Пісне дріжджове тісто – 6 дуже смачних рецептів з покроковими фото

Пісне дріжджове тісто – справжня знахідка та відмінне рішення для Поста, щоб знизити загальну калорійність випічки. Таке тісто підходить для приготування пишного печеного десерту з начинкою з овочів або фруктів. Дріжджове тісто завжди вимагає більше часу на заміс, але воно того варто, випічка виходить м’якою і повітряної, з радістю будуть їсти діти і дорослі.

Пісне дріжджове тісто для пиріжків в духовці

Пісне дріжджове тісто для пиріжків в духовці легко замісити і з ним дуже зручно працювати. При випічці воно відмінно піднімається і виходить дуже м’яким. У тесту універсальний смак, воно підходить для будь-яких видів солодких і солоних начинок.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Для тіста:
  • Масло рослинне 100 мл
  • Борошно пшеничне 250 гр.
  • Для опари:
  • Дріжджі пресовані 20 гр. (сухі — 7 гр.)
  • Борошно пшеничне 250 гр.
  • Цукор-пісок 60 гр.
  • Вода 280 мл
  • Сіль ½ ч. л.

Процес приготування:

  1. Приготування будь-якого дріжджового тіста завжди починається з опари. В теплу воду розкришите свіжі спресовані дріжджі. Додайте чайну ложку цукру, перемішайте і залиште в теплі на 10-15 хвилин до появи пінної шапочки на поверхні.
  2. Потім додайте борошно і цукор, що залишився, добре перемішайте і залиште в теплому місці на 30-60 хвилин.
  3. Коли опара буде готова і добре підніметься, додайте в неї рослинне масло, сіль і просіяне пшеничне борошно. Замісіть однорідне тісто. Вимішуйте близько 10 хвилин, поки воно не почне відлипати від рук. Тісто зберіть у грудку, покладіть в миску і укрийте харчовою плівкою. Залиште його для підйому в теплому місці на годину.
  4. Через певний час знову обімніть тісто і повторно залиште в теплі на годину.
  5. Потім процедуру розстойки необхідно повторити ще раз. Також на 1 годину.
  6. Тісто добре підніметься і буде дуже пластичним, можна приступати до формування пирогів. Приємного апетиту!

Тісто з сухими дріжджами для пісного пирога

Тісто з сухими дріжджами для пісного пирога – замішується на воді. Це дуже дешевий варіант випічки, який можна приготувати з будь-якого приводу. Щоб тісто добре піднялося, і було смачним, обов’язково перевірте термін придатності дріжджів.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Мука пшенична вищий сорт – 560 гр.
  • Дріжджі сухі – 10 гр.
  • Цукор – 35 гр.
  • Вода – 300 мл
  • Сіль поварена – 1 ч. л.
  • Масло рослинне без запаху – 60 мл

Процес приготування:

Крок 1. Для замішування тіста вам знадобиться питна вода, рослинна олія, цукор, пшеничне борошно, сіль і сухі дріжджі.

Крок 2. У мисці змішайте 60 грам просіяного пшеничного борошна, сухі дріжджі і цукор.

Крок 3. Далі влийте в миску до сухих інгредієнтів теплу воду. Змішайте всі продукти між собою. Миску прикрийте серветкою і приберіть в тепле місце на 15 хвилин.

Крок 4. Через 15 хвилин на опарі утворюється пінна шапочка, яка буде свідчити про те, що дріжджі активізувалися. Влийте рослинне масло і додайте сіль, перемішайте опару.

Крок 5. Далі потроху підсипати просіяне борошно і замішують тісто. Коли тісто буде досить густим, викладіть його на присипаний борошном стіл і вимішуйте руками.

Крок 6. Коли тісто стане добре відлипати від рук, зберіть його в грудку і покладіть у змащену рослинним маслом миску. Тепер відправте тісто на расстойку в тепле місце на 15-20 хвилин.

Крок 7. Цього часу достатньо, щоб тісто добре підросло, і було готове до подальшої роботи. Пиріжки з нього виходять пишними і смачними. Приємного апетиту!

Пісне дріжджове тісто, як пух для булочок

Пісне дріжджове тісто, як пух для булочок замішується дуже просто по нашому докладному рецептом. З нього можна спекти булочки з солодкою начинкою до чаю або зробити з дріжджового тіста часникові пампушки для червоного борщу або кислих щів.

Час готування – 3 ч.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 4-5.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне вищого сорту –400-450 гр.
  • Дріжджі сухі – 7 гр.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Сіль поварена – 1 щіпка.
  • Масло рослинне без запаху – 50 мл
  • Вода – 200 мл

Процес приготування:

Крок 1. Для початку необхідно змішати продукти для опари. Висипте В миску сухі дріжджі, цукор і влийте склянку теплої води. Також додайте 150 грам просіяного пшеничного борошна. Всі продукти добре перемішайте і залиште в теплі на 20-30 хвилин.

Крок 2. Опара за цей час добре підросте. Тепер в неї можна додати сіль і рослинне масло.

Крок 3. Решту борошно пшеничне також просійте через сито і частинами всипайте в миску з опарою. Починайте замішувати тісто ложкою.

Крок 4. Коли тісто стане густим, поступово переходите на ручний заміс. Воно повинно вийти повітряним і м’яким.

Крок 5. Коли вся мука буде використана і тісто почне відлипати від рук, зберіть його в кулю.

Крок 6. Покладіть тісто в миску, укрийте її рушником або харчовою плівкою і приберіть в тепле місце на 1-2 години для расстойки.

Крок 7. За цей час тісто добре підніметься. Перед тим, як почати ліпити булочки, обімніть його ще раз руками. Приємного апетиту!

Пісне дріжджове тісто на картопляному відварі

Пісне дріжджове тісто на картопляному відварі виходить пишним і пластичним. Воно відмінно підходить для приготування різного виду пирогів і булочок. З ним ваш раціон харчування в Піст буде смачним, поживним і різноманітним.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 60 хв.

Порції – 4-6.

Склад:

  • Вода – 250 мл
  • Масло рослинне без запаху – 0,5 склянки
  • Картопля – 100 гр.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль дрібна – 0,5 ч. л.
  • Мука пшенична вищий сорт – 500-550 гр.
  • Дріжджі сухі – 1,5 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Картопляний відвар для тесту можна зварити спеціально або скористатися рідиною, яка залишилася після приготування картопляного пюре, наприклад. Також підготуйте всі інші продукти за списком.

Крок 2. Картоплю очистіть, розріжте на часточки і влийте 250 мл води і поставте варитися. Картопля має стати м’яким.

Крок 3. Остудіть варену картоплю і відвар. Потім за допомогою заглибного блендера подрібніть масу до однорідної консистенції.

Крок 4. В картопляний відвар додайте дріжджі, цукор і сіль. Також відміряйте 1/3 всієї порції рослинної олії і влийте його в миску. Розмішайте інгредієнти віночком.

Крок 5. Потім додайте третину всієї просіяного борошна і добре перемішайте. Маса повинна вийти рідкої і в’язкою.

Крок 6. Миску, затягніть харчовою плівкою і залиште в теплі на півгодини, це необхідно для того, щоб активувалися дріжджі.

Крок 7. Після цього додайте олію і борошно. Вимішуйте тісто, поки воно не стане повністю однорідним і не перестане липнути до рук.

Крок 8. Тепер готове тісто потрібно знову помістити в тепло для расстойки. На це буде потрібно годину-дві, тісто має збільшитися в обсязі як мінімум удвічі.

Крок 9. Після цього дріжджове тісто буде готове. Приємного апетиту!

Пісне тісто на живих дріжджах

Пісне тісто на живих дріжджах можна використовувати для приготування будь-якої домашньої випічки. З нього виходять чудові пиріжки та пироги з начинкою або пісна піца для ситного перекусу для всієї родини. Такий простий рецепт дріжджового тіста обов’язково повинен бути у будь-якій кулінарній книзі.

Час готування – 1,5 ч.

Час приготування – 25-35 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Вода фільтрована – 500 мл
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Мука пшенична вищий сорт – 700-750 гр.
  • Сіль поварена – 0,5 ч. л.
  • Масло рослинне без запаху – 80 мл
  • живі Дріжджі – 25 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Воду для опари необхідно трохи підігріти. В теплу воду розкришите живі дріжджі, всипте столову ложку цукру.

Крок 2. Добре перемішайте дріжджову масу віночком. Влийте в неї половину рослинного масла.

Крок 3. Всю пшеничне борошно просійте через сито. Додавайте її в миску з дріжджовий масою частинами.

Крок 4. Коли стане важко заважати тісто ложкою, переходьте на ручний заміс тіста, додайте рослинне масло. Тісто повинне вийти м’яким, пластичним і не липким.

Крок 5. Змастіть миску олією і викладіть в неї тісто. Прикрийте миску вологим рушником. Залиште його на расстойку в теплому місці на 40-60 хвилин.

Крок 6. Тісто за цей час має збільшитися в обсязі як мінімум в два рази. Після цього можна приступати до формування майбутньої випічки. Приємного апетиту!

Пісне дріжджове тісто з опарою

Пісне дріжджове тісто з опарою завжди добре піднімається і випічка з нього виходить м’якою і повітряної. Процес замішування тіста нескладний, але доведеться трохи почекати, щоб отримати результат. Радимо починати з самого ранку.

Час готування – 4 ч.

Час приготування – 35-40 хв.

Порції – 4-6.

Склад:

  • Борошно пшеничне вищого сорту – 900-950 гр.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Сироватка – 500 мл
  • Масло рослинне без запаху – 100 мл
  • Сіль – 1-1,5 ч. л.
  • Дріжджі сухі – 11 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Трохи підігрійте сироватку, приблизно до 35-40 градусів. Влийте її в миску і додайте сухі дріжджі. Отриману масу залиште на 10-15 хвилин, щоб дріжджі активізувалися, і можна було б продовжити готувати опару для дріжджового тіста.

Крок 2. В опару додати 400 грам просіяного борошна і цукор. Перемішайте масу ложкою або лопаткою. Поставте миску з опарою в тепле місце без протягів на 1-1,5 години. Не забудьте накрити миску чистим рушником або харчовою плівкою.

Крок 3. Після цього в опару влийте рафінована рослинна олія і всипте сіль, перемішайте.

Крок 4. Частинами всипайте решту просіяне борошно і вимішуйте тісто. Коли воно буде готове, зберіть його в грудку і помістіть в тепло ще на 1,5-2 години для підйому.

Крок 5. За цей час тісто добре підросте і збільшитися в об’ємі в кілька разів.

Крок 6. Посипте робочу поверхню борошном і обімніть тісто руками. Все, можна приступати до ліплення пиріжків або булочок. Приємного апетиту!