Кабачкова ікра – блюдо, яке багато хто із задоволенням їдять в холодну пору року з чорним хлібом або як добавки до інших страв. Готувати ікру з кабачків нескладно, і особливо подобаються багатьом рецепти з додаванням майонезу: він робить смак продукту особливо ніжним і оригінальним.
Кабачкова ікра з майонезом на зиму «Пальчики оближеш»
Для приготування кабачкової ікри краще використовувати жирний майонез з насиченим смаком, щоб продукт вийшов більш густим і незабутнім по смакових відчуттів. Цей простий рецепт називають «пальчики оближеш», бо кінцевий результат незмінно радує всіх домашніх.
Інгредієнти на
3 л.
- Кабачок 3 кг
- Цибуля ріпчаста ½ кг
- Майонез столовий молочний 250 гр.
- Томатна паста 250 гр.
- Масло рослинне 150 гр.
- Цукор-пісок ½ склянки
- Сіль 2 ст. л.
- Перець чорний мелений ½ ч. л.
- Лавровий лист 2 шт.
Процес приготування:
- Як заготовити кабачкову ікру з майонезом на зиму «Пальчики оближеш»? Кабачок очищається, щоб не було шкірки і насіння, розрізається на шматки і прокручується через м’ясорубку.
- Цибулини після очищення також подрібнюють за допомогою м’ясорубки або блендера.
- Оброблені овочі кладуть у каструлю з товстим дном, вливають потрібний обсяг масла і пасти з томатів, все перемішують, слідом кладуть сіль, цукровий пісок, лаврові листочки і мелений перець. Все перемішують ще раз і тримають при слабкому нагріванні плити близько 1 години.
- У вміст каструлі вмішують майонез і продовжують готувати ще годину.
- Готовий продукт розподіляють по попередньо стерилізованим баночках і закупорюють кришками. Баночки з гарячою консервованої ікрою слід поставити в тепле місце догори дном, накрити рушником або ковдрою і дати охолонути. Після цього продукт можна зберігати в підвалі або коморі.
Кабачкова ікра з майонезом і томатною пастою на 3 кг кабачків
Цей рецепт виготовлення ікри з кабачків сподобається тим, хто любить страви погостріше: серед інгредієнтів часник і червоний мелений перець. Регулювати ступінь гостроти цієї заготовки на зиму дуже легко, додаючи більшу або меншу кількість перцю і часнику.
Час приготування: 3 години 15 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – на 3 л.
Інгредієнти:
- Кабачок – 3 кг
- Майонез – 250 гр.
- Соус томатний – 250 мл
- Часник – 10 зуб.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Сіль – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 100 мл
- Оцет столовий 9% – 2 ст. л.
- Перець червоний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Кабачки очищаються від шкірки, від насіння позбуваються і ріжуть шматочками м’якоть, а потім перемелюють на м’ясорубці, додаючи під час обробки часник.
Крок 2. Овочеву масу перекладають у глибоку каструлю, додають всі залишилися інгредієнти, виключаючи на цьому етапі оцет, і тримають на повільному вогні, регулярно помішуючи, близько 2,5-3 годин.
Крок 3. Наприкінці зазначеного часу приготування додають зазначений обсяг оцту і ще раз ретельно перемішують.
Крок 4. Ємності для закочування ікри стерилізують над парою, прожарюють в духовці або мікрохвильовій печі.
Крок 5. В кожну баночку складають до верху ікру, щільно закупорюють кришками і дають охолонути під ковдрою в приміщенні. Після того, як продукт зовсім охолоне, його можна зберігати в коморі, в льосі або підвалі.
Кабачкова ікра через м’ясорубку з майонезом
Простий рецепт дуже смачної заготовки на зиму, з яким справиться і не надто досвідчена господиня. Важливо простерилізувати тару для зберігання ікри, щоб вона довше стояла навіть в приміщенні з кімнатною температурою.
Час приготування: 2 години 15 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – на 3 л.
Інгредієнти:
- Кабачок – 3 кг
- Цибуля – 500 гр.
- Майонез – 250 гр.
- Паста томатна – 300 гр.
- Масло рослинне – 150 гр.
- Цукор – 0,5 склянки
- Сіль – 2 ст. л.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- Лист лавровий – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Вимитий і очищений кабачок з цибулею подрібнюють за допомогою м’ясорубки.
Крок 2. В отриману масу додають зазначені обсяги майонезу, пасти з томатів і гарного рослинного масла, все перемішують.
Крок 3. Підготовлений напівфабрикат у великій жароміцної ємності ставлять на вогонь і готують приблизно годину, періодично помішуючи, при слабкому нагріванні.
Крок 4. Через відведений час ікру додають лавровий листок, трохи перцю, цукор і сіль, перемішують і готують ще годину.
Крок 5. Після закінчення часу лавровий листочок витягують, а готовий продукт розподіляють по стерилізованим ємкостей для подальшого зберігання. Важливо добре закупорити баночки і дати їм охолонути в приміщенні, укривши їх ковдрою.
Кабачкова ікра з майонезом і часником в домашніх умовах
Часник надає кабачкової ікри нотку пікантності, і заготівля виходить ще більш смачною і ароматною. Відкривши таку баночку, близькі не зупиняться, поки не з’їдять повністю весь її вміст.
Час готування: 1 година 45 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – на 3 л.
Інгредієнти:
- Кабачок – 3 кг
- Майонез – 250 гр.
- Часник – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 400 гр.
- Паста томатна – 250 гр.
- Цукор-пісок – 0,5 склянки
- Сіль – 2 ст. л.
- Оцет 9% – 3 ст. л.
- Масло рослинне – 100 мл
Процес приготування:
Крок 1. Цибулю, часник і кабачки очищають, нарізають великими шматками і пропускають через м’ясорубку в глибоку посуд з товстим дном.
Крок 2. Овочі ставлять на середній вогонь і готують близько години, помішуючи, щоб маса не пригоріла.
Крок 3. Додають в ікру потрібну кількість солі, цукру, томатної пасти, майонезу і масла. Вливають оцет і добре перемішують, а потім доводять закуску до готовності ще близько півгодини при середньому нагріві.
Крок 4. Банки для зберігання продукту стерилізують і розподіляють по них ікру, а потім закочують.
Крок 5. Кабачкову ікру подають як закуску з чорним хлібом або як доповнення до других страв.
Ікра з кабачків з майонезом і цибулею як в магазині
Легкий рецепт дуже смачної закуски з класичним набором інгредієнтів, але великою кількістю цибулі, який надає ікрі цікаві смакові нотки. Важливо вибирати для заготівлі майонез високої якості, щоб він доповнював смак продукту, а не псував його.
Час приготування: 3 години.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – на 6 л.
Інгредієнти:
- Кабачок – 6 шт.
- Цибуля ріпчаста – 6 шт.
- Масло рослинне – 200 мл
- Майонез – 500 гр.
- Паста томатна – 500 гр.
- Цукор-пісок – 4 ст. л.
- Оцет 9% – 4 ст. л.
- Сіль – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. У кабачків зрізають шкірку і виймають насіння, ріжуть овоч на кубики середньої величини.
Крок 2. Підготовлений кабачок заливають водою у великій емальованій каструлі і нагрівають, щоб маса закипіла. Після цього овочі потрібно протушкувати протягом двох годин на невеликому вогні, щоб кубики кабачків розм’якшилися і дали сік.
Крок 3. Очищені цибулини натирають або подрібнюють ножем, щоб вийшла кашоподібна маса.
Крок 4. Термічно оброблені шматочки кабачків остуджують і прокручують з допомогою м’ясорубки або блендера до стану пюре, а потім додають до маси цибулю, томатну пасту і майонез. Після розмішування в ікру кладуть сіль, масло, цукор і зазначена кількість оцту, а потім добре перемішують, щоб інгредієнти з’єдналися.
Крок 5. Одержаний продукт продовжують нагрівати протягом 45 хвилин, а після перекладають у банки, попередньо їх стерилизовав, і закочують. Ікрі дають охолонути, перевернувши банки і укривши їх ковдрою, а після заготовки можна тримати у підвалі, в льосі або коморі.
Дуже смачна кабачкова ікра з майонезом через блендер
Готують кабачкову ікру, як правило, за допомогою м’ясорубки, на якій перемелюють інгредієнти, проте в сучасних умовах для цієї мети підходить і блендер: продукт виходить більш ніжної консистенції.
Час готування: 1 година 15 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 3.
Склад:
- Кабачок – 1,5 кг
- Цибуля ріпчаста – 300 гр.
- томатна Паста – 100 гр.
- Майонез – 100 гр.
- Масло рослинне – 100 мл
- Оцет яблучний – 1 ст. л.
- Сіль – 1,5 ч. л.
- Часник – 2 зуб.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Перець гострий мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. В товстостінну посуд налити олію і прогріти його при невеликому нагріванні.
Крок 2. Цибулини після очищення нарізати великими шматками і обсмажити до м’якості, щоб він став золотистим і ароматним. На це потрібно близько 10 хвилин. Потім смажену цибулю перекласти в інший посуд.
Крок 3. Кабачки підготувати для подальшої обробки, видаливши шкірочку і насіння і, виклавши в масло, обсмажити при сильному нагріванні протягом 10 хвилин, не забуваючи активно заважати. Коли шматочки кабачків почнуть ставати прозорими, повернути в каструлю цибулю, накрити кришкою і тушкувати приблизно 15 хвилин.
Крок 4. Розминати отриману масу за допомогою заглибного блендера до тих пір, поки вона не придбає однорідність, а потім вмішати в неї пасту з помідорів і продовжити готувати на середньому вогні ще 15 хвилин.
Крок 5. У масу додати майонез і ще раз перебити ікру блендером, щоб майонез не розшарувалося і змішався з заготівлею. Після цього, регулярно помішуючи, готувати ікру ще 10 хвилин.
Крок 6. В кінці додають решту сухі інгредієнти і тертий часник, а також трохи яблучного оцту, готують ще 10 хвилин. Потім перекладають ікру в стерилізовану посуд і щільно закупорюють. Продукт готовий!
Ікра з кабачків на зиму з майонезом, морквою і цибулею
Моркву кабачкової ікри надає закуски більш яскравий колір і більш солодкий присмак. Для тих, хто любить м’який смак, такий рецепт підійде ідеально. Оцет можна взяти як звичайний столовий, так і яблучний: він робить заготовку ще більш оригінальною.
Час готування: 1 година 5 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – на 2 л.
Інгредієнти:
- Кабачок – 2 кг
- Цибуля ріпчаста – 400 гр.
- Морква – 400 гр.
- Помідори – 400 гр.
- Майонез – 150 гр.
- Масло рослинне – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Оцет 9% – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Цибулю нарізають кубиками і обсмажують у товстостінній посуді з маслом.
Крок 2. Як тільки шматочки цибулі придбають прозорість, до них додають нарізану аналогічним способом та розміром морквину. Готують овочі близько 5 хвилин.
Крок 3. Після цього в обжарку викладають очищений і нарізаний невеликими шматочками кабачок. Масу тушкують, накривши кришкою, близько 20 хвилин. Протягом цього часу можна овочі трохи помішувати, щоб готувалися рівномірно.
Крок 4. Томати, нарізані дрібно, кладуть в ікру, додають сіль і перець, а також високоякісний майонез. Все перемішують і продовжують підготовку, поки маса злегка не загусне. На цій стадії овочі можна перебити блендером, щоб вийшла більш ніжна консистенція.
Крок 5. В самому кінці готування вливають оцет, перевіряють закуску на смак і приправляють сіллю і перцем, якщо необхідно.
Крок 6. В стерилізовані скляні ємності розподіляють ікру і закочують. Баночки потрібно залишити догори дном під ковдрою в приміщенні, де відбувалася готування, а потім, коли вони повністю охолонуть, зберігати в будь-якому зручному місці.
Кабачкова ікра з майонезом і кетчупом на зиму
В цьому рецепті замість свіжих томатів або пасти беруть кетчуп, в якому більше спецій, тому смак цієї ікри виходить більш яскравим, ніж без застосування кетчупу. Важливо вибирати майонез і кетчуп високої якості, щоб не зіпсувати смак ікри.
Час приготування: 3 години.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – на 3 л.
Інгредієнти:
- Кабачок – 3 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 кг
- Морква – 1 кг
- Майонез – 250 гр.
- Кетчуп – 250 гр.
- Часник – 1 головка.
- Оцет 9% – 2 ст. л.
- Масло рослинне – 100 гр.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор-пісок – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Очищений кабачок ріжуть дрібними кубиками або пропускають через м’ясорубку.
Крок 2. Цибулини і моркву подрібнюють зручним способом: можна на блендері, з допомогою терки або м’ясорубки.
Крок 3. Отриману масу перекладають у жароміцну ємність, додають інші інгредієнти, крім оцту, і після перемішування тримають на маленькому вогні 2,5 години.
Крок 4. Після закінчення зазначеного часу додають оцет і готують ще 10 хвилин.
Крок 5. В стерилізовані баночки перекладають готову закуску і щільно закривають. Заготовки краще потримати укутаними, поки повністю не охолонуть, а потім зберігають у зручному місці.
Простий і смачний рецепт ікри з кабачків з майонезом в мультиварці
Мультиварка – універсальний пристрій, що дозволяє в тому числі готувати і продукти на зиму. Ікру з кабачків також можна заготовити за допомогою мультиварки: виходить смачний і легкий у приготуванні продукт, який смачно потім накладати на хліб і є в холодну пору року.
Час приготування: 2 години 20 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – на 1,7 л
Інгредієнти:
- Кабачок – 2 кг
- Цибуля ріпчаста – 260 гр.
- Морква – 200 гр.
- Перець болгарський – 120 гр.
- Масло соняшникове – 60 мл
- Сіль – за смаком.
- томатна Паста – 70 гр.
- Часник – 3 зуб.
- Майонез – 180 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Кабачки, моркву, цибулю і перець очищають і ріжуть великими шматочками.
Крок 2. Всі зазначені інгредієнти подрібнюють в комбайні, щоб вийшла однорідна пюреобразная маса.
Крок 3. Перероблені овочі складають у чашу пристрою разом з соком, що виділився, додають сіль і масло, добре перемішують і готують з включенням режиму «Гасіння» 2 години.
Крок 4. За півгодини до завершення готування в ікру кладуть пасту з томатів і рубаний часник, майонез і бажане кількість чорного перцю. Масу перемішують і продовжують готувати, поки мультиварка не подасть сигнал про завершення процесу готування.
Крок 5. Одержаний продукт розподіляють по стерилізованим баночках і щільно закривають їх. Зберігати такий продукт краще в холодильнику.
Як заготовити кабачкову ікру з майонезом без оцту?
Смачну ікру з кабачків можна приготувати без додання оцту, але такий продукт тоді краще зберігати в холодильнику або іншому приміщенні з низькою температурою. Мінімальний набір потрібних інгредієнтів для цієї заготовки дозволяє скористатися цим рецептом навіть тим, хто не сильний в кулінарії.
Час приготування: 3 години.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – на 3 л
Інгредієнти:
- Кабачок – 3 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 кг
- Морква – 1 кг
- Майонез – 250 мл
- Паста томатна – 200 гр.
- Масло олію – 200 гр.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. З кабачка знімають шкірку і видаляють насіння, а потім подрібнюють овоч до стану пюре або кашки будь-яким зручним способом: на м’ясорубці, тертці або блендером.
Крок 2. Моркву і цибулини також обробляють аналогічним чином.
Крок 3. В жароміцної посуді масло змішують, підготовлені овочі, сіль та цукровий пісок і нагрівають на середньому вогні.
Крок 4. Коли ікра почне кипіти, в неї кладуть пасту з томатів і готують ще годину, не забуваючи іноді помішувати, щоб не підгоріла. За півгодини до закінчення готування додають майонез. Краще готувати ікру під кришкою і на слабкому вогні.
Крок 5. Після цього масу можна пюрировать, якщо хочеться отримати максимально ніжну консистенцію, а після перекласти в стерилізовані банки і закатати.