Компот з абрикосів з кісточками – 4 рецепта на зиму з фото покроково

Компот з абрикосів з кісточками — проста і дуже смачна заготівля на зиму. Якщо ви вже втомилися від пиття води, а до гарячого чаю все ще не тягне, то немає нічого краще самостійно приготовленого компоту. Крім того, що він смачний, він ще й корисний: тим більше ви самі можете регулювати кількість доданого цукру. Та й приготування займе не так багато часу.

Компот з абрикосів з кісточками на зиму — королівський рецепт

Вітамін А, калій, магній, фосфор і інші мікроелементи містяться в абрикосовому компоті. Приготувати його нескладно і, зрозуміло, набагато дешевше, ніж купувати вітаміни в аптеці, тому не лінуйтеся і швидше запасайтеся користю на зиму, тим більше компот ще відмінно втамовує спрагу.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Абрикос 400 гр.
  • Цукор-пісок 100 гр.
  • Вода 1 л

Процес приготування:

  1. Як заготовити компот з абрикосів з кісточками на зиму? Спочатку стерилізуємо банку і кип’ятимо кришку до неї. Для того, щоб компот відстояв всю зиму, краще взяти металеву кришку, тому що вона більш герметична.
  2. Вибираємо абрикоси, зіпсовані відразу відкладаємо. Важливо залишити стиглі, не перезрілі плоди. Добре вимиваємо абрикоси і залишаємо стікатися на паперові рушники або серветки. Кладемо відібрані абрикоси в стерилізовану банку.
  3. Кип’ятимо воду і заливаємо її в банку, де вже лежать абрикоси. Щоб уникнути різкого перепаду температур, можна під дно банки підкласти лезо ножа, інакше банку може розірватися. Прикриваємо її чистою кришкою і даємо постояти хвилин 20. За цей час фрукти прогріються.
  4. Після цього банки зливаємо абрикосову рідину в каструлю. Додаємо в неї цукор і перемішуємо. Отриманий сироп доводимо до кипіння і варимо 5 хв.
  5. Заливаємо сиропом абрикоси і закатуємо банку. Накриваємо ковдрою або пледом, тобто створюємо умови парової лазні: так компот пройде ще один етап стерилізації і буде краще зберігатися. Краще всього зберігати компот в прохолодному місці з температурою не вище 18 градусів. Простояти він зможе близько року.

Компот з абрикосів з кісточками на 3-х літрову банку без стерилізації

На велику родину мало літрових закаток, тому пропонуємо одразу вибрати відповідну тару – трилітрову банку – і закатати абрикосовий компот в ній. Зробити це можна швидко і легко, враховуючи, що стерилізувати банку не доведеться, зате результат вас потішить і смаком, і набором вітамінів.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 15.

Склад:

  • Абрикоси – 1 кг
  • Цукор – 300 гр.
  • Вода – 3 л

Процес приготування:

1. Вимити і висушити банки. Вибрати стиглі абрикоси, але відкинути перезрілі або побиті. Добре промити і поки відкласти в сторону.

2. Взяти трилітрову банку і викласти в неї абрикоси так, щоб вони займали приблизно третину від усієї висоти ємності. Це близько 20 абрикосів середнього розміру.

3. Налити воду в каструлю, довести до кипіння. Залити окропом абрикоси в банку до горлечка. Щоб уникнути різкого перепаду температур, можна під дно банки підкласти лезо ножа, дерев’яну дощечку чи рушник, інакше банку може розірватися. Прикриваємо її нещільно чистої кришкою і даємо постояти хвилин 30. За цей час фрукти прогріються.

4. Після цього з банки злити абрикосову воду в каструлю. Додати в неї цукор і перемішати. Отриманий сироп довести до кипіння. Варити, поки цукор повністю не розчиниться.

5. Сироп залити в банку з абрикосами, щільно закрутити чистої кришкою і перевернути. Накрити ковдрою або пледом, тобто створити умови парової лазні: так компот пройде ще один етап стерилізації і буде краще зберігатися. Краще всього зберігати компот в прохолодному місці з температурою не вище 18 градусів, але якщо ви додали в компот багато цукру, то він зможе стояти навіть при кімнатній температурі.

Смачний абрикосовий компот з кісточками на зиму з апельсином

Компоти традиційно вважаються найбільш корисним жаждоутолителем. Різноманітність їх смаків дозволяє підібрати відповідний за індивідуальним перевагам. Цей рецепт підійде тим, хто хоче відчувати в компоті цікаві і несолодкі нотки. Цю задачу найкраще виконає апельсин.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 5.

Склад:

  • Абрикоси – 400 гр.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Цукор – 100 гр.
  • Вода – 1 л

Процес приготування:

1. Спочатку стерилізуємо банку і кип’ятимо кришку до неї. Для того, щоб компот відстояв всю зиму, краще взяти металеву кришку, тому що вона більш герметична.

2. Вибираємо абрикоси, зіпсовані відразу відкладаємо. Важливо залишити стиглі, не перезрілі плоди. Добре вимиваємо абрикоси і залишаємо стікатися на паперові рушники або серветки. Кладемо відібрані абрикоси в стерилізовану банку.

3. Вимиваємо апельсин і нарізаємо його на чверті. Доповідаємо їх в банку до абрикосам.

4. Кип’ятимо воду і заливаємо її в банку, де вже лежать абрикоси і апельсин. Щоб уникнути різкого перепаду температур, можна під дно банки підкласти лезо ножа, інакше банку може розірватися. Прикриваємо її чистою кришкою і даємо постояти хвилин 20. За цей час фрукти прогріються.

5. Після цього банки зливаємо абрикосову рідину в каструлю. Додаємо в неї цукор і перемішуємо. Отриманий сироп доводимо до кипіння і варимо 5 хв.

6. Заливаємо сиропом абрикоси і закатуємо банку. Накриваємо ковдрою або пледом, тобто створюємо умови парової лазні: так компот пройде ще один етап стерилізації і буде краще зберігатися. Краще всього зберігати компот в прохолодному місці з температурою не вище 18 градусів. Простояти він зможе близько року.

Простий і смачний абрикосовий компот на зиму з лимонною кислотою

Регулювати солодкість домашнього компоту можна дуже просто: потрібно всього лише відслідковувати кількість доданого цукру. Проте багато хто і зовсім не хочуть солодкого компоту, а віддають перевагу легку кислинку в смаку. Цей рецепт сподобається вам, якщо ви ставитеся до другого типу людей.

Час приготування: 40 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 5.

Склад:

  • Абрикоси – 400 гр.
  • Цукор – 100 гр.
  • Вода – 1 л
  • Кислота лимонна – 5 гр.

Процес приготування:

1. Спочатку стерилізуємо банку і кип’ятимо кришку до неї. Для того, щоб компот відстояв всю зиму, краще взяти металеву кришку, тому що вона більш герметична.

2. Вибираємо абрикоси, зіпсовані відразу відкладаємо. Важливо залишити стиглі, не перезрілі плоди. Добре вимиваємо абрикоси і залишаємо стікатися на паперові рушники або серветки. Кладемо відібрані абрикоси в стерилізовану банку, засипаємо їх цукром і додаємо лимонну кислоту.

3. Кип’ятимо воду і заливаємо її в банку, де вже лежать абрикоси. Щоб уникнути різкого перепаду температур, можна під дно банки підкласти лезо ножа, інакше банку може розірватися. Прикриваємо її чистою кришкою і даємо постояти хвилин 20. За цей час фрукти прогріються, а вода трохи охолоне.

4. Після цього банки зливаємо абрикосову рідину в каструлю. Отриманий сироп доводимо до кипіння і заливаємо їм абрикоси.

5. Закатуємо банку. Накриваємо ковдрою або пледом, тобто створюємо умови парової лазні: так компот пройде ще один етап стерилізації і буде краще зберігатися. Краще всього зберігати компот в прохолодному місці з температурою не вище 18 градусів. Однак компот з додаванням лимонної кислоти зможе стояти навіть при кімнатній температурі. Простояти він зможе близько року.