Грибний соус – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Соус на основі грибів можна подавати до будь-якого гарніру і страв з усіх видів м’яса. Це досить самостійний і ситний продукт, який відмінно доповнить пасту, картопляне пюре або варені рис і гречку. Для соусу можна брати будь-які види грибів і в результаті отримати ароматне і яскраве блюдо.

Грибний соус з печериць в домашніх умовах

Секрет вдалого грибного соусу криється в якісному вершковому маслі, тому для приготування краще брати високоякісне масло з великою жирністю і насиченим вершковим смаком.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Печериці свіжі 150 гр.
  • Вершки 200 мл 10%
  • Масло вершкове 50 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 1 ст. л.
  • Мускатний горіх за смаком мелений
  • Часник 1 зуб.
  • Сік лимонний 1 ст. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Грибний соус легко готується в домашніх умовах. Масло розігрівають у глибокій сковороді.
  2. Цибулю нарізують дрібними кубиками, перекладають в сковороду і готувати, поки шматочки не стануть прозорими. Солити і перчити цибулька потрібно відразу.
  3. Гриби нарізають пластинками. Якщо хочеться, щоб печериці в соусі не виділялися, їх варто нарізати дрібними кубиками.
  4. Викласти до цибулі гриби і дати їм підрум’янитися, помішуючи вміст сковороди. На цьому етапі додають ще трохи солі і перцю, а також мускатний горіх і подрібнений часник.
  5. Гриби з цибулькою заливають вершками і тушкують протягом 15-20 хвилин, щоб соус трохи випарувався і став густішим.
  6. Додають тертий сир, швидко перемішують, щоб до розплавлення він встиг рівномірно розподілитися в соусі, потім вливають ложку лимонного соку і знімають сковороду з плити. Соус готовий.

Як приготувати смачний вершково-грибний соус?

Для соусу можна брати не дуже жирні вершки, але тоді потрібно трохи довше випарювати рідину, щоб соус придбав потрібну консистенцію. Такий соус ідеально доповнить пасту, а також варені або смажені пельмені.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 4.

Склад:

  • Вершки (10%) – 300 мл
  • Печериці – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Сіль – 0,25 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Вимиті і обсушені гриби нарізають кубиками як можна дрібніше.

2. У сковороді на розігрітому рослинному маслі обсмажують шматочки печериць протягом 3-4 хвилин.

3. За аналогією з грибами нарізають цибулину і додаємо в сковороду. Цибуля повинен підрум’янитися.

4. У сотейнику вершкове масло розтоплюють, а потім додають борошно і інтенсивно заважають лопаткою. Не припиняючи помішувати, вливають вершки і готують соус, поки він не стане однорідним і густим, на що може знадобитися до 4 хвилин.

5. Переливають соус до грибів, доводять до смаку сіллю і перцем і готують ще близько хвилини. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування грибного соусу зі сметаною

Грибний соус на основі сметани – універсальна страва, легкий в приготуванні і добре доповнює різні гарніри, включаючи пасту, гречану кашу або картоплю у всіляких варіантах страв з неї. Важливий секрет: чим жирніше сметана, тим смачніше буде соус.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 4.

Склад:

  • Печериці – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сметана – 150 гр.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Гриби ріжуть як можна дрібніше, аналогічно шаткують цибулину.

2. Підготовлені інгредієнти готують з додаванням олії під кришкою протягом 15 хвилин.

3. Потім додають сметану і солять соус, продовжуючи тушкувати ще близько 7 хвилин.

4. Зелень подрібнюють, соусу дають трохи охолонути.

5. Всі разом перетворюють в однорідну масу за допомогою блендера. Подавати соус можна як у холодному, так і в гарячому вигляді.

Ароматний соус з сушених грибів

Лісові гриби володіють особливим ароматом і смаком, тому страви з ними виходить більш яскравими і насиченими. Такий соус добре підійде до галушками, макаронів або каш. Смажену цибулю ще більше збагатить смак соусу.

Час готування: 4 години.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Гриби сушені – 50 гр.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло вершкове – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Гриби промивають у теплій воді, потім замочують їх в прохолодній на кілька годин, а потім варять у тій же рідини, де вони замочували. Отриманий бульйон не зливають, а гриби ріжуть дуже дрібно.

2. У сотейнику обсмажують борошно з однією столовою ложкою олії до світло-коричневого відтінку, а потім заливають 2 склянками бульйону, в якому варилися гриби. Бульйон слід спочатку процідити, а після додати до обсмаженої борошні.

3. Соус варять при слабкому нагріванні протягом 15-20 хвилин.

4. Подрібнену цибулю смажать з додаванням олії, додають гриби і готують все разом кілька хвилин.

5. Перекладають грибну зажарку в соус, підсолюють, додають перець і дають потомитися кілька хвилин.

Як приготувати соус зі свіжих лісових грибів?

В цьому соусі важливою складовою є куркума: вона дає приємний колір соусу і до того ж дуже корисна. Соус добре йде до макаронів або перлової каші.

Час готування: 1 година 5 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • лісові Гриби – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Вершки – 200 гр.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Куркума – за смаком.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Петрушка – за смаком.

Процес приготування:

1. Очищені і нарізані грибочки промивають і відварюють в трохи підсоленій воді протягом півгодини, після чого рідину зливають.

2. В суміші вершкового і рослинного масел обсмажують відварені шматочки грибів протягом 10 хвилин.

3. Цибулю нарізають максимально дрібно і додають до грибів. Готують, поки шматочки цибулі не зарум’яняться.

4. Вливають вершки і додають сметану, перемішують, додають приправу, сіль і подрібнену петрушку.

5. Соус готують, поки не загусне. На це потрібно близько 5 хвилин.

Дуже смачний домашній соус з білих грибів

Соус на основі королівського гриба – страва для особливого випадку. Такий соус прикрасить навіть святковий стіл, тому можна сміливо пропонувати його гостям на дружній вечірці або торжестві.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

  • Гриби білі – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Вершки – 250 мл
  • Кмин насіння – 0,5 ч. л.
  • Кріп свіжий – 0,5 пучка.

Процес приготування:

1. Боровики промивають під проточною водою, ніжки грибів очищають від шкірки, все нарізати дрібним кубиком.

2. Цибулину подрібнюють аналогічним чином.

3. В розігрітому вершковому маслі обсмажують цибулька, а потім додають гриби. Всі разом тримають на сковороді протягом 8 хвилин при середньому нагріві плити і помішуючи.

4. До грибів з цибулею додають вершки, перець з кмином і сіллю і тушкують 5 хвилин без кришки, а потім продовжують готувати ще 8 хвилин під кришкою на дуже повільному вогні. Потрібно не забувати періодично помішувати соус.

5. В кінці, перед подачею, в сковороду додають подрібнену зелень, перекладають продукт в соусник і подають.

Грибний соус для спагетті і макаронів

Соус на основі грибів, вершків та сиру відмінно підходить до різних видів пасти – спагетті, рожкам, макаронів або черепашок. Виходить повноцінне ситне блюдо для обіду або вечері, вишукане і просте, яке зможе приготувати навіть не дуже досвідчений кулінар.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Спагетті – 130 гр.
  • Печериці – 250 гр.
  • Вершки – 200 мл
  • Сир плавлений – 90 гр.
  • Цибуля ріпчаста білий – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. В злегка підсоленій киплячій воді відварюють спагетті і готують по інструкції. Перед тим, як злити рідину після варіння, слід відлити 200 гр. рідини в інший посуд для розведення соусу.

2. Гриби ріжуть пластинками, а цибулю – як більше подобається, але не дуже крупно.

3. В сухій сковороді починають обсмажування грибів, злегка посоливши їх, і вони готуються у власному соку, а коли рідина випарується, додають масло і підрум’янюють її скибочки печериць з цибулею. Гриби доводять до смаку сіллю і перцем, а також розчавленим часником.

4. У сковорідку вливають вершки і кип’ятять при слабкому нагріванні протягом 3-5 хвилин. Слідом додають натертий сир, перемішують і перевіряють ступінь солоності. Якщо потрібно, досолюють, додають мелений перець.

5. До соусу перекладають спагетті, додають трохи рідини, відкладеної після варіння пасти, перемішують і дають потомитися кілька хвилин. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт грибного соусу з сиром

Плавлений сир надає грибного соусу вершкові нотки, але з ним страва виходить менш витратним, ніж з вершками, але не менш смачним. Такий бюджетний варіант сирно-грибного соусу добре відтіняє страви з пасти, м’ясні або рибні делікатеси.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Склад:

  • Печериці – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сир плавлений – 150 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Печериці нарізають невеликими кубиками.

2. Цибулину подрібнюють аналогічним чином.

3. Плавлений сир поміщають в морозилку на 20 хвилин, а потім натирають.

4. У глибокій сковорідці з олією гриби обсмажують, поки вони не стануть золотистими.

5. В інший жароміцної посуді пасерують цибулька: шматочки повинні стати м’якими і прозорими. Потім цибулю додають до грибів, зменшують нагрівання і продовжують готувати під кришкою.

6. У гарячу сковороду з грибами висипають сир, швидко перемішують і вливають трохи окропу, щоб сир розплавився, а консистенція соусу стала більш ніжною і рівномірною. При необхідності соус підсолюють, приправляють перцем і подають у соуснику.

Покроковий рецепт приготування грибного соусу з молоком

В цьому соусі дуже важливою складовою є спеції: вони підкреслюють грибний смак. Краще, якщо для приготування цього соусу будуть використовувати свіжонатертий мускатний горіх з більш інтенсивним ароматом і смаком.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 2.

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Молоко – 500 мл
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 25 гр.
  • Горіх мускатний – за смаком.
  • Перець запашний – 10 шт.
  • Гвоздика – 1 шт.
  • Перець білий мелений – за смаком.
  • Петрушка – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло вершкове – 25 гр.
  • Печериці – 200 гр.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Цибулю подрібнити, щоб він дав якомога більше смаку і аромату соусу.

2. Молоко нагрівають з лавровим листом, сіллю, гвоздикою і запашним перцем. Важливо не доводити його до кипіння, а дати йому просочитися ароматом спецій.

3. У підігріте молоко додати мускатний горіх, перець білий мелений і подрібнену петрушку.

4. Всипають в ароматну молочну суміш подрібнену цибулину і продовжують нагрівати без кришки. Як тільки суміш почне кипіти, її знімають з вогню і дають настоятися під кришкою.

5. Поросяти, ягняти гриби обсмажують з рослинним маслом.

6. У сотейнику вершкове масло змішують, яке повинно трохи розтопитися, з борошном і активно помішують, щоб борошно злегка змінила колір.

7. Не перестаючи заважати, у борошно вливають гаряче запашне молоко. Краще робити це потроху, щоб соус встигав змішуватися. Готують ще кілька хвилин, потім додають гриби, проварюють кілька хвилин і знімають соус з вогню.

Як зробити грибний соус з лисичок в домашніх умовах?

Оригінальний грибний соус з лисичками, який підійде до страв з картоплі або пасти. Лисички володіють яскраво вираженим смаком і красиво виглядають в соусі. Ідеально, якщо вдалося приготувати страву на основі дрібних грибів, естетично і апетитно.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порцій – 4.

Склад:

  • Лисички – 500 гр.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Вершки – 400 мл
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Цибулю нарізають дуже дрібним кубиком.

2. Лисички перебирають, промивають і обсушують. Великі гриби розрізати на кілька частин, а дрібні залишають цілком.

3. У суміші двох видів масел підрум’янюють її цибулька, а потім перекладають гриби і готувати, поки не випарується рідина.

4. Ступінь нагрівання сковороди, де готується соус, зменшують, лисички з цибулею присипають борошном, додають перець та сіль, вливають вершки.

5. Соус тушкують, поки не почне густіти, а потім подають гарячим як доповнення до гарнірів або основних страв.