Традиційна російська кухня сподобалась більшості господинь з Європи та Америки. Гречка для багатьох з них взагалі щось екзотичне і незвичне, а вже якщо приготувати її з качкою! Таке блюдо точно не залишить байдужим навіть самих неперевершених гурманів.
Качка, фарширована гречкою, запечена в духовці
Качка з гречкою готується близько трьох годин, але можемо з упевненістю сказати, що це того варто. Тільки уявіть собі страву з золотистою скоринкою і часниковим ароматом, який доноситься з кухні. Що може бути краще такого обіду або вечері?
Інгредієнти на
6 порц.
- Качка 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Морква 1 шт.
- Гречка ⅔ ст.
- Часник 1 головка
- Вода-1.5 склянки
- Масло рослинне 50 гр.
- Перець чорний мелений за смаком
- Перець червоний мелений 1 щіпка
- Мускатний горіх 1 щіпка
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Як запекти качку з гречкою в духовці? Для приготування страви вибираємо досить велику качку і ретельно вимиваємо її з усіх сторін проточною водою. Маємо птицю на робочій поверхні столу і обтираем паперовими рушниками. Переміщаємо качку у велику глибоку миску.
- Беремо головку часнику і розбираємо її на зубки. Потім звільняємо кожен зубчик від лушпиння і промиваємо в проточній воді. Половину зубков викладаємо на блюдечко: вони знадобляться нам у процесі фарширування птиці.
- Інші зубки дрібно нарізаємо гострим ножем. Перекладаємо подрібнену масу в окрему піалу.
- Додаємо до часниковою масою чайну ложку солі, мускатний горіх, чорний і червоний перець, заливаємо інгредієнти рослинним маслом. Перемішуємо маринад до однорідності. Залишаємо його настоюватися 5 хвилин.
- Третьою частиною маринаду натираємо качку всередині. Іншою частиною намазуємо птицю зовні. Залишаємо качку на 40 хвилин, щоб вона гарненько просочилася сумішшю.
- Висипаємо гречку на дно великої тарілки або на білий аркуш паперу. Перебираємо крупу, позбавляючись від сміття. Пересипаємо гречку в друшляк і ретельно вимиваємо проточною водою. Залишаємо її в друшляку, щоб стікала зайва рідина.
- Перекладаємо гречану крупу в каструлю. Заливаємо її холодною водою. Ставимо каструлю з гречкою на плиту і доводимо рідину до кипіння, а потім солимо. Варимо крупу до готовності (вся рідина повинна википіти) і вимикаємо плиту.
- Подрібнюємо попередньо очищену від лушпиння і промиту цибулину. Нарізаємо її дрібними кубиками. Викладаємо цибулю в окрему ємність.
- Подрібнюємо очищену і вимиту моркву на великій тертці, а потім перекладаємо в іншу глибоку посуд. Розігріваємо залишки рослинного масла в сковороді і додаємо цибулю. Обсмажуємо його, постійно помішуючи лопаткою. Додаємо моркву. Обсмажуємо овочі до золотистого кольору.
- Перекладаємо цибулю і моркву з сковороди у вільну ємність і додаємо до них гречку. Перемішуємо інгредієнти. Гречаний фарш готовий.
- Закладаємо всередину птиці зубки часнику і фарш. Зашиваємо качку з допомогою нитки і голки, поміщаємо її в пакет для запікання. Надрізаємо пакет зверху ножем або виделкою. Розігріваємо духовку до температури 250 градусів. Знижуємо температуру до 180-200 градусів. Покласти качку на деко і ставимо всередину духовки на 50 хвилин. Після закінчення зазначеного часу позбавляємо качку пакету і знову відправляємо в духовку. Наливаємо в нижній деко пару стаканів прохолодної води і готуємо качку до появи золотистої скоринки ще 20-50 хвилин. Викладаємо птицю на блюдо і розрізаємо нитки. Подаємо готову качку до столу.
Приємного апетиту!
Качка з гречкою цілком в рукаві
Качка, фарширована гречкою, виходить дуже смачною і ароматною. Ситне блюдо відмінно підійде для сімейного обіду і святкового вечері – птах з начинкою шикарно виглядає на столі.
Час готування – 2 ч. 10 хв.
Час приготування – 25 хв.
Кількість порцій – 6.
Інгредієнти:
- Сіль – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – 1 ч. л.
- Майонез – 3 ст. л.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Качка – 1 шт.
- Крупа гречана – 200 гр.
- Гірчиця – 2 ст. л.
- Вода – 2 склянки
- Масло вершкове – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку качку слід гарненько випатрати, а потім промити і витерти паперовим рушником. Змішуємо чорний перець з сіллю і натираємо сумішшю птицю.
Крок 2. В іншій, окремій ємності змішуємо майонез і гірчицю. Змащуємо отриманою сумішшю качку всередині і зовні.
Крок 3. Гречану крупу ретельно перебираємо, а потім висипаємо в каструлю і заливаємо холодною водою. Ставимо ємність на плиту і доводимо рідину до кипіння. Солимо її і варимо гречку до м’якості і википання рідини.
Крок 4. Фаршируємо птицю гречкою. Додаємо лавровий лист і заздалегідь розтоплене вершкове масло в кількості однієї столової ложки. Зашиваємо черевце качки з допомогою голки і нитки.
Крок 5. Вибираємо просторий рукав для запікання. Закладаємо всередину нього птицю з начинкою черевцем вгору. Кінці рукава щільно защипуємо. Розігріваємо духовку до температури 200 градусів. Кладемо птицю в рукаві на деко і запікаємо 1 годину. Зменшуємо температуру до 180 градусів і чекаємо ще 30 хвилин. Розрізаємо рукав. Поливаємо качку виділився жиром. Готову птицю подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Соковита і м’яка качка, запечена з гречкою і яблуками
На перший погляд здається, що приготування качки з яблуками займає надто багато часу. У цьому є частка правди: спочатку ми маринуємо птицю, а потім чекаємо деякий час, щоб нафарширувати качку і відправити її в духовку.
Час готування – 27 ч.
Час приготування – 30 хв.
Кількість порцій – 6.
Інгредієнти:
- Качка – 1 шт.
- Яблуко – 2 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Сметана – 1 склянка
- Гречка (приготована) – 1,5-2 склянки
- Цибуля – 1 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Спеції – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Вода – 3-4 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Випотрошену качку спочатку промиваємо проточною водою, а потім насухо обтираем паперовим рушником. Промиваємо лимон і розрізаємо на дві половинки. Видавлюємо лимонний сік в піалу. Поливаємо качку соком лимона і втираємо сік в м’ясо. В окрему піалу викладаємо сметану, сіль і спеції. Перемішуємо інгредієнти.
Крок 2. Змащуємо сумішшю качку, добре втираючи в м’ясо. Відправляємо птицю в холодильник на 24 години. Перебираємо гречану крупу. Відкидаємо сміття і промиваємо гречку, використовуючи друшляк. Перекладаємо чисту крупу в каструлю і заливаємо холодною водою. На великому вогні варимо гречку до закипання рідини, додаємо сіль за смаком, зменшуємо вогонь і доводимо крупу до готовності.
Крок 3. Підігріваємо олію в сковороді. Дрібно нарізаємо очищену цибулину і відправляємо на обжарку. Коли цибуля пом’якшиться, перекладаємо його в гречку. Перемішуємо інгредієнти.
Крок 4. Начиняємо качку з гречкою цибулею. Промиваємо яблука проточною водою і розрізаємо навпіл. Звільняємо плоди від насіння і нарізаємо половинки часточками. Закладаємо часточки всередину птиці. Залишаємо пару шматочків побільше і закриваємо ними отвір.
Крок 5. Поміщаємо фаршировану качку в рукав для запікання. Защипливаем його з обох сторін. Духовку розігріваємо до 200 градусів. Поміщаємо качку в форму. Ставимо в духовку і запікаємо 15 хвилин. Знижуємо температуру до 180 градусів і тушкуємо птицю до готовності близько двох годин. Виймаємо качку з рукава, викладаємо на блюдо і прикрашаємо за своїм смаком.
Приємного апетиту!
Як смачно запекти качку з гречкою і грибами в духовці?
Зазвичай фаршировану качку подають до столу на свята, наприклад, на Різдво або Новий рік. Однак ніщо не заважає приготувати страву для тихого сімейного обіду: насправді для цього не потрібно докладати багато зусиль і володіти особливими кулінарними навичками.
Час готування – 3 ч.
Час приготування – 1 ч.
Кількість порцій – 6.
Склад:
- Качка – 2-2,5 кг
- Печериці – 250 гр.
- Гречка – 150 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Вода – 300 мл
Процес приготування:
Крок 1. Спочатку необхідно випатрати тушку качки, а потім вимити її всередині і зовні проточною водою. Обтираем птицю насухо паперовими рушниками і гарненько натираємо сумішшю солі і чорного перцю.
Крок 2. Перебираємо гречану крупу, позбавляючи її від сміття, а потім ретельно вимиваємо і перекладаємо в каструлю. Заливаємо гречку водою. На великому вогні доводимо крупу до кипіння, а потім солимо і продовжуємо варити вже на маленькому вогні до моменту повного википання рідини.
Крок 3. Нарізаємо заздалегідь очищений і промитий цибулю дрібними кубиками. Викладаємо цибулю в сковороду з підігрітим рослинним маслом і обсмажуємо його протягом декількох хвилин (4-5) до золотистого відтінку.
Крок 4. Очищаємо, перебираємо і вимиваємо гриби. Обтираем їх паперовими рушниками і нарізаємо тонкими пластинками. Відправляємо печериці в сковороду з цибулею і обсмажуємо інгредієнти разом, постійно помішуючи, до повного випаровування виділився соку грибів. Солимо і перчимо масу за смаком.
Крок 5. Смажені гриби з цибулею перекладаємо до вареної гречки і перемішуємо ложкою. Додаємо лаврові листочки. Начиняємо качку отриманою масою (якщо ви не витратите начинку повністю, використовуйте її як окрему страву).
Крок 6. Зашиваємо качку з тих сторін, де є отвори, білими нитками. Розігріваємо духовку до температури 170 градусів і відправляємо фаршировану птицю в рукав для запікання, який зав’язуємо з обох сторін. Викладаємо качку в рукаві на деко. Відправляємо в духовку.
Крок 7. Запікаємо качку в рукаві 1-1,5 години. Потім виймаємо деко з птахом з духовки і розрізаємо рукав зверху. Відправляємо качку назад в духовку і запікаємо ще 30 хвилин до утворення рум’яної скоринки.
Приємного апетиту!