Гусак з яблуками, запечений цілком — це блюдо просто створене для того, щоб прикрасити святковий стіл. Виглядає багато і має чудовий смак. Ми підібрали 10 рецептів ніжного і соковитого гусака з яблуками, які можна приготувати в домашніх умовах в духовці.
Гусак з яблуками, запечена в рукаві в духовці
М’ясо в рукаві готується у власному соку, тому воно виходить таким соковитим. Навіть гусак по цьому рецепту буде танути в роті.
Інгредієнти на
6 порц.
- Гусак 1 шт.
- Часник 2 зуб.
- Сіль 1 ст. л.
- Перець чорний мелений ½ ч. л.
- Паприка 1 ст. л.
- Коріандр ½ ч. л.
- Соус соєвий 1 ст. л.
- Олія оливкова 1 ст. л.
- Яблука 3 шт.
Процес приготування:
- Як приготувати соковитого гусака з яблуками, запечений у духовці? Птицю ретельно помийте, видаліть залишки пір’я, обсушити паперовими рушниками всередині і зовні. Для маринаду змішайте сіль, чорний перець, коріандр, ложку оливкової олії і паприку.
- До сухих спецій додайте соєвий соус і подрібнений часник.
- Маринадом натріть гусака з усіх боків, замотайте тушку в плівку і покладіть в холодильник на ніч. М’ясо повинно добре просочитися спеціями.
- Якщо для фарширування ви використовуєте великі яблука, краще розрізати на кілька частин. Дрібні просто помийте, видаліть плодоніжку. Нафаршируйте гусака яблуками.
- Черевце гусака закріпіть зубочистками.
- Вкладіть гусака в рукав, закріпіть краю з двох сторін. Щоб пар вільно виходив, зробіть в рукаві кілька проколів зубочисткою. Покладіть гусака в духовку, розігріту до 180 градусів.
- За 1,5 години дістаньте гусака, акуратно розріжте пакет і полийте птицю виділився жиром. Поверніть гусака в духовку і запікайте його ще 30 хвилин.
- Готового гусака з хрусткою скоринкою дістаньте з духовки, приберіть зубочистки і подавайте до столу.
Приємного апетиту!
Соковитий гусак з яблуками, запечений у фользі в духовці
Запечений гусак з яблуками – це традиційне святкове блюдо. Щоб птах вийшла соковитою всередині і з хрусткою скоринкою зовні, її треба правильно підготувати і замаринувати. Краще всього слідувати докладного рецептом приготування фаршированого гусака.
Час готування: 7-8 годин.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Гусак – 1 шт.
- Яблука – 3-4 шт.
- Часник – 1 головка.
- Масло оливкова – 50 мл
- пряні Трави – за смаком.
- Лимон – 0,5 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець червоний – за смаком.
Процес приготування:
1. Тушку гусака промийте і просушіть паперовими рушниками всередині і зовні.
2. Далі загорніть шкірку на шиї і відріжте кістка у підстави.
3. У ступку насипте сіль, чорний перець, пряні трави, спеції і перемішайте з допомогою маточки.
4. Пряною сумішшю натріть тушку.
5. Потім приготуйте ще один маринад. Змішайте сіль, перець, подрібнений часник і оливкове масло. Добре перемішайте і залиште суміш на 15 хвилин.
6. Основну частину маринаду вкладіть всередину гусака і трохи змастіть шкірку. Гусака загорніть в пакет і залиште на півгодини.
7. Яблука помийте, очистіть від шкірки і наріжте великими шматками. Пару зубчиків часнику наріжте пластинками. Перекладіть яблука і часник в миску, видавіть до них сік половини лимона, додайте перець і пряні трави, перемішайте.
8. Через півгодини нафаршируйте гусака яблуками. Черевце закріпіть зубочистками або зашейте нитками.
9. Фаршированого гусака загорніть у два шари фольги і залиште гусака маринуватися 5-6 годин.
10. Після маринування помістіть гусака в духовку, розігріту до 200 градусів. Запікайте птицю 2 години. Потім зменшіть температуру до 180 градусів і готуйте ще 50 хвилин. Розгорніть фольгу і переконайтеся в тому, що сік прозорий. Якщо він червоний або має червоний відтінок, то гусака необхідно загорнути у фольгу ще трохи потримати в духовці.
11. Потім розгорніть фольгу, полийте гусака соком, що виділився і запікайте до утворення рум’яної скоринки при 200 градусах ще 20-25 хвилин. Викладіть готового гусака з яблуками на блюдо і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Дуже смачний гусак з хрусткою скоринкою, фарширований яблуками
Фарширований яблуками гуска – це не те блюдо, яке готують щодня, тому у багатьох воно асоціюється з святковим застіллям. Але як би вам не хотілося приготувати грандіозне велике блюдо, краще вибрати гусака поменше, щоб він добре пропікся.
Час готування: 8 годин.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Гусак – 2,5 кг
- Яблука – 2-3 шт.
- Чорнослив – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Паприка мелена – за смаком.
- Часник – 2-3 зуб.
Процес приготування:
1. Тушку гусака добре вимийте і просушіть. Потім всередині і зовні змастіть його сіллю, перцем і паприкою, загорніть в харчову плівку і покладіть на ніч у холодильник.
2. Підготуйте начинку. Яблука і чорнослив помийте і наріжте великими шматками.
3. Вкладіть начинку всередину гусака, черевце закріпіть нитками або зубочистками.
4. Викладіть гусака на деко і запікайте при 180 градусах 2 години. Під час готування періодично поливайте гусака соком, що виділився.
5. За 5 хвилин до готовності змастіть гусака пропущеним через прес часником. Коли гусак покриється апетитною рум’яною скоринкою, можна діставати його з духовки і подавати на стіл.
Приємного апетиту!
Як запекти цілого гусака з яблуками і картоплею в духовці?
Гусак – досить жирна птах, але якщо готувати її неправильно, то м’ясо вийде сухим і жорстким. Щоб цього уникнути, скористайтеся цим докладним рецептом соковитого гусака з яблуками і картоплею.
Час готування: 2,5-3 години.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Гусак – 1 шт.
- Картопля – 6-8 шт.
- Яблука – 3-4 шт.
- Сіль – за смаком.
- Трави прованські – 1 ст. л.
- Спеції – за смаком.
- Лист лавровий – 2 шт.
Процес приготування:
1. Гусака добре помийте, видаліть залишки пір’я і нутрощів. Горло і обріжте краю крил.
2. Щедро натріть тушку сіллю і спеціями всередині і зовні.
3. Яблука помийте і вкладіть їх в тушку, черевце зашивати не потрібно.
4. Гусака вкладіть у рукав, потім помістіть його на керамічну форму і відправте в духовку. Запікайте гусака при 180 градусах 1 годину. В рукаві гусак буде готуватися у власному соку під впливом циркуляції гарячого повітря всередині, тому перед приготуванням не потрібно змащувати гусака.
5. Картоплю почистіть, помийте і наріжте невеликими шматочками, приправте його, посоліть і перемішайте.
6. Гусака разом з соком, що виділився, викладіть в керамічну форму, додайте до нього підготовлений картоплю і лавровий лист.
7. Готуйте гусака з картоплею ще 1-1,5 години в духовці при 180 градусах. Картопля просочиться соком і стане м’яким і розсипчастий, а гусак покриється хрусткою скоринкою. Подавайте гусака з яблуками і картоплею на загальному блюді.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування гусака з яблуками і чорносливом в духовці
Особливе місце на торжестві завжди відводиться м’ясних страв. Гусак з яблуками і чорносливом – красиве, з прекрасним смаком і ароматом святкове блюдо. Воно поза сумнівом заслуговує уваги.
Час готування: 12-14 годин
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Гусак – 3,5 кг
- Гірчиця – 150 мл
- Яблука – 1 кг
- Чорнослив – 100 гр.
Процес приготування:
1. Тушку домашнього гусака випатрайте і обпалити, видаліть залишки пір’я і надлишки жиру, помийте. Зробіть невеликі надрізи на шкірці в області стегон, грудки і черевця. Потім намажте тушку гірчицею з усіх боків, загорніть в харчову плівку і залиште в холодильнику на ніч.
2. Після маринування нафаршируйте гусака цілими яблуками і чорносливом.
3. Черевце закріпіть нитками або дерев’яною шпажкою.
4. Загорніть гусака у фольгу, покладіть на деко і запікайте в духовці при 250 градусах 40 хвилин.
5. Потім зменшіть вогонь до 180 градусів, розгорніть фольгу і смажте гусака до готовності ще 2-4 години, час залежить від ваги гусака. При проколюванні готового гусака, сік повинен бути прозорим.
6. Гусак виходить дуже ніжним з хрусткою скоринкою, а яблука і чорнослив додають легкі солодкі нотки. Те, що потрібно для святкового столу.
Приємного апетиту!
Гусак з яблуками і апельсином на святковий стіл
Новий рік асоціюється зі смачними пригощаннями і цитрусовим ароматом. Ось чому рецепт запеченого гусака з яблуками і апельсином буде як не можна до речі. Завдяки перевіреній технології приготування у вас вийде неймовірно смачне блюдо.
Час готування: 6 годин.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Гусак – 2 кг
- Апельсини – 2 шт.
- Яблука – 2 шт.
- соєвий Соус – 100 мл
- Мед – 60 мл
- Сіль – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 50 мл
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Гусака помийте, видаліть нутрощі і залишки пір’я, з хвостової частини зріжте залозу, обсушіть тушку паперовими рушниками.
2. У мисці змішайте соєвий соус, мелений перець, сіль, рослинне масло і мед.
3. Маринадом змастіть тушку зовні і всередині, приберіть в холодильник на 1 годину. Потім ще раз гусака натріть маринадом.
4. Апельсини очистіть від шкірки, розберіть на часточки і видаліть білі плівочки. Яблука наріжте часточками.
5. Нафаршируйте гусака яблуками і апельсином. Залиште заготовку на 1 годину при кімнатній температурі.
6. Фаршированого гусака покласти в рукав, закріпіть краю з двох сторін. Запікайте гусака в духовці при 220 градусах 2 години. Потім акуратно розріжте рукав і запікайте птицю до рум’яної скоринки ще 30-40 хвилин.
7. Коли страва буде готове, трохи остудіть його і подавайте на стіл разом часточками апельсина і зеленню.
Приємного апетиту!
Різдвяний гусак з яблуками і медом, запечений в духовці
Це блюдо викличе захват у ваших гостей і близьких. Завдяки медовому маринаду гусак в процесі запікання покривається хрусткою скоринкою, а яблука подарують м’яса неймовірний аромат.
Час готування: 15 годин.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Гусак – 3 кг
- Яблука – 800 гр.
- Горіх мускатний – 1,5 ч. л.
- Паприка – 2 ч. л.
- Кінза – 1 ч. л.
- Коріандр – 1 ч. л.
- соєвий Соус – 3 ст. л.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Мед – 1,5 ст. л.
- Лимон – 0,5 шт.
- Петрушка – 10 гр.
Процес приготування:
1. Тушку гусака очистіть від залишків нутрощів і пір’я, відріжте підкрилки. З куприкової залози видаліть надлишки жиру.
2. Натріть тушку спеціями всередині і зовні, залиште при кімнатній температурі на 1 годину.
3. Підготуйте маринад. У мисці змішайте мед, оливкова олія і соєвий соус. Цією сумішшю натріть тушку зовні і всередині, залиште при кімнатній температурі, потім через 15 хвилин повторіть процедуру. Покладіть гусака для маринування в холодильник на ніч.
4. Яблука помийте і наріжте часточками. Частиною яблук нафаршируйте тушку. Розрізи в області шиї і черевця закріпіть зубочистками, ніжки зв’яжіть мотузкою.
5. Змастіть гусака маринадом і покладіть у форму черевом вгору. Запікайте блюдо в духовці при 220 градусах 40 хвилин.
6. Дістаньте гусака з духовки, навколо нього покладіть яблука. Поверніть форму в духовку і запікайте ще 2 години.
7. Коли гусак з яблуками буде готовий, видалити зубочистки і мотузку. Гусака викладіть на блюдо, прикрасьте часточками лимона і петрушкою і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Дуже смачний гусак з яблуками і гречкою, запечений в духовці
Ситне і по-святковому святкова страва з доступних продуктів. Приготування гусака – справа клопітна, але варто того, щоб трохи попрацювати. Гусак з яблуками і гречкою смачно нагодує невелику компанію.
Час готування: 2 дні.
Час приготування: 90 хв
Порцій: 8.
Склад:
- Гусак – 3-4 кг
- Крупа гречана – 250 гр.
- Яблука – 2-3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – 3-4 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Базилік сушений – за смаком.
- Чебрець сушений – за смаком.
Процес приготування:
1. Тушку гусака помийте, видаліть залишки пір’я і нутрощів, відріжте крила, шию і зайвий жир. На шкірці зробіть невеликі надрізи, не зачіпаючи м’яса.
2. В великій каструлі закип’ятіть воду. Спочатку в окріп опустіть верхню частину гусака, потім нижню, кожен раз тримайте її у воді близько хвилини. Потім витріть тушку паперовими рушниками.
3. У мисці змішайте половину солі, перцю і сушених трав. Цією сумішшю натріть гусака всередині і зовні. Покладіть гусака в холодильник на 2 доби, щоб він добре промариновался.
4. Гречку переберіть і промийте. Цибулю очистіть і наріжте півкільцями. Яблука помийте, видаліть серцевину і наріжте кубиками. Змішайте гречку, яблука і цибулю, додайте спеції, перемішайте.
5. Нафаршируйте гусака начинкою, закріпіть розрізи в області черевця і шиї. Покладіть гусака на деко з високими бортиками і поставте в духовку, розігріту до 200 градусів. Через 20 хвилин зменшіть вогонь до 160 градусів і продовжуйте готувати 2-2,5 години. За час готування кілька разів переверніть тушку, щоб вона рівномірно пропеклась і покрилася рум’яною скоринкою.
6. Готового гусака наріжте порціями і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Соковитий і м’який гусак, фарширований яблуками і рисом
Гусак з яблуками – це традиційне різдвяне блюдо. Часто його доповнюють кашами такими, як гречка або рис, це робить його більш ситним і вирішує питання з гарніром.
Час готування: 10-12 годин.
Час приготування: 90 хв
Порцій: 6-8.
Склад:
- Часник – 1 головка.
- Оцет яблучний – 2 ст. л.
- Рис – 150 гр.
- соєвий Соус – 3 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Мед – 1 ч. л.
- Яблука кисло-солодкі – 1 кг
- Імбир мелений – 1 ч. л.
- Перець чорний горошком – 1 ст. л.
- Гусак – 2,5-3 кг
Процес приготування:
1. Для початку підготуйте тушку. Помийте її, вийміть усі кості крім гомілок, плечей і хвоста. Зріжте надлишки жиру.
2. Перець горошком подрібніть. Часник очистіть і пропустіть через прес.
3. Натріть тушку зовні і всередині сіллю, перцем і подрібненим часником.
4. Всередину тушки також втріть імбир, яблучний оцет і соєвий соус.
5. Тушку складіть у целофановий пакет і залиште на ніч в холодильнику.
6. Рис відваріть в підсоленій воді до напівготовності. Яблука помийте і наріжте часточками.
7. Вкладіть в тушку рис і яблука. Наповнюйте гусака не більш, ніж на 2/3, так як шкіра при випічці буде стискатися. Закріпіть краю черевця нитками. На шкірі в декількох місцях зробіть проколи або невеликі надрізи, щоб витікав жир.
8. Запікайте гусака в духовці при 250 градусах, потім зменшіть температуру до 200. Загальний час запікання складе 2,5-3 години. У процесі готування перевертайте тушку з черевця на спинку.
9. Через півтори години від початку запікання акуратно злийте з форми весь витопився жир. За 40 хвилин до готовності змастіть гусака сумішшю соєвого соусу і меду з одного боку, через 20 хвилин переверніть і змажте з іншого.
10. Добре пропеченного гусака викладіть на блюдо і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт гусака, запечений з шматочками яблуками
Ще один рецепт приготування м’яса гусака. Це більш легкий варіант і нагадує м’ясне рагу. Таке ароматне м’ясо з шматочками яблук можна подати до будь-якого гарніру.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Гусак – 700 гр.
- Яблука – 4 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Часник – 3-5 зуб.
- лавровий Лист – 2-3 шт.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
1. Частини тушки гусака помийте, обсушіть і натріть сіллю, подрібненим часником і спеціями.
2. М’ясо складіть у рукав.
3. Моркву очистіть і наріжте великими кружечками. Яблука наріжте часточками, видаліть серцевину з насінням.
4. Додайте лавровий лист, моркву і яблука до гусака в рукав. Краю рукава щільно закріпіть.
5. Помістіть рукав в духовку і запікайте при 180 градусах 1 годину.
6. Акуратно розріжте рукав і вийміть м’ясо. Разом з гускою подавайте шматочки яблук і моркви.
Приємного апетиту!