Гусак з яблуками, запечений цілком – 10 рецептів з покроковим фото

Гусак з яблуками, запечений цілком — це блюдо просто створене для того, щоб прикрасити святковий стіл. Виглядає багато і має чудовий смак. Ми підібрали 10 рецептів ніжного і соковитого гусака з яблуками, які можна приготувати в домашніх умовах в духовці.

Гусак з яблуками, запечена в рукаві в духовці

М’ясо в рукаві готується у власному соку, тому воно виходить таким соковитим. Навіть гусак по цьому рецепту буде танути в роті.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Гусак 1 шт.
  • Часник 2 зуб.
  • Сіль 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений ½ ч. л.
  • Паприка 1 ст. л.
  • Коріандр ½ ч. л.
  • Соус соєвий 1 ст. л.
  • Олія оливкова 1 ст. л.
  • Яблука 3 шт.

Процес приготування:

  1. Як приготувати соковитого гусака з яблуками, запечений у духовці? Птицю ретельно помийте, видаліть залишки пір’я, обсушити паперовими рушниками всередині і зовні. Для маринаду змішайте сіль, чорний перець, коріандр, ложку оливкової олії і паприку.
  2. До сухих спецій додайте соєвий соус і подрібнений часник.
  3. Маринадом натріть гусака з усіх боків, замотайте тушку в плівку і покладіть в холодильник на ніч. М’ясо повинно добре просочитися спеціями.
  4. Якщо для фарширування ви використовуєте великі яблука, краще розрізати на кілька частин. Дрібні просто помийте, видаліть плодоніжку. Нафаршируйте гусака яблуками.
  5. Черевце гусака закріпіть зубочистками.
  6. Вкладіть гусака в рукав, закріпіть краю з двох сторін. Щоб пар вільно виходив, зробіть в рукаві кілька проколів зубочисткою. Покладіть гусака в духовку, розігріту до 180 градусів.
  7. За 1,5 години дістаньте гусака, акуратно розріжте пакет і полийте птицю виділився жиром. Поверніть гусака в духовку і запікайте його ще 30 хвилин.
  8. Готового гусака з хрусткою скоринкою дістаньте з духовки, приберіть зубочистки і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Соковитий гусак з яблуками, запечений у фользі в духовці

Запечений гусак з яблуками – це традиційне святкове блюдо. Щоб птах вийшла соковитою всередині і з хрусткою скоринкою зовні, її треба правильно підготувати і замаринувати. Краще всього слідувати докладного рецептом приготування фаршированого гусака.

Час готування: 7-8 годин.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Гусак – 1 шт.
  • Яблука – 3-4 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Масло оливкова – 50 мл
  • пряні Трави – за смаком.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець червоний – за смаком.

Процес приготування:

1. Тушку гусака промийте і просушіть паперовими рушниками всередині і зовні.

2. Далі загорніть шкірку на шиї і відріжте кістка у підстави.

3. У ступку насипте сіль, чорний перець, пряні трави, спеції і перемішайте з допомогою маточки.

4. Пряною сумішшю натріть тушку.

5. Потім приготуйте ще один маринад. Змішайте сіль, перець, подрібнений часник і оливкове масло. Добре перемішайте і залиште суміш на 15 хвилин.

6. Основну частину маринаду вкладіть всередину гусака і трохи змастіть шкірку. Гусака загорніть в пакет і залиште на півгодини.

7. Яблука помийте, очистіть від шкірки і наріжте великими шматками. Пару зубчиків часнику наріжте пластинками. Перекладіть яблука і часник в миску, видавіть до них сік половини лимона, додайте перець і пряні трави, перемішайте.

8. Через півгодини нафаршируйте гусака яблуками. Черевце закріпіть зубочистками або зашейте нитками.

9. Фаршированого гусака загорніть у два шари фольги і залиште гусака маринуватися 5-6 годин.

10. Після маринування помістіть гусака в духовку, розігріту до 200 градусів. Запікайте птицю 2 години. Потім зменшіть температуру до 180 градусів і готуйте ще 50 хвилин. Розгорніть фольгу і переконайтеся в тому, що сік прозорий. Якщо він червоний або має червоний відтінок, то гусака необхідно загорнути у фольгу ще трохи потримати в духовці.

11. Потім розгорніть фольгу, полийте гусака соком, що виділився і запікайте до утворення рум’яної скоринки при 200 градусах ще 20-25 хвилин. Викладіть готового гусака з яблуками на блюдо і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Дуже смачний гусак з хрусткою скоринкою, фарширований яблуками

Фарширований яблуками гуска – це не те блюдо, яке готують щодня, тому у багатьох воно асоціюється з святковим застіллям. Але як би вам не хотілося приготувати грандіозне велике блюдо, краще вибрати гусака поменше, щоб він добре пропікся.

Час готування: 8 годин.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Гусак – 2,5 кг
  • Яблука – 2-3 шт.
  • Чорнослив – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Паприка мелена – за смаком.
  • Часник – 2-3 зуб.

Процес приготування:

1. Тушку гусака добре вимийте і просушіть. Потім всередині і зовні змастіть його сіллю, перцем і паприкою, загорніть в харчову плівку і покладіть на ніч у холодильник.

2. Підготуйте начинку. Яблука і чорнослив помийте і наріжте великими шматками.

3. Вкладіть начинку всередину гусака, черевце закріпіть нитками або зубочистками.

4. Викладіть гусака на деко і запікайте при 180 градусах 2 години. Під час готування періодично поливайте гусака соком, що виділився.

5. За 5 хвилин до готовності змастіть гусака пропущеним через прес часником. Коли гусак покриється апетитною рум’яною скоринкою, можна діставати його з духовки і подавати на стіл.

Приємного апетиту!

Як запекти цілого гусака з яблуками і картоплею в духовці?

Гусак – досить жирна птах, але якщо готувати її неправильно, то м’ясо вийде сухим і жорстким. Щоб цього уникнути, скористайтеся цим докладним рецептом соковитого гусака з яблуками і картоплею.

Час готування: 2,5-3 години.

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Гусак – 1 шт.
  • Картопля – 6-8 шт.
  • Яблука – 3-4 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Трави прованські – 1 ст. л.
  • Спеції – за смаком.
  • Лист лавровий – 2 шт.

Процес приготування:

1. Гусака добре помийте, видаліть залишки пір’я і нутрощів. Горло і обріжте краю крил.

2. Щедро натріть тушку сіллю і спеціями всередині і зовні.

3. Яблука помийте і вкладіть їх в тушку, черевце зашивати не потрібно.

4. Гусака вкладіть у рукав, потім помістіть його на керамічну форму і відправте в духовку. Запікайте гусака при 180 градусах 1 годину. В рукаві гусак буде готуватися у власному соку під впливом циркуляції гарячого повітря всередині, тому перед приготуванням не потрібно змащувати гусака.

5. Картоплю почистіть, помийте і наріжте невеликими шматочками, приправте його, посоліть і перемішайте.

6. Гусака разом з соком, що виділився, викладіть в керамічну форму, додайте до нього підготовлений картоплю і лавровий лист.

7. Готуйте гусака з картоплею ще 1-1,5 години в духовці при 180 градусах. Картопля просочиться соком і стане м’яким і розсипчастий, а гусак покриється хрусткою скоринкою. Подавайте гусака з яблуками і картоплею на загальному блюді.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування гусака з яблуками і чорносливом в духовці

Особливе місце на торжестві завжди відводиться м’ясних страв. Гусак з яблуками і чорносливом – красиве, з прекрасним смаком і ароматом святкове блюдо. Воно поза сумнівом заслуговує уваги.

Час готування: 12-14 годин

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Гусак – 3,5 кг
  • Гірчиця – 150 мл
  • Яблука – 1 кг
  • Чорнослив – 100 гр.

Процес приготування:

1. Тушку домашнього гусака випатрайте і обпалити, видаліть залишки пір’я і надлишки жиру, помийте. Зробіть невеликі надрізи на шкірці в області стегон, грудки і черевця. Потім намажте тушку гірчицею з усіх боків, загорніть в харчову плівку і залиште в холодильнику на ніч.

2. Після маринування нафаршируйте гусака цілими яблуками і чорносливом.

3. Черевце закріпіть нитками або дерев’яною шпажкою.

4. Загорніть гусака у фольгу, покладіть на деко і запікайте в духовці при 250 градусах 40 хвилин.

5. Потім зменшіть вогонь до 180 градусів, розгорніть фольгу і смажте гусака до готовності ще 2-4 години, час залежить від ваги гусака. При проколюванні готового гусака, сік повинен бути прозорим.

6. Гусак виходить дуже ніжним з хрусткою скоринкою, а яблука і чорнослив додають легкі солодкі нотки. Те, що потрібно для святкового столу.

Приємного апетиту!

Гусак з яблуками і апельсином на святковий стіл

Новий рік асоціюється зі смачними пригощаннями і цитрусовим ароматом. Ось чому рецепт запеченого гусака з яблуками і апельсином буде як не можна до речі. Завдяки перевіреній технології приготування у вас вийде неймовірно смачне блюдо.

Час готування: 6 годин.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Гусак – 2 кг
  • Апельсини – 2 шт.
  • Яблука – 2 шт.
  • соєвий Соус – 100 мл
  • Мед – 60 мл
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Гусака помийте, видаліть нутрощі і залишки пір’я, з хвостової частини зріжте залозу, обсушіть тушку паперовими рушниками.

2. У мисці змішайте соєвий соус, мелений перець, сіль, рослинне масло і мед.

3. Маринадом змастіть тушку зовні і всередині, приберіть в холодильник на 1 годину. Потім ще раз гусака натріть маринадом.

4. Апельсини очистіть від шкірки, розберіть на часточки і видаліть білі плівочки. Яблука наріжте часточками.

5. Нафаршируйте гусака яблуками і апельсином. Залиште заготовку на 1 годину при кімнатній температурі.

6. Фаршированого гусака покласти в рукав, закріпіть краю з двох сторін. Запікайте гусака в духовці при 220 градусах 2 години. Потім акуратно розріжте рукав і запікайте птицю до рум’яної скоринки ще 30-40 хвилин.

7. Коли страва буде готове, трохи остудіть його і подавайте на стіл разом часточками апельсина і зеленню.

Приємного апетиту!

Різдвяний гусак з яблуками і медом, запечений в духовці

Це блюдо викличе захват у ваших гостей і близьких. Завдяки медовому маринаду гусак в процесі запікання покривається хрусткою скоринкою, а яблука подарують м’яса неймовірний аромат.

Час готування: 15 годин.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Гусак – 3 кг
  • Яблука – 800 гр.
  • Горіх мускатний – 1,5 ч. л.
  • Паприка – 2 ч. л.
  • Кінза – 1 ч. л.
  • Коріандр – 1 ч. л.
  • соєвий Соус – 3 ст. л.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Мед – 1,5 ст. л.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Петрушка – 10 гр.

Процес приготування:

1. Тушку гусака очистіть від залишків нутрощів і пір’я, відріжте підкрилки. З куприкової залози видаліть надлишки жиру.

2. Натріть тушку спеціями всередині і зовні, залиште при кімнатній температурі на 1 годину.

3. Підготуйте маринад. У мисці змішайте мед, оливкова олія і соєвий соус. Цією сумішшю натріть тушку зовні і всередині, залиште при кімнатній температурі, потім через 15 хвилин повторіть процедуру. Покладіть гусака для маринування в холодильник на ніч.

4. Яблука помийте і наріжте часточками. Частиною яблук нафаршируйте тушку. Розрізи в області шиї і черевця закріпіть зубочистками, ніжки зв’яжіть мотузкою.

5. Змастіть гусака маринадом і покладіть у форму черевом вгору. Запікайте блюдо в духовці при 220 градусах 40 хвилин.

6. Дістаньте гусака з духовки, навколо нього покладіть яблука. Поверніть форму в духовку і запікайте ще 2 години.

7. Коли гусак з яблуками буде готовий, видалити зубочистки і мотузку. Гусака викладіть на блюдо, прикрасьте часточками лимона і петрушкою і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Дуже смачний гусак з яблуками і гречкою, запечений в духовці

Ситне і по-святковому святкова страва з доступних продуктів. Приготування гусака – справа клопітна, але варто того, щоб трохи попрацювати. Гусак з яблуками і гречкою смачно нагодує невелику компанію.

Час готування: 2 дні.

Час приготування: 90 хв

Порцій: 8.

Склад:

  • Гусак – 3-4 кг
  • Крупа гречана – 250 гр.
  • Яблука – 2-3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – 3-4 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Базилік сушений – за смаком.
  • Чебрець сушений – за смаком.

Процес приготування:

1. Тушку гусака помийте, видаліть залишки пір’я і нутрощів, відріжте крила, шию і зайвий жир. На шкірці зробіть невеликі надрізи, не зачіпаючи м’яса.

2. В великій каструлі закип’ятіть воду. Спочатку в окріп опустіть верхню частину гусака, потім нижню, кожен раз тримайте її у воді близько хвилини. Потім витріть тушку паперовими рушниками.

3. У мисці змішайте половину солі, перцю і сушених трав. Цією сумішшю натріть гусака всередині і зовні. Покладіть гусака в холодильник на 2 доби, щоб він добре промариновался.

4. Гречку переберіть і промийте. Цибулю очистіть і наріжте півкільцями. Яблука помийте, видаліть серцевину і наріжте кубиками. Змішайте гречку, яблука і цибулю, додайте спеції, перемішайте.

5. Нафаршируйте гусака начинкою, закріпіть розрізи в області черевця і шиї. Покладіть гусака на деко з високими бортиками і поставте в духовку, розігріту до 200 градусів. Через 20 хвилин зменшіть вогонь до 160 градусів і продовжуйте готувати 2-2,5 години. За час готування кілька разів переверніть тушку, щоб вона рівномірно пропеклась і покрилася рум’яною скоринкою.

6. Готового гусака наріжте порціями і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Соковитий і м’який гусак, фарширований яблуками і рисом

Гусак з яблуками – це традиційне різдвяне блюдо. Часто його доповнюють кашами такими, як гречка або рис, це робить його більш ситним і вирішує питання з гарніром.

Час готування: 10-12 годин.

Час приготування: 90 хв

Порцій: 6-8.

Склад:

  • Часник – 1 головка.
  • Оцет яблучний – 2 ст. л.
  • Рис – 150 гр.
  • соєвий Соус – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Мед – 1 ч. л.
  • Яблука кисло-солодкі – 1 кг
  • Імбир мелений – 1 ч. л.
  • Перець чорний горошком – 1 ст. л.
  • Гусак – 2,5-3 кг

Процес приготування:

1. Для початку підготуйте тушку. Помийте її, вийміть усі кості крім гомілок, плечей і хвоста. Зріжте надлишки жиру.

2. Перець горошком подрібніть. Часник очистіть і пропустіть через прес.

3. Натріть тушку зовні і всередині сіллю, перцем і подрібненим часником.

4. Всередину тушки також втріть імбир, яблучний оцет і соєвий соус.

5. Тушку складіть у целофановий пакет і залиште на ніч в холодильнику.

6. Рис відваріть в підсоленій воді до напівготовності. Яблука помийте і наріжте часточками.

7. Вкладіть в тушку рис і яблука. Наповнюйте гусака не більш, ніж на 2/3, так як шкіра при випічці буде стискатися. Закріпіть краю черевця нитками. На шкірі в декількох місцях зробіть проколи або невеликі надрізи, щоб витікав жир.

8. Запікайте гусака в духовці при 250 градусах, потім зменшіть температуру до 200. Загальний час запікання складе 2,5-3 години. У процесі готування перевертайте тушку з черевця на спинку.

9. Через півтори години від початку запікання акуратно злийте з форми весь витопився жир. За 40 хвилин до готовності змастіть гусака сумішшю соєвого соусу і меду з одного боку, через 20 хвилин переверніть і змажте з іншого.

10. Добре пропеченного гусака викладіть на блюдо і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт гусака, запечений з шматочками яблуками

Ще один рецепт приготування м’яса гусака. Це більш легкий варіант і нагадує м’ясне рагу. Таке ароматне м’ясо з шматочками яблук можна подати до будь-якого гарніру.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Гусак – 700 гр.
  • Яблука – 4 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Часник – 3-5 зуб.
  • лавровий Лист – 2-3 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

1. Частини тушки гусака помийте, обсушіть і натріть сіллю, подрібненим часником і спеціями.

2. М’ясо складіть у рукав.

3. Моркву очистіть і наріжте великими кружечками. Яблука наріжте часточками, видаліть серцевину з насінням.

4. Додайте лавровий лист, моркву і яблука до гусака в рукав. Краю рукава щільно закріпіть.

5. Помістіть рукав в духовку і запікайте при 180 градусах 1 годину.

6. Акуратно розріжте рукав і вийміть м’ясо. Разом з гускою подавайте шматочки яблук і моркви.

Приємного апетиту!