Лаваш — головне борошняне блюдо у вірменській кухні. Його подають до м’яса, супів та інших гарячих страв. А також з нього роблять апетитні домашні закуски. Наприклад, рулети або чіпси. Щоб приготувати смачний лаваш, використовуйте просту покрокову підбірку з 10-рецептів в домашніх умовах.
Лаваш в домашніх умовах на сковороді
Простий і швидкий спосіб приготування лаваша в домашніх умовах — на сковороді. Тонке борошняний виріб можна подавати замість хліба або використовувати в приготуванні інших страв.
Інгредієнти на
14 порц.
- Борошно 200 гр.
- Вода 100 мл
- Сіль ½ ч. л.
- Масло рослинне 2 ст. л.
Процес приготування:
- У глибоку миску висипаємо вказану кількість борошна. Сюди ж додаємо сіль і вливаємо олію.
- Починаємо вимішувати заготівлю і поступово вливати гарячу воду.
- Вимішуємо тісто в щільний тугий клубок, обгортаємо його плівкою і кладемо в холодильник на 30 хвилин.
- Через час ділимо ком на кілька рівних кульок. Приблизно вийде 14 штук.
- Кожна кулька розгортаємо в тонкий пласт і робимо акуратну круглу форму.
- Обсмажуємо заготовку по 30 секунд з кожної сторони. Вливати масло не потрібно.
- Рум’яний тонкий лаваш на сковороді готовий.
Як спекти домашній лаваш в духовці?
Тонкий і апетитний домашній лаваш можна спекти в духовці. Використовуйте для цього простий рецепт без дріжджів. З кулінарним виконанням справляться навіть новачки. Беріть на замітку.
Час приготування: 1 година 30 хвилин
Час приготування: 40 хвилин
Порцій – 9 шт.
Інгредієнти:
- Борошно – 2 склянки
- Вода – 1 склянка
- Сіль – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
1. Підготуємо необхідні інгредієнти.
2. Склянку гарячої води переливаємо в глибоку миску. Розводимо тут вказану кількість солі.
3. Сюди ж просіваємо борошно.
4. Починаємо вимішувати продукти до утворення щільного кома.
5. Перекладаємо тісто в миску і залишаємо його на 30 хвилин при кімнатній температурі.
6. В цей час миску найкраще накрити пакетом або рушником.
7. Далі борошняний продукт ділимо на невеликі рівні частини.
8. З кожної формуємо кульку і залишаємо його на 10 хвилин.
9. Розкачуємо кожен шматочок в тонкий пласт.
10. Робимо кілька проколів виделкою. Це потрібно для того, щоб продукт не вздувался при випіканні.
11. Викладаємо коржі на деко.
12. Випікаємо 5 хвилин при температурі 300 градусів.
13. В цей час кладемо на стіл рушник, а на нього змочену водою марлю.
14. Дістаємо з духовки лаваш, обмазуємо його водою з допомогою щітки і обгортаємо марлею.
15. Так проробляємо з кожним лавашем, накриваємо його рушником і залишаємо на 30 хвилин.
16. Рум’яний і еластичний лаваш в домашніх умовах готовий!
Як приготувати лаваш для шаурми в домашніх умовах?
Для приготування смачної шаурми необхідний хороший тонкий лаваш. Його також можна зробити в домашніх умовах. Це зовсім нескладно. Використовуйте простий рецепт з покроковим описом.
Час приготування: 1 година 30 хвилин
Час приготування: 40 хвилин
Порцій – 9 шт.
Інгредієнти:
- Борошно – 350 гр.
- Вода – 1 склянка
- Сіль – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Просіваємо борошно в глибоку миску і розмішуємо її з сіллю.
2. Кип’ятимо воду, злегка остуджуємо її, розмішуємо з рослинним маслом і переливаємо в борошно.
3. Починаємо вимішувати продукти спочатку ложкою, щоб не обпалити руки.
4. Далі вимішуємо руками до утворення щільного кома. Залишаємо його на 20 хвилин.
5. Готове тісто розгортаємо в рулет.
6. Ділимо його на кілька рівних частин.
7. З кожної частини формуємо акуратний кульку.
8. Розкачуємо кульку в тонкий пласт.
9. Також чинимо і іншими кульками.
10. Підготуємо плоску тарілку, пензлик і воду. Це потрібно після того, як лаваші будуть готові.
11. Борошняну заготівлю викладаємо в сковороду.
12. Готуємо без масла.
13. Обсмажуємо з обох сторін по 1-2 хвилини.
14. Кожен лаваш обмазуємо водою, загортаємо в рушник і залишаємо на 20 хвилин.
15. Еластичний лаваш для домашньої шаурми готовий.
Простий і швидкий спосіб приготування лаваша без дріжджів
Швидкий спосіб приготувати тонкий лаваш в домашніх умовах — без використання дріжджів. Такий продукт стане відмінним доповненням до гарячих страв або ж основою для смачних закусок.
Час приготування: 1 година 30 хвилин
Час приготування: 40 хвилин
Порцій – 5 шт.
Інгредієнти:
- Борошно – 450 гр.
- Вода – 1 склянка
- Сіль – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Просіваємо борошно і розмішуємо її з рослинним маслом і сіллю.
2. Сюди ж вливаємо склянку гарячої води.
3. Вимішуємо продукти до утворення щільного кома. Залишаємо його в теплому місці на 30 хвилин.
4. Ділимо тісто на кілька рівних частин. Кожну розкачуємо в тонкий коло. Проколюємо заготовки виделкою.
5. Обсмажуємо продукт в розпеченій сковороді. Отриманий лаваш кладемо на рушник, обмазуємо його водою, накриваємо рушником і залишаємо на 30 хвилин. Така процедура робить продукт еластичним.
6. Тонкий бездріжджовий лаваш готовий!
Смачний і корисний лаваш з житнього борошна
Смачний і корисний домашній лаваш можна приготувати з житнього борошна. Так продукт вийде низькокалорійним, але при цьому не менш поживним. Спробуйте простий рецепт з покроковим описом.
Час готування: 1 год
Час приготування: 15 хвилин
Порцій – 10 шт.
Інгредієнти:
- Борошно житнє – 150 гр.
- Борошно пшеничне – 100 гр.
- Вода – 200 мл
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Борошно змішуємо з сіллю. Сюди ж виливаємо олію, а потім гарячу воду у зазначеній кількості.
2. Вимішуємо продукти до утворення щільного еластичного тіста і даємо йому відпочити 30 хвилин.
3. Через деякий час ділимо тісто на кілька частин. Кожну з них тонко розкочуємо.
4. Розігріваємо сковороду без масла. Обсмажуємо тут кожен коржик з обох сторін по 1-2 хвилини.
5. Викладаємо готові лаваші на рушник, обмазуємо кип’яченою водою і накриваємо рушником, так вони стануть більш м’якими. Можна пробувати!
ПП дієтичний лаваш з вівсяної муки
Дієтичний варіант виконання домашнього лаваша – з вівсяного борошна. Готовий продукт можна подавати в якості корисної закуски. Борошняний виріб вийде тонким і повітряним, спробуйте.
Час готування: 1 год
Час приготування: 15 хвилин
Порцій – 6 шт.
Інгредієнти:
- Борошно вівсяна – 100 гр.
- Вода – 50 мл
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
1. Відміряємо потрібну кількість вівсяної муки.
2. Занурюємо її в глибоку миску, розмішуємо з сіллю і поступово заливаємо гарячою водою.
3. Замішуємо тісто руками до утворення щільного кома, після чого залишаємо його на 30 хвилин.
4. Готове тісто ділимо на невеликі шматочки і кожен розгортаємо в тонкий акуратний гурток.
5. Обсмажуємо на розпеченій сковороді без масла кожну заготовку. Приблизно, по 1-2 хвилини з кожного боку. Апетитні лаваші з вівсяної муки готові!
Домашній лаваш з цільнозерновий борошна
Апетитний і корисний лаваш виходить з цільнозерновий борошна. Його можна використовувати замість хліба або в якості основи для інших низькокалорійних закусок. Спробуйте!
Час готування: 1 година 10 хвилин
Час приготування: 15 хвилин
Порцій – 19 шт.
Інгредієнти:
- Борошно цільнозернові – 600 гр.
- Вода – 400 мл
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
1. Цільнозернове борошно просіваємо в глибоку миску. Робимо в продукті невелике поглиблення.
2. Кип’ятимо воду, даємо трохи охолонути її і вливаємо в поглиблення. Додаємо сіль.
3. Вимішуємо продукти до отримання однорідного тіста. Даємо йому відпочити близько 40 хвилин.
4. Підготовлене тісто ділимо на кілька невеликих кульок.
5. Кожен з них розгортаємо в тонкий пласт.
6. Відправляємо їх на розігріту сковороду без масла. Смажимо з обох сторін по 1-2 хвилині.
7. Рум’яний і корисний домашній лаваш готовий!
Як приготувати ніжний лаваш з рисового борошна?
Ніжний домашній лаваш з рисового борошна нескладно приготувати в домашніх умовах. З простим покроковим рецептом справляться навіть новачки в кулінарній справі. Використовуйте яскраву ідею!
Час приготування: 40 хвилин
Час приготування: 15 хвилин
Порцій – 18 шт.
Інгредієнти:
- Борошно рисова – 2,5 склянки
- Вода – 150 мл
- Сіль – 2 щіпки.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Борошно просіваємо в глибоку миску. Після сюди додаємо сіль, вливаємо олію, а потім і гарячу воду.
2. Починаємо вимішувати заготовку до утворення щільного кома. Залишаємо його відпочивати на 10 хвилин.
3. Готове тісто ділимо на кілька рівних шматочків. Далі розгортаємо в тонкі кружечки.
4. Розігріваємо сковороду без масла. Викладаємо сюди кола з тіста по черзі. Обсмажуємо з обох сторін по 1-2 хвилині.
5. Тонкий і рум’яний домашній лаваш з рисового борошна готовий.
Дуже смачний лаваш з кукурудзяного борошна
Щоб домашній лаваш вийшов більш м’яким і рум’яним, приготуйте його з кукурудзяного борошна. Апетитне частування порадує вас і ваших рідних. Використовуйте продукт для створення смачних і яскравих закусок.
Час готування: 1 година 10 хвилин
Час приготування: 15 хвилин
Порцій – 6 шт.
Інгредієнти:
- Мука кукурудзяна – 130 гр.
- Борошно пшеничне – 65 гр.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Вода – 120 мл
Процес приготування:
1. Викладаємо кукурудзяне борошно в глибоку миску. Сюди ж відправляємо пшеничне борошно і сіль. Розмішуємо.
2. У гарячу воду вливаємо олію.
3. Перелити рідину в суху суміш і починаємо вимішувати до отримання однорідного тіста. Даємо відпочити 30 хвилин.
4. Готове тісто ділимо на шість шматочків, далі їх тонко розкочуємо.
5. Обсмажуємо заготовки з обох сторін на розпеченій сковороді. Масло не використовуємо.
6. Рум’яні і ароматні кукурудзяні лаваші готові!
Домашній лаваш на заварне тісто
Цікавий варіант виконання домашнього лаваша – на заварному тісті. Борошняний продукт вийде рум’яним, ароматним і неймовірно смачним. Використовуйте для цього перевірений покроковий рецепт.
Час готування: 1 год
Час приготування: 15 хвилин
Порцій – 6 шт.
Склад:
- Борошно – 200 гр.
- Вода – 200 мл
- Сіль – ¼ ч. л.
- Гірчиця – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. У невелику каструлю вливаємо воду, додаємо сіль, гірчицю і рослинне масло. Розмішуємо і кип’ятимо вміст.
2. Просіваємо борошно в глибоку миску і починаємо вливати сюди гарячу воду.
3. Вимішуємо інгредієнти до утворення однорідного тіста.
4. Даємо тісту трохи відпочити і ділимо його на шість рівних частин.
5. Кожен шматочок розгортаємо в тонкий пласт.
6. Прогріваємо сотейник без масла на плиті. Обсмажуємо тут кожен коржик з обох сторін по 1-2 хвилини.
7. М’який і рум’яний лаваш на заварне тісто готовий!