Кутаби — це традиційне блюдо азербайджанської кухні, яке нікого не залишить байдужим. Тонке хрустке тісто з соковитою ‘сюрпризом всередині: Для начинки найчастіше використовується м’ясо, різні сири з додаванням свіжої ароматною зелені і навіть зерна стиглих гранатів.
Соковиті кутаби з сиром і зеленню
Соковиті сирні коржики – кутаби, дуже прості в приготуванні і чудово підходять до яловичого і телячьему шашлику. Відмінне доповнення до будь-якого гарячого страви, чудово доповнюють пісні овочеві закуски.
Інгредієнти на
6 порц.
- Для тіста:
- Борошно 2 склянки
- Сіль ½ ч. л.
- Масло рослинне 2 ст. л.
- Окріп ½ склянки
- Для начинки:
- Зелень 400 гр.
- Сир бринза (з коров’ячого молока) 150 гр. або з овечого молока
- Масло вершкове для змащування
Процес приготування:
- Як приготувати соковиті кутаби з зеленню на сковороді? Почнемо з тесту: у глибокій тарі перемішуємо борошно з сіллю і рослинним маслом, тонким струменем вводимо окріп і вимішуємо до еластичної легкої консистенції. Залишаємо злегка охолонути, буквально на 5-10 хвилин.
- Для начинки подрібнюємо зелень в блендері (можна використовувати будь-яку зелень, яку ви любите) і змішуємо з ропні сиром.
- Відпочиле тісто ділимо на 8-9 рівних шматочків. Кожен розгортаємо в максимально тонкий коржик круглої форми.
- На одну половину кладемо кілька столових ложок ароматної начинки.
- Прикриваємо сир з зеленню другою половиною і щільно защипуємо краю.
- Обсмажуємо кутаби на сухій розжареній сковороді до рум’яного кольору, перекладаємо на тарілку і з двох сторін обмазуємо вершковим маслом. Приємного апетиту!
Як приготувати кутаби з м’ясом в домашніх умовах?
Класика азербайджанської кухні – це соковиті і ароматні коржі з начинкою з телятини, які називаються «кутаби». Багато вважають, що це аналог наших чебуреків, однак, це не зовсім так. На відміну від чебуреків, для класики Кавказу, тісто готується тільки з борошна, води і масла, а заготовки коржів обсмажують на сухій сковороді, а не у фритюрі.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8.
Склад:
Для тіста:
- Борошно – 300 гр.
- Сіль – 1 ч. л.
- Вода – ½ склянки
- Масло рослинне – 1 ст. л.
Для начинки:
- Телятина – 400 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Вода – ½ склянки
Додатково:
- Масло вершкове – для подачі.
Процес приготування:
1. Підготуємо всі необхідні складові: відміряємо з допомогою кухонних грамових ваг всі сипучі продукти і м’ясо.
2. На чисту робочу поверхню висипаємо 300 грам просіяного борошна, формуємо горбик, в центрі якого робимо поглиблення і вливаємо туди півсклянки теплої кип’яченої води, рослинне масло і чайну ложку солі. Вимішуємо Руками м’яке, податливе тісто.
3. Формуємо досить товсту ковбаску, загортаємо в харчову плівку і прибираємо «відпочивати» на півгодини в холодильну камеру.
4. Поки тісто підходить, приготуємо м’ясну начинку. Телятину разом з цибулиною подрібнюємо до консистенції фаршу. Через півгодини виймаємо тісто і ділимо на 10-12 рівних частин. Кожен шматочок, за допомогою качалки, розгортаємо в максимально тонкий коржик круглої форми.
5. На одну половину кола з тіста, рівним шаром викладаємо м’ясо з цибулею і закриваємо другою половиною, краї міцно защипуємо пальцями, змоченими у воді.
6. Сковороду розжарюємо без додавання олії і обсмажуємо кутаби з двох сторін до утворення рум’яної скоринки.
7. Гарячі коржі змащуємо розтопленим вершковим маслом і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт кутабів з картоплею
Швидке, шалено смачне і головне – бюджетне блюдо, з найбільш доступних продуктів, які можна купити в будь-якому продуктовому магазині. Кутаби – це відмінний перекус, який дозволяє досить довго відчувати почуття насиченості.
Час готування – 1 ч. 5 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Вода – 110 мл
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Сіль – ½ ч. л.
- Борошно – 200 гр.
- Картопля – 3 шт.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Зелень – 20 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Готування почнемо з начинки. Для цього, три середніх картоплі ретельно промиваємо під струменем води від усіх забруднень і відварюємо в мундирі до готовності в підсоленій воді.
2. Приготуємо тісто. У глибоку тарілку висипаємо необхідну кількість просіяного борошна і перемішуємо з сіллю. Потім в центрі робимо поглиблення і вливаємо туди 110 мл темної води і одну ложку рослинної олії.
3. Вимішуємо Руками м’яке еластичне тісто.
4. Далі тісто прикриваємо тканиною або харчовою плівкою і залишаємо «відпочити» на 10-15 хвилин.
5. Поки основа кутабів підходить – закінчимо з начинкою. З остиглого картоплі знімаємо шкірку і розминаємо до консистенції пюре, солимо і перчимо за смаком.
6. Для насиченого кольору і аромату подрібнюємо зелень. Відмінно підходить зелений лук, петрушка і кінза.
7. З’єднуємо компоненти начинки: картопляне пюре і подрібнену зелень.
8. Приступимо збірці. Тісто ділимо на частини однакового розміру і кожен шматочок розгортаємо в тонкий коржик.
9. На половину борошняної основи викладаємо 1-2 столові ложки начинки.
10. Накриваємо пюре з зеленню другою частиною коржі і защипуємо краю (можна притиснути зубчиками виделки, а можна просто скріпити вологими пальцями).
11. Заготовки обсмажуємо на розпеченій сковороді протягом 2-3 хвилин, знімаємо з вогню і відразу ж обмазуємо вершковим маслом для неповторного аромату. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування кутабів з гарбузом
Гарбуз – не тільки корисний, але ще і дуже смачний овоч. У поєднанні з тонким хрустким тестом, яскраво-помаранчева пікантна начинка, приготовлена з печеного гарбуза – це відмінний варіант корисного, наповненого вітамінами перекусу, який сподобається не тільки дорослим, але й дітям.
Час готування – 1 ч. 5 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 7.
Інгредієнти:
- Борошно – 2 склянки
- Вода (тепла) – ½ Склянки
- Сіль – ½ ч. л.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Гарбуз – 250-350 гр.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
1. Для початку підготуємо основні продукти і відміряємо потрібну кількість сипучих інгредієнтів.
2. Для тесту в глибокій тарі замішуємо просіяне борошно, сіль і півсклянки теплої води. Вимішуємо Руками м’яке еластичне тісто, замотуємо в харчову плівку і прибираємо «відпочити» на 30 хвилин.
3. Приготування начинки. З гарбуза знімаємо щільну шкірку, а м’якоть нарізаємо кубиками середнього розміру.
4. Овочеві кубики запікаємо в духовці або готуємо на пару до м’якості кожного шматочка. Потім перебиваємо блендером і додаємо одну столову ложку цукрового піску.
5. Починаємо збирати кутаби. З тіста формуємо ковбаску і розрізаємо на частки, рівні за величиною. Кожен шматочок, за допомогою качалки, розгортаємо в дуже тонку круглу коржик. На одну половину «млинчика» викладаємо 2 столові ложки пюрированной гарбуза.
6. Защепляем краї двох половинок, щільно притискаючи пальцями, змоченими у воді.
7. Обсмажуємо на рослинному маслі або на сухій сковороді по 1-2 хвилини з кожного боку до рум’яної скоринки.
Подаємо до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!
Кутаби з зеленню азербайджанською
Завжди дуже цікаво скуштувати традиційні страви різних кухонь, а традиційні страви Кавказу – це завжди щось дуже ароматне, пряне і незвичайне. Сьогодні ми приготуємо хрусткі кутаби – це тонка коржик, начинена кінзою, петрушкою, зеленою цибулею і багатьом іншим. Така закуска відмінно підходить для доповнення м’ясних страв, замінюючи хліб.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 5-6.
Склад:
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 20-30 гр.
- Сіль – за смаком.
- Цибуля – 1 шт.
- Борошно – 3 склянки
- Зелень (будь-яка) – 400 гр.
- Вода – 250 мл
Процес приготування:
1. Почнемо з тіста. Для його приготування, в глибокій тарілці змішуємо просіяне борошно з сіллю і поступово вливаємо теплу воду з додаванням однієї столової ложки рослинної олії. Гарненько вимішуємо масу, формуємо кульку, накриваємо харчовою плівкою або рушником і ставимо в тепле місце на півгодини.
2. Для начинки беремо одну цибулину середнього розміру, очищаємо від лушпиння і подрібнюємо. Обсмажуємо на вершковому маслі протягом 5-7 хвилин.
3. Поки смажиться цибуля – дрібно нарубаем обрану зелень і відправляємо в сковороду, ретельно перемішуємо, солимо за смаком і прибираємо з вогню.
4. «Свіже» тісто кладемо на поверхню, злегка присипану борошном, і ділимо на шматочки однакового розміру. Кожну частину максимально тонко розкачуємо в круглий коржик.
5. На одну половинку коржі кладемо начинку, обов’язково рівним шаром і накриваємо другою половиною тіста. Пальцями, змоченими у воді, щільно запечатуємо краю.
6. Заготовки обсмажуємо на розпеченій сковороді без додавання масла, готуємо, приблизно по 1-2 хвилини з кожного боку, до утворення золотистої скоринки. Як тільки знімаємо кутаби з вогню – відразу обмазуємо вершковим маслом і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Кутаби з сиром і зеленню в домашніх умовах
Класичний спосіб приготування азербайджанських кутабів з традиційною начинкою: з сиру з зеленню. Тонка пісна коржик з пряною ароматною начинкою – прекрасна альтернатива хліба.
Час готування – 50 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 6-7.
Склад:
Для тіста:
- Борошно – 320 гр.
- Сіль – 1 ч. л.
- Вода – 250 мл
- Сода – 1 щіпка.
Для начинки:
- Зелень – 50 гр.
- Сир – 300 гр.
- Сіль – ½ ч. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Масло вершкове – для подачі.
Процес приготування:
1. Готування починаємо з тіста. Для його приготування додаємо у воду сіль і щіпку солі, перемішуємо і поступово вводимо просіяне борошно. Активно руками замішуємо еластичне тісто, потім прикриваємо його тканиною і прибираємо в тепле місце на 30 хвилин.
2. Для начинки сир добре розминаємо виделкою і змішати з подрібненою зеленню.
3. Відпочиле тісто ділимо на шматки однакового розміру.
4. Кожен шматочок максимально тонко розгортаємо в коло за допомогою качалки.
5. На половину коржа кладемо кілька ложок начинки.
6. Закриваємо зелень із сиром другою половиною, пальцями міцно защепляем краю.
7. Обсмажуємо заготовки на розпеченій сковорідці, змащеній олією. Смаження слід продовжувати протягом 3-4 хвилин з кожного боку. Як тільки знімаємо коржик з вогню – обмазуємо вершковим маслом і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Швидкий і простий рецепт кутабів з лаваша
Оригінальний спосіб приготування кутабів – пісне тісто в цьому рецепті замінюється пшеничним лавашем, а форма півмісяця кожної коржі змінюється на конвертик. Поєднання зелені та сиру – це безпрограшний варіант начинки, який припаде до душі абсолютно всім.
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 10 шт.
Інгредієнти:
- Лаваш – 2 шт.
- Сир – 350 гр.
- Цибуля зелена – ½ пучка.
- Кінза – ½ пучка.
- Олія соняшникова – 5 ст. л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Для начинки натираємо сир на крупній тертці (бажано брати сир твердих сортів).
2. Цибулю і кінзу дрібно шаткуємо гострим ножем.
3. Змішуємо зелень і натертий сир, додаємо сіль за смаком.
4. Тонкий лаваш розрізаємо на квадратики однакового розміру.
5. Загортаємо вміст, як конвертик.
6. Повторюємо маніпуляцію, поки не використовуємо весь лаваш.
7. Обсмажуємо заготовки на рослинному маслі протягом 1-2 хвилин.
8. Потім перевертаємо і готуємо до золотистої апетитної скориночки з іншого боку.
9. Прибираємо конверти зі сковороди і викладаємо на паперовий рушник, щоб пішли надлишки масла.
10. Відразу ж подаємо до столу в гарячому вигляді.
11. Кутаби відмінно поєднуються з соусом із сметани і часнику. Приємного апетиту!
Як приготувати соковиті кутаби зі шпинатом?
Ароматна, соковита і пікантна начинка для коржів у формі півмісяця – це асорті зелені. Тонке прісне тісто відмінно поєднується зі шпинатом, щавлем і зеленою цибулею саме ці складові не віддають гіркотою після теплової обробки.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 15 шт.
Склад:
Для тіста:
- Борошно – 500 гр.
- Вода – 250 мл
- Сіль – ½ ст. л.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
Для начинки:
- Шпинат (свіжий) – 500 гр.
- Щавель – 150 гр.
- Цибуля зелена – 50 гр.
- Цибуля – 1 шт.
Для заправки:
- Сік лимона – 50-70 мл
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Починаємо з тіста. Для його приготування у воду додаємо сіль і активно розмішуємо до повного розчинення соляних кристалів, так само додаємо столову ложку рослинної олії. У глибоку тарілку просіваємо борошно і заливаємо раніше підготовленою водою, замішуємо тісто.
2. Формуємо кульку, накриваємо плівкою і прибираємо в тепле місце на 20-25 хвилин.
3. Для начинки ретельно промиваємо всю зелень під струменем води і даємо час обсохнути. Потім видаляємо всі щільні стебла і корінці, залишаючи тільки соковиті зелені листя і пір’я.
4. Максимально дрібно шаткуємо шпинат, щавель, зелений лук. До зелені також додаємо подрібнену головку ріпчастої цибулі.
5. Отриману масу заправляємо лимонним соком, олією, обов’язково солимо. Гарненько перемішуємо і наша начинка готова.
6. Відпочиле тісто ділимо на 4 однакові частини і формуємо смужки однакової товщини (близько 2-3 сантиметрів). Кожну ковбаску» розрізами на більш дрібні шматочки.
7. Кожен маленький шматок скачуємо в кулю.
8. Приплескиваем кожен кульку і з допомогою качалки розгортаємо в дуже тонкий коржик круглої форми. На половину тіста кладемо начинку і закриваємо другою частиною, злегка притискаємо, випускаючи зайве повітря.
9. Ножем або спеціальним пристосуванням обрізаємо надлишки тесту по краях, таким чином, щоб кожен кутаб за формою нагадував півмісяць.
10. На розпеченій сухій сковороді обсмажуємо все начинені коржі до золотистого кольору з двох сторін.
11. Не шкодуючи, змащуємо гарячі кутаби вершковим маслом і насолоджуємося. Приємного апетиту!