Зрази з картоплі – традиційне блюдо, яке часто зустрінеш у білоруської, української, польської та литовської кухнях. Частування славиться своїми поживними властивостями, його можна приготувати з різними начинками: м’ясної, грибний, сирної або овочевий. Пропонуємо вам 10 покрокових ідей для виконання ідеальних зраз.
Картопляні зрази з фаршем на сковороді
Традиційні картопляні зрази часто начиняють м’ясним фаршем. Таке частування можна швидко і просто приготувати в сковороді. Подавайте блюдо гарячим разом з соусом або свіжими овочами.
Інгредієнти на
4 порц.
- Картоплю ⅘ кг
- Фарш мясний 200 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Яйце куряче 1 шт.
- Борошно 80 гр.
- Сухарі паніровочні 120 гр.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Масло рослинне для смаження
Процес приготування:
- Як приготувати смачні картопляні зрази? Очищаємо і промиваємо картоплю. Ріжемо його великими шматками і відварюємо до готовності. Солимо за смаком.
- Подрібнюємо цибулю. Обсмажуємо його в сковороді з рослинною олією.
- Сюди ж викладаємо фарш. Вимішуємо продукти, солимо, перчимо і тримаємо на вогні до повної готовності.
- З звареної картоплі зливаємо воду і даємо йому трохи охолонути.
- Доповнюємо продукт курячим яйцем і починаємо вимішувати.
- Поступово всипаємо борошно і розмішуємо до однорідної пюре.
- Ліпимо з картопляного тіста невеликі плоскі коржі. На центр кожної викладаємо трохи фаршу.
- Загортаємо начинку і акуратно зразу обвалюють у панірувальних сухарях.
- Розігріваємо сковороду з рослинним маслом. Занурюємо сюди зрази і смажимо до яскравого рум’янцю з обох сторін.
- Соковиті картопляні зрази з м’ясним фаршем готові. Можна пробувати!
Як приготувати картопляні зрази з грибами?
Смачні домашні зрази можна приготувати з апетитною грибною начинкою. Таке частування підійде для обіду, вечері або перекусу. Оцініть цікаву кулінарну ідею, на яку ви не витратите багато часу.
Час приготування: 40 хвилин
Час приготування: 15 хвилин
Порцій – 4
Склад:
- Картопля – 600 гр.
- Гриби – 150 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 120 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Підготуємо необхідні інгредієнти. Картоплю і гриби можна відразу промити під водою.
2. Картоплю відварюємо і розтираємо в пюре. Доповнюємо його яйцем, борошном, сіллю і перцем. Вимішуємо тісто до однорідності.
3. Дрібно нарізаємо гриби з цибулею. Смажимо їх до готовності у рослинній олії. Солимо і перчимо за смаком.
4. Повертаємося до картопляного тесту. Ділимо його на рівні частини.
5. Перетворюємо кожен шматочок в коржик, яку начиняємо грибами і цибулею.
6. Відправляємо підготовлені зрази в сковороду з олією.
7. Смажимо продукт до золотистої скоринки з кожної сторони.
8. Гарячі зрази з грибною начинкою готові. Можна пробувати!
Картопляні зрази з м’ясним фаршем в духовці
Апетитні і рум’яні зрази з фаршем можна приготувати в духовій шафі. Так блюдо вийде ще більш яскравим і ароматним. Можна подавати до обіду або домашнього вечері. Оцініть простий процес приготування.
Час приготування: 1 годину 20 хвилин
Час приготування: 40 хвилин
Порцій – 4
Інгредієнти:
- Картопля – 12 шт.
- Фарш м’ясний – 0,5 кг
- Яйце – 2 шт.
- Борошно – 120 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Очищаємо картоплю відварюємо до готовності з цибулиною і лавровим листком.
2. Далі готовий продукт розтираємо в пюре. Сюди ж викладаємо борошно, додаємо яйця і сіль за смаком. Розмішуємо до однорідності.
3. Подрібнюємо очищений ріпчасту цибулю і смажимо його до прозорості на олії.
4. До цибулі додаємо м’ясний фарш, сіль і перець. Вимішуємо і смажимо до повної готовності.
5. З картопляного тіста формуємо невеликі коржі. Начиняє їх м’ясним фаршем і згортаємо.
6. Перекладаємо заготовки у форму для випікання. Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин.
7. Рум’яні готові зрази. Подавайте їх до столу гарячими. За смаком можна доповнити сметаною і свіжою зеленню.
Смачні зрази з картоплі з сиром на сковороді
Цікавий спосіб приготування картопляних зраз – з начинкою з сиру. Від температури він розплавитися, що стане родзинкою домашнього блюдо. Подавайте до обіду з ароматною зеленню.
Час готування: 1 год
Час приготування: 15 хвилин
Порцій – 4
Інгредієнти:
- Картопля – 12 шт.
- Сир твердий – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Яйце – 3 шт.
- Крупа манна – 150 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Борошно – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Відварюємо картоплю до готовності, після чого розминаємо його в пюре, доповнюємо подрібненим обсмаженою цибулею.
2. Після охолодження доповнюємо масу курячими яйцями.
3. За смаком посипаємо сіллю і чорним меленим перцем.
4. Додаємо манну крупу з борошном. Вимішуємо до утворення однорідного тіста.
5. На середній тертці натираємо сир для начинки.
6. З тіста формуємо невеликі коржі з поглибленням.
7. По центру викладаємо сир з шматочком вершкового масла.
8. Формуємо зрази і, при необхідності, обсипаємо їх борошном. Смажимо до рум’янцю на рослинному маслі.
9. Апетитні картопляні зрази з тягучим сиром всередині готові. Можна пробувати!
Зрази картопляні з яйцем і цибулею
Яскраве і апетитне блюдо для вашого столу – картопляні зрази з начинкою з яєць і цибулі. Частування нікого не залишить байдужим. Подавайте до столу зі сметаною чи іншими соусами за смаком.
Час готування: 1 година 10 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 4
Інгредієнти:
- Картопля – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Яйце – 3 шт.
- Петрушка – 1 пучок.
- Масло вершкове – 40 гр.
- Сухарі панірувальні – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Відварюємо картоплю і розтираємо його в однорідне пюре.
2. Даємо йому охолонути, доповнюємо одним сирим яйцем, сіллю і ретельно вимішуємо.
3. Для начинки подрібнюємо відварені яйця, обсмажену цибулю і свіжу петрушку. Розмішуємо масу з сіллю і перцем.
4. З тіста формуємо невеликі коржі і начиняє їх заготівлею з яєць і цибулі. Обвалюємо зрази в панірувальних сухарях.
5. Обсмажуємо частування до рум’янцю на вершковому маслі, а після кладемо в розігріту духовку на 10-15 хвилин.
6. Соковиті картопляні зрази з яйцем і цибулею готові. Перед подачею можна полити їх розтопленим вершковим маслом і доповнити сметаною.
Простий і швидкий рецепт зраз з картопляного пюре
З картоплі можна приготувати багато смачних і апетитних страв. Хочете здивувати ваших рідних або осіб? Приготуйте зрази з картопляного пюре. Також їх можна доповнити соковитою м’ясною начинкою.
Час готування: 1 година 10 хвилин
Час приготування: 15 хвилин
Порцій – 4
Інгредієнти:
- Картопля – 10 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 130 гр.
- Сухарі панірувальні – 80 гр.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Для начинки:
- Фарш м’ясний – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Перець чилі – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Очищаємо картоплю, промиваємо його і відварюємо до готовності в підсоленій воді.
2. В цей час готуємо начинку. Фарш з’єднайте з цибулею, морквою, перцем і сіллю. Розмішуємо до рівномірного розподілу всіх інгредієнтів.
3. Відправляємо начинку в сковороду з олією. Смажимо до готовності.
4. Готову картоплю остуджуємо, розтираємо в пюре і змішати з яйцем і борошном.
5. Ділимо готове тісто на невеликі кульки і формуємо з них коржики.
6. По центру кожної викладаємо м’ясну начинку.
7. Формуємо акуратні зрази і обвалюємо їх у панірувальних сухарях.
8. Смажимо частування в рослинному маслі до яскравого рум’янцю.
9. Хрусткі та апетитні зрази з картопляного пюре готові. Пробуйте!
Соковиті зрази з картоплі з капустою
Щоб картопляні зрази вийшли соковитими і ароматними, приготуйте їх з начинкою з білокачанної капусти. Рум’яне частування можна подавати холодним і гарячим. Оцініть простий домашній рецепт.
Час готування: 1 година 10 хвилин
Час приготування: 15 хвилин
Порцій – 4
Інгредієнти:
- Картопля – 600 гр.
- Капуста – 0,5 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Паста томатна – 30 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 120 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Очищаємо і промиваємо картоплю. Далі нарізаємо його і відварюємо до готовності.
2. Перекладаємо готову картоплю в глибоку тарілку і даємо їй охолонути.
3. Розтираємо остиглий картоплю в пюре. Доповнюємо його яйцем, борошном і сіллю.
4. Вимішуємо масу до однорідності.
5. Подрібнюємо цибулю і обсмажуємо в маслі.
6. Сюди ж кладемо дрібно нашатковану капусту.
7. Тушкуємо овочі до м’якості і доповнюємо томатною пастою з сіллю.
8. Вимішуємо і готуємо начинку близько 3-5 хвилин.
9. Ділимо картопляне тісто на невеликі шматочки. При необхідності, обвалюємо їх у борошні.
10. Формуємо з картопляних кульок невеликі коржі і наповнюємо їх начинкою.
11. Ліпимо акуратні і щільні зрази.
12. Перекладаємо їх в сковороду з рослинним маслом.
13. Смажимо частування до яскравого рум’янцю.
14. Соковиті зрази з капустяної начинкою готові. Можна подавати до столу!
Дуже простий рецепт картопляних зраз з сосисками
Проста і смачна начинка для картопляних зраз – сосиски. Їх можна доповнити й іншими інгредієнтами, щоб частування вийшло більш соковитим. Беріть рецепт на замітку і радуйте своїх рідних.
Час приготування: 35 хвилин
Час приготування: 15 хвилин
Порцій – 4
Інгредієнти:
- Картопля – 0,5 кг
- Сосиски – 2 шт.
- Цибуля зелена – 0,5 пучка.
- Яйце – 2 шт.
- Борошно – 90 гр.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Відварюємо курячі яйця, подрібнюємо їх і змішуємо з зеленою цибулею і сіллю за смаком.
2. Сюди ж додаємо порізані кружальцями сосиски.
3. Для тіста відварюємо картоплю, перетираємо його в пюре і розмішуємо з борошном.
4. З тіста формуємо невеликі коржі і наповнюємо їх підготовленою начинкою.
5. Формуємо зрази і викладаємо на розігріту з маслом сковороду. Обсмажуємо до рум’яної скоринки.
6. Апетитне картопляне страву з начинкою готово. Можна пробувати!
Як приготувати домашні картопляні зрази з куркою?
Поживна ідея для домашнього обіду – картопляні зрази з курячої начинкою. Частування вийде хрустким зовні і соковитим всередині. Подавайте до столу з овочами та соусом.
Час готування: 1 година 10 хвилин
Час приготування: 15 хвилин
Порцій – 2
Інгредієнти:
- Картопля – 0,5 кг
- Фарш курячий – 250 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 60 гр.
- Сухарі панірувальні – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Часник – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Підготуємо необхідні інгредієнти. Куряче філе пропускаємо через м’ясорубку або дрібно нарізаємо.
2. Відварюємо картоплю, розтираємо його в пюре і змішати з сіллю і перцем.
3. Після охолодження кладемо в пюре куряче яйце.
4. Далі додаємо борошно. Вимішуємо.
5. Курячий фарш обсмажуємо до готовності. Солимо за смаком і доповнюємо подрібненим часником.
6. З картопляного тіста робимо невеликі коржі. Начиняє їх курячим фаршем, формуємо зрази.
7. Обвалюємо продукт в панірувальних сухарях.
8. Обсмажуємо частування в олії до золотистої скоринки.
9. Викладаємо зрази на тарілки і подаємо їх до столу!
Картопляні зрази з сиром і грибами
Смачна начинка для картопляних зраз – гриби і сир. Апетитне частування подається гарячим зі свіжими овочами або сметаною. Ідеальне рішення для ситного сімейного обіду!
Час готування: 1 година 10 хвилин
Час приготування: 15 хвилин
Порцій – 6
Інгредієнти:
- Картопля – 1 кг
- Гриби – 400 гр.
- Сир твердий – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 90 гр.
- Сухарі панірувальні – 120 гр.
- Сіль – за смаком.
- Чебрець – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Очищаємо і промиваємо картоплю. Ріжемо його на невеликі шматочки і відварюємо до готовності. Нарізка дозволить овочу приготуватися швидше.
2. У готову картоплю кладемо вершкове масло, сіль і чебрець. Вимішуємо до готовності.
3. Після охолодження пюре доповнюємо яйцем і борошном. Знову вимішуємо.
4. Для начинки подрібнюємо цибулю і обсмажуємо до рум’янцю.
5. Далі нарізаємо гриби.
6. Відправляємо їх до цибулі і смажимо до готовності.
7. Доповнюємо начинку тертим сиром, сіллю і перцем. Розмішуємо.
8. Готове картопляне тісто ділимо на частини. Формуємо з них коржики і начиняємо грибний заготівлею.
9. Ліпимо акуратні зрази і обвалюємо їх у панірувальних сухарях.
10. Викладаємо заготовку в розігріту з маслом сковороду.
11. Смажимо продукт з усіх боків до яскравого рум’янцю. Після цього перекладаємо зрази в сервірувальну тарілку і подаємо їх до столу!