Кабачки в томатному соусі на зиму – це широка лінійка смачною, званої в народі «обалденной» або «пальчики оближеш» кабачкової консервації, яка готується швидко, просто і з невеликого набору інгредієнтів. Варіанти приготування відрізняються тільки нарізкою овочів і складом томатного соусу з приправами, що можете обрати у запропонованій темі.
Обалденние кабачки в томатному соусі на зиму
Варіант заготовки на зиму «шалених» кабачків в томатному соусі передбачає гасіння цього овоча, нарізаного шматочками, в будь-якому томатному соусі з подальшим розкладанням по банкам. У цьому рецепті кабачки нарізаємо кубиками і тушкуємо в соусі з томатної пасти з додаванням приправ. Готуємо без стерилізації.
Інгредієнти на
1 л.
- Кабачок ½ кг
- Томатна паста 100 гр.
- Сіль 1 ст. л.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Спеції і Приправи за смаком
- Часник 1 зубчик
- Вода-1 склянка
Процес приготування:
- Як заготовити обалденние кабачки в томатному соусі на зиму? Насамперед підготуйте всі інгредієнти, згідно пропорції рецепта. Кабачки промити. Очистити часник.
- Кабачок нарізати невеликими однаковими за розміром кубиками. У молодого кабачка шкірку не знімати, а тільки видалити частину м’якоті з насінням.
- У сотейник або каструлю для тушкування покласти томатну пасту. Додати до нього цукор з сіллю і при помішуванні обсмажити протягом 5 хвилин на середньому вогні.
- Потім перекласти до пасти нарізку кабачки, додати будь-які спеції з подрібненим часником і залити гарячою водою так, щоб вона покрила кабачки. Все добре перемішати і тушкувати кабачки протягом 20-30 хвилин до м’якості овочів.
- Простерилізувати банку з кришкою. Перекласти кабачки в банку, залити соусом і герметично закупорити. Приготовлені обалденние кабачки в томатному соусі остудити в перевернутому вигляді і під махровим рушником, а потім переставити в місце зберігання. Вдалих і смачних заготовок!
Кабачки в томатному соусі без стерилізації на зиму
Кабачки в томатному соусі без стерилізації на зиму виходять більш хрусткими і соковитими, але до них додається оцет. Для цієї заготовки підходять як молоді кабачки, так і зрілі, адже текстура їх щільніше. У цьому рецепті для томатної заливки подрібнюємо свіжі помідори, але можна взяти і готовий томатний сік.
Час приготування: 50 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 1 л.
Склад:
На 1 літрову банку:
- Кабачок – 500 гр.
- Часник – 2 зубки.
- Кріп парасольку/гілочка – 1 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець духмяний горошок – 4 шт.
Для маринаду:
- Томатний сік – 1 л
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 2 склянки
- Оцет 9% – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Кабачки для цієї заготовки добре промийте і наріжте брусочками.
Крок 2. У зрілих кабачків видалити шкірку із внутрішньої м’якоттю і насінням.
Крок 3. Заздалегідь стерилізуйте банки з кришками. У банки покладіть зазначені в рецепті прянощі: кріп, лавровий лист, запашний перець і нарізаний слайсами часник. Потім компактно укладіть в банки нарізку кабачка.
Крок 4. Залийте кабачки крутим окропом, прикрийте кришкою і залиште на 10 хвилин.
Крок 5. Для томатної заливки краще використовувати свіжі помідори, буде смачніше. Помідори очистіть від шкірки і пюрируйте через м’ясорубку з дрібною решіткою, або блендером, щоб вийшов 1 літр томатної маси.
Крок 6. Перелийте томатне пюре або літр томатного соку в каструлю, поставте на плиту, додайте сіль з цукром, доведіть до кипіння і поваріть на невеликому вогні 2 хвилини, щоб маринад став густішим. До кінця варіння додайте оцет.
Крок 7. Воду з банок злийте. Потім акуратно залийте кабачки томатним маринадом, заповнюючи їх повністю, і відразу герметично закупорьте.
Крок 8. Приготовані в банках на зиму кабачки в томатному соусі без стерилізації поставте на кришки, накрийте «шубою» і після повного охолодження перенесіть на зберігання в підвал або в домашню комору. Вдалих і смачних заготовок!
Кабачки в томаті з часником на зиму
Кабачки в томаті з часником на зиму – заготівля найбільш популярна. Вона відрізняється пікантним часниковим смаком, адже головні її інгредієнти часник і нейтральний за смаком кабачок. Готуються такі кабачки просто, швидко і без стерилізації, але банки стерилізуються. Томатну заливку в цьому рецепті робимо з томатної пасти та олії.
Час приготування: 1 годину 10 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2 л.
Склад:
- Кабачки – 2.5 кг
- Часник – 1 головка велика.
- Сіль – 2 ст. л.
- Томатна паста – 4 ст. л.
- Цукор – 180 гр.
- Вода – 450 мл
- Рослинна олія – 200 мл
- Оцет 9% – 60 мл
Процес приготування:
Крок 1. У спеціальну каструлю для гасіння налийте чисту воду і підігрійте. Потім додайте до неї вказане в рецепті кількість рослинного масла, солі, цукру, томатної пасти і добре перемішайте.
Крок 2. Промийте кабачки наріжте їх невеликими шматочками довільної форми. У зрілих кабачків видаліть шкірку з насінням.
Крок 3. Очистіть від лушпиння велику головку часнику і подрібніть його на середній тертці або за допомогою блендера, щоб овоч вийшов дрібними шматочками.
Крок 4. В томатну заливку перекладіть нарізку кабачків і подрібнений часник. Каструлю поставте на середній вогонь і доведіть масу до кипіння.
Крок 5. Потушкуйте кабачки на невеликому вогні протягом 30 хвилин. До кінця гасіння додайте оцет. Гарячі кабачки розкладіть по стерильним банкам, повністю залийте томатною заливкою і герметично закупорьте.
Крок 6. Потім банки з кабачки в томаті і часником поставте на кришки, накрийте теплим покривалом і після охолодження перенесіть в місце для зберігання консервацій. Вдалих і смачних заготовок!
Кабачки шматочками в томатному соусі на зиму
Варіант заготовки на зиму кабачків шматочками в томатному соусі простий і швидкий. Для неї вибираються молоді кабачки. Томатний соус робиться з якісної томатної пасти, або береться готовий томатний соус. Набір і кількість приправ вибирається на смак. У цьому рецепті готуємо кабачки шматочками без стерилізації, що добре збереже їх хрусткий смак.
Час приготування: 50 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 1,5 л.
Склад:
- Кабачки – 1.7 кг
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 80 гр.
- Оцет 9% – 125 мл
- Томатна паста – 2 ст. л.
- Вода – 1.5 склянки
- Рослинна олія – 2 ст. л.
- Часник – за смаком.
- Лавровий лист – за смаком.
- Перець чорний горошок – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготуйте, згідно з рецептом кабачок, томатну пасту і всі спеції. Будь-яким способом стерилізуйте банки і кришки.
Крок 2. Кабачок промийте, обсушіть серветкою, видалите кінчики і наріжте овоч шматочками будь-якої форми. У заготівлі красиво виглядає нарізка полукружками.
Крок 3. У каструлю для гасіння налийте півтори склянки чистої води, підігрійте і розведіть в ній томатну пасту з рослинним маслом.
Крок 4. Потім в цей соус насипте потрібну кількість цукру і солі.
Крок 5. Далі додайте вибрані прянощі за смаком.
Крок 6. Перекладіть В соус шматочки кабачка і поставте каструлю на середній вогонь.
Крок 7. Потушкуйте кабачки в томатному соусі протягом 25-30 хвилин. До кінця гасіння налийте оцет і вимкніть вогонь.
Крок 8. Розкладіть заготовку по підготовленим банкам, залийте соусом і герметично закупорьте.
Крок 9. Приготовлені кабачки шматочками в томатному соусі повністю остудіть в перевернутому вигляді і під махровим рушником. Вони добре зберігаються як у підвалі, так і в домашній коморі. Вдалих і смачних заготовок!
Гострі кабачки в томатній заливці на зиму
Гострі кабачки в томатній заливці на зиму готуються подібно до відомої кабачкової закуски під назвою «Тещин язик», тільки без додавання інших овочів. Для гострого смаку в томатну заливку додаються більшу кількість часнику і гострого перцю, а кабачки підходять будь-які. У цьому рецепті готуємо гостру закуску без стерилізації.
Час приготування: 1 годину 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 1 л.
Склад:
- Кабачки – 1 кг
- Томатний соус – 1 ст.
- Оцет 9% – 1 ст. л.
- Рослинне масло – 100 мл
- Часник – 3 зубки.
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Гострий перець – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте, згідно пропорції рецепту і потрібного вам обсягу заготівлі, кабачки, томатний соус і спеції.
Крок 2. Кабачки промийте, у зрілих овочів видаліть шкірку з насінням і наріжте овоч невеликими кубиками.
Крок 3. Нарізку кабачків перекладіть в окремий посуд, посипте сіллю, налийте рослинне масло, перемішайте і залиште на півгодини, щоб овоч дав свій сік.
Крок 4. У каструлю для гасіння або сотейник налити томатний соус.
Крок 5. До нього насипте цукор і перемішайте.
Крок 6. Потім перекладіть в соус нарізку кабачків і перелийте сік з маслом.
Крок 7. Сотейник покладіть на середній вогонь, доведіть масу до кипіння і тушкуйте протягом 30 хвилин.
Крок 8. За 5 хвилин до кінця гасіння до кабачків додайте натерту на середній тертці часник і насипте гострий перець. Потім влийте оцет, перемішайте і вимкніть вогонь. Кількість часнику і гострого перцю можете збільшити, що визначить гострий смак закуски.
Крок 9. Гарячі кабачки розкладіть по стерильним банкам, герметично закрийте, поставте на кришки і на добу накрийте будь «шубою».
Крок 10. Приготовані на зиму гострі кабачки в томатній заливці перенесіть в місце для зберігання консервацій. Вдалих і смачних заготовок!