Лагман по-узбецьки – традиційне блюдо середньоазіатського регіону. Це своєрідний варіант супу, в якому локшини трохи — ситне і апетитне блюдо. Беруться всі доступні овочі по сезону, тушкують з м’ясом, заправляються зірою і коріандром. «Витягнуту» локшину чи готують самі, або використовують готову.
Лагман по-узбецьки з яловичини
Лагман, приготований за цим рецептом, відрізняється від узбецької класики і більш адаптований до нашої кухні, але страва буде ситним та смачним. Готуємо на яловичині. З овочів беремо ті, які є у кожної господині, і локшину візьмемо готову. Важливою умовою узбецького лагмана є обсмажування м’яса в казані до хрусткої скоринки.
Інгредієнти на
5 порц.
- Яловичина 500 гр.
- Морква 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Часник 3 зуб.
- Картопля 3 шт.
- Перець болгарський 1 шт.
- Помідор 1 шт.
- Паприка 1 ч. л.
- Локшина удон 1 упаковка
- Зелень за смаком
- Масло рослинне для смаження
Процес приготування:
- Класичний лагман по-узбецьки готується дуже просто. Яловичину для цієї страви промийте холодною водою і просушіть серветкою. Потім м’ясо наріжте невеликими кубиками. У казані або глибокій чавунній сковорідці добре накалите рослинне масло. До рум’яної скоринки обсмажте в олії шматочки яловичини.
- На чверть колечка нашаткуйте очищені і промиті проточною водою цибулини, перекладіть їх до обсмаженої яловичині і трохи обсмажте.
- Потім тонкими полукружками нашаткуйте очищену і промиту моркву, перекладіть до яловичині і кілька хвилин її смажте.
- Невеликими кубиками очищену картоплю наріжте і покладіть в казан. Потім до цих інгредієнтів налийте таку кількість гарячої води, щоб вона повністю покрила м’ясо і овочі. На середньому вогні поваріть все протягом 10 хвилин.
- Промиті солодкий перець і помідор наріжте невеликими кубиками і покладіть в казан. Потім блюдо посипте по своєму смаку сіллю з чорним перцем, додайте мелену паприку і подрібнені на часничниці зубки часнику. Після закипання, тушкуйте м’ясо з овочами на невеликому вогні і під прикритою кришкою 40 хвилин, до готовності яловичини.
- В окремій каструлі відваріть локшину для лагмана згідно інструкції на упаковці. Зварену локшину відкиньте на друшляк і перемішайте з невеликою кількістю масла.
- У глибокі порційні тарілки розкладіть зварену локшину і залийте її тушкованої з овочами яловичиною разом з соусом. Посипте блюдо нарізкою зелені і можете подавати до обіду. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт лагмана по-узбецьки зі свининою
По цьому рецепту готуємо узбецький лагман з свинячого м’яса замість традиційної баранини, адже це м’ясо нам звичніше, воно завжди є в магазині і швидше готується. Основний смак лагмана з свинини визначається смаком соусу з прянощами. Набір використовуваних овочів звичайний для лагмана: картопля, морква, солодкий перець, цибулю і помідори.
Час приготування: 2 години.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 6.
Склад:
- Свинина – 800 гр.
- Моркву – 1.5 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Часник – 1 головка.
- Картопля – 3 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Помідори-черрі – 150 гр.
- Паприка червона – 1/2 ч. л.
- Перець запашний мелений – ½ ч. л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Локшина для лагмана – 1 упаковка.
- Петрушка – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Вода – 1.5 л
- Масло рослинне – 3 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Продукти для лагмана відразу підготувати в кількості згідно з рецептурою.
Крок 2. Шматок нежирного свинячого м’яса промити холодною водою і витерти насухо паперовим рушником. Потім свинину нарізати невеликими задовгим шматочками.
Крок 3. У казані або посуді з товстим дном добре розжарити рослинну олію. У гаряче масло перекласти шматочки свинини і обсмажити при періодичному помішуванні, до рум’яної скоринки з усіх боків.
Крок 4. Цибулини очистити від лушпиння і нашаткувати чверть кільцями.
Крок 5. Цибульну нарізку перекласти в казан до свинини.
Крок 6. Потім цибулю з м’ясом акуратно перемішати і підсмажити його до прозорості.
Крок 7. Нарізати шматочками, не дуже дрібними, очищену моркву.
Крок 8. Потім її перекласти в казан і обсмажити до м’якості.
Крок 9. Картоплю очистити, помити і нарізати невеликими кубиками.
Крок 10. Картопляну нарізку перекласти в казан поверх обсмажених інгредієнтів.
Крок 11. Налити в казан півтора літра гарячої води, покласти лавровий лист і довести бульйон до кипіння. Потім зробити невеликий вогонь і тушкувати свинину з овочами протягом години під прикритою кришкою.
Крок 12. За цей час промити помідори черрі і нарізати половинками. Солодкий перець очистити від насіння і перегородок і нашаткувати його невеликими кубиками. Очищені часникові зубки порубати ножем.
Крок 13. За приблизно 20 хвилин до готовності м’яса, ці подрібнені овочі перекласти.
Крок 14. Блюдо посолити за смаком, насипати запашний перець з паприкою і все перемішати.
Крок 15. Гасити м’ясо з овочами до повної готовності свинини.
Крок 16. Локшину для лагмана відварити, тільки не переварити, у воді з невеликою кількістю солі.
Крок 17. Зварену локшину відкинути на друшляк і перемішати з невеликою кількістю олії, щоб вона не злиплась.
Крок 18. В глибокі порційні тарілки покласти локшину. Полити її тушкованим з овочами в соусі м’ясом, посипати нарізкою петрушки блюдо і подати до столу. Приємного апетиту!
Як приготувати лагман по-узбецьки в казані
Правильним і класичним способом готування лагмана по-узбецьки є його готування тільки в казані, що дозволяє шматочків м’яса швидко обсмажитися до рум’яної скоринки і потім всім інгредієнтів (вадже) рівномірно потушиться. У цьому рецепті баранину, без усякого побоювання за смак страви, замінюємо яловичиною. Витягнуту локшину можна приготувати з будь-якого рецепту або взяти, що простіше, готову локшину для лагмана. Набір овочів і спецій – традиційні для цієї страви, і їх можна змінювати за своїм смаком.
Час приготування: 2 години 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Яловичина (м’якоть) – 500 гр.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Часник – 5 зубків.
- Картопля – 2 шт.
- Перець болгарський – 3 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Редька – 1 шт.
- Зіра – 1 ч. л.
- Паприка – 1 ч. л.
- Кінза сушена – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Локшина для лагмана – 200 гр.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Зелень – 1 пучок.
Процес приготування:
Крок 1. Яловичина для лагмана добре промивається проточною водою і витирається насухо паперовим рушником. Потім м’ясо нарізають шматочками середнього розміру. У казані добре розігрівається рослинне мало. У гарячому маслі і на великому вогні шматочки м’яса обсмажують при помішуванні до повного випарювання м’ясного соку.
Крок 2. Очищається і нарізається тонкими півкільцями цибулю і перекладається до смаженій м’ясу. Помідори очищаються від шкірки, нарізати кубиками і також кладуть у казан. Потім до м’яса насипається сіль по своєму смаку і тільки половина вказаного в рецепті кількості спецій-чорного перцю, зіри і паприки). Все добре перемішується і ще 2-3 хвилини обсмажується. Потім в казан наливають 0,5 склянки чистої води і бульйон доводять до кипіння.Крок 3. Після закипання вогонь зменшується до середнього і м’ясо з овочами гаситься 45 хвилин. За цей час воно буде готове. Потім робиться максимальний вогонь і страва тримається на ньому до майже повного випаровування рідини з казана.
Крок 4. За цей час нарізається кубиками морква очищена і дрібно рубається часник. Ці овочі перекладаються в казан і готуються на великому вогні.
Крок 5. Очищені і промиті картопля, солодкий перець і редька нарізати такими ж кубиками, як і моркву. Ця нарізка перекладається в казан і висипається друга половина спецій. Потім в казан наливають гаряча води, щоб нею овочі з м’ясом були покриті повністю. М’ясо з овочами гаситься вже на маленькому вогні і під прикритою кришкою ще 25 хвилин.
Крок 6. Вогонь вимикається. На тарілку кладеться мелконарезанная зелень і йому дається 15 хвилин для настоювання під закритою кришкою.Крок 7. За цей час в окремій каструлі і відповідно до інструкції, зазначеної на упаковці, відварюється локшина для лагмана. Зварена локшина на друшляку промивається холодною водою і поливається невеликою кількістю оливкової олії.
Крок 8. Основні компоненти лагмана готові. В глибокі порційні тарілки кладеться потрібну кількість локшини і до неї додається тушковане м’ясо з овочами. Соус наливається по вашому смаку, адже комусь подобається лагман у вигляді супу, а комусь, як друге блюдо. Приємного апетиту!
Дуже смачний лагман по-узбецьки з баклажанами
Узбецький лагман готується на основі баранини і її гасіння з овочами. Додавання до лагману баклажанів, додасть страві більш насичений смак і особливий аромат. Локшину до цієї страви краще приготувати домашню, щоб не розбухла і не злиплася, але допускається замінити її готової локшиною для лагмана, адже саме в ній міститься родзинка цього частування.
Час приготування: 2 години 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 3.
Склад:
- М’ясо (баранина, яловичина) – 500 гр.
- Баклажан – 1 шт.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Часник – 2 зубки.
- Картопля – 2 шт.
- Помідори – 3 шт.
- подрібнений Коріандр – ½ ч. л.
- Паприка – ¾ ч. л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Кінза – ½ пучка.
- Петрушка – ½ пучка.
- Перець чилі – 2 шт.
- Винний оцет – 1.5 ст. л.
- Бульйон – 4 склянки
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Локшина для лагмана – 400 гр.
- Масло рослинне – ½ склянки
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком готування відміряйте потрібну кількість всіх продуктів і спецій відповідно до рецептури і розкладіть їх на столі, щоб нічого не забути.
Крок 2. М’ясо добре промийте і обсушіть серветкою. Потім м’ясо наріжте середніми шматочками. У казані або каструлі з товстим дном накалите рослинне масло і перекладіть в нього шматочки м’яса. Обсмажте їх на великому вогні до рум’яного кольору з усіх сторін.Крок 3. Овочі для лагмана (баклажан, цибуля, морква, картопля) промийте, очистіть і наріжте середніми, тільки не маленькими шматочками.
Крок 4. Обсмажене м’ясо шумівкою перекладіть з казана на окрему тарілку. В олію, перекладіть овочеву нарізку і обсмажте при помішуванні її протягом восьми хвилин.
Крок 5. З помідорів видалити шкірку, обшпаривши їх окропом. Потім помідори наріжте кубиками і перекладіть до інших обсмаженою овочам. Далі насипте до овочів за своїм смаком сіль з чорним перцем, перемішайте і тушкуйте ще 10 хвилин на середньому вогні.
Крок 6. Потім покладіть в казан зазначені в рецепті спеції: паприку, шматочки перцю чилі, листи лавра і подрібнений коріандр. Через пару хвилин перекладіть в казан обсмажене м’ясо.Крок 7. Налийте в казан чотири склянки бульйону, все перемішайте і тушкуйте м’ясо з овочами на невеликому вогні 45 хвилин від початку кипіння і під прикритою кришкою.
Крок 8. Через 30 хвилин від початку кипіння відкрийте кришку, долийте трохи води, якщо частина її википіла, видалите лавр і покладіть в казан дрібно нарізаний часник. Зелень промийте і дрібно наріжте. В кінці гасіння до страви, налийте винний оцет і перекладіть зелень. Вогонь вимкніть, закрийте казан кришкою і дайте страві 10-12 хвилин для настоювання.
Крок 9. Відваріть локшину для лагмана. Якщо готуєте локшину своїми руками, орієнтуйтеся на такий розрахунок: на 1 склянка борошна 2 яйця, щіпка солі. Відварену локшину перекладіть в казан і перемішайте.
Крок 10. Приготований лагман по-узбецьки з баклажаном розлийте по глибоким порційних тарілках і можете подавати до столу. Приємного апетиту!
Смажений лагман по-узбецьки (ковурма)
Розтягнуте тісто з смаженої підливою на основі м’яса з овочами, називають «ковурма лагман», що означає – лагман смажений. Блюдо виходить дуже ситним, що високо оцінюють чоловіка. Локшину для цього смаженого лагмана бажано приготувати своїми руками, але можна замінити її готовою, щоб заощадити час.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 6.
Склад:
- М’ясо (яловичина) – 600 гр.
- Баклажан – 200 гр.
- Морква – 300 гр.
- Цибуля – 300 гр.
- Картопля – 300 гр.
- Томати – 150 гр.
- Перець болгарський – 200 гр.
- Сіль – 35 гр.
- Перець червоний мелений – 35 гр.
- Зіра – 15 гр.
- Локшина для лагмана – 700 гр.
- Масло рослинне – 150 мл
- Кінза (зелень) – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготуйте в зазначеному у рецептурі кількості, всі продукти для приготування смаженого лагмана (ковурмы).
Крок 2. Промийте холодною водою шматок яловичини і обсушіть її паперовим рушником. М’ясо наріжте тонкими брусочками.
Крок 3. У посуді для лагмана, бажано казані, добре накалите рослинне масло і обсмажте в ньому до рум’яної скоринки шматочки яловичини. Потім налийте в казан трохи води і тушкуйте яловичину на невеликому вогні і під прикритою кришкою, до м’якості м’яса. Тушкуйте до випарювання рідини.
Крок 4. Поки яловичина гаситься, очистіть і промийте всі овочі.
Крок 5. Потім моркву, цибулю і картоплю наріжте невеликими шматочками.
Крок 6. До готової яловичини в казан, перекладіть спочатку цибульну нарізку і обсмажте її до прозорості.
Крок 7. Потім перекладіть кубики моркви і томатну масу (подрібнених помідорів або пасти). Всі ложкою перемішайте.
Крок 8. Потім перекладіть в казан картопляну нарізку. Всі овочі обсмажте до готовності.
Крок 9. Очищені і промиті солодкий перець і баклажани наріжте брусочками і перекладіть в казан до вже готовим інших овочів з м’ясом. Цю підливу посипте сіллю, додайте перець і зіру. Потім все акуратно перемішайте і варіть на невеликому вогні кілька хвилин.
Крок 10. За цей час відваріть локшину для лагмана. Її можна розламати на половинки. Відварену локшину відкиньте на друшляк і змішайте з маслом, щоб вона не злиплась.
Крок 11. На порційних тарілках сформуйте приготований смажений лагман. Спочатку розкладіть локшину, потім її покрийте підливою з м’яса і овочів, декорують зеленню і подавайте до столу. Приємного апетиту!