Соус на основі грибів можна подавати до будь-якого гарніру і страв з усіх видів м’яса. Це досить самостійний і ситний продукт, який відмінно доповнить пасту, картопляне пюре або варені рис і гречку. Для соусу можна брати будь-які види грибів і в результаті отримати ароматне і яскраве блюдо.
Грибний соус з печериць в домашніх умовах
Секрет вдалого грибного соусу криється в якісному вершковому маслі, тому для приготування краще брати високоякісне масло з великою жирністю і насиченим вершковим смаком.
Інгредієнти на
3 порц.
- Печериці свіжі 150 гр.
- Вершки 200 мл 10%
- Масло вершкове 50 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Сир Пармезан (або інший твердий сир) 1 ст. л.
- Мускатний горіх за смаком мелений
- Часник 1 зуб.
- Сік лимонний 1 ст. л.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
- Грибний соус легко готується в домашніх умовах. Масло розігрівають у глибокій сковороді.
- Цибулю нарізують дрібними кубиками, перекладають в сковороду і готувати, поки шматочки не стануть прозорими. Солити і перчити цибулька потрібно відразу.
- Гриби нарізають пластинками. Якщо хочеться, щоб печериці в соусі не виділялися, їх варто нарізати дрібними кубиками.
- Викласти до цибулі гриби і дати їм підрум’янитися, помішуючи вміст сковороди. На цьому етапі додають ще трохи солі і перцю, а також мускатний горіх і подрібнений часник.
- Гриби з цибулькою заливають вершками і тушкують протягом 15-20 хвилин, щоб соус трохи випарувався і став густішим.
- Додають тертий сир, швидко перемішують, щоб до розплавлення він встиг рівномірно розподілитися в соусі, потім вливають ложку лимонного соку і знімають сковороду з плити. Соус готовий.
Як приготувати смачний вершково-грибний соус?
Для соусу можна брати не дуже жирні вершки, але тоді потрібно трохи довше випарювати рідину, щоб соус придбав потрібну консистенцію. Такий соус ідеально доповнить пасту, а також варені або смажені пельмені.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 5 хв
Порцій – 4.
Склад:
- Вершки (10%) – 300 мл
- Печериці – 150 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Сіль – 0,25 ч. л.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
Процес приготування:
1. Вимиті і обсушені гриби нарізають кубиками як можна дрібніше.
2. У сковороді на розігрітому рослинному маслі обсмажують шматочки печериць протягом 3-4 хвилин.
3. За аналогією з грибами нарізають цибулину і додаємо в сковороду. Цибуля повинен підрум’янитися.
4. У сотейнику вершкове масло розтоплюють, а потім додають борошно і інтенсивно заважають лопаткою. Не припиняючи помішувати, вливають вершки і готують соус, поки він не стане однорідним і густим, на що може знадобитися до 4 хвилин.
5. Переливають соус до грибів, доводять до смаку сіллю і перцем і готують ще близько хвилини. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування грибного соусу зі сметаною
Грибний соус на основі сметани – універсальна страва, легкий в приготуванні і добре доповнює різні гарніри, включаючи пасту, гречану кашу або картоплю у всіляких варіантах страв з неї. Важливий секрет: чим жирніше сметана, тим смачніше буде соус.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 5 хв
Порцій – 4.
Склад:
- Печериці – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сметана – 150 гр.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Гриби ріжуть як можна дрібніше, аналогічно шаткують цибулину.
2. Підготовлені інгредієнти готують з додаванням олії під кришкою протягом 15 хвилин.
3. Потім додають сметану і солять соус, продовжуючи тушкувати ще близько 7 хвилин.
4. Зелень подрібнюють, соусу дають трохи охолонути.
5. Всі разом перетворюють в однорідну масу за допомогою блендера. Подавати соус можна як у холодному, так і в гарячому вигляді.
Ароматний соус з сушених грибів
Лісові гриби володіють особливим ароматом і смаком, тому страви з ними виходить більш яскравими і насиченими. Такий соус добре підійде до галушками, макаронів або каш. Смажену цибулю ще більше збагатить смак соусу.
Час готування: 4 години.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Гриби сушені – 50 гр.
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Масло вершкове – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Гриби промивають у теплій воді, потім замочують їх в прохолодній на кілька годин, а потім варять у тій же рідини, де вони замочували. Отриманий бульйон не зливають, а гриби ріжуть дуже дрібно.
2. У сотейнику обсмажують борошно з однією столовою ложкою олії до світло-коричневого відтінку, а потім заливають 2 склянками бульйону, в якому варилися гриби. Бульйон слід спочатку процідити, а після додати до обсмаженої борошні.
3. Соус варять при слабкому нагріванні протягом 15-20 хвилин.
4. Подрібнену цибулю смажать з додаванням олії, додають гриби і готують все разом кілька хвилин.
5. Перекладають грибну зажарку в соус, підсолюють, додають перець і дають потомитися кілька хвилин.
Як приготувати соус зі свіжих лісових грибів?
В цьому соусі важливою складовою є куркума: вона дає приємний колір соусу і до того ж дуже корисна. Соус добре йде до макаронів або перлової каші.
Час готування: 1 година 5 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- лісові Гриби – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Вершки – 200 гр.
- Сметана – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Куркума – за смаком.
- Масло вершкове – 20 гр.
- Масло рослинне – для смаження.
- Петрушка – за смаком.
Процес приготування:
1. Очищені і нарізані грибочки промивають і відварюють в трохи підсоленій воді протягом півгодини, після чого рідину зливають.
2. В суміші вершкового і рослинного масел обсмажують відварені шматочки грибів протягом 10 хвилин.
3. Цибулю нарізають максимально дрібно і додають до грибів. Готують, поки шматочки цибулі не зарум’яняться.
4. Вливають вершки і додають сметану, перемішують, додають приправу, сіль і подрібнену петрушку.
5. Соус готують, поки не загусне. На це потрібно близько 5 хвилин.
Дуже смачний домашній соус з білих грибів
Соус на основі королівського гриба – страва для особливого випадку. Такий соус прикрасить навіть святковий стіл, тому можна сміливо пропонувати його гостям на дружній вечірці або торжестві.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
- Гриби білі – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Вершки – 250 мл
- Кмин насіння – 0,5 ч. л.
- Кріп свіжий – 0,5 пучка.
Процес приготування:
1. Боровики промивають під проточною водою, ніжки грибів очищають від шкірки, все нарізати дрібним кубиком.
2. Цибулину подрібнюють аналогічним чином.
3. В розігрітому вершковому маслі обсмажують цибулька, а потім додають гриби. Всі разом тримають на сковороді протягом 8 хвилин при середньому нагріві плити і помішуючи.
4. До грибів з цибулею додають вершки, перець з кмином і сіллю і тушкують 5 хвилин без кришки, а потім продовжують готувати ще 8 хвилин під кришкою на дуже повільному вогні. Потрібно не забувати періодично помішувати соус.
5. В кінці, перед подачею, в сковороду додають подрібнену зелень, перекладають продукт в соусник і подають.
Грибний соус для спагетті і макаронів
Соус на основі грибів, вершків та сиру відмінно підходить до різних видів пасти – спагетті, рожкам, макаронів або черепашок. Виходить повноцінне ситне блюдо для обіду або вечері, вишукане і просте, яке зможе приготувати навіть не дуже досвідчений кулінар.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Спагетті – 130 гр.
- Печериці – 250 гр.
- Вершки – 200 мл
- Сир плавлений – 90 гр.
- Цибуля ріпчаста білий – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. В злегка підсоленій киплячій воді відварюють спагетті і готують по інструкції. Перед тим, як злити рідину після варіння, слід відлити 200 гр. рідини в інший посуд для розведення соусу.
2. Гриби ріжуть пластинками, а цибулю – як більше подобається, але не дуже крупно.
3. В сухій сковороді починають обсмажування грибів, злегка посоливши їх, і вони готуються у власному соку, а коли рідина випарується, додають масло і підрум’янюють її скибочки печериць з цибулею. Гриби доводять до смаку сіллю і перцем, а також розчавленим часником.
4. У сковорідку вливають вершки і кип’ятять при слабкому нагріванні протягом 3-5 хвилин. Слідом додають натертий сир, перемішують і перевіряють ступінь солоності. Якщо потрібно, досолюють, додають мелений перець.
5. До соусу перекладають спагетті, додають трохи рідини, відкладеної після варіння пасти, перемішують і дають потомитися кілька хвилин. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт грибного соусу з сиром
Плавлений сир надає грибного соусу вершкові нотки, але з ним страва виходить менш витратним, ніж з вершками, але не менш смачним. Такий бюджетний варіант сирно-грибного соусу добре відтіняє страви з пасти, м’ясні або рибні делікатеси.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Печериці – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Масло рослинне – для смаження.
- Сир плавлений – 150 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Печериці нарізають невеликими кубиками.
2. Цибулину подрібнюють аналогічним чином.
3. Плавлений сир поміщають в морозилку на 20 хвилин, а потім натирають.
4. У глибокій сковорідці з олією гриби обсмажують, поки вони не стануть золотистими.
5. В інший жароміцної посуді пасерують цибулька: шматочки повинні стати м’якими і прозорими. Потім цибулю додають до грибів, зменшують нагрівання і продовжують готувати під кришкою.
6. У гарячу сковороду з грибами висипають сир, швидко перемішують і вливають трохи окропу, щоб сир розплавився, а консистенція соусу стала більш ніжною і рівномірною. При необхідності соус підсолюють, приправляють перцем і подають у соуснику.
Покроковий рецепт приготування грибного соусу з молоком
В цьому соусі дуже важливою складовою є спеції: вони підкреслюють грибний смак. Краще, якщо для приготування цього соусу будуть використовувати свіжонатертий мускатний горіх з більш інтенсивним ароматом і смаком.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 2.
Інгредієнти:
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Молоко – 500 мл
- Лист лавровий – 1 шт.
- Борошно пшеничне – 25 гр.
- Горіх мускатний – за смаком.
- Перець запашний – 10 шт.
- Гвоздика – 1 шт.
- Перець білий мелений – за смаком.
- Петрушка – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Масло вершкове – 25 гр.
- Печериці – 200 гр.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Цибулю подрібнити, щоб він дав якомога більше смаку і аромату соусу.
2. Молоко нагрівають з лавровим листом, сіллю, гвоздикою і запашним перцем. Важливо не доводити його до кипіння, а дати йому просочитися ароматом спецій.
3. У підігріте молоко додати мускатний горіх, перець білий мелений і подрібнену петрушку.
4. Всипають в ароматну молочну суміш подрібнену цибулину і продовжують нагрівати без кришки. Як тільки суміш почне кипіти, її знімають з вогню і дають настоятися під кришкою.
5. Поросяти, ягняти гриби обсмажують з рослинним маслом.
6. У сотейнику вершкове масло змішують, яке повинно трохи розтопитися, з борошном і активно помішують, щоб борошно злегка змінила колір.
7. Не перестаючи заважати, у борошно вливають гаряче запашне молоко. Краще робити це потроху, щоб соус встигав змішуватися. Готують ще кілька хвилин, потім додають гриби, проварюють кілька хвилин і знімають соус з вогню.
Як зробити грибний соус з лисичок в домашніх умовах?
Оригінальний грибний соус з лисичками, який підійде до страв з картоплі або пасти. Лисички володіють яскраво вираженим смаком і красиво виглядають в соусі. Ідеально, якщо вдалося приготувати страву на основі дрібних грибів, естетично і апетитно.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Лисички – 500 гр.
- Масло вершкове – 20 гр.
- Масло рослинне – для смаження.
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.
- Вершки – 400 мл
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Цибулю нарізають дуже дрібним кубиком.
2. Лисички перебирають, промивають і обсушують. Великі гриби розрізати на кілька частин, а дрібні залишають цілком.
3. У суміші двох видів масел підрум’янюють її цибулька, а потім перекладають гриби і готувати, поки не випарується рідина.
4. Ступінь нагрівання сковороди, де готується соус, зменшують, лисички з цибулею присипають борошном, додають перець та сіль, вливають вершки.
5. Соус тушкують, поки не почне густіти, а потім подають гарячим як доповнення до гарнірів або основних страв.