Класичний курча тютюну – 10 рецептів на сковороді в духовці з покроковими фото

Простий і смачний рецепт приготування курчати тютюну в мультиварці

Традиційно курча тютюну готується на сковороді під пресом з кавказькими спеціями. Однак, ніхто не забороняє вносити корективи в процес підготовки тушки, так і спосіб її приготування, виходячи з наявних умов. У даному рецепті розповімо і покажемо, як посмажити курча тютюну в мультиварці, і які спеції використовувати в якості альтернативи грузинським кинзі і кориандру.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Курча – 1 шт.
  • Трави прованські – ½ ч. л.
  • Часник – 3 зубки.
  • Масло рослинне – 30 гр.
  • Соус соєвий – 50 гр.
  • Сік лимона – 2 ст. л.
  • Сіль – 1/3 ч. ложки

Процес приготування:

1. Курку для цієї страви варто вибирати дрібну, молоду. Ідеально, якщо вага птиці буде близько 500-600 гр. Старі великі тушки мають грубі волокна, тому готове блюдо не вийде ніжним і соковитим.

2. Курку промиваємо, зайву шкіру і жирові ділянки краще зрізати. Потім ретельно обсушуємо тушку паперовим рушником, щоб видалити вологу. Кладемо курку грудкою вгору і розрізаємо її вздовж по грудній клітці, не зачіпаючи спинку. Розріз можна робити як гострим ножем, так і великими кулінарними ножицями. Розкриваємо тушку в горизонтальну площину.

3. Перевертаємо птицю спинкою догори і відбиваємо кухонним молотком, щоб зламати кісточки. Прикладаємо зусилля саме до скелету, а не до м’яса – потрібно, щоб тушка втратила жорстку форму і стала податливою. Щоб при отбивании не розліталися бризки на прилеглі поверхні, можна покрити курку харчовою плівкою.

4. Після відбивання розрізаємо тушку уздовж по хребту на дві частини – так птах оптимально поміститься в чашу мультиварки і рівномірно просмажиться. Натираємо шматки сіллю, втираючи її руками в поверхню тушки. Залишаємо на десять хвилин.

5. Для приготування маринаду видавлюємо в невелику миску сік лимона, видаляючи кісточки. Додаємо соєвий соус і пропущений через прес часник, перемішуємо. Отриманим маринадом натираємо курку і знову залишаємо на двадцять хвилин.

6. Після закінчення зазначеного часу посипаємо курку прованськими травами і залишаємо ще на десять хвилин для маринування.

7. У чашу мультиварки наливаємо олію і встановлюємо режим «Смаження». Розігріваємо масло і кладемо в чашу половинку курки шкірою вгору.

8. Накриваємо тушку тарілкою меншого діаметру, ніж сама чаша, накриваючи половинку курки по всьому розміром. Зверху встановлюємо вантаж. Зручно використовувати банку, наповнену водою.

9. Обсмажуємо птицю за десять хвилин з кожного боку до рум’яної скоринки.

10. Готового курчати тютюну витягуємо з чаші мультиварки і перекладаємо на сервірувальне блюдо. Подаємо в гарячому вигляді зі свіжими овочами.

Приємного апетиту!