Классичпеский цветаевский пиріг з яблуками – 7 рецептів з покроковими фото

Коли мова заходить про цветаевском пиріг з яблуками — відразу виникають асоціації з Росією срібного століття і сестрами Цветаевыми. Однак їх причетність до класичним рецептом пирога ніяк не підтверджена, названий він саме в честь цього сімейства. Яблучний пиріг готується дуже швидко і просто, з доступних інгредієнтів і нижче наведено перевірені варіанти приготування.

Класичний рецепт цветаевского яблучного пирога

Назва цього пирога відомо не тільки в нашій країні, але і далеко за її межами, адже сестри Цвєтаєви «подарували» цієї випічці своє прізвище. І страва виходить воістину таким же прекрасним, як і всі жінки російської дворянської сім’ї.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Для тіста:
  • Борошно 160 гр.
  • Розпушувач 1 ч. л.
  • Масло вершкове 110 гр.
  • Сметана 2 ст. л.
  • Для начинки:
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Цукор-пісок 200 гр.
  • Сметана 200 гр.
  • Борошно 2 ст. л.
  • Яблука 3 шт.

Процес приготування:

  1. Як спекти цветаевский пиріг з яблуками за класичним рецептом? За допомогою мікрохвильової печі розтоплюємо вершкове масло (це займає не більше 2 хвилин), в цей час просіваємо борошно через металеве сито, для того, щоб сипучий інгредієнт наситився киснем і в результаті пиріг буде повітряним. У підготовлену борошно додаємо розпушувач, сметану і рідке масло. Ретельно перемішуємо і формуємо еластичне податливе тісто.
  2. У форму для випічки, на дно кладемо пергамент для запікання, а зверху акуратно викладаємо тісто, формуючи рівні бортики.
  3. Яблука (підійдуть будь-якого сорту) відчищаємо від шкірки, вирізаємо серцевину і насіння і нарізаємо тонкими пластинками. Для того щоб в процесі нарізки фрукти не потемніли – можна збризнути лимонним соком. Коли всі плоди підготовлені – викладаємо на тісто.
  4. Для приготування крему змішуємо в глибокій тарілці яйце, цукровий пісок, борошно, сметану – в результаті отримуємо масу для заливки.
  5. Яблучну начинку заливаємо солодким кремом і відправляємо в духовку при температурі 180 градусів на 40-45 хвилин.
  6. Перед подачею даємо десерту охолонути і тільки потім нарізаємо порційними шматками. Приємного апетиту!

Яблучний цветаевский пиріг зі сметаною заливкою

Ніжна фруктова начинка, залита сметаною на тонкому пісочному тісті – це саме те, що потрібно кожному з нас в холодний осінній вечір. Пиріг готується дуже легко і швидко, а з’їдається ще швидше.

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Для тіста:
  • Борошно – 1,5 склянки
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Сода – ½ ч. л.
  • Оцет 9% — ½ ч. л.
  • Для начинки:
  • Яблука – 600 гр.
  • Сметана 20% — 1 склянка
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Ванілін – за смаком.

Процес приготування:

1. Вершкове масло розтоплюємо за допомогою печі СВЧ або попередньо дістаємо з холодильної камери. Масло повинне бути м’яким, але не рідким.

2. У глибокій тарілці змішуємо просіяне борошно, м’яке вершкове масло і 3 столових ложки сметани.

3. В борошняну суміш додаємо одну столову ложку погашеної соди. Робиться це дуже просто: в ложці змішуємо соду і укус, як тільки почнеться реакція (шип) – сода погашена.

4. Руками вимішуємо тісто, воно повинно вийти податливим і еластичним.

5. У форму для запікання кладемо тісто і розрівнюємо, пальцями формуючи бортики.

6. Підготовлену пісочну основу зверху прикриваємо харчовою плівкою і прибираємо на 20-25 хвилин у холодильну камеру.

7. Яблука ретельно промиваємо, знімаємо шкірку (робити це зручно з допомогою овочечистки) і нарізаємо тонкими часточками. При цьому не забуваємо видалити насінну коробочку і всі кісточки.

8. У посуді відповідного розміру змішуємо жирну сметану, яйце, цукровий пісок, борошно і за бажанням ванілін.

9. Отриману масу ретельно перебиваємо заглибним блендером до однорідності, кристали цукру повинні повністю розчинитися.

10. Виймаємо Форму з прохолоди і заповнюємо часточками фруктів.

11. Яблучні плоди зверху заливаємо сметаною заливкою, намагаємося не потрапити масою за борти.

12. Кілька разів злегка оббиваємо форму об стіл, для рівномірного розподілу своєрідного крему.

13. Відправляємо пиріг в розігріту духовку на 45-50 хвилин, оптимальна температура – 180 градусів.

14. Через зазначений час, виймаємо десерт з духовки і залишаємо на 20-25 хвилин при кімнатній температурі.

15. Ніжний яблучний пиріг подаємо остившім. Приємного апетиту!

Смачний цветаевский яблучний пиріг з сиром

Приготувати смачний, ароматний і в міру солодкий яблучний пиріг дуже просто – достатньо скористатися цим рецептом і виділити одну годину Вашого часу. Ласощі готується дуже просто, а результатом будете задоволені дуже довго.

Час готування – 1 год 10 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 5-7.

Склад:

  • Для тіста:
  • Борошно – 180 гр.
  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Сода – ½ ч. л.
  • Сметана – 100 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Для заливки:
  • Сир – 200 гр.
  • Вершки – 50 мл
  • Цукор-пісок – 200-250 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Для начинки:
  • Яблука – 4 шт.
  • Сік лимона – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. У глибокій тарілці змішуємо просіяне борошно, сіль і соду, перемішуємо до однорідності. В отриману суміш додаємо нарізане кубиками вершкове масло і руками перетираємо до консистенції крихти.

2. В напівготове пісочне тісто додаємо сметану, активно перемішуємо, формуючи кульку. Прикриваємо харчовою плівкою і на 15-20 хвилин прибираємо в холодильник.

3. В іншій тарілці готуємо заливку: сир пропускаємо через металеве сито і змішати з вершками до консистенції густої сметани. Сюди ж додаємо цукровий пісок і одне яйце, присипаємо борошном і вимішуємо до однорідності.

4. З яблук (краще брати кисло-солодкі сорти) знімаємо шкірку і нарізаємо тонкими пластинами, не більше 0,3 міліметрів, при цьому вирізаємо серцевину і кісточки. Підготовлені фрукти скроплюємо соком лимона для того, щоб вони не втратили свій світлий колір.

5. Охолоджене тісто викладаємо у форму і формуємо краю, заввишки 3-4 сантиметри.

6. На пісочну основу викладаємо фруктову начинку.

7. Плоди заливаємо сирним «кремом» і відправляємо в духовку на 40-45 хвилин при температурі 180 градусів. Перед подачею охолодити і тільки потім порційно нарізаємо. Приємного апетиту!

Повітряний цветаевский пиріг з яблуками і меренгою

Прекрасний варіант десерту для тих, хто дуже любить повітряну домашню випічку, але стежить за своєю фігурою і не поглинає зайвих калорій. В рецепті використовуються більш корисні аналоги звичних продуктів, такі як: рисове борошно, натуральний підсолоджувач і кукурудзяний крохмаль.

Час готування – 1 ч. 5 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 6-7.

Склад:

  • Для тіста:
  • Жовток – 3 шт.
  • Борошно рисова – 100 гр.
  • Масло вершкове – 15 гр.
  • Молоко – 20 мл
  • Підсолоджувач – 5 гр.
  • Для начинки:
  • Яблука – 250 гр.
  • Підсолоджувач – 3 гр.
  • Для меренги:
  • Білок – 3 шт.
  • Підсолоджувач – 7 гр.
  • Крохмаль кукурудзяний – 5 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Кислота лимонна – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Три курячих яйця акуратно розбиваємо, відокремлюючи жовтки від білків. Робити все потрібно дуже обережно, так як при попаданні навіть однієї краплі жовтка в білкову масу збити до потрібної консистенції не вийде. Жовтки змішуємо з підсолоджувачем, молоком, маслом і борошном.

2. Замішуємо еластичне тісто, формуємо кулю, накривши плівкою або рушником, прибираємо на 15-20 хвилин в холодильну камеру.

3. Фрукти для начинки очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими кубиками, при цьому, обов’язково прибираємо насіннєву коробочку і плодоніжки. Додаємо підсолоджувач і на повільному вогні доводимо до м’якості.

4. Тісто викладаємо у форму і рівно розподіляємо по дну, формуємо бортики і з допомогою виделки наколюємо основу. Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин.

5. Приготуємо меренгу: в білки додаємо одну дрібку солі і міксером збиваємо масу до піків, в самому кінці додаємо кукурудзяний крохмаль.

6. В духовій шафі встановлюємо температуру 140 градусів і в цей час виймаємо пісочну основу. Першим шаром викладаємо яблучну начинку, а зверху акуратно, з допомогою силіконової лопатки розкладаємо пишну меренгу. Відправляємо в духовку на 40-45 хвилин.

7. Готовність визначити дуже просто: білки придбають кремовий відтінок. Пиріг охолоджуємо і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Пишний яблучний пиріг на кефірі в духовці

По-справжньому осінній пиріг з яблучною начинкою, який любимо усіма. І це не дивно, адже десерт виходить дійсно дуже пишним, ароматним і насиченим фруктовим смаком. Готується це ласощі з найбільш звичайний продуктів, а на виході виходить висококласний пиріг з яким кондитерські продукти і поруч не стояли.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 7.

Склад:

  • Борошно – 320 гр.
  • Цукор-пісок – 250 гр.
  • Сода – ½ ч. л.
  • Сіль – ¼ ч. л.
  • Кефір – 200 мл
  • Яблука – 4 шт.
  • Яйце – 4 шт.
  • Кориця – 1 ч. л.
  • Ванільний екстракт – 1 ч. л.
  • Масло – для змазування.

Процес приготування:

1. Форму, в якій будемо запікати пиріг, змащуємо маслом і злегка присипаємо борошном, прибираємо в холодильну камеру на 15 хвилин.

2. З яблук знімаємо шкірку, розрізаємо на чотири частини, вирізаємо насіннєву коробочку і подрібнюємо на кубик середнього розміру.

3. У підготовлену начинку додаємо корицю і столову ложку борошна – ретельно перемішуємо.

4. У посуді відповідного розміру змішуємо яйця, цукровий пісок – збиваємо до пишної піни з допомогою міксера, потім додаємо сіль, екстракт ванілі і кефір і знову вдаємося до міксери.

5. Борошно змішати з содою і просіваємо через дрібне сито. Насичену киснем борошно з’єднуємо з кефірної сумішшю і розмішуємо до однорідності. Отриманою масою заливаємо, нарізані на кубики, яблука і гарненько розмішуємо.

6. Яблучне тісто виливаємо в охолоджену форму і з допомогою ложки або лопатки рівняємо.

7. Напівготовий відправляємо пиріг в духовку, розігріту до 180 градусів і випікаємо близько 40 хвилин (в залежності від потужності вашого духової шафи). Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт цветаевского пирога з корицею

Класичне поєднання яблук і кориці зіпсувати просто неможливо, а поліпшити – легко. Ідеальний пиріг з начинкою з фруктів, зібраних у власному саду – це саме те, чого не вистачає при чаюванні.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 7.

Склад:

  • Для заливки:
  • Сметана – 250 гр.
  • Цукор-пісок – 220 гр.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Кориця – 1 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Для начинки:
  • Яблука – 4-5 шт.
  • Для тіста:
  • Борошно – 250 гр.
  • Масло вершкове – 180 гр.
  • Сметана 20% — 100 гр.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Для приготування тесту, необхідно розтопити вершкове масло. Зробити це можна будь-яким зручним способом, наприклад: нарізати на маленькі кубики і розтопити на повільному вогні. Так само, з цим завданням чудово впорається мікрохвильова пічка.

2. До злегка остившему олії додаємо просіяне борошно, розпушувач, сметану і сіль – все ретельно перемішуємо до формування еластичного тіста.

3. З замішаного тіста утворимо кульку і, обмотавши в харчову плівку, прибираємо в холодильну камеру на 25-30 хвилин.

4. З яблук знімаємо шкірку і нарізаємо тонкими слайсами, товщиною не більше 3 міліметрів. Рекомендується збризнути «нарізку» соком лимона, щоб фрукти не потемніли.

5. Для заливки, в глибокій посуді змішуємо жирну сметану, корицю і цукровий пісок. Паралельно, окремо збиваємо яйце з додаванням борошна – дві суміші збиваємо до однорідності і змішуємо між собою так само, активно перемішуючи.

6. Форму для запікання злегка змащуємо маслом і викладаємо тісто: руками формуємо дно і рівні бортики.

7. Зверху акуратно викладаємо тонкі слайсы і заливаємо сметанним кремом.

8. Відправляємо пиріг в гарячу духовку (180 градусів) на 45-50 хвилин. Подаємо в охолодженому вигляді. Приємного апетиту!

Як приготувати цветаевский яблучний пиріг в мультиварці?

Приготування і без того простого і швидкого пирога, дуже спрощує мультиварка. Завдяки цьому чуду техніки пиріг не пригорає, хоч тісто виходить хрустким і тонким, а начинка м’якою і ніжною.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 6-8.

Склад:

  • Яблука – 4 шт.
  • Масло вершкове – 120 гр.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Яйце – 2 шт.
  • Борошно – 230 гр.
  • Сметана – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Ванілін – за смаком.

Процес приготування:

1. У посуді відповідного розміру змішуємо сметану, яйця, цукор і ванілін – ретельно перебиваємо з допомогою заглибного або стаціонарного блендера до отримання однорідної маси.

2. Охолоджене вершкове масло натираємо на тертці і змішуємо в глибокій тарі з 200 грамами борошна (решта 30 грам для начинки) і чайною ложкою розпушувача.

3. Інтенсивно замішуємо тісто чистими сухими руками. У результаті повинна вийти податлива еластична маса. Як тільки досягнемо потрібної консистенції – прикриваємо харчовою плівкою і прибираємо в холодильну камеру.

4. Фрукти ретельно промиваємо, видаляємо плодоніжки, шкірку і насінну коробочку. М’якоть нарізаємо тонкими скибочками, товщиною не більше 0,2-0,3 міліметрів.

5. У чашу мультиварки вкладаємо дві смужки пергаменту (хрест-навхрест) для того, щоб без проблем вийняти готовий десерт.

6. Холодне тісто викладаємо на дно чаші і розрівнюємо, одночасно формуючи рівні краї.

7. Поверх кладемо яблучні слайсы і акуратно заливаємо сметанно-яєчною сумішшю. Ставимо режим «Випічка», а на таймері встановлюємо 60 хвилин.

8. Через годину виймаємо цветаевский пиріг з мультиварки, охолоджуємо і подаємо до столу. Приємного апетиту!