Хмиз — це печиво, смак якого пам’ятаю із самого дитинства. Та воно і зараз залишається одним з найпопулярніших. Це, звичайно ж, хрусткий хмиз. Це кондитерський виріб отримало свою назву за схожість за формою хмизом з – опалим гілками дерев. Тонке золотисте печиво, присипаний цукровою пудрою або забруднена медом, зробить приємним будь чаювання.
Тонкий хрусткий хмиз на горілці, що тане в роті
Багато років досвідчені домогосподарки готують за рецептом хрусткий хмиз з горілкою. Випічка виходить повітряної і дуже смачною. Мінімальний набір продуктів і трохи часу – і ви порадуєте своїх близьких цим хрустким ласощами.
Інгредієнти на
6 порц.
- Борошно 1.5 стакан
- Яйце куряче 1 шт.
- Горілка 2 ст. л.
- Вода ¼ склянки
- Сіль 1 щіпка
- Масло рослинне для смаження
- Цукрова пудра для посипання
- Цукор-пісок 2 ст. л.
Процес приготування:
- Як приготувати смачний хрусткий хмиз? У ємність для замісу тіста вбийте куряче яйце, додайте цукор, щіпку солі, вказану кількість води і горілки, і з допомогою виделки, перемішайте все до однорідного стану.
- В отриману суміш насипте просіяне на сито пшеничне борошно і замісіть тісто, спочатку виделкою, а потім добре вимісити рукою. Тісто має бути пружним, гладким і не липнути до рук.
- Замішане тісто розрізати на 4 шматочки, так буде зручніше з нею працювати.
- Шматочок тіста покладіть на рівну поверхню й, присипавши борошном, розкачайте його в тонкий корж товщиною в 2-3 мм. Ножем поріжте корж на стрічки довжиною 8 см і шириною в 2 див. На кожній стрічці зробіть поздовжній надріз і поверніть її «бантиком». Такі «бантики» сформуйте з усього тесту.
- У глибокій чавунній сковороді або казанку добре розігрійте олію. Обсмажте в ньому ваші вироби до золотистого кольору за кілька секунд з кожної сторони. Готовий хмиз викладайте на велике блюдо і відразу посипайте подрібненим в пудру цукром.
Приємного чаювання!
Класичний хрусткий хмиз, приготований на кефірі
В даному рецепті вам пропонується приготувати тісто для хмизу на кефірі. Хрустке печиво буде, пишне і м’яке. Але, тим не менш, випічка до чаю вийде чудовою. Смажимо у фритюрі. Із вказаного в рецепті кількості продуктів у вас вийдуть 3 великі тарілки хмизу. Вистачить усім.
Інгредієнти:
- Борошно – 3 склянки
- Яйце – 1 шт.
- Кефір – 300 мл
- Цукор – 3 ст. л.
- Соняшникова олія – 3 ст. л.
- Ванільний цукор – 1 пак.
- Сода – 1.5 ч. л.
- Масло рослинне для фритюру.
- Цукрова пудра – для посипання.
Процес приготування:
1. У посуд для замішування тіста розбийте одне яйце, додайте щіпку солі, ванільний і звичайний цукор і добре перемішайте виделкою.
2. Потім налийте в посуд трохи підігрітий кефір, насипте соду, додайте соняшникову олію і ще раз перемішайте.
3. Просійте на сито потрібну кількість борошна і пересипте її до рідкій основі.
4. 6. Руками замісити тісто. Воно вийде м’яким і трохи липким.
5. Посуд з тестом прикрийте кришкою або шматочком харчової плівки і залиште на півгодини для відпочинку.
6. Потім тісто, розділити на шматочки для зручності роботи, розкачайте качалкою в тонкий коржик і поріжте на стрічки 2х8 див. Кожну стрічку надріжте і загорніть у вигляді бантика.
7. У ємності для смаження у фритюрі (сковорода, каструля з товстим дном або казанок) накалите рослинне масло. Для цього кількості хмизу вам знадобиться до 0,4 л масла.
8. Невеликими порціями обсмажте хмиз до рум’яного кольору з кожної сторони.
9. Готові «бантики» викладіть на тарілки і посипте пудрою з цукру.
Приємного чаювання!
Як спекти хрусткий хмиз на молоці?
В цьому рецепті вам пропонується замісити тісто для хмизу на основі молока. Воно дає можливість тонко розкачати тісто і вироби не будуть рватися. Хмиз вийде дуже хрустким і незвичайно смачним, а ароматні нотки ваніліну швидко «покличуть» на кухню всіх домочадців.
Інгредієнти:
- Борошно – 1.5 склянки
- Яйце велике – 2 шт.
- Молоко – 3 ст. л.
- Ванілін і сіль – по 1 трісок.
- Масло для фритюру і пудра для посипання.
Процес приготування:
1. У чашу для замісу тіста розбийте яйця (С0) і налийте молоко. Ці продукти потримайте деякий час при кімнатній температурі, щоб не були холодними.
2. Вінчиком яйця з молоком добре збийте.
3. В окрему миску просійте через сито потрібну кількість борошна і перемішайте її з сіллю і щіпкою ваніліну.
4. Потім борошно пересипте до яєчно-молочної суміші і замісіть тісто. Воно повинно вийти м’яким і еластичним.
5. Тісто розділіть на 2-3 шматочки і скачайте в колобки, так буде зручніше формувати хмиз.
6. Качалкою розкачайте тісто на тонкі коржі і поріжте їх на квадратики 5х5 см, хоча форма нарізки може бути інший, за вашим смаком.
7. Квадратики надріжте в середині і загорніть бантиком, адже без бантика буде просто печиво, а не хмиз.
8. Обсмажуйте лозинки чи очеретинки у фритюрі в достатній кількості рослинного масла до золотистого кольору з обох сторін.
9. Діставайте хмиз із фритюру шумівкою, кладіть на красиве блюдо і посипайте цукрової пудрою.
Їжте на здоров’я!
Рецепт дуже смачного хмизу на сметані
За цим рецептом ви можете приготувати дуже смачний хмиз, замісивши тісто на сметані. Такий хмиз треба їсти відразу, так як у остиглого хмизу буде зовсім інший смак. Порадуйте свою сім’ю смачним десертом до вечері.
Інгредієнти:
- Борошно – 3 склянки
- Яйце – 2 шт.
- Сметана – 1 склянка
- Цукор – 4 ст. л.
- Сода – 1.5 ч. л.
- Масло для фритюру і цукрова пудра для посипання.
Процес приготування:
1. У ємність для замісу тіста розбийте яйця і додати до них цукор. Зазначене кількість цукру не зробить хмиз дуже солодким. Він потрібен, щоб тісто на сметані не осіло і залишилося пишним.
2. Вінчиком яйця з цукром добре збийте.
3. Потім додайте до цієї суміші потрібну кількість сметани, соди і перемішайте.
4. Поступово насипайте до рідкій основі просіяне борошно і рукою замішують тісто. Воно повинно вийти м’яким, повітряним і не прилипати до рук, тому борошна може знадобитися трохи більше, ніж зазначено в рецепті.
5. Тісто розділіть на кілька шматочків, і кожен шматочок розкачати качалкою в тонкий корж, товщиною до 3-5 мм.
6. Коржі наріжте довільними прямокутниками. Потім кожен прямокутник надріжте в середині і загорніть у вигляді бантика.
7. Добре накалите в посуді для смаження у фритюрі рослинне масло.
8. Порційно обсмажте хмиз до рум’яного кольору з обох сторін. Пам’ятайте, що хмиз смажиться дуже швидко.
9. Готовий хмиз діставайте із фритюру з допомогою шумівки або вилки і кладіть його на паперовий рушник, щоб прибрати зайве масло.
10. Хмиз потім перекладіть на велике блюдо, трохи присипте пудрою з цукру і подавайте до столу.
Приємного чаювання!
Покроковий рецепт тонкого хрусткого хмизу на воді
Вашій увазі надається рецепт приготування хмизу просто на воді, без молока, кефіру та сметани. Це маловідомий рецепт. У вас вийде низькокалорійна і недорога випічка, але тим не менш хрустка та смачна.
Склад:
- Борошно – 320 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Вода – 200 мл
- Цукор – 0,5 склянки
- Горілка – 1 ст. л.
- Рослинна олія для фритюру і пудра для посипання.
Процес приготування:
1. В окремий посуд розбийте курячі яйця, додайте щіпку солі, цукор і добре збийте вінчиком.
2. Налийте до збитим яйцям потрібну кількість холодної води, горілки і перемішайте до однорідного стану.
3. У чашу для замісу тіста просійте через сито вказане в рецепті кількість борошна.
4. До неї влийте яєчну суміш і рукою замісіть тісто. Вимішуйте до тих пір, поки тісто не перестане прилипати до рук.
5. Потім тісто скачайте в колобок, прикрийте серветкою і залиште на півгодини для відпочинку.
6. Після закінчення цього часу тісто розкачайте качалкою в тонкий лист.
7. Розкатаний лист наріжте на ромбики або прямокутники.
8. Кожну заготовку надріжте в середині і через розріз акуратно виверніть один кінець тесту, щоб вийшов бантик.
9. Обсмажуйте хмиз у фритюрі на середньому вогні по 1-2 хвилини з кожного боку до отримання золотистої скоринки.
10. Готовий хмиз спочатку помістіть на паперові серветки або рушник, щоб видалити зайве масло, а потім перекладіть на красиве блюдо і посипте пудрою з цукру.
Приємного чаювання!
Смачний хрусткий хмиз «трояндочки»
В даному рецепті вам пропонується приготувати ніжний і хрусткий хмиз у формі «трояндочки», а не стандартного бантика. Страва буде дуже красиво виглядати на святковому столі. Тісто готуємо з додаванням горілки. Смажимо у фритюрі.
Склад:
- Борошно – 2 склянки
- Яйце – 5 шт.
- Горілка – 2 ст. л.
- Сіль – 1 трісок.
- Цукор – 1 ст. л.
- Рослинна олія для фритюру – 600 мл
- Цукрова пудра і кориця для посипання.
Процес приготування:
1. Одне яйце розділіть на жовток і білок. Білок буде для склеювання «трояндочок».
2. Жовток помістіть в окремий посуд і розбийте туди ж решта яйця. Додайте щіпку солі, ложку цукру і дві ложки горілки. Все добре перемішайте, не збиваючи в піну.
3. У чашу для замісу тіста просійте потрібну кількість борошна. У середині борошна зробіть поглиблення і вилийте в нього яєчну суміш. Руками замісити круте тісто. Вимішуйте до тих пір, поки тісто не стане крутим, однорідним і не буде прилипати до рук.
4. Чашу з тестом прикрийте серветкою і залиште на півгодини для відпочинку.
5. Після закінчення цього часу тісто розрізати на дві частини і розкачайте в тонкі листи товщиною не більше 1-2 мм, щоб хмиз вийшов ніжним.
6. Двома склянками різних діаметрів порізати на кружечки. На гуртках зробіть по краях по 6-7 надрізів.
7. Потім сформуйте з гуртків тесту красиві «трояндочки». Складайте за три гуртки, склеюючи їх в середині залишилися білком. Гуртки у центрі щільно притисніть пальцем для додання міцності квіткам.
8. Добре розігрійте в казанку рослинне масло.
9. Акуратно, за допомогою довгої ложки і притримуючи їх рукою, опускайте квітки в гаряче масло. Потім їх ложкою трохи притисніть до дна казанка і покрутіть, щоб «трояндочки» розпушились і стали об’ємними.
10. Обсмажуйте їх з обох боків до рум’яного кольору.
11. Готовий хмиз перекладіть на паперовий рушник для видалення зайвої олії. Укладіть приготовані «трояндочки» на велике гарне блюдо і посипте їх пудрою, перемішаної з невеликою кількістю кориці або ванілі.
Їжте на здоров’я!
Як приготувати хрусткий хмиз без додавання яєць?
Приготувати тісто для хмизу можна і без яєць, а тільки на кефірі. Такий хмиз довго залишається м’яким і смачним і не твердне. Рецепт простий. Сформувати хмиз можна традиційним бантиком або зробити красиві трояндочки. Смажити такий хмиз можна на звичайній сковорідці.
Інгредієнти:
- Борошно – 3,5 склянки
- Кефір – 1.5 склянки
- Сода – ½ ч. л.
- Цукор – 5 ст. л.
- Масло для смаження.
Процес приготування:
1. У посуд для замішування тіста насипте потрібну кількість просіяного борошна. Додайте до нього цукор і щіпку солі і перемішайте.
2. Кефір трохи підігрійте і змішайте з содою.
3. Потім перелийте кефір борошно і замісіть тісто.
4. Посуд з тестом прикрийте серветкою і поставте на 1 годину в прохолодне місце.
5. Потім тісто повторно перемішайте і розкачайте в тонкий коржик.
6. Тісто розрізати на прямокутники. В середині кожної заготовки зробіть надріз і загорніть один кінець, щоб вийшов бантик.
7. Обсмажуйте хмиз на сковороді в розігрітому рослинному маслі до золотистого кольору. Він вийде у вас повітряний і пишний.
8. Посипте приготований хмиз подрібненим коричневим цукром, буде красиво і смачно.
Приємного чаювання!
Простий і смачний рецепт приготування хмизу на пиві
Вашій увазі надається рецепт випічки хмизу з тіста, замішаного на пиві. Хмиз буде хрусткий, повітряний і розсипчастий. Домашня випічка на пиві є найсмачнішою, швидкої і відомою серед кулінарів.
Інгредієнти:
- Борошно – 4 склянки
- Пиво світле – 1 склянка
- Маргарин – 70 р.
- Сіль – ½ ч. л.
- Масло для смаження і цукрова пудра для посипання.
Процес приготування:
1. Саме смачне тісто для хмизу на пиві передбачає використання тваринного жиру (свинячого або курячого), але ми будемо використовувати маргарин, що не позначається на смаку випічки.
2. Потрібну кількість маргарину розтопити в мікрохвильовці або на водяній бані.
3. У чашу для замісу тіста налийте склянку пива, не тільки холодного, що важливо для якості хмизу.
4. До пива перелийте розтоплений маргарин.
5. Потім насипте до них потрібну кількість борошна. Борошно обов’язково просіяти через сито для збагачення її киснем, від цього залежить хрусткий смак виробу.
6. Руками замісити тісто.
7. Чашу з тестом прикрийте шматочком харчової плівки і залиште на 30 хвилин для відпочинку.
8. Потім розріжте тісто на 3-4 шматочка, щоб зручніше було з ним працювати.
9. Кожен шматочок розкачати качалкою в пласт товщиною 3-5 мм. Із тіста наріжте по своєму смаку або довгі смужки або інші фігурки з допомогою формочки. На кожній смужці зробіть надріз в середині і загорніть кінець смужки, щоб вийшов бантик.
10. Добре розігрійте в глибокій сковорідці або казанку рослинне масло.
11. Порційно обсмажте в ньому весь хмиз.
12. Смажте з обох боків до золотистого кольору. Намагайтеся не пересмажити, інакше хмиз вийде твердим.
13. Готовий хмиз виймайте з олії за допомогою шумівки і відразу покладіть на паперовий рушник, інакше він просочиться маслом і втратить свій смак.
14. Приготований хмиз посипте подрібненим в пудру цукром.
Їжте на здоров’я!
Ніжний і дуже смачний хмиз з сиром
Вам пропонується ще один чудовий рецепт приготування хмизу. Він готується на тесті з додаванням сиру. Ця ніжна і смачна випічка сподобається і дітям, і дорослим, тому готуйте відразу подвійну порцію.
Інгредієнти:
- Сир – 250 г
- Борошно – 5 ст. л.
- Цукор – 3 ст. л.
- Яйце – 1 шт.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Масло для смаження і пудра для посипання.
Процес приготування:
1. У посуд для замішування тіста розбиваємо курейінше яйце, додаємо потрібну кількість цукру і добре розтираємо, щоб цукор розчинився.
2. Потім кладемо до цієї суміші сир. Сир підходить будь-який, тільки якщо у вас він зернистий, то потрібно протерти на сито.
3. Насипаємо в посуд просіяне борошно і потрібну кількість розпушувача.
4. Рукою замішуємо тісто. Вимішуємо до тих пір, поки воно не буде прилипати до рук.
5. Тісто ділимо на кілька шматочків.
6. Кожен шматочок, трохи присипавши борошном, розгортаємо в корж товщиною до 1 див.
7. Коржі нарізаємо на стрічки. Робимо надріз на кожній стрічці і загортаємо її бантиком. Такі фігурки формуємо з усього тесту.
8. Добре накаляем, у глибокій сковорідці або казанку, рослинне масло.
9. Хмиз обсмажуємо в олії по 3-4 хвилини з кожного боку до рум’яного кольору. Смажимо на маленькому вогні.
10. Перекладаємо готовий хмиз на паперовий рушник для видалення зайвої олії, трохи посипаємо пудрою з цукру і укладаємо на красиве блюдо.
Приємного апетиту!
Простий рецепт хрусткого хмизу з медом
Вашій увазі надається рецепт приготування ніжного і хрусткого хмизу, залитого медовим сиропом. Такий хмиз називають «пахлава медова». Десерт вийде дуже смачний і не дуже солодкий. Тісто замішуємо на сметані з додаванням горілки і мінеральної води. Порадуйте близьких вам людей цієї чудової випічкою.
Інгредієнти:
- Борошно – 1.5 склянки
- Сметана – 1 ст. л.
- Цукор – 1 ч. л.
- Вода мінеральна – 100 мл
- Горілка – 2 ст. л.
- Сіль – 1 трісок.
Для сиропу:
- Цукор – 0.5 склянки
- Мед – 1 ч. л.
- Вода – 1/3 склянки
Процес приготування:
1. У чашу для замісу тіста насипте гіркою просіяне борошно і в середині зробіть поглиблення.
2. У це поглиблення помістіть вказане в рецепті кількість мінералки, сметани, цукру і горілки і додайте дрібку солі.
3. З цих інгредієнтів замісіть тісто, щоб воно стало еластичним і не липло до рук.
4. Ємність прикрийте серветкою і залиште тісто на 30 хвилин для відпочинку.
5. Потім тісто ще раз акуратно вимісіть і розріжте на кілька шматочків.
6. Кожен шматочок, трохи присипавши борошном, розкачайте качалкою в тонкий лист товщиною до 1 мм.
7. Кожен розкатаний лист нещільно скрутіть в рулет. Потім за допомогою гострого ножа наріжте всі рулети під кутом 45° і товщиною в 2 див. Це заготовки для хмизу.
8. Накалите в глибокій ємності достатню кількість рослинної олії і посмажте в ньому всі фігурки з тіста до золотистого кольору.
9. Потім приготуйте в окремій каструльці медовий сироп. Налийте в неї воду, додайте мед і цукор, перемішайте і варіть на маленькому вогні до появи бульбашок повітря на поверхні.
10. В цей гарячий сироп порційно або по одній штуці розміщуйте на кілька секунд обсмажений хмиз і потім перекладайте його на блюдо. Посипте хмиз подрібненими горіхами.
Їжте на здоров’я!