наливаємо холодну воду і крупу промиваємо ще раз. Потім відкидаємо гречку на друшляк і залишаємо, таким чином, поки не стече вся зайва рідина.

2. М’якоть свинини добре промиваємо під проточною водою і опускаємо його з допомогою паперового рушника. Далі нарізаємо його шматочками середнього розміру.

3. Лук очищаємо і нарізаємо дрібним кубиком. Морква також очищаємо і натираємо на крупній тертці.

4. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і відправляємо туди нарізану свинину. Обсмажуємо її на великому вогні до рум’яної скоринки, періодично помішуючи. Далі солимо і перчимо м’ясо за смаком, ще раз перемішуємо і перекладаємо м’ясо на окрему тарілку. Прикриваємо його фольгою, щоб воно не втрачало тепло.

5. У цю ж сковороду додаємо ще трохи олії і закидаємо туди цибулю з морквою. Обсмажуємо овочі пару хвилин до м’якості, постійно помішуючи.

6. Тепер відправляємо до овочів промиту гречку, додаємо сіль з чорним меленим перцем по смаку, перемішуємо і смажимо близько двох хвилин.

7. Додаємо до овочів з гречкою обсмажену свинину, ще раз все перемішуємо і вимикаємо вогонь.

8. Розкладаємо гречку з овочами і м’ясом в горщики. Заповнюємо їх приблизно на 2/3. Кладемо в кожну ємність лавровий лист і заливаємо все окропом так, щоб вода була на 1 см вище гречки.

9. В кінці додаємо в кожен горщик шматочок вершкового масла і закриваємо їх кришками. Духовку розігріваємо до 190оС і відправляємо туди гречку з м’ясом на 45 хвилин.

10. Подаємо готову страву до столу прямо в горщиках разом зі свіжими овочами або салатом. Приємного апетиту!

Як приготувати гречку з м’ясом в мультиварці?

В мультиварці обсмажується м’ясо з морквою і цибулею. Далі туди додається промита гречка, сіль, перець і лавровий лист. Все заливається водою і готується на програмі «Гречка» до сигналу. Виходить дуже смачне і ароматне блюдо.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 10 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Свинина – 400-500 гр.
  • Крупа гречана – 1 склянка
  • Вода питна – 2 склянки
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Свинину добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо з допомогою паперових рушників і нарізаємо шматочками середнього розміру. Включаємо мультиварку, вибираємо режим «Випічка», наливаємо в чашу трохи олії і обсмажуємо на ньому м’ясо приблизно 15-20 хвилин. Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо, а моркву натираємо на крупній тертці. Відправляємо овочі до м’яса, перемішуємо і готуємо ще 7-10 хвилин.

2. Гречку ретельно промиваємо під проточною водою, після чого відкидаємо на сито і залишаємо, поки не стече вся зайва рідина. Далі відправляємо її в каструлю до м’яса з овочами і перемішуємо.

3. Тепер заливаємо все водою, додаємо сіль з чорним меленим перцем за смаком і лавровий лист.

4. Вибираємо на панелі управління програму «Гречка» і готуємо гречку з м’ясом до звукового сигналу.

5. Розкладаємо готову страву по тарілках і подаємо до столу разом з салатом зі свіжих овочів. Приємного апетиту!

Гречана каша з м’ясом в казані

В казані обсмажується цибуля з морквою і яловичиною. Все заливається водою і гаситься, поки рідина не википить. Далі туди засипається промита гречка і всі знову заливається водою. Все вариться до випаровування рідини, що перемішується і подається до столу.

Час готування: 1 ч. 15 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порції – 7.

Склад:

  • Яловичина – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Крупа гречана – 800 гр.
  • Масло рослинне – 5 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Для початку ретельно промиваємо під проточною водою яловичину, обсушуємо її на паперовому рушнику і нарізаємо шматочками середнього розміру.

2. Очищаємо цибулю з морквою і нарізаємо їх дрібним кубиком.

3. У казані розігріваємо рослинне масло і відправляємо туди нарізані овочі. Обсмажуємо до золотистого кольору.

4. Далі відправляємо в казан нарізану яловичину, все перемішуємо і смажимо близько 10-15 хвилин, поки м’ясо не покриється рум’яною скоринкою. Тепер вливаємо воду так, щоб вона повністю покривала яловичину. Закриваємо казан кришкою і тушкуємо, поки вся рідина не википить. За цей час м’ясо повинно стати м’яким.

5. Гречку ретельно промиваємо під проточною водою кілька разів. При достатній кількості часу, можна також перебрати її.

6. Відправляємо гречану крупу до яловичини з овочами і знову заливаємо все водою. Вона повинна бути приблизно на 2 см вище гречки. Закриваємо казан кришкою і варимо все на помірному вогні.

7. Після того, як вся рідина випарується, додаємо трохи солі за смаком і добре все перемішуємо.

8. Розкладаємо готову страву по тарілках і подаємо до столу зі свіжими овочами та зеленню. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт гречки з м’ясом і грибами

На сковороді обсмажується м’ясо з грибами, цибулею і морквою. Потім туди відправляється промита гречана крупа, все заливається теплою водою і гаситься під кришкою близько 25 хвилин. Потім сковорода знімається з плити і закутується в рушник на 20 хвилин.

Час готування: 1 год 15 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Крупа гречана – 150 гр.
  • Індичка – 200 гр.
  • Вода питна – 250 мл
  • Печериці – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Сіль – 0.5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Для початку добре промиваємо під проточною водою м’ясо, обсушуємо його на паперовому рушнику і нарізаємо шматочками середнього розміру.

2. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і відправляємо нарізану індичку. Далі додаємо сіль і обсмажуємо м’ясо до рум’яної скоринки.

3. В цей час займаємося грибами. Можна використовувати як свіжі, так і заморожені. Добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і розрізаємо на маленькі шматочки.

4. Відправляємо нарізані гриби в сковороду до індички і обсмажуємо все ще 5-7 хвилин, періодично помішуючи.

5. Ріпчасту цибулю очищаємо, нарізаємо півкільцями і додаємо до м’яса з грибами.

6. Морква також очищаємо і натираємо на крупній тертці. Відправляємо на сковороду до решти інгредієнтів, перемішуємо і накриваємо кришкою. Тушкуємо на невеликому вогні приблизно 10 хвилин.

7. У цей час ретельно промиваємо у воді гречану крупу кілька разів, після чого відкидаємо на друшляк і залишаємо, поки не стече вся зайва рідина. Потім відправляємо гречку в сковороду з індичкою, грибами і овочами.

8. Тепер вливаємо туди теплу воду, перемішуємо і доводимо до кипіння. Далі зменшуємо температуру, накриваємо кришкою і тушкуємо 25 хвилин. Готуємо, поки гречка не стане м’якою. Далі знімаємо сковороду з вогню, закутуємо в рушник і даємо постояти, таким чином, 20 хвилин.

9. Розкладаємо готову страву по тарілках і подаємо до столу зі свіжими овочами або салатом. Приємного апетиту!

Дуже смачний рецепт гречки з м’ясом і овочами

На сковороді обсмажується цибуля з морквою, далі туди відправляється промита гречана крупа, відварена свиняча голенка, і все заливається бульйоном. Все тушкується 20 хвилин, після чого туди додається зелень кропу і все перемішується. У підсумку виходить дуже ситне і смачне блюдо.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 15 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Крупа гречана – 1.5 склянки
  • Голенка свиняча – 1 шт.
  • Вода питна – 2 л
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Суміш перців – за смаком.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Булочки часникові – 4 шт.

Процес приготування:

1. Для початку ретельно промиваємо під проточною водою свинячу голенку, після чого кладемо її в глибоку каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і варимо на мінімальному вогні півтори години, періодично знімаючи утворюється пінку.

2. В цей час перебираємо гречку, видаляємо все сміття і добре промиваємо її під водою. Потім відкидаємо крупу на друшляк і залишаємо, поки не стече вся зайва рідина.

3. Моркву очищаємо і натираємо на крупній тертці.

4. Ріпчасту цибулю також очищаємо і нарізаємо півкільцями.

5. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо на ньому овочі до м’якості.

6. Після того як голенка звариться, дістаємо її з бульйону, остуджуємо і знімаємо з неї все м’ясо. Бульйон проціджуємо через сито або марлю.

7. Тепер відправляємо до овочів промиту гречану крупу і заливаємо все бульйоном. Доводимо все до кипіння, після чого зменшуємо вогонь і тушкуємо протягом 20 хвилин.

8. Через 10 хвилин додаємо в гречці з овочами м’ясо з голенки, все перемішуємо і продовжуємо тушкувати до готовності.

9. За пару хвилин до приготування додаємо до страви дрібно нарізану зелень кропу і все перемішуємо.

10. Розкладаємо готову страву по тарілках і подаємо до столу з часниковими булочками. Приємного апетиту!

Як приготувати гречку по-купецькому з м’ясом?

На сковороді обсмажується свинина з ріпчастою цибулею і морквою. Далі туди відправляється промита гречка, все заливається водою, доводиться до кипіння і готується під кришкою 15-30 хвилин. Готову страву перемішується, розкладається по тарілках і прикрашається зеленню.

Час готування: 1 год 30 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порції – 7.

Інгредієнти:

  • Свинина – 1 кг
  • Крупа гречана – 3 склянки
  • Вода питна – 4-5 ст.
  • Цибуля ріпчаста – 3-5 шт.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. Для початку добре промиваємо під проточною водою свинину, обсушуємо її за допомогою паперового рушника і нарізаємо кубиками середнього розміру або смужками. На сковороді розігріваємо олію, відправляємо туди нарізане м’ясо і обсмажуємо на великому вогні до рум’яної скоринки. Ріпчасту цибулю нарізаємо кубиками, а моркву – брусочками. Відправляємо овочі на сковороду до м’яса і смажимо все разом ще 10-15 хвилин. Далі зменшуємо вогонь, накриваємо сковороду кришкою і готуємо свинину з овочами до готовності приблизно 20-30 хвилин. Також додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком.

2. В цей час перебираємо гречану крупу, прибираємо сміття і промиваємо під проточною водою кілька разів. Далі відкидаємо на друшляк і залишаємо, поки не стече вся зайва рідина. Тепер відправляємо гречку на сковороду до м’яса з овочами і заливаємо все водою (можна також використовувати бульйон, так у страви вийде більш насичений смак).

3. Все перемішуємо і доводимо рідину до кипіння. Знімаємо пробу на сіль, накриваємо сковороду кришкою і готуємо ще 15-30 хвилин на маленькому вогні.

4. За цей час повинна повністю википіти вода. Наше блюдо готове.

5. Все добре перемішуємо і знімаємо з вогню.

6. Розкладаємо готову страву по тарілках, прикрашаємо свіжою зеленню і подаємо до столу зі свіжими овочами. Приємного апетиту!

Гречана каша з м’ясом, цибулею і морквою

В сковороді обсмажується цибуля з морквою і часником. До овочів додається обсмажене м’ясо, після чого туди засипається промита гречка, все заливається водою, накривається кришкою і готується на маленькому вогні протягом 25 хвилин. Виходить дуже смачне і просте у приготуванні блюдо.

Час готування: 45 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Крупа гречана – 1 склянка
  • Вода питна або бульйон – 2 склянки
  • Свинина – 250 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Для початку готуємо овочі. Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо півкільцями або кубиками. Морква також очищаємо і нарізаємо кружечками. Часник ріжемо на тонкі пластинки.

2. Свинину добре промиваємо під проточною водою і обсушуємо на паперовому рушнику. Потім нарізаємо її шматочками середнього розміру. Краще всього вибирати шматок з невеликою кількістю жиру, щоб готове блюдо вийшло більш соковитим і ароматним.

3. На сковороді розігріваємо олію і відправляємо туди нарізану ріпчасту цибулю, моркву і часник. Обсмажуємо все протягом 5-7 хвилин, час від часу помішуючи дерев’яною лопаткою.

4. На окремій сковороді обсмажуємо на великому вогні нарізану свинину, поки вона не покриється рум’яною скоринкою. Потім перекладаємо м’ясо до овочів і все перемішуємо.

5. Гречану крупу ретельно промиваємо під проточною водою, після чого відкидаємо на друшляк і залишаємо, поки не стече вся зайва рідина. Далі відправляємо крупу на сковороду з м’ясом і овочами, заливаємо все водою або бульйоном, перемішуємо і додаємо сіль з чорним меленим перцем за смаком. Потім накриваємо все кришкою і готуємо на мінімальному вогні до готовності протягом 25 хвилин.

6. Розкладаємо готову страву по тарілках, прикрашаємо дрібно нарізаною зеленню і подаємо до столу з салатом зі свіжих овочів. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування гречки з м’ясом і томатною пастою

В каструлі відварюється нарізане м’ясо. На сковороді обсмажується цибулю з томатною пастою. Потім зажарка готова відправляється в каструлю з м’ясом, після чого туди засипається гречана крупа. Блюдо тушкується до готовності і розкладається по тарілках.

Час готування: 1 год 30 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Крупа гречана – 1 склянка
  • М’ясо – 400 гр.
  • томатна Паста – 3 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • лавровий Лист – за смаком.

Процес приготування:

1. Спочатку добре промиваємо під проточною водою м’ясо, після чого обсушуємо його на паперовому рушнику і нарізаємо невеликими шматочками. Далі перекладаємо його в підходящу каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і варимо м’ясо до готовності.

2. Ріпчасту цибулю очищаємо і дрібно нарізаємо.

3. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо на ній цибулю протягом двох хвилин. Потім додаємо туди 3 ложки томатної пасти і обсмажуємо до напівготовності лука.

4. Відправляємо готову засмажку в каструлю з м’ясним бульйоном, солимо за смаком і перемішуємо. Гречану крупу ретельно промиваємо під холодною водою кілька разів, після чого засипаємо її до м’яса з цибулею і томатною пастою.

5. Тепер додаємо туди чорний мелений перець за смаком і перемішуємо.

6. Тушкуємо гречку під кришкою до готовності. За 5 хвилин до закінчення гасіння додаємо лавровий лист. Потім вимикаємо вогонь і даємо страви потомитися ще пару хвилин.

7. Розкладаємо гречку з м’ясом і томатною пастою по тарілках, прикрашаємо зеленню і подаємо до столу зі свіжими овочами. Приємного апетиту!

Як запекти гречку з м’ясом в рукаві в духовці?

На сковороді обсмажується цибуля з морквою і фаршем. В рукав закладається гречка, обсмажене м’ясо з овочами, кріп і приправу. Потім все залити кип’яченою водою і готується в духовці при 180 o с протягом години. Виходить дуже смачне і ароматне блюдо.

Час готування: 1 ч. 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порції – 7.

Склад:

  • Крупа гречана – 2.5 склянки
  • Фарш курячий – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Вода питна – 5 ст.
  • Морква – 1 шт.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Трави прованські – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Для початку ретельно промиваємо в холодній воді гречану крупу кілька разів. Потім перекладаємо її в рукав для запікання, який щільно зав’язуємо з однієї стороні. Рукав відправляємо в зручну форму для запікання.

2. Лук очищаємо і нарізаємо дрібним кубиком. На сковороді розігріваємо трохи олії і обсмажуємо на ній цибулю протягом 5-8 хвилин, поки він не придбає золотавий колір.

3. Тепер відправляємо до цибулі фарш, перемішуємо і смажимо близько 20 хвилин.

4. Моркву очищаємо, натираємо на тертці і додаємо до цибулі з фаршем. Все перемішуємо і смажимо ще кілька хвилин.

5. Відправляємо обсмажений фарш з овочами поверх гречаної крупи в рукав. Додаємо туди дрібно нарізану зелень кропу.

6. Далі додаємо сіль з чорним меленим перцем за смаком і прованські трави.

7. Тепер кип’ятимо воду і заливаємо нею гречку з м’ясом.

8. Щільно затягуємо інший кінець рукава і відправляємо все в духовку на годину, яку попередньо розігріваємо до 180оС.

9. Через деякий час розрізаємо рукав, перемішуємо все і перекладаємо в зручну ємність.

10. Нарешті розкладаємо готову страву по тарілках, прикрашаємо свіжою зеленню і подаємо до столу зі свіжими овочами. Приємного апетиту!