Курячі стегенця з картоплею в духовці – універсальне блюдо, яке поєднує в собі м’ясо з гарніром і просте у приготуванні, без різних «заворотів» і екзотичних продуктів. Курячі ніжки перед запіканням 1-2 години маринуються в будь-якому маринаді і запікаються на огидніша під вершковим, сметанним або томатним соусом. Просто і смачно.
Картопля з курячими ніжками на деку в духовці
Рецептів запікання курячих ніжок з картоплею чимало, і в основі відмінності їх – маринад для м’яса, який роблять на основі і банального майонезу і сметани і йогурту, доповнюючи кетчупом, гірчицею, соєвим соусом. Аромат страви надають спеціями і для соковитості додають овочі. Готуємо страву в сметанному маринаді.
Інгредієнти на
5 порц.
- Куряча ніжка 5 шт.
- Цибуля ріпчаста 1.5 шт.
- Морква 1 шт.
- Картопля 1 шт.
- Для маринаду:
- Сметана 200 гр.
- Приправа «Хмелі-Сунелі» 1 ч. л.
- Часник 3 зуб.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Соус Чилі за смаком
Процес приготування:
- Як смачно запекти курячі стегенця з картоплею в духовці? Відразу потрібно підготувати в потрібному для вас кількості, всі продукти за рецептурою. Заморожені гомілки заздалегідь розморозити в природних умовах.
- У окрему піалу перекласти сметану, насипати до неї сіль по своєму смаку, приправи. Часник почистити і пропустити через часникодавку. Соус чилі додається тільки для любителів гострого. Ці інгредієнти перемішати до однорідності.
- Почистити і промити картоплю, цибулю і моркву.
- Овочі нашаткувати скибочками довільної форми та розмірів, і перекласти в миску. Налити до них половину приготованого сметанного соусу.
- Овочеву нарізку з соусом, добре перемішати і залишити на 15 хвилин.
- Курячі ніжки промити і обсушити серветкою. Ножем надрізати м’ясо у підстави ніжок, щоб трохи оголилася кістку, так як на гомілки надіваються папільотку. Підготовлені ніжки перекласти в окремий посуд, добре змастити рештою сметанним соусом і залишити для маринування на 30 хвилин.
- Деко з високими бортиками або форму для випічки, змастити рослинним маслом і рівним шаром укласти на нього овочеву нарізку в сметанному соусі. Підстави ніжок загорнути папільйотках з фольги, щоб вони не підгоріли, і укласти ніжки поверх шару овочів. Перелити на деко залишки соусу. Запікати страву в духовці, розігрітій до 200°С протягом однієї години.
- За час запікання ніжки 1-2 рази перевернути, для рівномірності приготування.
- Приготоване блюдо подати до столу гарячим і не розкладаючи на тарілки. Приємного апетиту!
Стегенця з картоплею в рукаві в духовці
Варіант запікання курячих ніжок з картоплею в рукаві має ряд переваг, які важливі для господарок: інгредієнти не потрібно перемішувати, перевертати і страва ніколи не пригорить. Картопля просочиться соком курки і самі ніжки вийдуть м’якими і трохи запеченими зовні. Смак страви ще й визначається набором приправ.
Час приготування: 1 годину 15 хвилин.
Час приготування: 60 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Курячі ніжки великі – 2 шт.
- Цибуля – 4 шт.
- Картопля – 6 шт.
- Сметана – 3 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Суміш перців – за смаком.
- лавровий Лист – 4 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Курячі ніжки, охолоджені або заздалегідь розморожені, обполоснути холодною водою і обсушити серветкою. Помістити їх в окремий посуд, трохи ножем м’якоть надрізати і натерти з усіх сторін сіллю і сумішшю перців.
Крок 2. Потім полити ніжки сметаною. І трохи перемішати.
Крок 3. Почистити від луски цибулини, промити і нарізати невеликими кубиками. Цибульну нарізку перекласти в посуд до ніжок.
Крок 4. Почистити картоплю, промити і нарізати четвертинками. Картопляну нарізку перекласти до ніжок, додати листочки лавра і овочі з ніжками і сметаною, і ще раз добре перемішати.
Крок 5. Підготовлену суміш цих інгредієнтів акуратно перекласти в рукав, кінці якого щільно скріпити кліпсами. Розігріти духовку до 200°С і помістити в неї рукав з стравою на 1 годину. Рукав можна в кількох місцях наколоти для видалення пари.
Крок 6. Запечені ніжки з картоплею розкласти по порційних тарілках, декорувати по своєму смаку і подати до столу. Приємного апетиту!
Ніжки в листковому тісті з картоплею в духовці
За простотою приготування, ефектності оформлення і прекрасного смаку, це блюдо – ніжки в листковому тісті з картоплею – стало досить популярним. У ньому поєднані куряче м’ясо, овочевий гарнір і шматочок хліба у вигляді запеченого тіста. Страва буде оригінальним і презентабельним навіть на святковому застіллі.
Час приготування: 2 години 30 хвилин.
Час приготування: 20-25 хвилин.
Порції: 6.
Склад:
- Курячі стегенця – 6 шт.
- Листкове тісто – 500 гр.
- Цибуля – 3 шт.
- Картопля – 5 шт.
- Печериці – 300 гр.
- Молоко – 3 ст. л.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Майонез – 3 ст. л.
- Часник – 2 зуб.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте продукти для цієї страви в кількості згідно з рецептурою. Вони доступні і завжди є в магазині. Беремо тісто готове, адже приготувати його вдома дуже трудомістко. Ніжки заздалегідь розморозьте на нижній полиці холодильника.
Крок 2. Курячі гомілки промийте в холодній воді і зайву вологу приберіть серветкою. Помістіть ніжки в глибокий посуд і посипте по своєму смаку сіллю і спеціями. Додайте до ніжок подрібнені часникодавку зубки часнику, нашатковану тонкими півкільцями одну цибулину і 3 ложки майонезу. Рукою ці інгредієнти добре перемішайте і залиште ніжки на 1,5–2 години для маринування.
Крок 3. Після закінчення часу, мариновані ніжки трохи і протягом 15 хвилин обсмажте на розігрітій олії.
Крок 4. Очищений і промитий картоплю відваріть у воді з додаванням солі і потім пюрируйте, додавши до нього вершкове масло з молоком.
Крок 5. Дві цибулини дрібно наріжте кубиками і обсмажте на сковорідці до рум’яного кольору.
Крок 6. Печериці промийте, дрібно наріжте, перекладіть до смаженій цибулі і смажте їх протягом 10-15 хвилин, до випаровування грибного соку.
Крок 7. Приготовану засмажку перекладіть до картопляного пюре і перемішайте.
Крок 8. Розморожене при кімнатній температурі листкове тісто розгорніть на присипаній борошном стільниці і трохи розкачати, тільки не дуже тонко, щоб не порвалося.
Крок 9. Тісто розрізати на шість квадратних шматочків.
Крок 10. На середину кожного шматка тіста покладіть по ложці картопляно-грибний начинки.
Крок 11. На начинку покладіть обсмажену курячу ніжку.
Крок 12. Тісто акуратно зберіть в мішечок і зверху трохи скріпіть ниткою, щоб мішечок не розкрився при запіканні.
Крок 13. Ніжки зверху закрийте папільйотках з фольги. Помістіть їх на застелену папером форму для випічки і запечіть протягом 20-25 хвилин в духовці при 180°С. Приємного апетиту!
Картопля з ніжками в майонезі і часником в духовці
Курячі ніжки і картоплю в духовці мають різне час приготування, і важливо для кожної господині, щоб ніжки не пересохли, а картопля вийшов м’яким. Цьому допомагає майонез. Він при запіканні береться тонкою скоринкою і робить м’ясо соковитим, картопля – ніжним, так і своїми смаковими якостями в поєднанні з часником може замінити ряд приправ. Красива подача цього ситного страви гідна і святкового столу.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 40 хвилин.
Порції: 6.
Склад:
- Курячі ніжки – 1.5 кг
- Картопля – 1 кг
- Часник – 6 зуб.
- Майонез – 100 гр.
- Гірчиця – 30 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Спеції для курки – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь розморожені або охолоджені курячі ніжки очистіть від залишків пера і добре промийте в холодній воді.
Крок 2. З ніжок видаліть шкіру, адже не всі її їдять, вважаючи занадто жирної, але це на любителя. Ніжки покладіть в глибоку посуд. Змішайте майонез з гірчицею і подрібненим на часничниці часником. Підготовлені ніжки посипте на свій розсуд сіллю зі спеціями, налийте до них майонезний соус і рукою добре перемішайте, втираючи в маринад м’ясо.
Крок 3. Картоплю почистіть від шкірки, промийте і наріжте невеликими шматочками довільної форми. Картопляну нарізку посоліть, поперчіть, перемішайте і на цьому етапі можете доповнити її іншими овочами, наприклад цибулею.
Крок 4. Потім заправлений картопля перекладіть в посуд до курячих ніжок і все перемішайте ще раз.
Крок 5. Цю масу рівним шаром і компактно укладіть на деко або у форму для запікання. Духовку розігрійте до 200°С і запечіть ніжки з картоплею протягом 40 хвилин. Час запікання залежить від духовки, визначте, перевіривши картоплю на ступінь готовності. Запечене блюдо подавайте до столу прямо на деку, декорувавши його зеленню, або розкладіть по порційних тарілках. Приємного апетиту!
Як смачно запекти курячі ніжки з грибами?
М’ясо курки досить універсальне, що дозволяє приготувати з нього безліч страв, експериментуючи зі смаками. Одним із смачних і вишуканих варіантів будуть у вас курячі ніжки з грибами, запечені в духовці під вершковим соусом. Печериці краще використовувати свіжі, так як у них більше грибного аромату.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 6.
Склад:
- Курячі стегенця – 1 кг
- Печериці свіжі – 300 гр.
- Вершки 20% – 200 мл
- Вино біле сухе – 150 мл
- Часник – 4 зуб.
- Гірчиця діжонська – 3 ст. л.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Чебрець – за смаком.
- Бульйон/вода – 250 мл
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Ніжки курки промити в холодній воді серветкою і прибрати всю вологу. У сковорідці розігріти 2 ложки рослинного масла, 50 гр. вершкового масла і обсмажити в суміші олії до рум’яного кольору, підготовлені ніжки. Потім їх зі сковорідки перекласти на тарілку.
Крок 2. Печериці промити і нашаткувати невеликими шматочками. Очищені зубки часнику розчавити ножем. Перекласти гриби з часником на ту ж сковорідку з рештою олією і обсмажити.
Крок 3. Потім у сковорідку до обсмаженою печерицям налити біле сухе вино, склянку бульйону або води і додати гірчицю. Ці інгредієнти перемішати і довести до кипіння.
Крок 4. Далі налити вершки шампіньйони і тушкувати на невеликому вогні, поки соус не стане густим. По своєму смаку в соус насипати сіль з чорним перцем.
Крок 5. Приготований вершково-грибний соус перекласти у форму для запікання. Поверх його розкласти обсмажені курячі ніжки і посипати їх сухим чебрецем. Запікати страву в духовці, розігрітій до 180°С протягом 20 хвилин.
Крок 6. Приготовлені курячі ніжки в вершковому соусі розкласти в порційні тарілки і подати до столу. Приємного апетиту!
Курячі ніжки з хрусткою скоринкою з картоплею
Для отримання запечених в духовці курячих ніжок з картоплею і з хрусткою скоринкою, є кілька особливостей приготування. Картопля вибирається з середньою кількістю крохмалю, який сам стає хрустким при запіканні. Маринад для ніжок робиться на основі меду або з додаванням соєвого соусу, який карамелізується і надає скоринку. Закінчувати запікання бажано на режимах духовки «конвекція» і «гриль».
Час приготування: 1 годину 40 хвилин.
Час приготування: 50 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Курячі ніжки – 4 шт.
- Картопля – 1 кг
- Мед – 2 ст. л.
- Масло оливкове – 1 ст. л.
- Суміш перців – 5 гр.
- Сіль – 5 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте маринад для курячих ніжок. Для цього в окремій піалі змішайте рідкий мед з сіллю і сумішшю перців. Ніжки промийте в холодній воді і обсушити серветкою. Потім ніжки покладіть в будь-який посуд, надріжте в декількох місцях м’ясо гомілки і їх добре натріть приготовленим маринадом. Залиште ніжки на 30 хвилин для маринування.
Крок 2. Замариновані ніжки укладіть на деко, змащене оливковою олією, і запечіть їх протягом 20 хвилин в духовці, розігрітій до 180°С.
Крок 3. Поки ніжки запікаються, очищену картоплю наріжте невеликими шматочками довільної форми. Перекладіть його в залишився від ніжок маринад і добре перемішайте.
Крок 4. На деко з частково запеченими ніжками розкладіть підготовлений картопля, і щоб він не покрив самі ніжки.
Крок 5. Продовжіть запікання на тій же температурі духовки ще 30 хвилин, підключивши по можливості режими конвекції або гриля. За цей час ніжки акуратно 2-3 рази переверніть з одного боку на інший, щоб утворилася хрустка скоринка з усіх боків. Приємного апетиту!
Соковиті курячі ніжки в соєвому соусі з картоплею
Запечені в духовці курячі стегенця з картоплею – домінуюче блюдо любого столу і заставу ситної і апетитною трапези. Секрет смаку ніжок полягає в маринаді. У цьому рецепті замаринуем курячі ніжки в соєвому соусі з додаванням майонезу. Ці інгредієнти додадуть курячому м’ясу особливий смак і текстуру.
Час приготування: 3 години.
Час приготування: 1.5 години.
Порції: 8.
Склад:
- Курячі ніжки – 1.5 кг
- Картопля – 10 шт.
- Соєвий соус – 100 мл
- Майонез – 150 гр.
- Сіль – за смаком.
- Спеції для курки– за смаком.
- Масло рослинне – 30 мл
Процес приготування:
Крок 1. Спочатку приготуйте маринад для курячих ніжок. У глибоку посудину налийте 100 мл соєвого соусу хорошої якості і покладіть до нього майонез.
Крок 2. Потім налийте 30 мл рослинного масла, насипте спеції для курки і трохи солі з урахуванням солоності соєвого соусу. Віночком ці інгредієнти перемішайте до однорідного стану.
Крок 3. Заздалегідь розморожені або охолоджені курячі ніжки промийте в холодній воді і паперовим рушником видаліть зайву вологу. Підготовлені ніжки перекладіть в маринад і рукою перемішайте, щоб він покрив ніжки з усіх боків. Посуд прикрийте харчовою плівкою і залиште мінімум на 1 годину для маринування.
Крок 4. За цей час почистіть і промийте картоплю. Наріжте його шматочками довільної форми та розміру. Увімкніть на 200°С духовку для розігріву. Деко застеліть шматочком фольги. Потім розкладіть на ньому мариновані курячі ніжки. У посуд з маринадом перекладіть картопляну нарізку і перемішайте. Потім шматочки картоплі розкладіть на деку між ніжками. Прикрийте блюдо другим шматком фольги і на 1 годину поставте в розігріту духовку.
Крок 5. За 20 хвилин до закінчення запікання фольгу зверху приберіть, щоб ніжки з картоплею вкрилися рум’яною скоринкою.
Крок 6. Запечені ніжки з картоплею можете розкласти по порційних тарілках, декорувавши його зеленню, або подати до столу відразу на деко. Приємного апетиту!
Картопля з курячими ніжками і сиром в духовці
Картоплю з курячими ніжками і під сиром, запечене в духовці, справедливо відносять до класики жанру. Готують цю страву з різних приводів і для святкової трапези запікають на великому деку. Маринуємо ніжки в майонезі зі спеціями по своєму смаку, а сир з куркою добре поєднується будь-який, але краще твердий. Доповнимо блюдо цибулею і помідорами.
Час приготування: 2 години.
Час приготування: 50-55 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Курячі ніжки – 700 гр.
- Картопля – 5 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Майонез – 60 гр.
- Сир твердий – 70 гр.
- Помідори – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь охолоджені курячі ніжки добре промийте в холодній воді, обсушити рушником і помістіть їх в окремий посуд. Потім натріть сумішшю солі з чорним перцем.
Крок 2. На ніжки нанесіть шар майонезу, перемішайте і поставте посуд на 1 годину в холодне місце для маринування ніжок.
Крок 3. За цей час картопля очистіть від шкірки, промийте і наріжте тонкими пластинками. Картопляну нарізку викладіть рівним шаром у будь-яку форму для випічки.
Крок 4. Цибулини почистіть, наріжте тонкими кільцями, розберіть на окремі кільця і викладіть поверх картопляного шару.
Крок 5. Поверх овочів розкладіть мариновані до цього часу курячі ніжки. Прикрийте блюдо шматком фольги і на 25 хвилин поставте в духовку, нагріту до 190°С.
Крок 6. Після закінчення цього часу видаліть фольгу і продовжите запікання ще 20 хвилин.
Крок 7. Подрібніть на крупній тертці шматочок твердого сиру. Помідори промийте і розріжте на великі часточки. Форму з стравою вийміть з духовки. Розкладіть поверх курки часточки помідорів і насипте рівним шаром натертий сир.
Крок 8. Форму поставте назад в духовку і продовжуйте запікання ще 5-10 хвилин до розплавлення сиру.
Крок 9. Запечену картоплю з курячими ніжками і під сирною скоринкою можете порційно розкладати по тарілках, декорувати, доповнювати овочами і подавати до столу. Приємного апетиту!