Котлети зі свинячої печінки – 7 рецептів приготування з покроковими фото

Котлети зі свинячої печінки — це дуже цінний за своїми біологічними властивостями продукт. Завдяки наявності в складі печінки специфічних білків железопротеноидов, таких як феритин, вона позитивно впливає на процес утворення гемоглобіну. Якщо вживати печінку раз в тиждень, то про анемію ви не дізнаєтеся.

Класичні печінкові котлети зі свинячої печінки на сковороді

В цьому рецепті дотримані всі канони приготування печінкових котлет, тому його сміливо можна назвати класичним. Крім основного інгредієнта – свинячої печінки, в рецепті використовуються цибулю, борошно, сметана і молоко.

Інгредієнти

  • Свиняча печінка 500 гр.
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Борошно пшеничне 2 ст. л.
  • Сметана 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Сіль за смаком
  • Цукор-пісок-1 ч. л.
  • Молоко коров’яче 150 мл
  • Масло олію для смаження

Процес приготування:

  1. Як приготувати соковиті котлети з свинячої печінки? Від якості та свіжості печінки безпосередньо залежить смак майбутнього страви. Якщо ви вибираєте субпродукт цілком, то він повинен важити не менше 2 кг. Це свідчить про те, що тварина здорово. Часто печінка має трохи гіркуватий смак. Для позбавлення від цього смаку розчиніть в молоці цукровий пісок.
  2. В отриманому розчині замочіть свинячу печінку, попередньо знявши з неї плівку і вирізавши судини. Через 20-25 хвилин вийміть шматочки печінки з розчину молока і цукрового піску, при бажанні промийте під проточною водою.
  3. Очистіть ріпчасту цибулю, промийте його і наріжте на великі шматки.
  4. Перекрутіть шматки печінки і цибулі на м’ясорубці. При цьому використовуйте насадку з крупною сіткою.
  5. Печінковий фарш вийде не дуже рідким, а буде мати певну структуру, так як перекручувався з цибулею і на велику насадку, що дозволить майбутнім котлет краще тримати форму.
  6. В отриманий фарш вбийте яйце. Посоліть і поперчіть за смаком. Для надання ніжності котлет, так само додайте сметану. Добре перемішайте всі інгредієнти.
  7. Далі всипте в отриману масу пшеничне борошно. Ще раз ретельно перемішайте печінкову масу і відправте в прохолодне місце на 20-30 хвилин.
  8. Розігрійте олію на сковороді і викладіть на неї печінкові котлети, формуючи їх за допомогою ложки. Викладайте досить товсті котлети на відстані один від одного і обсмажуйте їх по 2-3 хвилини з кожного боку.
  9. Після того як посмажите всі котлети, перекладіть їх у глибоку посудину (чавунну сковороду, гусятницю), додайте 2-3 ст. л. води і тушкуйте 10 хвилин під кришкою.
  10. Печінкові котлети не тільки відмінне гаряче блюдо, але і прекрасна холодна закуска, з якої виходять смачні бутерброди.

Приємного апетиту!

Пишні котлети зі свинячої печінки в духовці

Печінкові котлети в духовці дієтичне блюдо, яке припаде до смаку не тільки прихильників правильного харчування, але і справжнім гурманам.

Час приготування: 1 год 15 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Печінка свиняча – 600 гр.
  • Борошно пшеничне – 2 ч. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Крупа манна – 30 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сметана – 20 гр.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Масло рослинне – для змазування пергаменту

Процес приготування:

1. Насамперед, оглядаємо печінку. Видаляємо плівку і вирізаємо всі прожилки, щоб їх гіркоту не зіпсувала смак котлет. Після того, як прибрано все зайве, печінку ретельно промиваємо під проточною водою, промокаємо для видалення вологи паперовим рушником і нарізаємо невеликими шматками (розмір визначайте під свою м’ясорубку).

2. Шматки печінки пропускаємо через м’ясорубку. Для цього використовуємо насадку з крупною сіткою.

3. Очищаємо цибулю, промиваємо та нарізаємо маленькими кубиками. Можна подрібнити цибулю разом з печінкою в м’ясорубці, але подрібнений маленькими кубиками, він дозволить зробити фарш менш водянистим.

4. Подрібнену цибулю додаємо у фарш, додаємо куряче яйце і всипаємо манну крупу. За смаком додаємо сіль і перець чорний мелений. Перемішуємо інгредієнти до однорідної маси і залишає мінімум на 30 хвилин. За цей час манна крупа вбере зайву вологу і печінкові котлети будуть відмінно тримати форму.

5. В цей час розігріваємо духовку до 180°С, деко застеляємо пергаментом і змащуємо невеликою кількістю рослинного масла. Якщо ви використовуєте силіконовий або антипригарний килимок, то змащувати його поверхню олією немає необхідності. Готову печінкову масу викладаємо на деко з допомогою ложки, формуємо акуратні овальні котлети. Залишаємо між котлетами зазори по 1,5-2 см. Це необхідно, щоб котлети не злиплися один з одним. Деко з котлетами поміщаємо на середній рівень розігрітій духовки і випікаємо близько 15 хвилин. За цей час на котлетах утворюється рум’яна кірочка. Дістаємо деко, змащуємо поверхню котлет сметаною і відправляємо запікатися ще на 5 хвилин.

6. Корисні і ситні котлети готові. Відмінним гарніром для них буде картопляне пюре і гречана каша.

Приємного апетиту!

Смачний печінкові котлети зі свинячої печінки з манкою

– Дуже смачні і соковиті печінкові котлети можна приготувати з додаванням манної крупи і свинячого сала. Спробуйте, напевно, ці апетитні котлети припадуть вам до смаку!

Час приготування: 1 ч. 50 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 5.

Склад:

  • Печінка свиняча – 500 гр.
  • Молоко (вода) – 150 мл
  • Сало – 120 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Яйце – 1 шт.
  • Часник – 1 зубчик
  • Крупа манна – 3 ст. л.
  • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
  • Петрушка – 1 пучок
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

1. Свинячу печінку моєму, видаляємо прозору плівку і прожилки, ріжемо на шматки. Складаємо нарізану печінку в миску і заливаємо молоком. Якщо немає молока, підійде проста вода. Залишаємо на 1 годину. Цього часу вистачить для того, щоб пішов гіркуватий присмак печінки і не зіпсував смакові якості готового страви. Потім печінку промиваємо під проточною водою і обсушуємо паперовим рушником. Свіже свиняче сало також нарізаємо невеликими шматками.

2. Шматки вимоченої печінки відправляємо в чашу блендера і пробиваємо до стану фаршу. Якщо у вас немає блендера, можна скористатися м’ясорубкою. На форму і смак печінкових котлет це не вплине.

3. Подрібнену печінку перекладаємо в глибоку миску. Очищаємо цибулю, промиваємо його й нарізаємо на невеликі шматки. Сало і цибулю кладемо в чашу блендера і подрібнюємо до однорідності.

4. Отриману масу додаємо до фаршу з печінки. Додаємо сіль і чорний перець за смаком.

5. Очищаємо від лушпиння зубчик часнику, пропускаємо його через прес і додаємо у фарш. Туди ж додаємо яйце і всипаємо манну крупу. Масу добре перемішуємо.

6. Промиваємо під проточною водою петрушку і дрібно нарізаємо. Додаємо у фарш.

7. Знову перемішуємо масу і дає постояти хвилин 10.

8. Всипаємо борошно. Орієнтуємося на консистенцію печінкової маси. Якщо вона не водяниста, а манна крупа повинна увібрати зайву вологу, то вистачить 1 столової ложки борошна. Знову перемішуємо фарш.

9. Розігріваємо сковороду, вливаємо олію. Формуємо котлети, викладаючи їх на сковороду столовою ложкою. Обсмажуємо по 2-3 хвилини з кожного боку. Таким чином, смажимо котлети із всього отриманого фаршу.

10. Розігріваємо духовку до 180°С. Обсмажені котлети перекладаємо у форму придатну для використання в духовій шафі (бажано, щоб у неї була кришка) і доводимо їх до готовності протягом ще 10-15 хвилин.

11. Пишні і соковиті котлети подаємо до столу гарячими, доповнивши овочевим гарніром.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування котлет з свинячої печінки з морквою

Такі овочі, як морква, цибуля і часник, не тільки роблять котлети зі свинячої печінки смачніше і соковитіше, але і допомагають краще засвоюватися всім мікроелементів, вітамінів і амінокислот, що містяться в печінці.

Час приготування: 1 ч. 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 10.

Склад:

  • Печінка свиняча – 1 кг
  • Борошно пшеничне – 150-200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Вода – 250 мл
  • Масло рослинне – для смаження
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Сода – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

1. Промийте свинячу печінку, видаліть з неї плівку і прожилки при наявності. Наріжте на шматки і помістіть в миску з водою на 1 годину, в цілях видалення гіркуватого присмаку.

2. В цей час очистіть цибулю, моркву і часник. Промийте овочі. Наріжте цибулю і часник великими шматками, якщо будите пропускати через м’ясорубку, або невеликими, якщо будите використовувати не подрібнені овочі. Моркву натріть на тертці.

3. Пропустіть печінка, морква, цибуля і часник через м’ясорубку, використовуючи насадку з крупною сіткою. Змішайте сухі інгредієнти (борошно, соду, сіль), щоб сода і сіль рівномірно розподілилося в борошні, і всипте їх в получившеюся печінкову масу. Ретельно перемішайте. В результаті у вас повинен вийти фарш по консистенції як густа вівсяна каша. Якщо ж він вийшов більш рідким, то сміливо додавайте ще борошно.

4. Налийте в сковороду олію і почекайте поки вона розігріється. Викладайте печінкові котлети на сковороду, формуючи їх за допомогою столової ложки. Потім накрийте сковороду кришкою.

5. Через 2-3 хвилини зніміть кришку і переверніть котлети. Знову накрийте сковороду кришкою і чекайте ще 2-3 хвилини, після чого перевірте котлети на готовність (якщо проткнути їх виделкою, то на ній не повинно залишатися слідів фаршу).

6. Соковиті і смачні печінкові котлети з овочами готові.

Приємного апетиту!

Ніжні рубані котлети з свинячої печінки

В даному рецепті вам не знадобляться такі кухонні помічники як м’ясорубка або блендер, адже свинячу печінку ми будемо просто нарізати ножем. Додамо смаку і соковитості цибулею і скріпити котлети сумішшю картопляного крохмалю, майонез і яйця.

Час готування: 2 ч.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 5.

Склад:

  • Печінка свиняча – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сік лимона – 0,5 ч. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Крохмаль картопляний – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

1. Печінку свинячу добре промийте, видаліть з її поверхні плівку, прожилки і кров’яні згустки. Покладіть підготовлену печінку в пакет і відправте в морозилку на 25 хвилин, щоб вона трохи заморозилась. Так буде набагато простіше нарізати печінку на дрібні шматки. Після закінчення часу дрібно наріжте ножем подмороженную печінку і перекладіть в глибоку миску.

2. Очистіть від лушпиння ріпчасту цибулю, обмийте його і наріжте дрібними шматочками. Перекладіть в ємність з нарізаною печінкою. Туди ж видавіть половину чайної ложки соку лимона. Добре перемішайте.

3. В окремій ємності змішайте віночком яйце, картопляний крохмаль і майонез.

4. Суміш повинна вийти однорідною, без грудочок.

5. Посоліть і поперчіть печінку з цибулею за смаком. Потім залийте вийшла рідкою сумішшю. Ретельно все змішайте. Миску з фаршем закрийте кришкою або харчовою плівкою і відправте в холодильник на годину.

6. Через годину розігрійте сковороду, влийте в неї олію і добре прогрійте. За допомогою столової ложки сформуйте круглі котлети і викладіть їх на сковороду.

7. Рубані котлети з свинячої печінки слід смажити до рум’яної скоринки з кожної сторони (орієнтовно 3-4 хвилини з кожного боку)

8. Котлети готові. Подавайте зі свіжими овочами.

Приємного апетиту!

Печінкові котлети через м’ясорубку з цибулею

Для соковитості і більш яскравого смаку в печінкові котлети зазвичай додають цибулю. У цьому ж рецепті буде використовуватися досить велика кількість часнику, що додасть додаткової пікантності нашим котлет.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Печінка свиняча – 800 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 4 зубчики
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Борошно – 100 гр.
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

1. Процес приготування будь-якого страви починається з вибору і покупки основного інгредієнта. У нашому випадку – це свиняча печінка. Якісна свиняча печінка повинна трохи блищати і мати насичений колір. Якщо печінка світла, слизька і має кислуватий запах, то вона вже зіпсована. Перед приготуванням її слід промити і промокнути паперовими рушниками. Видалити плівку і згустки крові. Для того, щоб плівку було легше зняти, печінка радять трохи підморозити, прибравши на 15-20 хвилин в морозильну камеру. Підготовлену печінку нарізати на шматки. Ріпчасту цибулю очистити, промити і нарізати на великі шматки. Зубчики часнику очистити від лушпиння і промити.

2. Шматки печінки, цибулі і зубчики часнику подрібніть через м’ясорубку з використанням насадки з дрібною решіткою.

3. У ємність з подрібненої печінкою та овочами вбийте яйця. За смаком додайте сіль і перець чорний мелений, а також просіяне пшеничне борошно. Ретельно все перемішайте до однорідності і залиште при кімнатній температурі на півгодини.

4. Коли фарш для печінкових котлет настоїться, розігрійте на сковороді олію. Використовуючи ложку, викладіть котлети на поверхню сковороди.

5. Котлети обсмажуйте в достатній кількості олії з двох боків до рум’яної скоринки.

6. Прості в приготуванні і дуже смачні котлети готові. Вони відмінно поєднуються з будь-якими гарнірами.

Приємного апетиту!

Печінкові котлети зі свинячої печінки з рисом

Свиняча печінка більш жирна порівняно з яловичої або курячої. Для того щоб котлети з неї вийшли менш калорійними у фарш можна додати відварений рис. Для печінкових котлет з додаванням рису, гарнір можна не готувати, а замінити його просо овочами.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 5.

Склад:

  • Печінка свиняча – 0,5 кг
  • Рис – 100 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 80 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Прованські трави – за бажанням
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

1. Поставте варитися рис (у рецепті вказана вага в сухому речовині). Для цього наберіть в каструлю воду, посоліть її. Так як у фарш для котлет нам потрібен не розварений рис, то засипати його краще в холодну воду і варити до готовності на мінімальному вогні з напівзакритої кришкою.

2. Відкиньте зварений рис на друшляк і залиште остигати.

3. Поки рис остигає, промийте печінку, видаліть з неї плівку і виріжте прожилки. Наріжте на шматочки. Очистіть цибулину, обмийте її і також наріжте на шматки. Перекладіть печінку і цибулю в чашу блендера, додайте сіль і чорний мелений перець за смаком, прованські трави – за бажанням.

4. Подрібніть до однорідного стану і перекладіть в глибоку миску. Завдяки луку, печінкова маса стане значно світліше.

5. В подрібнену печінкову масу вбийте яйце і додайте відварений рис. Добре перемішайте.

6. Потім додайте борошно пшеничне. Додавайте її по частинах, регулюючи густоту фаршу.

7. У результаті тісто вийде густим і печінкові котлети будуть високими, а не схожими на оладки.

8. На розігріту сковороду з рослинним маслом, викладіть акуратні котлети, використовуючи столову ложку. Обсмажуйте на невеликому вогні з двох сторін, чекаючи утворення рум’яної скоринки.

9. Ось такі справжні котлети виходять за цим рецептом.

Приємного апетиту!