Тефтелі класичні – 10 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Тефтелі – це ситна і дуже смачна м’ясна страва, основою якої виступає фарш і рис. Страву можна приготувати, як з м’яса, так і з птиці – на смакові характеристики це ніяк не вплине, проте, вибираючи птаха та готування в духовці, страва виходить практично дієтичною і зовсім нежирною. Виключивши зі складу насичені спеції, тефтелі також підходять для дитячого раціону. М’ясні кульки добре гармоніюють з різними гарнірами: вершковим картопляним пюре, розсипчастим білим рисом або відвареною пастою.

Класичні тефтелі з фаршу з рисом на сковороді з підливою

Класичні тефтелі з фаршу з рисом на сковороді з підливкою – це популярна м’ясна страва, яка приваблює не тільки простотою та швидкістю приготування, а також збалансованим смаком та неперевершеним ароматом, який заповнює все житло ще в процесі термічної обробки.

Інгредієнти:

на – 7 порції

  • Фарш – 800 гр.
  • Рис білий – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Зелень – ½ пучка
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Олія вершкове – 30 гр.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Для підливки:
  • Сметана – 2 ст.л.
  • Томатная паста – 2 ст.л.
  • Мука – 2 ст.л.
  • Вода – 700 мл.
  • Аджика – ½ ч.л.
  • Сіль за смаком
  • Спеції та Приправи – за смаком

Процес приготування:

Класичні тефтелі із фаршу з рисом на сковороді готуються дуже просто. Крупу промиваємо і висипаємо в сотейник, вливаємо воду, яка накриє на пару сантиметрів рис і доводимо до кипіння. Потім зменшуємо нагрівання до мінімуму і накриваємо кришкою, томимо 4-5 хвилин і зливаємо надлишки рідини, охолоджуємо.

Очищену цибулю та часник, а також петрушку пробиваємо в блендері та викладаємо отриману кашку до фаршу.

Слідом розбиваємо яйце, вводимо чорний перець та сіль.

Додаємо стиглий рис і добре вимішуємо склад до рівномірного розподілу кожного з компонентів.

Змочуємо долоні у воді та формуємо кульки середнього розміру, викладаємо у глибоку сковороду на невеликій відстані один від одного.

Для соусу з’єднуємо борошно, сметану та будь-який томатний соус.

Додаємо аджику, мелений перець та трохи солі. Заливаємо водою та активно перемішуємо.

Отриманою сумішшю заливаємо м’ясні напівфабрикати.

Закидаємо скибочку вершкового масла і доводимо страву до кипіння, зменшуємо полум’я і готуємо 25-30 хвилин.

Гарячі тефтелі подаємо до столу відразу після приготування і насолоджуємося. Смачного!

Тефтелі в томатному соусі на сковороді

Тефтелі в томатному соусі на сковороді, приготовані з курячого фаршу та доповнені пасерованими овочами – це страва, що чудово підходить для щоденного раціону. Подайте соковиті та гарячі тефтелі до столу разом із розсипчастим білим рисом, і ваша родина скаже вам спасибі!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Фарш курячий – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Морква – 1 шт.
  • Батон – 100 гр.
  • Томатна паста – 1,5 ч.л.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Мука – 2 ст.л.
  • Вода – 1 ст.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Крок 1. Продукти, наведені вище, викладаємо на стіл.

Крок 2. Батон замочуємо у воді на кілька хвилин і віджимаємо, прокручуємо через м’ясорубку разом із часником та половиною цибулини. Подрібнені компоненти перекладаємо до фаршу.

Крок 3. Додаємо сіль, чорний перець та куряче яйце.

Крок 4. Складові активно перемішуємо та відбиваємо прямо у тарілці.

Крок 5. Паралельно дрібно нарізаємо залишки цибулі та моркву, пасеруємо до м’якості на розігрітій олії.

Крок 6. Вмішуємо томатну пасту та прогріваємо інгредієнти кілька хвилин, заливаємо склянкою води та всипаємо трохи цукру.

Крок 7. Ліпимо тефтелі і пануємо в борошні, занурюємо в соус.

Крок 8. Закриваємо жароміцний посуд кришкою і гасимо протягом 15-20 хвилин на середньому вогні.

Крок 9. Перекладаємо соковиті тефтелі до гарніру та запрошуємо сім’ю до обіду. Смачного!

Тефтелі у сметанному соусі в духовці

Тефтелі в сметанному соусі в духовці – це вишукана гаряча страва, яка обов’язково сподобається кожному м’ясоїду. Рис, що входить до складу страви, практично не відчувається, проте, додає м’ясним кулькам ситості та збалансованості.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порцій – 8.

Інгредієнти:

  • Фарш свинячо-яловичий – 1 кг.
  • Рис – 300 грн.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Вершки – 600 гр.
  • Бульйон/вода – 500 мл.
  • Мука – 50 гр.
  • Олія вершкове – 50 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Спеції – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Рис промиваємо та заливаємо водою так, щоб рідина покривала крупинки на один сантиметр, томимо без кришки на середньому вогні до випарювання вологи.

Крок 2. Зварену до напівготовності крупу, перекладаємо в іншу ємність і охолоджуємо.

Крок 3. У чаші зручною для змішування з’єднуємо фарш, рубану цибулю, яйця та рис.

Крок 4. Масу солимо і приправляємо, а потім добре вимішуємо. Забираємо на полицю холодильника.

Крок 5. Паралельно готуємо соус: у сковороді розтоплюємо вершкове масло і підрум’янюємо борошно, вводимо сметану і перемішуємо до однорідності. Тонким струменем вливаємо бульйон, домагаючись бажаної консистенції. Приправляємо.

Крок 6. Із заправленого фаршу формуємо тефтелі та укладаємо у форму для запікання з бортиками, заливаємо соусом та запікаємо 40 хвилин при 180 градусах.

Крок 7. Розкладаємо ароматну страву по порційних тарілках і трапезуємо. Смачного!

Тефтелі з підливою, як у дитячому садку

Тефтелі з підливою, як у дитячому садку, готуються дуже швидко і просто, і до їх складу входять виключно бюджетні та натуральні компоненти, які, без зазріння совісті, можна включити до раціону навіть найменших членів сім’ї. Подавайте з улюбленим гарніром та насолоджуйтесь!

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Фарш м’ясний – 400 гр.
  • Рис – 100 грн.
  • Паста томатная – 1 ст.л.
  • Вода – 150 мл.
  • Яйце – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сметана – 2 ст.л.
  • Мука – 3 ст.л.
  • Олія соняшникова – 2 ст.л.
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком процесу заливаємо рис водою в пропорції один до двох, солимо і відварюємо практично до готовності. До фаршу додаємо цибулю, пропущену через м’ясорубку, сіль та яйце.

Крок 2. До основного складу висипаємо остиглу крупу і старанно змішуємо інгредієнти.

Крок 3. Ліпимо м’ясні кульки і кожен обвалюємо в 2 столових ложках борошна.

Крок 4. У сковороду вливаємо олію і прогріваємо, підрум’янюємо напівфабрикати з двох сторін.

Крок 5. Томатну пасту розводимо в 150 мл води і виливаємо до м’ясних кульок, гасимо під кришкою 10 хвилин.

Крок 6. Відміряємо склянку теплої води та об’єднуємо зі столовою ложкою борошна, сметаною – заливаємо тефтелі та продовжуємо готування ще 6-7 хвилин.

Крок 7. Страву сервіруємо і подаємо, не чекаючи охолодження. Готуйте та отримуйте задоволення не тільки від результату, а й від процесу!

Тефтелі з томатно-сметанним підливом

Тефтелі з томатно-сметанной підливкою – це ароматна і ситна страва, яка відмінно підходить для сімейного обіду або вечері. Крім фаршу, до складу страви входить також білий рис, овочі та спеції, для особливої ​​ніжності напівфабрикати доводяться до готовності в домашньому соусі.

Час приготування – 50 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порцій – 7.

Інгредієнти:

  • Фарш м’ясний – 800 гр.
  • Рис – 150 грн.
  • Паста томатная – 3 ст.л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Вершки – 100 гр.
  • Часник – 1 зуб.
  • Вода – 300 мл.
  • Батон білий – 100 гр.
  • Молоко коров’яче – 50 мл.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У глибокій та широкій ємності змішуємо фарш, подрібнену цибулю та часник, замочений у молоці та віджатий білий батон, яйце, а також рис, відварений до напівготовності.

Крок 2. Масу солимо, орієнтуючись на свої смакові уподобання та активно перемішуємо. Формуємо невеликі кульки, змочивши руки у воді.

Крок 3. Для соусу натираємо морквину на тертці та обсмажуємо на олії до м’якості, заливаємо томатною пастою, розведеною воді, а також сметаною. Трохи солимо та доводимо кипіння.

Крок 4. Тефтелі укладаємо у форму для запікання та заливаємо апетитним соусом.

Крок 5. Запікаємо протягом 40 хвилин у духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів. Смачного!

Тефтелі з курячого фаршу

Тефтелі з курячого фаршу – це страва, яка відмінно підходить для раціону дітей та людей з проблемами шлунково-кишкового тракту, тому що до його складу входять лише корисні та натуральні компоненти, які не шкодять здоров’ю. Якщо ж ви дотримуєтеся дієти, виключіть зі складу рис, і ви отримаєте страву з розряду ПП.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Фарш курячий – 500 гр.
  • Рис – 50 грн.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морквина – 2 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Вода – 1 ст.
  • Олія – ​​1-2 ст.л.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Одну моркву та цибулину прокручуємо через дрібні грати м’ясорубки і втручаємо в розморожений фарш.

Крок 2. Також додаємо промитий та обсушений рис, яйце, приправи.

Крок 3. Змочуємо долоні у воді та ліпимо кульки із заправленого фаршу.

Крок 4. Овочі, що залишилися, довільно подрібнюємо і обсмажуємо на рослинній олії до м’якості, потім заливаємо склянкою води і на помірному полум’ї доводимо до кипіння.

Крок 5. У гарячий соус акуратно занурюємо напівфабрикати і томимо під кришкою на повільному вогні протягом 30 хвилин.

Крок 6. Не чекаючи остигання, подаємо тефтелі до столу і насолоджуємося. Смачного!

Тефтелі у вершковому соусі

Тефтелі в вершковому соусі підкорять вас при першій же дегустації, завдяки своїй ніжній текстурі, що тане в роті, а також шалено приємному аромату, перед яким не встоїть навіть вегетаріанець! Особливу родзинку надає свіжа петрушка і сушене орегано.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порцій – 4-5.

Інгредієнти:

  • Фарш говяжий – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Петрушка рубленая – 1 ст.л.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Орегано – 1 ч.л.
  • Часник гранульований – 0,5 ч. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Крихти хлібні – 1,5 ст.
  • Олія оливкова – 1 ст.л.
  • Олія вершкове – 1 ст.л.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Для соусу:

  • Вершки 20% – 200 мл.
  • Мука – 3 ст.л.
  • Вода – 2 ст.
  • Олія вершкове – 4 ст.л.
  • Соус вустерширский – 1 ст.л.
  • Гірчиця дижонська – 1 год.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Крок 1. Для приготування фаршу дрібно рубаємо цибулю і зелень – висипаємо до подрібненого м’яса, також додаємо яйце, хлібні крихти, гранульований часник, сіль, орегано та чорний перець.

Крок 2. Компоненти активно перемішуємо та формуємо заготовки.

Крок 3. У сковорідці прогріваємо оливкову та вершкове масло, підрум’янюємо м’ясні кульки з усіх боків.

Крок 4. Золотисті напівфабрикати перекладаємо в іншу ємність та прикриваємо фольгою.

Крок 5. Займемося соусом: у чистій товстостінній сковороді змішуємо до однорідності та світло-коричневого відтінку борошно та вершкове масло.

Крок 6. Заливаємо суміш водою та вершками, заважаємо до гладкості і доповнюємо вустерширським соусом, гірчицею, сіллю та перцем. Працюємо лопаткою до загусання маси.

Крок 7. В ароматний соус закидаємо тефтелі та томимо протягом 10 хвилин.

Крок 8. Апетитні кульки викладаємо поверх гарніру та трапезуємо. Смачного!

Тефтелі з фаршу без рису

Тефтелі з фаршу без рису – це чудовий варіант ситного, але водночас легкого обіду без зайвого жиру та калорій. Як основу рекомендується вибирати фарш із птиці, тефтелі, приготовані з такої «сировини», виходять ніжнішими та м’якшими. Обов’язково спробуйте!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Фарш курячий – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Олія соняшникова – для смаження.
  • Паста томатная – 1 ст.л.
  • Базилік – до смаку.
  • Орегано – до смаку.
  • Шавлія – за смаком.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед викладаємо фарш у глибоку ємність, очищаємо та ополіскуємо овочі.

Крок 2. У курячий фарш додати половину дрібно нарізаної цибулі, сіль і спеції, також вбити яйце і ретельно перемішати.

Крок 3. Розігріваємо олію в сковорідці і обсмажуємо кульки, сформовані з підготовленої маси.

Крок 4. Перекладаємо підрум’янені тефтелі в інший посуд.

Крок 5. А на тій же сковороді пасеруємо подрібнену моркву та рештки цибулі.

Крок 6. З’єднуємо засмажку з томатною пастою і, змішавши інгредієнти, прогріваємо всі разом 2-3 хвилини.

Крок 7. Вміст сковороди заливаємо водою або бульйон, підсолюємо та нагріваємо.

Крок 8. Перекладаємо тефтелі в соус, зменшуємо нагрівання і закриваємо кришкою.

Крок 9. Готуємо страву близько півгодини та подаємо до столу. Смачного!

Смачні тефтелі з індички

Смачні тефтелі з індички – це страва, в ста грамах якої міститься аж 10 грамів білка! Відповідно, страва має не тільки чудові смакові характеристики, але ще й безліч корисних властивостей. Приготуйте собі такі тефтелі після занять спортом.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Філе індички – 300 гр.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Рис відвареної – 5 ст.л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Мука – 1 ст.л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. З м’яса видаляємо всі плівки і ополіскуємо, з цибулі та моркви видаляємо лушпиння та шкірку і обдаємо коренеплоди водою.

Крок 2. Індичку ріжемо на невеликі шматочки.

Крок 3. І пробиваємо у блендері до консистенції фаршу.

Крок 4. Цибулю та часник дрібно нарізаємо, моркву подрібнюємо за допомогою бурякової терки.

Крок 5. Перемішуємо птицю з рисом, сіллю та приправами.

Крок 6. Овочі пасеруємо на олії при частому помішуванні 4-5 хвилин.

Крок 7. Втручаємо засмажку у фарш і ліпимо тефтелі.

Крок 8. Пануємо напівфабрикати в борошні.

Крок 9. Розігріваємо рослинну олію та обсмажуємо тефтелі з усіх боків до утворення характерної скоринки, потім вливаємо трохи води та зменшуємо нагрівання, доводимо до готовності під кришкою (10-15 хвилин).

Крок 10. Розкладаємо ароматну страву по тарілках і дегустуємо. Готуйте та отримуйте задоволення!

Як приготувати тефтелі з картоплею в духовці

Як приготувати тефтелі з картоплею? Для того щоб побалувати себе і своїх домочадців, нам знадобиться всього лише 15 хвилин активних дій і продукти, перелічені в списку вище – вуаля, на вашому столі вже «красується» апетитна і дуже смачна вечеря або обід!

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Фарш м’ясний – 500 гр.
  • Соль – 1 ст.л.
  • Рис відвареної – 1 ст.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана – 3 ст.л.
  • Олія соняшникова – 3 ст.л.
  • Приправа для картофеля – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю чистимо і промиваємо водою, ріжемо тонкими слайсами і висипаємо у форму для запікання. Приправляємо сіллю та спеціями, збризкуємо соняшниковою олією та ретельно перемішуємо.

Крок 2. В окрему чашу викладаємо фарш, додаємо відварений рис, сіль та приправи – вимішуємо до однорідності.

Крок 3. Змочуємо руки у воді та формуємо кульки, кладемо поверх картоплі.

Крок 4. У глибокій піалі розбиваємо яйце зі сметаною та щіпкою солі.

Крок 5. Поступово виливаємо соус до заготівлі.

Крок 6. Запікаємо 40 хвилин при температурній відмітці 180 градусів і подаємо до столу, відразу ж після закінчення термічної обробки. Смачного!