Лахмаджун – 4 рецепту по-турецьки в домашніх умовах з покроковими фото

Лахмаджун – дуже смачне і ароматне східне блюдо. В його основі лежить тонка хлібна коржик, на яку викладається м’ясний фарш, овочі і спеції. У підсумку виходить подоба піци. Тому в обов’язковому порядку пропонуємо вам приготувати 4 варіанти цієї страви.

Лахмаджун по-турецьки в домашніх умовах

Дріжджове тісто розкочується тонкими коржами. Далі воно злегка змащується молоком, зверху-начинку з фаршу, болгарського перцю, помідорів, гострого перцю, томатної пасти, петрушки, цибулі і все запікається в духовці 6-7 хвилин.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Вода 130 мл
  • Олія оливкова 3 ст. л.
  • Цукор-пісок-1 ст. л.
  • Сухі дріжджі 5 гр.
  • Борошно пшеничне 280 гр.
  • Сіль за смаком
  • Фарш м’ясний 250 гр.
  • Перець болгарський 1 шт.
  • Помідори 1 шт.
  • Перець чилі 1 шт.
  • Томатна паста 1 ст. л.
  • Петрушка ½ пучка
  • Молоко коров’яче 30 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Перець чорний мелений ½ ч. л.
  • Сік лимонний за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати лахмаджун по-турецьки в домашніх умовах? Починаємо з приготування тіста. У глибоку ємність висипаємо борошно, робимо в центрі невелике поглиблення і засипаємо цукровий пісок, змішаний з сухими дріжджами. Далі вливаємо туди 1/3 частина теплої води і акуратно перемішуємо все в центрі чайною ложкою, не торкаючись борошна. Даємо постояти 15 хвилин, щоб дріжджі активувалися.
  2. Тепер додаємо оливкову олію, сіль, решту воду. Руки змащуємо рослинним маслом і вимішуємо тісто руками протягом 4-5 хвилин. Потім робимо кулю, перекладаємо його в окрему ємність, накриваємо серветкою і ставимо в тепле місце на годину, щоб тісто піднялося.
  3. Фарш обсмажуємо на сковороді до готовності з подрібненим ріпчастою цибулею. Далі перекладаємо його в чашу блендера і додаємо до нього помідор, болгарський і гострий перець, петрушку, томатну пасту, сіль і чорний мелений перець.
  4. Подрібнюємо все протягом хвилини, щоб не вийшла каша.
  5. Тісто розділяємо на кілька частин, кожну розкачуємо в тонкий пласт не більше 2 мм і перекладаємо на деко, застелений пергаментним папером. Далі злегка змащуємо тісто молоком і зверху розподіляємо по 2 столові ложки начинки.
  6. Духовку розігріваємо до 230 С і випікаємо лахмаджун протягом 6-7 хвилин. Готову турецьку піцу збризкуємо лимонним соком і подаємо до столу гарячою в якості закуски. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування лахмаджуна з бараниною

З тіста розкочуються коржики, на які викладається начинка з баранини, цибулі, часнику, томатної пасти, помідора і спецій. Далі лахмаджун випікається на сухій сковороді, складається стопкою і подається до столу з таном.

Час готування: 1 год 50 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 5.

Склад:

Для тіста:

  • Йогурт натуральний – 300 гр.
  • Сіль – 0.5 ч. л.
  • Сода – 0.5 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 250 гр.

Для начинки:

  • Баранина жирна – 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 3-4 зубчики.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Помідори – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець червоний гострий мелений – за смаком.
  • Петрушка свіжа – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У глибоку ємність відправляємо йогурт, додаємо до нього соду, сіль і ретельно все перемішуємо.

Крок 2. Далі додаємо борошно і замішуємо еластичне тісто, не липнущее до рук. Накриваємо його целофаном або харчовою плівкою і даємо постояти при кімнатній температурі протягом години.

Крок 3. В цей час готуємо начинку. Через дрібну решітку на м’ясорубці пропускаємо баранину, цибулю, часник і помідори. Потрібно зробити це мінімум 2-3 рази. Додаємо в отриману масу томатну пасту, сіль за смаком, чорний і червоний мелені перець, подрібнену петрушку і добре все перемішуємо. Повинен вийти гострий фарш.

Крок 4. Тісто розділяємо на кульки розміром з волоський горіх, прикриваємо їх целофаном і даємо постояти ще 20 хвилин. Далі розгортаємо кожну кульку в тонкий пласт, відповідно з діаметром сковороди і зверху намазуємо начинку з фаршу.

Крок 5. Чавунну сковороду добре прогріваємо і випікаємо на ній лахмаджун без додавання олії до готовності.

Крок 6. Складаємо готову страву стопкою і подаємо до столу разом з таном. Приємного апетиту!

Як спекти лахмаджун з яловичиною і сиром?

Дріжджове тісто розкочується в довгастий пласт, зверху-начинку з яловичого фаршу, цибулі, солодкого перцю і помідорів. Далі краї тіста загортаються, начинка присипається сиром і все запікається протягом 15 хвилин.

Час приготування: 1 ч. 30 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 7.

Склад:

Для тіста:

  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 450-500 гр.
  • Йогурт натуральний – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 1/3 склянки
  • Вода тепла – 0.5 склянки
  • Дріжджі сухі – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 2 ч. л.
  • Сіль – 0.5 ч. л.

Для начинки:

  • Фарш яловичий – 500 гр.
  • Сир твердий – 30-50 гр.
  • Помідори – 2-3 шт.
  • Перець солодкий – 2-3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Починаємо з приготування тіста. У глибоку ємність розбиваємо яйця, додаємо до них рослинне масло і перемішуємо. Далі додаємо йогурт, теплу воду, сухі дріжджі, цукор, сіль і ретельно все перемішуємо вінчиком.

Крок 2. Потім засипаємо просіяне через сито борошно і замішуємо м’яке липке тісто. Довго місити його не варто. Присипаємо його борошном, накриваємо рушником і даємо постояти при кімнатній температурі.

Крок 3. На сковороді розігріваємо рослинне масло, злегка обсмажуємо на ньому подрібнений ріпчаста цибуля, після чого додаємо яловичий фарш, сіль, спеції за смаком і обсмажуємо все ще 7-8 хвилин. Через це час відправляємо до фаршу нарізаний солодкий перець і через 6-8 хвилин – нарізані кубиками помідори. Тушкуємо все разом ще 5-6 хвилин і знімаємо з вогню.

Крок 4. Тісто розділяємо на 10 рівних частин, кожну з яких розгортаємо в довгастий тонкий овальний пласт.

Крок 5. Зверху викладаємо начинку з яловичого фаршу з овочами.

Крок 6. Тепер загортаємо краї тіста, формуючи «човник».

Крок 7. Перекладаємо їх на деко, застелене пергаментом або змащений маслом і посипаємо тільки начинку натертим на тертці твердим сиром.

Крок 8. Духовку попередньо розігріваємо до 230-250оС і випікаємо лахмаджун протягом 15 хвилин до рум’яної скоринки. Перекладаємо все на тарілку, нарізаємо порційними шматочками і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Швидкий і простий рецепт ледачого лахмаджуна з лаваша

На сковороді фарш обсмажується з ріпчастою цибулею, томатною пастою і болгарським перцем. Далі все перекладається на стрічку лаваша, посипається натертим твердим сиром, згорнути в рулет, обсмажується на сухій сковороді до рум’яної скоринки і подається до столу.

Час готування: 15 хв.

Час приготування: 5 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Фарш яловичий – 400 гр.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Масло рослинне – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Лаваш – 3 шт.
  • Сир твердий – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. На сковороді розігріваємо олію, відправляємо туди фарш і обсмажуємо до готовності. У процесі можна підлити до нього трохи води, щоб у готовому вигляді він був більш соковитим.

Крок 2. Далі відправляємо до фаршу дрібно нарізану цибулю і продовжуємо смажити до м’якості, зарумянивать його не треба. Потім додаємо томатну пасту, болгарський перець і тушкуємо все ще декілька хвилин.

Крок 3. Розрізаємо лаваш на стрічки по 10-15 см шириною. На кожну викладаємо по дві столові ложки фаршу з овочами, зверху посипаємо натертим на крупній тертці твердим сиром.

Крок 4. Розподіляємо начинку по поверхні лаваша і загортаємо його в акуратний рулет.

Крок 5. Тепер обсмажуємо отримані заготовки на сухій сковороді з двох боків до рум’яності і подаємо ледачі лахмаджун до столу в якості закуски або доповнення до інших страв. Приємного апетиту!