Лахмаджун – дуже смачне і ароматне східне блюдо. В його основі лежить тонка хлібна коржик, на яку викладається м’ясний фарш, овочі і спеції. У підсумку виходить подоба піци. Тому в обов’язковому порядку пропонуємо вам приготувати 4 варіанти цієї страви.
Лахмаджун по-турецьки в домашніх умовах
Дріжджове тісто розкочується тонкими коржами. Далі воно злегка змащується молоком, зверху-начинку з фаршу, болгарського перцю, помідорів, гострого перцю, томатної пасти, петрушки, цибулі і все запікається в духовці 6-7 хвилин.
Інгредієнти на
4 порц.
- Вода 130 мл
- Олія оливкова 3 ст. л.
- Цукор-пісок-1 ст. л.
- Сухі дріжджі 5 гр.
- Борошно пшеничне 280 гр.
- Сіль за смаком
- Фарш м’ясний 250 гр.
- Перець болгарський 1 шт.
- Помідори 1 шт.
- Перець чилі 1 шт.
- Томатна паста 1 ст. л.
- Петрушка ½ пучка
- Молоко коров’яче 30 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Перець чорний мелений ½ ч. л.
- Сік лимонний за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати лахмаджун по-турецьки в домашніх умовах? Починаємо з приготування тіста. У глибоку ємність висипаємо борошно, робимо в центрі невелике поглиблення і засипаємо цукровий пісок, змішаний з сухими дріжджами. Далі вливаємо туди 1/3 частина теплої води і акуратно перемішуємо все в центрі чайною ложкою, не торкаючись борошна. Даємо постояти 15 хвилин, щоб дріжджі активувалися.
- Тепер додаємо оливкову олію, сіль, решту воду. Руки змащуємо рослинним маслом і вимішуємо тісто руками протягом 4-5 хвилин. Потім робимо кулю, перекладаємо його в окрему ємність, накриваємо серветкою і ставимо в тепле місце на годину, щоб тісто піднялося.
- Фарш обсмажуємо на сковороді до готовності з подрібненим ріпчастою цибулею. Далі перекладаємо його в чашу блендера і додаємо до нього помідор, болгарський і гострий перець, петрушку, томатну пасту, сіль і чорний мелений перець.
- Подрібнюємо все протягом хвилини, щоб не вийшла каша.
- Тісто розділяємо на кілька частин, кожну розкачуємо в тонкий пласт не більше 2 мм і перекладаємо на деко, застелений пергаментним папером. Далі злегка змащуємо тісто молоком і зверху розподіляємо по 2 столові ложки начинки.
- Духовку розігріваємо до 230 С і випікаємо лахмаджун протягом 6-7 хвилин. Готову турецьку піцу збризкуємо лимонним соком і подаємо до столу гарячою в якості закуски. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування лахмаджуна з бараниною
З тіста розкочуються коржики, на які викладається начинка з баранини, цибулі, часнику, томатної пасти, помідора і спецій. Далі лахмаджун випікається на сухій сковороді, складається стопкою і подається до столу з таном.
Час готування: 1 год 50 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 5.
Склад:
Для тіста:
- Йогурт натуральний – 300 гр.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Сода – 0.5 ч. л.
- Борошно пшеничне – 250 гр.
Для начинки:
- Баранина жирна – 600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Часник – 3-4 зубчики.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Помідори – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Перець червоний гострий мелений – за смаком.
- Петрушка свіжа – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. У глибоку ємність відправляємо йогурт, додаємо до нього соду, сіль і ретельно все перемішуємо.
Крок 2. Далі додаємо борошно і замішуємо еластичне тісто, не липнущее до рук. Накриваємо його целофаном або харчовою плівкою і даємо постояти при кімнатній температурі протягом години.
Крок 3. В цей час готуємо начинку. Через дрібну решітку на м’ясорубці пропускаємо баранину, цибулю, часник і помідори. Потрібно зробити це мінімум 2-3 рази. Додаємо в отриману масу томатну пасту, сіль за смаком, чорний і червоний мелені перець, подрібнену петрушку і добре все перемішуємо. Повинен вийти гострий фарш.
Крок 4. Тісто розділяємо на кульки розміром з волоський горіх, прикриваємо їх целофаном і даємо постояти ще 20 хвилин. Далі розгортаємо кожну кульку в тонкий пласт, відповідно з діаметром сковороди і зверху намазуємо начинку з фаршу.
Крок 5. Чавунну сковороду добре прогріваємо і випікаємо на ній лахмаджун без додавання олії до готовності.
Крок 6. Складаємо готову страву стопкою і подаємо до столу разом з таном. Приємного апетиту!
Як спекти лахмаджун з яловичиною і сиром?
Дріжджове тісто розкочується в довгастий пласт, зверху-начинку з яловичого фаршу, цибулі, солодкого перцю і помідорів. Далі краї тіста загортаються, начинка присипається сиром і все запікається протягом 15 хвилин.
Час приготування: 1 ч. 30 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 7.
Склад:
Для тіста:
- Яйця курячі – 2 шт.
- Борошно пшеничне – 450-500 гр.
- Йогурт натуральний – 2 ст. л.
- Масло рослинне – 1/3 склянки
- Вода тепла – 0.5 склянки
- Дріжджі сухі – 1 ст. л.
- Цукор-пісок – 2 ч. л.
- Сіль – 0.5 ч. л.
Для начинки:
- Фарш яловичий – 500 гр.
- Сир твердий – 30-50 гр.
- Помідори – 2-3 шт.
- Перець солодкий – 2-3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Починаємо з приготування тіста. У глибоку ємність розбиваємо яйця, додаємо до них рослинне масло і перемішуємо. Далі додаємо йогурт, теплу воду, сухі дріжджі, цукор, сіль і ретельно все перемішуємо вінчиком.
Крок 2. Потім засипаємо просіяне через сито борошно і замішуємо м’яке липке тісто. Довго місити його не варто. Присипаємо його борошном, накриваємо рушником і даємо постояти при кімнатній температурі.
Крок 3. На сковороді розігріваємо рослинне масло, злегка обсмажуємо на ньому подрібнений ріпчаста цибуля, після чого додаємо яловичий фарш, сіль, спеції за смаком і обсмажуємо все ще 7-8 хвилин. Через це час відправляємо до фаршу нарізаний солодкий перець і через 6-8 хвилин – нарізані кубиками помідори. Тушкуємо все разом ще 5-6 хвилин і знімаємо з вогню.
Крок 4. Тісто розділяємо на 10 рівних частин, кожну з яких розгортаємо в довгастий тонкий овальний пласт.
Крок 5. Зверху викладаємо начинку з яловичого фаршу з овочами.
Крок 6. Тепер загортаємо краї тіста, формуючи «човник».
Крок 7. Перекладаємо їх на деко, застелене пергаментом або змащений маслом і посипаємо тільки начинку натертим на тертці твердим сиром.
Крок 8. Духовку попередньо розігріваємо до 230-250оС і випікаємо лахмаджун протягом 15 хвилин до рум’яної скоринки. Перекладаємо все на тарілку, нарізаємо порційними шматочками і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Швидкий і простий рецепт ледачого лахмаджуна з лаваша
На сковороді фарш обсмажується з ріпчастою цибулею, томатною пастою і болгарським перцем. Далі все перекладається на стрічку лаваша, посипається натертим твердим сиром, згорнути в рулет, обсмажується на сухій сковороді до рум’яної скоринки і подається до столу.
Час готування: 15 хв.
Час приготування: 5 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Фарш яловичий – 400 гр.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Масло рослинне – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Лаваш – 3 шт.
- Сир твердий – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. На сковороді розігріваємо олію, відправляємо туди фарш і обсмажуємо до готовності. У процесі можна підлити до нього трохи води, щоб у готовому вигляді він був більш соковитим.
Крок 2. Далі відправляємо до фаршу дрібно нарізану цибулю і продовжуємо смажити до м’якості, зарумянивать його не треба. Потім додаємо томатну пасту, болгарський перець і тушкуємо все ще декілька хвилин.
Крок 3. Розрізаємо лаваш на стрічки по 10-15 см шириною. На кожну викладаємо по дві столові ложки фаршу з овочами, зверху посипаємо натертим на крупній тертці твердим сиром.
Крок 4. Розподіляємо начинку по поверхні лаваша і загортаємо його в акуратний рулет.
Крок 5. Тепер обсмажуємо отримані заготовки на сухій сковороді з двох боків до рум’яності і подаємо ледачі лахмаджун до столу в якості закуски або доповнення до інших страв. Приємного апетиту!