Котлети зі свинячої печінки — це дуже цінний за своїми біологічними властивостями продукт. Завдяки наявності в складі печінки специфічних білків железопротеноидов, таких як феритин, вона позитивно впливає на процес утворення гемоглобіну. Якщо вживати печінку раз в тиждень, то про анемію ви не дізнаєтеся.
Класичні печінкові котлети зі свинячої печінки на сковороді
В цьому рецепті дотримані всі канони приготування печінкових котлет, тому його сміливо можна назвати класичним. Крім основного інгредієнта – свинячої печінки, в рецепті використовуються цибулю, борошно, сметана і молоко.
Інгредієнти
- Свиняча печінка 500 гр.
- Яйце куряче 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Борошно пшеничне 2 ст. л.
- Сметана 1 ст. л.
- Перець чорний мелений за смаком
- Сіль за смаком
- Цукор-пісок-1 ч. л.
- Молоко коров’яче 150 мл
- Масло олію для смаження
Процес приготування:
- Як приготувати соковиті котлети з свинячої печінки? Від якості та свіжості печінки безпосередньо залежить смак майбутнього страви. Якщо ви вибираєте субпродукт цілком, то він повинен важити не менше 2 кг. Це свідчить про те, що тварина здорово. Часто печінка має трохи гіркуватий смак. Для позбавлення від цього смаку розчиніть в молоці цукровий пісок.
- В отриманому розчині замочіть свинячу печінку, попередньо знявши з неї плівку і вирізавши судини. Через 20-25 хвилин вийміть шматочки печінки з розчину молока і цукрового піску, при бажанні промийте під проточною водою.
- Очистіть ріпчасту цибулю, промийте його і наріжте на великі шматки.
- Перекрутіть шматки печінки і цибулі на м’ясорубці. При цьому використовуйте насадку з крупною сіткою.
- Печінковий фарш вийде не дуже рідким, а буде мати певну структуру, так як перекручувався з цибулею і на велику насадку, що дозволить майбутнім котлет краще тримати форму.
- В отриманий фарш вбийте яйце. Посоліть і поперчіть за смаком. Для надання ніжності котлет, так само додайте сметану. Добре перемішайте всі інгредієнти.
- Далі всипте в отриману масу пшеничне борошно. Ще раз ретельно перемішайте печінкову масу і відправте в прохолодне місце на 20-30 хвилин.
- Розігрійте олію на сковороді і викладіть на неї печінкові котлети, формуючи їх за допомогою ложки. Викладайте досить товсті котлети на відстані один від одного і обсмажуйте їх по 2-3 хвилини з кожного боку.
- Після того як посмажите всі котлети, перекладіть їх у глибоку посудину (чавунну сковороду, гусятницю), додайте 2-3 ст. л. води і тушкуйте 10 хвилин під кришкою.
- Печінкові котлети не тільки відмінне гаряче блюдо, але і прекрасна холодна закуска, з якої виходять смачні бутерброди.

Приємного апетиту!