Люля-кебаб з фаршу свинини на мангалі – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Одним з найбільш відомих і популярних страв кавказької кухні є люля-кебаб, який з радістю їдять в кафешках і ресторанах всього світу. Однак приготувати смачне і апетитне м’ясне страву можна і самому, так як готувати його досить просто. У цій статті ми розповімо про різні способи приготування кебаба на мангалі.

Класичний люля-кебаб з свинячого фаршу на мангалі

Класичний рецепт без додавання цибулі й різних маринадів. Все, що вам знадобиться – м’ясо, сало, спеції і сіль. Фарш виходить в’язким і пластичним, добре тримається за шампури і не розвалюється.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Свиняча вирізка 1 кг
  • Сало свиняче 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Сіль за смаком
  • Зелень за смаком
  • Сік лимонний за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати люля-кебаб з фаршу свинини на мангалі? Промиваємо м’ясо і видаляємо зайву воду паперовими серветками. Зрізаємо жир з жилками і подрібнюємо м’ясо у фарш за допомогою ножа або м’ясорубки. Також подрібнюємо сало. Складаємо все в миску і посипаємо спеціями і зеленню за смаком.
  2. Ретельно перемішуємо фарш.
  3. На час приготування мангалу прибираємо фарш в прохолодне місце і приступаємо до приготування цибульного гарніру. Очищаємо цибулю та нарізаємо його тонкими кільцями, промиваємо в холодній воді і віджимаємо. Збризкуємо цибулю лимонним соком і додаємо подрібнену зелень.
  4. Фарш налепляем на шампури так, щоб за формою він нагадував довгу довгасту котлету. Викладаємо люля-кебаб на мангал і підсмажуємо з усіх боків, періодично перегортаючи шампури.
  5. Готовий люля-кебаб подаємо разом з цибулею. Приємного апетиту!

Як приготувати люля-кебаб на решітці на мангалі?

При обжарке люля-кебаба на мангалі завжди є побоювання, що фарш сповзе з шампурів і впаде на вугілля. Щоб запобігти цю проблему, пропонуємо рецепт на решітці, яка підстрахує ваш люля-кебаб.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 3.

Склад:

  • М’якоть свинини – 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Паприка солодка – 1 ч. л.
  • Хмелі-сунелі – 2 ч. л.
  • Зіра мелена – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

1. Готуємо м’ясо для люля-кебабу. Воно повинно бути свіжим і приблизно чверть фаршу повинен становити жир.

2. Нарізаємо свинину невеликими шматками і подрібнюємо за допомогою м’ясорубки з крупною решіткою. Також з м’ясом подрібнюємо цибулю. Фарш ретельно вимішуємо до однорідності разом зі спеціями і відбиваємо. Залишаємо його на ніч у холодильнику. Також у фарш можна додати дрібно нарізану зелень.

3. Фарш поділяємо між шампурами так, щоб кожен кебаб вийшов шириною приблизно 3 див.

4. Приступаємо до розподілу фаршу на шампури. Беремо в руку скручений котлету фарш, трохи приплющиваем і кладемо в центр шампур.

5. Ущільнюємо фарш на шампурі, обминаючи, і розтягуємо його на потрібну довжину. Щоб фарш не прилипав до рук, змочуємо їх холодною водою.

6. Викладаємо грати на мангал з вже готовими вугіллям, змастивши її олією, і накладаємо на неї шампури з фаршем швом вниз. Обсмажуємо люля-кебаб до готовності, постійно повертаючи шампури.

7. Готовий люля-кебаб подаємо із зеленню і овочами. Приємного апетиту!

Ніжний і соковитий люля-кебаб у фользі

Крім решітки зафіксувати фарш на шампурі можна фольгою. Крім того, такий люля-кебаб вийде дуже ніжним і соковитим, за рахунок того, що всі рідини збережуться всередині.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 3.

Склад:

  • Свинина – 1 кг
  • Сало свиняче – 350 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Зелень – за смаком
  • Спеції – за смаком
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

1. Видаляємо з м’яса хрящі, плівки і прожилки. Перець розрізаємо на кілька частин і видаляємо насінну коробку. Подрібнюємо м’ясо з салом і перцем за допомогою м’ясорубки з крупною решіткою.

2. Знімаємо з лушпиння цибулі і подрібнюємо на максимально дрібні шматки за допомогою ножа. Також подрібнюємо зелень і додаємо разом з цибулею в фарш. Ретельно перемішуємо і відбиваємо фарш, поки він не стане в’язким і однорідним.

3. Залишаємо фарш на кілька годин у холодильнику. Відокремлюючи від загальної маси шматки приблизно одного розміру і розподіляємо по шампурам, обтиску, щоб у підсумку на кожному шампурі сформувалася витягнута «ковбаска».

4. Щоб закріпити фарш на шампурах, обертаємо його зверху фольгою і викладаємо на підготовлений мангал.

5. Обсмажуємо люля-кебаб протягом 45 хвилин, періодично перегортаючи. При бажанні можна додатково прожарити готову страву, знявши фольгу, щоб утворилася хрустка скоринка. Приємного апетиту!

Люля-кебаб з сиром на мангалі

Незвичайний рецепт, в якому крім класичних інгредієнтів для люля-кебаба використовується ще й сир, додає страві незвичності та пікантності.

Час приготування: 80 хв

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • М’якоть свинини – 1 кг
  • Сало курдючне – 300 гр.
  • Сир твердий – 250 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
  • Базилік сушений – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

1. Гарненько обмиваємо м’ясо, обсушуємо і нарізаємо порційними шматками, а потім пропускаємо через м’ясорубку.

2. Окремо проворачиваем цибулю разом з 250 грамами сала.

3. Нарізаємо невеликими шматками решту сала.

4. Також невеликими шматками нарізаємо сир.

5. Додаємо до фаршу сало з цибулею і сир і ще раз подрібнюємо м’ясорубкою.

6. Приправляємо фарш базиліком, солимо і перчимо за смаком.

7. Вимішуємо фарш близько 10 хвилин.

8. Також приблизно 10 хвилин ретельно відбиваємо майбутній люля-кебаб. Прибираємо його в холодильник мінімум на годину.

9. Змочуємо руки у воді і розподіляємо фарш з шампурам у формі ковбасок довжиною близько 15 сантиметрів. Виходить по два люля-кебаба на шампур. Між ними нанизуємо по шматочку залишився сала.

10. Обсмажуємо фарш на гарячому вугіллі, подернутых білим попелом, близько 10 хвилин, постійно повертаючи.

11. Готову страву подаємо гарячим. Приємного апетиту!

Люля-кебаб на мангалі з свинини з яловичиною

Незважаючи на те, що в класичному рецепті люля-кебаба використовується баранина, дуже смачним він виходить і з суміші свинини з яловичиною.

Час приготування: 120 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій – 6.

Склад:

  • Фарш яловичий – 1 кг
  • Фарш свинячий – 400 гр.
  • Вода – 100 мл
  • Цибуля червоний – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Суміш перців – за смаком
  • Хмелі-сунелі – за смаком

Процес приготування:

1. Змішуємо два види фаршу.

2. Подрібнюємо цибулю в пюре і додаємо його до фаршу. Також додаємо у фарш спеції і ретельно все перемішуємо. Потім накладаємо фарш в пакет і відбиваємо до в’язкості. Готовий фарш кладемо в холодильник приблизно на годину.

3. Змочуємо руки водою і з охолодженого фаршу формуємо навколо шампура люля-кебаб, щільно притискаючи м’ясо.

4. Обсмажуємо люля-кебаб на мангалі, постійно перевертаючи, щоб сформувати рівномірну скоринку.

5. Подаємо готову страву відразу після приготування. Приємного апетиту!